Marţi,
18.01.2022
Innorat
Acum
0°C

O nouă secție devine clinică la Spitalul de Psihiatrie. Următorii pași: Statutul de spital clinic și centru de cercetare

O nouă secție devine clinică la Spitalul de Psihiatrie. Următorii pași: Statutul de spital clinic și centru de cercetare

Secția Psihiatrie III a Spitalului de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu a primit statutul de secție clinică în baza Ordinului emis de Ministerul Sănătății din data de 18 septembrie. Astfel, secția câștigă posibilitatea unei colaborări mai apropiate cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Este cea de-a doua secție, după Secția Psihiatrie II care primește acest statut. Reprezentanții Spitalului anunță că pașii următori sunt obținerea titulaturii de spital clinic și crearea unui centru de cercetare de neuroștiință în interiorul instituției. Obiectivele sunt anunțate a fi atinse până la finalul anului.

Secția Psihiatrie III a Spitalului de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu a primit statutul de Secție clinică  și câștigă posibilitatea unei colaborări mai apropiate cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. În secție vor fi stagii clinice și/sau practică de specialitate studenți ai Facultății de Medicină, în specializările Medicină, Medicină Dentară, Asistență Medicală Generală și Tehnică Dentară. De pregătire practică și teoretică vor beneficia și masteranzi în specialitățile Psihologie Clinică, Consiliere Psihologică și Psihoterapie, dar și studenți la Psihologie ai Departamentului Psihologie  din cadrul Facultății de Științe Socio-Umane. Reprezentanții Spitalului anunță ca pași următori obținerea titulaturii de Spital Clinic și crearea unui centru de cercetare în interiorul instituției. Obiectivele sunt anunțate a fi atinse până la finalul anului.

„Chiar dacă activități de învățământ medical se desfășurau și până acum în cadrul spitalului, acest lucru înseamnă un pas în plus în ceea ce  presupune activitățile cu studenții și de cercetare și ne dorim a fi un pas înainte spre obținerea pe viitor a statutului de spital clinic”, a spus Sebastian Stroia, managerul spitalului, în cadrul unei conferințe de presă susținută cu această ocazie astăzi, 22 septembrie.

Sebastian Stroia, managerul Spitalului de Psihiatrie Sibiu

Statutul a fost salutat atât de conducerea Consiliului Județean, cea a Universității „Lucian Blaga din Sibiu” și a Facultății de Medicină, cât și de conducerea Direcției de Sănătate Publică Sibiu.

„Am considerat întotdeauna că Sibiul poate să țintească mai sus, are resursa umană necesară pentru asta, pentru a ținti mai sus în ceea ce privește serviciile medicale și educația studenților care învață în facultatea de Medicină. De aceea, întotdeauna când am primit propuneri din partea celor care sunt în cele trei spitale aflate în subordinea Consiliului Județean, propuneri care vizau îmbunătățirea calității actului medical, serviciilor medicale sau, de ce nu, a cercetării în medicină am răspuns pozitiv și am făcut tot ce a ținut de noi să susținem aceste demersuri. Astăzi suntem într-un moment important pentru Spitalul de Pediatrie Sibiu, dar nu numai, ci și pentru sănătatea sibiană, în general, pentru că marcăm un pas important în parcursul pe care Spitalul de Psihiatrie și l-a propus, adică acela de a ajunge spital clinic universitar”, a spus Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Daniela Cîmpean, președintele CJ și Radu Fleacă, decanul Facultății de Medicină

Spital clinic și centru de cercetare

Prof. univ. dr. Sorin Radu, rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu a vorbit despre importanța colaborării dintre spital și universitate și despre componenta de cercetare.  

„Mai există o componentă, pe lângă cea prezentată de d-na președintă (n.r Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu) aceea de creștere a finanțării, o componentă de cercetare, o componentă care este privită acum în altă cheie, pentru că oportunitățile de finanțare, de colaborare între universitate și spital sunt în acest moment extrem de deschise. De altfel, fără a da prea multe detalii, am pornit deja pe acest drum și împreună cu d-l doctor Ciprian Băcilă, care este, dacă vreți, artizanul acestui demers, pe care îl inaugurăm astăzi, am discutat deja și în săptămânile următoare probabil că, având și sprijinul CJ, o să gândim o primă strategie în ceea ce privește crearea unui centru de cercetare în colaborare universitate – spital”, a spus rectorul.

La microfon Sorin Radu, rectorul Universității „Lucian Blaga” 

Medicul Ciprian Băcilă, directorul medical al spitalului a vorbit despre faptul că, instituția având deja două secții clinice, poate deveni spital clinic, statut care va duce spre activități de cercetare științifică și de educație medicală continuă.

„Urmează ca spitalul să devină spital clinic, ne dorim foarte mult asta și sperăm ca în câteva luni lucrul acesta să se întâmple și nu în ultimul rând ne dorim să înființăm un compartiment de cercetare de neuroștiință împreună cu colegii de la Spitalul Județean Sibiu, de la Disciplina de Neorologie și Neurochirurgie”, a spus Ciprian Băcilă.

Medicul Ciprian Băcilă, directorul medical al Spitalului de Psihiatrie

Potrivit celor spuse în cadrul conferinței, stagiile se vor face după un sistem mixt care să cuprindă atât interacțiune cu bolnavii, cât și interacțiune față în față cu cadrele didactice în locuri separate de spital.

„Cel mai mult va fi folosit sediul Facultății de Medicină, dar și o parte a activității on line. Suntem obligați, cumva să facem o parte a activității on line datorită limitării spațiilor, datorită numărului mare de studenți care nu pot fi aglomerați în anumite încăperi și atunci acesta va fi sistemul pe care l-am gândit. În ceea ce privește accesul studenților în spitale, care este problema cea mai spinoasă a acestei concepții, suntem în curs de dezvoltare împreună cu Spitalul Județean Sibiu, în principal, a unui protocol de colaborare care să încerce să respecte regulile epidemiologice și să minimizăm cât se poate de mult riscul creat de interacțiunea studenților cu pacienții spitalului. Acest protocol va fi avizat de DSP pentru a avea o verificare că respectăm regulile epidemiologice, dar trebuie să fim conștienți că un risc zero nu va exista și orice sistem pe care îl adoptăm noi sau alte universități de medicină va fi un compromis între un risc epidemiologic și calitatea învățământului studenților”, a spus Conf. Univ. dr. Radu Fleacă, decanul Facultății de Medicină din Sibiu.

Prof. Conf. dr. Radu Feacă, decanul Facultății de Medicină

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus