Duminică,
29.11.2020
Innorat
Acum
0°C

Cum face IPJ Sibiu controale în civil. ”Nu ne dorim să dăm amenzi și nu suntem polițiștii răi”

09 Octombrie 2020 15:32

Cum face IPJ Sibiu controale în civil. ”Nu ne dorim să dăm amenzi și nu suntem polițiștii răi”

În urma declarațiilor premierului Orban și ale altor lideri guvernamentali, Turnul Sfatului a solicitat Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu detalii cu privire la modul în care se desfășoară controalele polițiștilor în civil și cum vor fi amendați, sau nu, sibienii prinși că nu poartă mască.

Conducerea IPJ Sibiu a ținut să precizeze de la bun început că măsura ar putea fi greșit înțeleasă și că acțiunile au în vedere starea de sănătate a tuturor, fără a se urmări aplicarea unui număr mare de amenzi.

”În primul rând, considerăm că se impune o precizare, și anume că în această pandemie nu suntem în tabere diferite: Poliția versus cetățeni! Dimpotrivă, suntem împreună în această luptă cu pandemia și trebuie să respectăm măsurile de protecție sanitară, pentru că numai astfel putem diminua impactul COVID -19 asupra noastră, a tuturor. Având în vedere numărul de cazuri de Covid-19 înregistrate, la nivel național, pentru prevenirea și combaterea infectării cu noul Coronavirus, Poliția Română, împreună cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, alături de Poliția Locală și cu suportul Direcțiilor de Sănătate Publică, a Agenției Naționale Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și a Inspectoratului Teritorial de Muncă, intensifică activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr 55 din 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”, au transmis polițiștii sibieni la solicitarea reporterului Turnul Sfatului.

Pe de altă parte, reprezentanții IPJ Sibiu spun că se întâmplă adesea ca oamenii să respecte măsurile doar când forțele de ordine, în rest le tratează cu superficialitate. Cu toate acestea, scopul nu este aplicarea amenzilor ci prevenirea îmbolnăvirilor.

”Din experiența acțiunilor desfășurate până în prezent, s-a constatat faptul că, în unele cazuri, oamenii respectă aceste măsuri de prevenire a răspândirii COVID -19, doar la vederea forțelor de ordine. Nu ne dorim să fim ,,polițiștii răi” și nici să dăm amenzi, dar atunci când oamenii nu înțeleg că încercăm să depunem toate eforturile pentru a-i proteja, trebuie să luăm și altfel de măsuri, pentru ca legea să fie respectată. Una dintre măsurile puse în aplicare, a fost ca unele activități, la nivel național, și implicit și la nivelul județului Sibiu, să fie efectuate de polițiști, în civil. Asta întrucât, așa cum am precizat, polițiștii au întâlnit situații când, la vederea lor, au fost puse măștile de protecție, pentru ca imediat după ce colegii mei au plecat din acel perimetru, să fie scoase”, mai detaliază conducerea IPJ Sibiu.

Nu în ultimul rând, polițiștii sibieni arată, inclusiv cu exemple, că verificările în civil nu reprezintă tocmai o noutate, dimpotrivă.

”Vă asigurăm cu nu este nimic nou în modul de abordare al Poliției Române. La  diferite acțiuni, polițiștii au desfășurat activități fără portul uniformei de serviciu, spre exemplu: controalele efectuate la societăți comerciale, pe linie de economic, verificări în ceea ce privește comerțul stradal ilicit, precum și alte activități specifice muncii de poliție. Astfel de activități sunt desfășurate de toate polițiile din Europa și din lume, așadar și de Poliția Română. Bineînțeles că, pe parcursul activităților, vor fi purtate discuții cu cetățenii și li se va atrage atenția asupra purtării în mod corespunzător a măștii de protecție, asupra necesității distanțării fizice și a respectării regulilor de igienă”, mai transmit reprezentanții IPJ Sibiu.

În concluzie, pregătiți-vă să fiți abordați de un polițist pe stradă dacă nu respectați regulile impuse de pandemie.

”Oamenii trebuie să înțeleagă faptul că rolul acestor activități nu este neapărat acela de a aplica sancțiuni, ci de a explica oamenilor necesitatea respectării tuturor normelor de protecție sanitară. Polițiștii, împreună cu toate instituțiile implicate în acțiunile de verificare, vor continua activitățile, așa cum au făcut și până acum. Vă recomandăm să păstrați distanțarea fizică, să purtați masca de protecție, să respectați modul de organizare a evenimentelor și să nu vă expuneți inutil la riscuri”, concluzionează conducerea IPJ Sibiu în răspunsul oferit Turnul Sfatului.

Important de menționat că polițiștii sibieni au aplicat, în ultimele 24 de ore, 187 de amenzi, în valoare totală de 11.500 de lei, în cadrul acțiunilor de verificare a respectării măsurilor impuse pe perioada stării de alertă, acțiuni la care au participat 251 de polițiști, jandarmi și polițiști locali. Mai multe detalii despre amenzile aplicate în ultimele ore găsiți aici.

 

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

Mihai Gheorghe

Acum 1 lună

Astept sa vad daca vor reveni asupra decizie de interzicere a moastelor. Daca suntem prosti ca aceptam asemenea conducatori, inchidem horeca dar ne adunam buluc la moaste.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus