Marţi,
26.01.2021
Ninsori Usoare
Acum
0°C

Anul universitar la ULBS: cursuri hibrid, mai puține locuri în cămine și camere de izolare

Anul universitar la ULBS: cursuri hibrid, mai puține locuri în cămine și camere de izolare

Anul universitar 2020-2021 va debuta la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, la finalul acestei luni. Cursurile se vor desfășura în sistem hibrid – o parte online, o parte fizic – studenții care vin din alte județe vor avea mai puține locuri de cazare disponibile, cantina va fi deschisă, însă cu restricții – acestea sunt doar câteva dintre măsurile luate de conducerea universității, în contextul pandemiei de coronavirus.

Scenariul pe care va merge ULBS este cel hibrid, anul universitar urmând să debuteze în data de 28 septembrie. Potrivit rectorului universității, Sorin Radu, chiar și decizia de a începe cursurile mai repede a fost luată cu gândul la măsurile necesare în această perioadă. Printre deciziile luate în contextul COVID-19 se numără și redeschiderea bibliotecii universitare, a cantinei și a căminelor studențești.

„Am încercat să valorificăm zilele din luna septembrie, tocmai pentru a putea crea un calendar mai flexibil și adaptat realității. Scenariul hibrid presupune derularea cursurilor și seminariilor în versiune online, iar lucrările de laborator, practice, vor fi față în față, cu respectarea standardelor de prevenție stabilite de reglementările în vigoare. Filosofia noastră a fost de a adapta sistemul de predare în funcție de specificul fiecărui domeniu de studiu. Acest scenariu propune deschiderea bibliotecii, care a fost închisă de la primele semne ale pandemiei. de asemenea, se vor deschide căminele – am pierdut aproximativ 30% din aceste locuri, pentru că reglementările ne obligă la a păstra în cameră mai puțini studenți. Vom deschide și cantina, care va lucra în trei serii restrânse de studenți, fiind alocat un interval de timp pentru igienizare. Totodată, avem și varianta ca studenții să poată lua mâncarea la pachet”, explică rectorul.

Sorin Radu spune că scenariul hibrid nu va rămâne în picioare până la finalul anului universitar, decât dacă va fi nevoie. Astfel, dacă situația o va permite, se va putea trece la scenariul verde, în care toți studenții vor veni la facultate sau, dacă lucrurile vor degenera, se va putea trece la scenariul roșu, de predare doar online, lucru pentru care universitatea este pregătită.

„Nu este un scenariu bătut în cuie, ci va suferi modificări atunci când vor fi necesare. Noi am elaborat încă din primăvară proceduri de evaluare, de susținere a tezelor de doctorat, drept urmare aceste proceduri le avem deja și le-am prelungit pe anul universitar 2020-2021. Platformele de e-learning sunt cele pe care le-am folosit și până acum – vom merge tot pe Google Classroom și Google Meet, iar la nevoie vom merge pe Zoom sau Blackboard”, explică acesta.

Rectorul ULBS spune că are încredere în capacitatea de înțelegere a tinerilor și că are încredere că situația va fi ținută sub control. Totodată însă, mărturisește că este posibil să apară cazuri de COVID și la universitatea sibiană.

„Am încredere că studenții vor avea un comportament foarte responsabil și că vor respecta toate măsurile pe care noi le-am gândit și pe care ministerul ni le-a propus. Sunt optimist însă, după cum arată datele, este posibil ca și în universitate să apară cazuri, având în vedere numărul foarte mare de studenți, dar sigur vom acționa în funcție de situația care va apărea”, spune Sorin Radu.

Deschiderea căminelor, cu 30% mai puține locuri

Căminele studențești vor fi de asemenea deschise studenților, însă la o capacitate redusă. Acest lucru este necesar, spune conducerea universității, pentru a putea fi respectate măsurile impuse în pandemie și distanțarea socială. 

„Inițial trebuiau să fie 1.800 locuri de cazare. În prezent putem să începem cu 1.326 de locuri. Procesul de cazare a început încă din perioada confirmării locurilor din sesiunea de admitere din vară. Procedura de depunere a cererilor de cazare online nu este nouă, ea a avut loc și în ultimii ani. Există un proces de cazare care se desfășoară etapizat. În momentul de față suntem în procesul de redistribuire. Au fost afișate primele liste, primele confirmări, iar în funcție de locurile rămase disponibile se continuă distribuirea, iar cazarea propriu zisă se va face cu două zile înainte de începerea anului universitar”, spune Raluca Sassu, prorector.

Pe perioada verii, 200 de studenți au rămas cazați în căminele ULBS. „Încă de la început am avut luate toate măsurile și nu au fost cazuri de COVID confirmate în acest timp. Toate măsurile sunt adaptate și corespund protocoalelor descrise în ordinul comun al celor două ministere”, menționează prorectorul.

Măsurile care vor trebui respectate în cămine sunt - purtarea măștii obligatorie, la fel și utilizarea dezinfectanților, studenții vor fi termometrizați, iar cei care manifestă simptome vor avea la dispoziție izolatoare la nivelul fiecărui cămin, în care pot fi amplasați.

Studenții străini sunt așteptați, cei de la Erasmus sunt reticenți

În ceea ce privește primirea studenților străini, situația va fi abordată punctual, de la țară la țară, explică prorectorul Raluca Sassu. „Noi avem protocoale și știm exact fiecare student de unde vine, avem număr rezervat de locuri în cămine – pentru studenții străini, pentru cei cu Erasmus.”

Reglementările actuale nu cer ca studenții care vin din Republica Moldova, de unde vin de-altfel cei mai mulți, să intre în izolare, explică rectorul Sorin Radu, care spune că dacă vor apărea alte măsuri, se va acționa în consecință. Totodată, acesta spune că studenții care vin prin program Erasmus sunt reticenți. 

„Deocamdată și studenții Erasmus sunt rezervați în a veni într-o mobilitate în altă țară, așa cum și ai noștri au rezerve majore de a pleca în zone cu risc”, spune Sorin Radu.

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus