Duminică,
17.10.2021
Light Intensity Drizzle
Acum
8°C

MegaCreier

MegaCreier

Dacă nu am hârtie de la București, nu vă pot ajuta.

sau

Informația pe care o solicitați trebuie să treacă pe la centrala de la Brașov. Eu le-o trimit lor, ei o verifică și pe urmă o trimit înapoi și vă transmit dumneavoastră.

sau

Eu știu că sunteți dumneavoastră, că vă cunosc, dar nu vă pot da recomandata pentru că nu aveți buletinul. Așa e procedura...

sau

E 16 și 2 minute, domnule, veniți mâine, înainte de 16, când e program. Am închis de două minute.

sau

Nu știm cum începem școala, că nu ne-a trimis nimeni, nimic, de la București.

sau

E treaba ministerului, noi nu facem nimic fără circulară.

Astăzi începe școala și este încă un exemplu că, așa cum spune cântecul, ”țara te vrea prost”. Sistemul ne-a obișnuit că nu e deloc util să gândim, că nu e în regulă să luăm decizii, că adevărul, lumina și dreptatea vin de la București. La 30 de ani de la Revoluție, nici măcar nu mai vorbim despre descentralizare, despre regionalizare, despre libertatea funcționarilor și a oamenilor. În definitiv, ideea de a gândi cu propriul creier este perimată. Avem nevoie de un MegaCreier care să ne ghideze.

Suntem învățați, încă din clasa zero, dacă nu chiar din grădiniță, că trebuie să asculți de cel mai mare, că trebuie să fii cuminte, că tu ești mic și nu știi nimic. Ca să ai un rol în societate, trebuie să crești. Ierarhia cazonă se păstrează, în timp, până dincolo de pensie, atunci când, indiferent de vreme și vremuri, stai la coadă. Că așa se face.

În orice țară din vest, există libertatea fiecărei primării, fiecărei instituții a statului, fiecărei școli, dacă vreți, să-și rânduiască o parte din lucruri, așa cum se potrivește cel mai bine la fața locului.

În contextul pandemiei de coronavirus, toate statele europene au transmis în teritoriu linii, posibile soluții, îndrumări, legat de cum ar trebui să se desfășoare cursurile. Dar nu au trimis norme de aplicare punctuale, milimetrice. Pe baza ghidului central, fiecare instituție a pregătit cursurile, așa cum s-a potrivit mai bine cazului. Unele școli mai mici s-au descurcat fără ore online. În altele, a fost nevoie de ore de după-amiază. Altele au considerat că nu e necesar nici măcar să împartă clasele. Fiecare își asumă, pentru că despre asta e vorba în viață.

Trăim cu ideea că ”nu e treaba noastră”, că ”șeful decide”, că ”e treaba Bucureștiului” sau a Sibiului, după caz. O eternă fugă de responsabilitate, în urma căreia nimeni nu poate greși. Vina e rostogolită undeva în necunoscut. Iar de asumare nici nu poate fi vorba, în final continuăm să fim o societate de neasumați. Dar extrem de vehementă în a căuta socoteală și vinovați.

Vizualizari: 5241

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus