Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Adrian Echert, candidat USR PLUS: „Ne-am săturat de ce s-a întâmplat până acum și de asta ne-am implicat. Obiectivul nostru va fi cheltuirea cumsecade a banului public”

Adrian Echert, candidat USR PLUS: „Ne-am săturat de ce s-a întâmplat până acum și de asta ne-am implicat. Obiectivul nostru va fi cheltuirea cumsecade a banului public”

Sunt primele alegeri locale la care USR PLUS participă, după ce în primăvara anului trecut uimeau cu procentele obținute de această alianță la alegerile europarlamentare: peste 25% în județ și peste 33% în municipiul Sibiu. Adrian Echert, președintele organizației județene a USR și candidatul Alianței USR PLUS la președinția CJ Sibiu, vorbește despre planurile tinerilor politicieni, proiectele și răspunde inclusiv la întrebările despre traseismul politic, în urma căruia inclusiv pe listele USR PLUS apar nume care, în trecut, au făcut parte din alte partide.

Reporter: Care sunt proiectele USR PLUS și realizările lui Adrian Echert pentru care alegătorii ar trebui să se oprească în data de 27 septembrie la acest nume?

Adrian Echert: În primul rând, noi venim din mediul privat și avem experiență managerială. De peste 12 ani sunt directorul unei firme multinaționale, am învățat și știu ce înseamnă o echipă care să aducă rezultate. În partea de profit a administrației locale, căci cu asta ne ocupăm noi, obiectivul va fi cheltuirea cumsecade a banului public. Venind din domeniul privat, am realizat că și în politică este nevoie de concurență. Începem să schimbăm puțin temele de care se discută în mediul politic. Din ce am observat noi, temele de discuție legate de transparență, de integritate, de oamenii care sunt puși în funcții publice - directori de spitale, cum am văzut exemple de după venirea PNL-ului la putere, atacate de către PSD pe partea de integritate - reprezintă un lucru pe care nu-l puteam vedea acum patru ani de zile, până să ajungă USR în Parlament. Prin faptul că existăm aici, că venim de pe palierul de oameni care nu au mai făcut politică, de oameni care vin din mediul privat și s-au săturat de modul în care au fost făcute lucrurile timp de 30 de ani, le dăm șansa oamenilor să aibă cu cine vota în sfârșit. Eu știu că drumul pe care noi ne-am apucat să mergem e foarte lung, nu vom vedea rezultatele mâine, poimâine, chiar dacă mulți își doresc asta. Trebuie să ne dozăm energia și să înțelegem că schimbarea României și a județului Sibiu în mai bine va dura.

„«Fără penali» este un proiect al cărui inițiator a fost USR. Faptul că existăm ca și competitori face cumva ca și partidele vechi să înceapă să mai facă ordine prin oamenii pe care îi pun în față”, Adrian Echert

Cum ar reacționa Adrian Echert în momentul în care, în calitate de președinte al Consiliului Județean Sibiu, ar găsi funcționari care nu reacționează la ceea ce li se cere să facă. Cum ar reacționa în fața unui corp funcționăresc amorf?

În orice instituție vom intra, va trebui să ne dăm seama de ce face fiecare și dacă persoana respectivă chiar își face treaba. Sistemul este foarte închistat și foarte greu de schimbat. Pe mine nu m-ar înfricoșa acest aspect pentru că puterea noastră de USR PLUS este că suntem foarte aproape de parlamentarii noștri, de cei care ne conduc intern, dar ne vor reprezenta și extern după parlamentare. Sunt sigur că vom găsi soluții de la nivel național care să schimbe ireversibil sistemul. Eu am zis că durează foarte mult să facem schimbarea, dar vor trebui  niște măsuri mai curajoase în ceea ce privește administrația publică, luate inclusiv prin schimbarea legislației naționale. Eu știu că e foarte greu odată ce ai un funcționar care aluat 10 pe linie la evaluări ani de zile, să reușești să-l muți de pe locul respectiv chiar dacă el nu-și mai face treaba. 

Ați vorbit și de o nouă structură județeană pentru accesarea fondurilor europene.

Aș vrea să avem o asociație de dezvoltare județeană, o organizație în care avem și putem angaja experți care sunt contractual acolo. Pe partea de fonduri europene vreau să mai existe un organism extern Consiliului Județean care să facă ceea ce nu a reușit Consiliul Județean, să ducă și restul comunităților la un nivel înalt de absorbție, să identifice, să scrie și să ajute la implementarea proiectelor pe fonduri europene pentru primăriile din județ.

Nu s-au înțeles cinci sau șase primării să facă o zonă metropolitană în jurul Sibiului. Cum s-ar înțelege 64 de primari din partide și zone diferite să participe la o astfel de construcție?

Diferența este că vom fi și noi acolo. În cel puțin 42 de localități avem candidați la Consiliul Local și ei își asumă că vor să dezvolte localitățile. O parte din noi știm că dacă nu ai consiliul în spate nu prea poți să faci nimic, deciziile majore se iau în consiliul local, în consiliul județean îți trebuie voturile oamenilor de acolo. Chiar și consilierii pot veni cu inițiative. Mi se pare nefiresc că și în Consiliul Local Sibiu și în Consiliul Județean Sibiu, consilierii nu au inițiative legislative. Diferența este că noi vom fi acolo și că oamenii chiar își doresc să dezvolte comunitatea.

Adrian Echert

Există catalogarea din partea celorlalte partide cum că USR PLUS este un partid gălăgios. Nu credeți că ar putea fi o problemă când vă veți întâlni cu un primar din partidele contracandidate? Cum credeți că veți comunica?

Ei au înțeles că nu pot trece de noi. Renumele ni s-a dus de la lupta anti-justiție a unora din Parlament. Am reușit să oprim ceva, chiar dacă aveam doar 9% în Parlament. Suntem un partid care discută fiecare idee, probabil și de asta suntem catalogați ca fiind puțin mai gălăgioși. Eu am participat și la ședințe de Consiliu Local, și la ședințe de Consiliu Județean care durează 15 minute. În campanie s-a mai animat o ședință și au început să se certe foștii parteneri. În rest, ședințele durează 15 minute cu tot cu «bine ați venit» și «la revedere» și, poate, «la mulți ani». Dezbaterea și dialogul intern pot crea o percepție că suntem gălăgioși. În dezbaterea publică pe centura de sud au venit cei de la Animal Life cu o propunere destul de îndrăzneață, dar (autoritățile – n.r.) au luat-o în considerare. Un primar înrădăcinat își va da seama că consilierii USR PLUS pot aduce valoare pentru comună. Dacă nu își va da seama, își vor da seama alegătorii și vor vedea că noi vrem să facem lucruri, dar încă nu avem cu cine în comunitățile în care vor rămâne primarii respectiv.

Aeroport, spital, fonduri europene

În ultimul mandat al Consiliului Județean Sibiu s-a realizat studiul de fezabilitate pentru un nou spital, au fost demarate proiecte pe fonduri europene pentru drumuri, la aeroport au fost discuții. Ce credeți că se putea face mai mult?

Am urmărit discuțiile legate de aeroport. În momentul de față nu avem cargo, nu avem suficiente venituri la aeroport. Acea posibilă dezvoltare care s-a oprit, putea funcționa și în momentul de față. Unul dintre proiecte, care nu era nici foarte invaziv, propunea investiția 100% privată în aeroport, avea nevoie doar de utilitățile puse la dispoziție de către autorități.

Și câtă încredere ar fi avut Adrian Echert într-o societate care ar fi venit și ar fi zis să i se acorde un sfert din aeroport căci investește 50 de milioane de euro acolo? Cât de ușor putea fi luată o astfel de decizie?

Am văzut că decizia nu s-a vrut să fie asumată. Poate a fost vorba și de lipsa unui curaj de leadership din partea Consiliului local și a Consiliului județean. Eu mi-aș fi asumat probabil acest risc. E un risc care ar fi putut merge spre dezvoltare. Eu mi-aș fi asumat o decizie în această privință și cred că asta trebuie să facem din când în când, să avem curaj să ne asumăm decizii. Și Iohannis atunci când și-a asumat pasul de Capitală culturală europeană în 2007, probabil mulți au spus că nu cred că e posibil. Dacă ești curajos și mergi pe un drum de acest gen, se pare că există și posibilități să iasă bine. Întotdeauna vei fi contestat că a fost bună sau că a fost rea decizia, dar tu trebuie să o iei. Faptul că nu iei decizia, o amâni sau dai vina pe cineva nu este o demonstrație de leadership.

Din punctul de vedere al lui Adrian Echert, cum puteau fi luate deciziile în ceea ce privește spitalul județean?

Am avut o dezbatere publică legată de spital când era în faza de discuție. Recunosc că nu știu exact unde ar mai avea Consiliul local sau Consiliul județean spațiu să facă genul asta de spital. Noi am spus de atunci că trebuie mai mare decât este în momentul de față și gândit într-o formă în care să lase și dezvoltatorii privați să se dezvolte ulterior pentru că un spital angrenează și o economie în jurul lui. Nu aș fi pierdut atâta timp. Proiectul pare destul de bine făcut, mai ales în partea de finanțare, dar deocamdată avem un teren și niște pancarte, nu e finalizat, nu e niciun contract semnat, avem promisiuni că se va face cu fonduri europene. Nu contestă nimeni că acest proiect nu e necesar, putem investi oricât în spitale foarte vechi, dar nu putem scoate de acolo infecțiile nosocomiale. Eu aș construi peste tot spitale noi, dacă s-ar putea. Sperăm să-l ducem la capăt indiferent din ce postură vom fi noi în Consiliul județean, vom munci pentru binele sibienilor.

Care ar fi proiectul USR PLUS pe care l-ați evidenția în această campanie?

Proiectul la care țin cel mai mult este legat de această asociație de fonduri europene. Mi se pare că asta ar putea aduce cel mai mult bine în toate comunitățile din județ. Vreau să ducem fonduri europene în localități pentru că discrepanța e imensă. Am fost în județ nu doar în timpul campaniei, am fost și pentru a găsi oameni care să candideze. În municipiul Sibiu discutăm de propunerile noastre, de tren urban, de zonă metropolitană, de smart city, dar acolo, la sate, sunt proiecte de canalizare care sunt prost făcute, asta dacă sunt făcute. Oamenii nu au acces la lucruri de bază pentru secolul 21. Eu vreau să  schimb asta, indiferent de ce poziție voi avea. Eu cred că acest proiect va aduce mult bine în comunitatea noastră și nu se concentrează doar pe polul Sibiu. Am văzut că cei de la Consiliul Județean se laudă că sunt primii din Regiunea Centru la absorbția de fonduri europene, dar suntem pe locul patru din șase. Doar Harghita și Covasna sunt mai jos decât noi pe absorbție generală. Ca inițiativă de proiect, există un exemplu de o astfel de asociație în Brașov. Sunt foarte multe proiecte care se pot face prin fonduri europene. 

Dar cum percepe alegătorul de rând, din satul care nu are canalizare, construirea unei astfel de asociații?

Colegii noștri, consilierii pe care noi îi prezentăm vor trebui să demonstreze că putem. Recent, Nicu Ștefănuță a fost cu noi și ceilalți candidați în județ. Ideea e că oamenii vor trebui să vadă ce ne dorim cu acest proiect, cred că o să reușim și vor vedea după alegeri. Vrem să avem un plan de transport la nivelul întregului județ, care să includă și pretențiile pe care le are Sibiul ca fostă capitală culturală europeană. Nu mai putem trăi din nostalgie, trebuie să mergem și la nivelul următor. Am discutat ca slogan despre „Repornim Sibiul” și asta vrem să facem, să repornim și municipiul Sibiu, și Mediașul și partea de nord a județului. Mi se pare că au fost multe comunități uitate. Și acolo partea de sănătate suferă. Pentru partea de nord, avem trecut în program un proiect pe care sper să îl și implementăm și să construim și acolo un spital nou.

”Repornirea” Sibiului

Cum poate fi repornit Sibiul? Unde e problema din punctul de vedere al USR PLUS?

Problema este de leadership. Cu banii alocați pentru stadion, am putea construi unul nou, în altă locație, care nu ar bloca tot municipiul la un eveniment de anvergură. M-am uitat pe Planul Urbanistic General al Sibiului, unde în zona industrială vest este trecut un proiect urbanistic general de acum zece ani. În PUG este trecut nu doar stadion, ci și aqua-park, zonă de agrement, tren urban. Ne-am limitat la a asfalta străzi, ceea ce e simplu. S-au asfaltat, este drept, s-au făcut locuri de parcare prin comunități, dar nu avem proiecte mari. Din punctul meu de vedere, stadionul trebuia făcut în altă parte, pentru că acei bani ar fi acoperit o construcție nouă. Faptul că avem consilieri care doar ridică mâna la inițiativa primarului nu mi se pare tocmai normal. 

Credeți că după doi ani de prezență în Consiliul local și în Consiliul județean, pentru o indemnizație de 200 - 300 de lei, reprezentanții USR PLUS vor mai avea apetitul să propună proiecte?

Cine ne cunoaște personal știe că nu ne-am implicat în aceste proiecte pentru bani. Noi vrem să lăsăm ceva în urmă pentru această comunitate și să punem o cărămidă la dezvoltarea județului, orașului și chiar și a țării. Vrem ca ai noștri copii să nu se mai gândească să plece în străinătate sau în alte locuri, să aibă oportunități de dezvoltare și aici și tot ce au nevoie și pentru distracție și pentru dezvoltarea personală și pentru învățământ. Aceste lucruri ne vor face să mai avem apetit și pe viitor. Chiar dacă victoriile vor părea mici, eu sper că înțeleg colegii că avem de parcurs un maraton. Pe partea cu consilierii, eu am fost destul de ferm cu oamenii cu care am lucrat și i-am luat să fie alături de noi. E imposibil să-i cunoști pe toți, avem peste 430 de candidați la consiliile locale. Le-am spus tuturor că dacă cineva calcă pe bec, nu vor exista niciun fel de ascunzișuri. Dacă există chestiuni concrete legate de fraudă, de parte penală, eu personal, le voi face plângere la DNA și la Curtea de Conturi. 

”În mod cert, nici noi nu suntem perfecți cum ne-ar vrea toată lumea. Și eu, și Raul Apostoiu și ceilalți colegi care s-au implicat și-și asumă candidatura am făcut-o pentru că putem pune o cărămidă la schimbarea Sibiului și a județului Sibiu. Dacă nu prin exemplul propriu, măcar prin faptul că noi suntem aici și reprezentăm colegi din mediul privat, cu experiență profesională, care cumva nu au avut tangență cu politica și încearcă să o schimbe. Vreau ca oamenii să înțeleagă că suntem oameni normali, oameni care ne-am săturat de ce s-a întâmplat până acum și de asta ne-am implicat. Suntem oameni care avem copii pe care vrem să îi vedem crescând sub ochii noștri și nu sunt nevoiți să plece în altă parte. Chiar dacă acum partea de timp personal suferă, mă gândesc că atunci când vor fi mari și mă vor întreba ce am făcut pentru ca ei să rămână aici, vreau să le răspund că am făcut tot ce ține de mine să fac țara asta un loc mai bun și pentru ei și pentru mine. Și eu vreau servicii de sănătate decente, pentru toate taxele pe care le plătim. Asta vreau să înțeleagă lumea și să voteze pe 27 septembrie Alianța USR PLUS peste tot pe unde ne vor găsi pe buletinele de vot. Cu acest prim pas vom face schimbarea de care e nevoie”, Adrian Echert

Să spunem că partea ce ține de respectarea legii poate fi cuantificată mai ușor. Dar cum poate fi cuantificată performanța aleșilor pe care îi propuneți? 

Eu vreau să le dau oamenilor și sprijin. După alegeri, vrem să facem o echipă de expertiză pentru consilieri, care să îi ajute în toate programele pe care ni le-am propus. Pe partea juridică avem deja câțiva oameni, pe partea de urbanism, de fonduri europene, vom găsi oameni și din exterior pentru că avem specialiști în toate domeniile. Vreau să creăm acest grup de suport pentru toți consilierii din județ, pentru a-i ajuta. Consilierii sunt desemnați de către filialele locale, iar dacă nu vor performa, în mod cert vor fi trași la răspundere. Noi avem o parte de control de la județ, dar decizia e 100% locală. Acei oameni știu și înțeleg cel mai bine cine reprezintă comunitatea și cine ar putea fi un consilier bun. 

Zilele acestea, FDGR a anunțat că la Timișoara va susține candidatul USR PLUS. La Sibiu, simțiți o apropiere mai mare față de FDGR sau față de PNL?

Am avut discuții cu cei de la FDGR. Colegi de-ai noștri sunt poate foști colegi de școală cu colegi din PNL. Există un dialog cu PNL, cu FDGR, cum este și normal să fie. Toate despre posibile alianțe le vom discuta, însă, după data alegerilor. Atunci vom vedea cine pe ce platformă și cu ce propuneri vor vrea să vină către sibieni. Fie vom face parte dintr-o coaliție care să guverneze local și județean, fie nu. Depinde foarte mult de ce oameni vor fi propuși de către ei, dacă vor reuși să aducă oameni integrii, care vor să facă ceva pentru comunitate. În momentul de față nu este nimic stabilit, noi vrem să reprezentăm acei cetățeni care s-au săturat de modul în care se face politica, vrem ca ei să ne aibă pe noi ca opțiune  pentru a prinde încredere într-un nou mod de a face politică. Nu există o dragoste mai mare față de PNL sau față de FDGR, suntem competitori electorali cu toții. Vrem să ne reprezentăm electoratul nostru cât mai bine, probabil că și ei încearcă același lucru.

Despre traseismul politic. Inclusiv la USR PLUS

Cum apreciați că s-au desfășurat până acum lucrurile în campania electorală?

E prima campanie pentru alegerile locale la care participăm. Mi se pare mai liniștită. Este de înțeles, deoarece PNL și FDGR au guvernat împreună în ultimele mandate, și la Consiliul local și la Consiliul județean. Acum pare că s-a rupt puțin acest „mariaj”, nu știu dacă din cauza campaniei electorale. Noi vrem să ne propunem proiectele noastre, să ne vedem de drumul nostru. Încercăm să fim cât mai decenți, dar eu nu pot rămâne mut la unele chestiuni care se perpetuează de ani de zile mai ales în comunitățile din județ. De exemplu, primarii care au trecut de la un partid la altul nu-și pierd mandatul pentru că prefectul așteaptă după secretarul de la primărie, care, în ultimul caz, e în concediu (este vorba de comuna Turnu Roșu, unde prefectul a arătat că nu îl poate demite pe primarul care a migrat la alt partid, deoarece secretarul care ar trebui să întocmească referatul cu propunerea de încetare a mandatului este în concediu de odihnă – n.r.). Conform legii, el trebuie să-și piardă mandatul. Aceste lucruri nu trebuie trecute sub tăcere. Noi vrem să ne prezentăm programul și să convingem oamenii că  acum chiar au o opțiune de a vota. 

De ce nu e în regulă când un primar trece de la un partid la altul?

Nu vreau să fiu absurd. Pe mine mă deranjează primarii care sunt în funcție, care sunt acolo din partea unui partid, au fost votați din partea unui partid, dar acum schimbă barca pentru că s-a schimbat și puterea la nivel central. În comunitățile rurale, partea de partide nu se vede așa de mult cu o vedem noi în municipiu și am învățat mergând prin județ că oamenii discută despre oameni. Există oameni care au făcut lucruri bune pentru comunitățile lor, cum este și primarul din Ciugud, care a fost la PSD, dar nu valorează  nimic de la ce partid a fost inițial propus, atât timp cât a fost un exemplu pentru toată țara. Dacă omul respectiv are și probleme cu legea și de aceea trebuie să schimbe și barca, pentru că mai ies la iveală unele lucruri, atunci aceasta este o problemă. Ca atare, traseismul politic nu este acceptat. Până la urmă, este vorba de om. E greu să pui un șablon pe toată lumea. 

Am adus în discuție traseismul politic având în vedere trei situații. Prima este cea de la Agnita, unde echipa PNL este acum USR PLUS, a doua este cea de la Turnu Roșu, unde verzii au trecut la USR PLUS, și a treia - cea de la Micăsasa -, unde candidatul la primărie din partea USR PLUS este fostul președinte al organizației TSD.

Două decizii au fost foarte dificile. Pentru noi a fost foarte greu să facem aceste excepții. Cu colegii de la Verzi, din Turnul Roșu, avem o colaborare de acum patru ani de zile, când am fost și la parlamentare. Ei sunt oameni care au avut o asociație civică acolo. La momentul respectiv nu exista USR, ei au vrut să candideze și singurul vehicul pe care l-au găsit a fost Partidul Verde. La parlamentare ne-au susținut pe noi și cu filiala nou înființată acolo au păstrat legătura în toți acești trei ani. Până la urmă s-au decis să vină la noi pentru că au văzut că au un suport mult mai bun din partea noastră.  Oamenii respectivi sunt și au fost spiritul USR PLUS de la bun început, doar că nu exista USR PLUS în momentul respectiv. 

La Agnita, nu am luat pe nimeni care era în funcție în momentul respectiv. Oamenii au mai încercat să facă ceva pentru comunitate din 2012 în 2016. Comunitatea noastră de acolo ne-a transmis semnale pozitive în sensul că oamenii respectivi chiar vor putea face ceva pentru Agnita. I-am cunoscut și eu și chiar sunt oameni de bun simț care vor schimbarea comunității. Nu au avut oportunitatea să o facă data trecută și omul impus de PNL de la nivel județean este de o moralitate îndoielnică, din ce mi-au spus ei. Asta i-a determinat pe ei să plece de la PNL. Nu e nimeni exceptat de la a călca strâmb vreodată, de aceea le-am promis tuturor că vom face tot ce ține de noi la nivel județean pentru a opri orice chestiuni legate de integritate și de fraudă. Nu am nicio frică legată de oamenii pe care i-am propus și sunt convins că vom vedea rezultate pozitive. 

La Micăsasa, candidatul a adus în comunitate foarte multe proiecte pe turism, inclusiv campionate internaționale de biciclete. A fost convins de către primarul de atunci să intre în PSD și să facă împreună lucruri pentru comunitate. Apoi a văzut multe lucruri care nu îi plac, care nu țin de moralitate și legalitate. A hotărât să se dezică de primar, dar și-a dat seama că ar putea face mult mai multe pentru comunitate în continuare. Inițial, când am auzit de TSD, am pus șablonul și nu s-a potrivit. Apoi am zis că trebuie să vorbim cu el și să-l cunoaștem. Este un băiat foarte tânăr care a făcut multe lucruri pentru comunitate și ne-am gândit să-i dăm o șansă.

Cam câți candidați aveți care în trecut ”au greșit barca”?

Mai avem colegi care au fost membrii temporar în alte partide, dar nimic notabil din ce îmi amintesc acum. Criteriile noastre de aderare sunt destul de stricte. Dacă cei care aderă au fost membrii în ultimii doi ani de zile în alt partid trebuie derogare. Avem o limită de zece ala sută într-o filială în ceea ce privește persoanele care pot fi foști membri ale unor alte partide.

 

NOTĂ. Acest interviu a fost realizat în cadrul unui contract de publicitate electorală plătit de Alianța USR PLUS Sibiu. Întrebările aparțin autorului interviului, nu au fost negociate în prealabil, iar modul în care a fost publicat interviul nu a fost condiționat în vreun fel de reprezentanții USR PLUS.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 3895

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Ion Pop

Acum 3 ani

Acest individ conduce o firma a everiilor care furnizeaza aparatura pentru distrugerea si taiera padurilor in masa.Il cunosc personal si stiu exact cum sta treaba cu acest moldovena infiltrat in Sibiu pe filira Barna
Raspunde

Iulia Neumann

Acum 3 ani

Dacă-l zici că îl cunoști tu personal, te credem
Raspunde

Eu Sorin

Acum 3 ani

La o firma cu 10 angajati eu nu cred ca poti sa declari asa ceva"De peste 12 ani sunt directorul unei firme multinaționale, am învățat și știu ce înseamnă o echipă care să aducă rezultate. "
Raspunde

VALENTIN BARBU

Acum 3 ani

La Micăsasa, candidatul a adus în comunitate foarte multe proiecte pe turism, inclusiv campionate internaționale de biciclete. f A B U L O S! Campionatul international de biciclete!Da serios, are ceva cu triclecletele? atat / USR ? jenabil , cel putin
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus