Marţi,
22.06.2021
Cer Senin
Acum
27°C

„Acum stăm și așteptăm clienți”. Cum e afectată piața chiriilor de cursurile on-line ale studenților

„Acum stăm și așteptăm clienți”. Cum e afectată piața chiriilor de cursurile on-line ale studenților

Faptul că studenții de la Sibiu au început noul an universitar în sistem hibrid a dus la scăderea cererilor pentru locuințe de închiriat. Cu toate acestea, prețurile rezistă.

Numărul locurilor disponibile în acest an în căminele studențești a scăzut din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus. Dacă până acum capacitatea căminelor era de aproximativ de 2.000 de locuri de cazare, în anul universitar 2020-2021 aceasta a scăzut cu 30%. Cu toate acestea, numărul studenților care au ales să închirieze apartamente în acest început de toamnă a scăzut și el. Susținerea cursurilor în regim online a afectat agențiile imobiliare din Sibiu, care contabilizează o scădere a cererii de închiriere pentru apartamente.

„Am fost afectați de faptul că studenții au început cursurile în regim online.  În aceeași perioadă a anului trecut dădeam o chirie o dată la două săptămâni. Acum stăm și așteptăm clienți. Studenții optează pentru apartamente de două sau trei camere. Prețurile au rămas la fel, între 250 și 300 de euro”, explică Silviu Marin, reprezentant al agenției imobiliare New Concept Living.

Chiar dacă cererea a scăzut semnificativ, zonele preferate de studenți au rămas cele din apropierea facultăților la care studiază. De asemenea, media prețurilor de închiriere nu s-a schimbat, iar numărul de proprietăți  disponibile pe piață la ora actuală a crescut.

„Dacă în anii precedenți în lunile iulie și august, studenții deja începeau să-și caute chirii și cererea era destul de mare, în aceeași perioadă a acestui an era liniște. Căutarea este foarte scăzută față de anii anteriori. Numărul de proprietăți disponibile pe piața de închiriere la ora actuală este clar mai mare decât cel de anul trecut. Se închiriază mai greu deoarece în acest moment clientul are o paletă mai mare de oferte. Întotdeauna studenții caută zone cât mai apropiate de facultatea la care studiază. În principiu, prețurile au rămas aceleași, iar media de închiriere este de 250 de euro. Aceasta variază în funcție de zonă și de facilitățile pe care le oferă apartamentul”, spune Ionel Oglan, reprezentant al agenției Oglan Imobiliare.

La Sibiu, anul universitar a început în data de 28 septembrie, iar cursurile se  desfășoară în sistem hibrid – o parte online, o parte fizic.

 

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Ruxandra Sufana

Acum 8 luni

Statul si guvernul trebuie sa ne plateasca chiriile noua proprietarilor care inchiriem cotete cu 350 euro pe luna!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus