Reprezentanții Ministerului Transporturilor propun prin planul investițional pe următorii zece ani ca în și în jurul municipiului Sibiu să fie realizate patru linii de tren metropolitan.
Sub denumirea S-Sibiu, liniile de tren metropolitan creionate de către reprezentanții Ministerului Transporturilor ar urma să utilizeze toate liniile de cale ferată din zonă. Aceste linii de tren metropolitan sunt propuse în zona Sibiului prin Planul investițional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport în perioada 2020 – 2030, prezentat în cursul zilei de vineri la Sibiu de reprezentanții Ministerului Transporturilor.
Astfel, o primă linie propusă este cea care ar urma să lege Avrigul de Săliște, via Tălmaciu, Veștem, Șelimbăr, cartierul Vasile Aaron, gara centrală a Sibiului, Turnișor, Cristian, Orlat și Săcel. Pe acest traseu ar urma realizate facilități de tip ”park & ride” (parcări pentru autovehicule în zona gărilor) la Avrig, Tălmaciu, Sibiu, Cristian și Săliște. În prezentarea acestui traseu, cei de la Ministerul Transporturilor propun inclusiv conectarea cu municipiul Sebeș, din județul Alba.
A doua linie de tren metropolitan propusă prin planul investițional ar urma să lege Cisnădia de Ocna Sibiului și, mai departe, de Copșa Mică, via Șelimbăr – Vasile Aaron – Gara centrală a Sibiului. Parcări ar urma să fie amenajate la Cisnădie și Copșa Mică. Acest traseu (mai puțin porțiunea de la Ocna Sibiului la Copșa Mică) este în discuții la Sibiu din 2006, când a și fost realizată o cursă demonstrativă între Cisnădie și Zona industrială vest. Cu excepții care nu merită a mai fi notate, proiectul a fost ignorat de toate autoritățile, până în acest an când a revenit în platformele electorale ale mai multor candidați.
Cea de-a treia linie de tren metropolitan s-ar suprapune peste traseul Mocăniței, linia de cale ferată cu ecartament îngust la care Asociația Prietenii Mocăniței lucrează de mulți ani pentru întreținere și promovare a călătoriilor turistice. Facilități de tip ”park & ride” sunt prevăzute la Agnita și Cornățel, capătul de linie al acestei propuse linii de tren metropolitan fiind gara centrală a Sibiului.
În fine, cea de-a patra linie de tren metropolitan propusă are un traseu exclusiv în interiorul municipiului Sibiu, cu un capăt de linie în zona industrială Gușterița (unde este propus și un ”park&ride”) și stații la fabrica de cărămidă Wienerberger, în Vasile Aaron, gara centrală a orașului, Aeroport și, respectiv, Zona industrială vest. La aceste ultime două stații sunt propuse și facilități ”park&ride”.
Rețeaua de trenuri metropolitane din jurul Sibiului, în viziunea Ministerului Transporturilor
”Este un proiect care va eșua dacă nu va fi implementat în urma colaborării dintre Ministerul Transporturilor, Autoritatea pentru Reformă Feroviară, CFR și autoritățile locale. Reactivarea Mocăniței ar urma să fie făcută atât cât este posibil. Detaliile pentru aceste linii ar urma stabilite în urma întocmirii studiilor de fezabilitate”, a declarat Robert Dobre, director în cadrul Ministerului Transporturilor, responsabil cu proiectele strategice, investiții și monitorizare a proiectelor.
”Trenul metropolitan reprezintă un sistem feroviar local sau regional care oferă un serviciu de transport în interiorul și în jurul marilor aglomerări urbane. Principala caracteristică a acestuia este legată de independența față de rețeaua de străzi, drumuri naționale sau autostrăzi însă poate prezinta o complementaritate sporită cu aceasta. Trenul metropolitan, așa cum este consacrat în Europa Centrală și de Vest, circulă în interiorul orașului într-un regim de distanțe scurte, cu stații și puncte de oprire dese (în special la intersecția cu marile bulevarde sau la convergența cu alte mijloace de transport public urban – stații de metrou, autobuz, troleibuz, tramvai), iar în afara orașului în regim de tren distanțe medii, cu stații sau puncte oprire mai rare (la intersecția cu drumurile naționale sau județene importante – în care se pot amenaja parcări de tip ‘park and ride’, sau în apropierea dezvoltărilor rezidențiale, comerciale, de agrement sau logistice)”, Planul investițional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pe perioada 2020 – 2030
Multe proiecte propuse, puțini bani
Planul investițional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport în perioada 2020 – 2030 este un document prezentat în cursul lunii iulie a acestui an de către Ministerul Transporturilor. Acest plan se dorește a fi folosit drept o actualizare a Strategiei de implementare a Masterplanului general de transport, adoptată în 2016. Prezent la Sibiu, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a declarat că actualizarea Strategiei este necesară pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile în exercițiul financiar european 2021 – 2027, exercițiu în care României îi sunt alocate 13 miliarde de euro.
De subliniat că, prin includerea în strategii, proiectele precum cel mai de sus descris referitor la trenurile metropolitane din zona Sibiului au avantajul de a ”sări” o etapă, și anume cea a studiilor de prefezabilitate. Pentru implementarea lor, însă, etapele rămân aceleași: elaborarea de studii de fezabilitate, identificarea surselor de finanțare, elaborarea proiectelor tehnice, a detaliilor de execuție și, mai apoi, contractarea și execuția lucrărilor.
Prin modificările legislative din vara acestui an, implementarea acestor proiecte poate fi realizată de către autoritățile locale, cu fonduri europene nerambursabile alocate Ministerului Transporturilor care să fie ”transferate” autorităților locale în baza unor parteneriate.
Iar din acești bani, pe lângă extinderea rețelei de autostrăzi și drumuri expres la 3.000 de km (de la cei 850 de km operaționali în prezent), noi linii de cale ferată pentru trenuri care circulă cu viteză sporită, centuri ocolitoare și modernizări de aeroporturi, prin noul Plan investițional prezentat și la Sibiu sunt propuse realizarea de astfel de trenuri metropolitane în zona Capitalei, dar și a orașelor Cluj-Napoca, Brașov, Iași, Timișoara, Sibiu și Constanța. De remarcat, însă, că valoarea cumulată a tuturor acestor proiecte propuse prin Planul investițional pe următorii zece ani este aproximată la 73 de miliarde de euro (comparativ cu cei 13 miliarde de euro alocați țării noastre în exercițiul financiar 2021 – 2027).
Prezentarea sumară a celor patru linii de tren metropolitan propuse pentru zona Sibiului a fost realizată vineri dimineața, în cadrul unui eveniment organizat la Consiliul Județean Sibiu. În cadrul acestui eveniment între Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și Consiliul Județean Sibiu și, respectiv, Primăria Mediaș a fost semnat câte un protocol de colaborare pentru proiectele centurii ocolitoare sud a Sibiului și, respectiv, cea a Mediașului.
Descarcă de aici prezentarea Planului investițional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport în perioada 2020 – 2030 (trenurile metropolitane sunt schițate în paginile 21 și 22)
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 6111
Ultimele comentarii
Acum 21 minute
Rodica Luminita
Acum 26 minute
Sparrow
Acum 27 minute
Sib
Acum 33 minute
2cents
Acum 35 minute
Razvy