Sâmbătă,
17.04.2021
Cer Senin
Acum
-3°C

Alegeri cu ”voturi din oficiu” pentru PNL, FDGR sau USR PLUS. ”Ce poți influența cu unul-două voturi?”

Alegeri cu ”voturi din oficiu” pentru PNL, FDGR sau USR PLUS. ”Ce poți influența cu unul-două voturi?”

Diferit de alte scrutine este faptul că, la alegerile locale de astăzi din județul Sibiu, încă din prima parte a zilei, mai multor alegători le-au fost oferit buletine de vot gata ștampilate.

Într-o secție din Mediaș (cea cu nr. 116), în trei secții din Sibiu (cu numerele 3, 83 și 89), precum și într-o secție din Tălmaciu (cea cu nr. 213), printre buletinele de vot împărțite alegătorilor au existat unele gata ștampilate. ”Voturile din oficiu” erau date atât pentru PNL (cazul secțiilor 3 și 83), cât și pentru FDGR (cazul secției 89) și USR PLUS (cazul de la Tălmaciu).

Prefectul Sibiului, Mircea Crețu, consideră că este exclus ca buletinele de vot să fi fost ștampilate atâta timp cât acestea s-au aflat în gestiunea instituției pe care o conduce. ”Noi le-am luat de la tipografie, cu pază, cu jandarmerie. Le-am ținut sub paza jandarmeriei și apoi le-am predat primarilor și președinților de birouri de circumscripții. Iar ceea ce se întâmplă în ziua votului, nu mai ține de Instituția Prefectului. Conform legislației, Autoritatea Electorală Permanentă a preluat din atribuțiile prefectului și așa mai departe”, declară Mircea Crețu, pentru Turnul Sfatului.

El consideră că președinții secțiilor de vot ar trebui să se implice mai mult. ”Ce poți influența cu unul-două voturi, mai ales într-o localitate mare? Peste tot președinții împart acele buletine, ar trebui să le verifice mai atent, mai ales că acum nu mai e viteza de vot din alte dăți. Sigur, nu este în regulă ceea ce se întâmplă”, adaugă prefectul.

Partidele: autoritățile să-și facă datoria

”Nu există poziții politice oficiale. Instituțiile statului trebuie să își facă datoria”, este comentariul scurt al reprezentanților PNL Sibiu pe subiectul buletinelor de vot gata ștampilate.

La fel, reprezentanții FDGR consideră că autoritățile vor gestiona legal astfel de situații precum cele mai de sus descrise. ”Am auzit de aceste incidente, care sunt regretabile, bineînțeles. Noi ne dorim un proces electoral corect și toată echipa FDGR este convinsă că autoritățile vor lua toate măsurile necesare pentru a merge, în continuare, pe o cale cât se poate de corectă. Sunt incidente care nu ar trebui să se întâmple. În contextul general, însă, din ceea ce văd sunt situații izolate, nu sunt multe. Dar noi dorim să se ia măsurile necesare și legale și suntem convinși că așa va fi. Greșelile și abaterile trebuie îndreptate”, declară Gerold Hermann, șeful de campanie al Forumului.

Reprezentanții USR PLUS au și o posibilă explicație pentru faptul că, la Tălmaciu, un buletin de vot era ștampilat în caseta alocată formațiunii lor, înainte de a fi înmânat unui alegător.

”Președinta secție de votare, după cum știm, a dat câte două buletine de primar la mai multe persoane și e posibil să fi pus buletinul de vot înapoi fără să îl anuleze. Persoanele care au votat și aveau două buletine de vot cu primarul le-au predat și, cel mai probabil, așa a fost dat mai departe altor persoane. În această secție de votare, doar președintele împarte buletinele de vot cetățenilor”, declară Adrian Echert, candidatul USR PLUS pentru președinția Consiliului Județean Sibiu.

“Ne așteptam să fie tentative de fraudă la aceste alegeri deoarece pentru mulți primari este o luptă pentru supraviețuire și sunt unele metehne care pot fi dezvățate doar cu dosar penal. Dar nu ne așteptam să avem probleme de frauda și în Municipiul Sibiu. Pare că nici vechea Capitala Culturală nu este scutită de astfel de tentative. Avem delegați vigilenți și îi sfătuim și pe cetățeni să fie vigilenți și să verifice înainte să se pună ștampila să nu mai fie altă ștampilă deja pusă și să le fie anulat votul. De asemenea, facem apel la cetățeni să iasă la vot și astfel să minimalizeze posibililele fraude printr-o prezență mare“,Adrian Echert, reprezentant al USR PLUS Sibiu

Un dosar penal, deocamdată

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu anunță că până acum au deschis un dosar penal. ”La ora 11:45, Biroul Electoral Județean a sesizat faptul că, la secția de votare nr. 3 din municipiul Sibiu, a fost găsit un buletin de vot ștampilat. În temeiul sesizării, echipa operativă s-a deplasat la fața locului și a demarat cercetări, în cauză fiind întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de tentativă la fraudă la vot”, arată reprezentanții IPJ Sibiu. La respectiva secție, un buletin a fost descoperit drept gata ștampilat înainte de a fi oferit vreunui alegător.

”La secțiile de votare nr. 83 (mun. Sibiu) și 116 (mun. Mediaș) s-a găsit câte un buletin de vot cu ștampilat, precizăm faptul că acestea au fost anulate (nu au fost introduse în urnă). În ceea ce privește situația din cadrul Secției de votare nr 213 (Tălmaciu), în jurul orei 12:20, președintele Secției de votare a observat faptul că un cetățean a încercat să introducă în urnă două buletine de vot. Procesul electoral a fost întrerupt. La scurt timp după reluarea procesului de vot, acest eveniment s-a întâmplat din nou fiind de această dată urmat de găsirea unui buletin stampilat pe podeaua secției de vot. În urma verificării efectuate de președintele BEC, cele trei buletine au fost anulate și s-a reluat procesul electoral”, mai detaliază reprezentanții IPJ Sibiu.

Nu toate neregulile se pare că sunt aduse la cunoștința Poliției. Instituție care anunță că s-a autosesizat ca urmare a imaginilor apărute în mass-media, pe subiectul de la Șeica Mare. Acolo, primarul Nicolae Șușa a fost filmat în timp ce explica unor alegători de etnie romă cum trebuie să voteze ”cu săgeata” (detalii aici).

Vizualizari: 3149

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus