Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Deșeurile care se colectează separat: cele periculoase, cele voluminoase și aparatele electrice uzate

Deșeurile care se colectează separat: cele periculoase, cele voluminoase și aparatele electrice uzate

Proiectul de colectării selective a deșeurilor implementat în județul Sibiu include și o serie campanii periodice, dedicate deșeurilor periculoase și a celor voluminoase. Separat se colectează și deșeurile electrocasnice..

În afară de sortarea deșeurilor pe cele cinci categorii deja cunoscute (hârtie și carton, plastic și metal, sticlă, biodegradabil și rezidual), sibienii sunt îndemnați să respecte și regulile de depozitare a altor categorii de deșeuri care nu se încadrează în categoriile mai sus enumerate. Este vorba de deșeurile periculoase și cele voluminoase, categorii care fac obiectul unor campanii dedicate de colectare de la populație.

Anual, operatorul desemnat pentru colectarea și transportul deșeurilor din cele 21 de localități care fac parte din zona 1 a județului Sibiu organizează câte două campanii de colectare a deșeurilor periculoase și câte două campanii dedicate colectării deșeurilor voluminoase. Campaniile – atât perioada de desfășurare, cât și punctele de colectare - sunt anunțate de fiecare dată în timp util de către reprezentanții SC Soma SRL, atât prin instituțiile locale de presă, cât și prin afișe și fluturași distribuiți populației.

Lista deșeurilor periculoase

Colectarea deșeurilor periculoase se face din puncte publice supravegheate, unde cetățenii sunt așteptați să își ducă deșeurile care se încadrează în categoria celor periculoase. În categoria deșeurilor menajere periculoase intră în special acelea care, de obicei, au diferiți compuși chimici. Cele mai răspândite deșeuri periculoase sunt bateriile și acumulatorii uzați, agenții de spălare și curățare, uleiuri, lichide de frână sau lubrifianți, dar și medicamentele expirate.

Exemple de deșeuri periculoase

– pesticide, insecticide, substanțe pentru conservarea lemnului, îngrășăminte chimice; 

– stingătoare de incendiu; 

- bateriile și acumulatorii uzați; 

– lacuri și vopsele uzate; 

– grăsimi, ceară, cerneluri, toner; 

– cleiuri și adezivi; 

– combustibili; 

– uleiuri, lichide de frână, lubrifianți; 

– acizi și baze; 

– doze de spray, recipiente sub presiune, agenți de răcire; 

– deșeuri cu conținut de mercur; 

– materiale textile contaminate, materiale de lustruire, ambalaje contaminate și altele.

Deșeurile periculoase colectate sunt sortate pe categorii și predate, mai apoi, operatorilor economici acreditați în neutralizarea acestor tipuri de deșeuri.

Deșeurile voluminoase

Reprezentanții SC Soma SRL ridică deșeurile voluminoase de la toate punctele de colectare a deșeurilor, în cadrul celor două campanii anuale dedicate (cu alte cuvinte, sibienii care locuiesc în blocuri sunt așteptați să lase deșeurilor voluminoase în preajma recipientelor pentru celelalte deșeuri, în perioada de derulare a campaniei). Pentru sibienii care locuiesc la case, ridicarea deșeurilor voluminoase se face din poartă în poartă.

Deșeuri voluminoase

Deșeurile voluminoase sunt deșeurile solide de mari dimensiuni care nu pot fi depozitate în containerele și igluurile normale de deșeuri și nu pot fi transportate de mașinile obișnuite care colectează deșeurile biodegradabile, reziduale sau reciclabile. Printre exemplele de deșeuri voluminoase care vor fi ridicate în această campanie se numără mobilierul de grădină, cel din locuințe, jucării de mari dimensiuni, elemente de stolerie, instalații de fitness, joacă sau întreținere corporală, dar și obiecte textile de mari dimensiuni.

Exemple de deșeuri voluminoase

– mobilier de grădină: scaune, mese, figurine, cuști de animale etc.;

– mobilier din locuințe: dulapuri, mese, scaune, canapele, paturi, saltele, fotolii, tablouri, lustre etc.;

– jucării de mari dimensiuni: tobogane, piscine hobby, biciclete, trotinete, tractorașe și mașinuțe de jucărie etc.;

– elemente de stolerie (confecționate de tâmplar): tocuri, uși, ferestre etc.;

– obiecte de mari dimensiuni pentru recreere/joacă/întreținere corporală: leagăne, cărucioare de copii, balansoare, mese de masaj etc.;

– obiecte textile: covoare, preșuri, carpete etc.

Odată colectate, deșeurile voluminoase sunt transportate în autobaza operatorului, unde sunt recuperate deșeurile reciclabile și transportate la stația de sortare. Restul deșeurilor sunt depozitate la groapa ecologică de la Cristian.

Aparatele electrice uzate

Colectarea aparatelor electrice uzate are un ”regim” separat, în sensul că acestea nu trebuie depozitate în niciuna din cele cinci recipiente amplasate pe domeniile publice. Acestea sunt colectate în cadrul unor campanii organizate de diferite organizații independente, anunțate în prealabil prin intermediul ziarelor și radiourilor locale. Există însă și organisme independente precum Rorec, care administrează o rețea națională de colectare la cerere a aparatelor electrice uzate.

”Deșeurile electrice reprezintă 5-6% din totalul deșeurilor unei comunități. Așa cum gunoiul menajer nu este păstrat în casă, nici echipamentele electrice vechi sau stricate nu trebuie depozitate în gospodărie ori aruncate la întâmplare. Ele trebuie colectate și reciclare corect din rațiuni ce țin de protecția mediului înconjurător, de riscul pe care îl prezintă potențialul lor toxic, precum și de protejarea resurselor naturale ale pământului.

În primul rând, aceste echipamente pot avea în componența lor elemente nocive pentru mediu și sănătatea populației, metale grele sau gaze periculoase, elemente care eliberate în aer, apă sau sol au efecte dăunătoare, pe termen lung, asupra hranei noastre, a apei pe care o bem sau a aerului pe care îl respirăm.

Deșeuri electrice

De asemenea, majoritatea sunt constituite din componente ce conţin materiale ce pot fi recuperate și reintroduse în industrie, ca materii prime secundare, pentru a preveni exploatarea irațională a resurselor primare, desigur, doar printr-un grad de valorificare înalt obţinut cu tehnologii de reciclare performante”, arată reprezentanții Rorec.

În categoria deșeurilor electrice intră de la becuri uzate, la aparate de uz casnic de mari dimensiuni (frigidere, congelatoare, mașini de spălat etc), la echipamente IT sau aparate de uz casnic de mici dimensiuni (aparate foto, aparate radio, roboți de bucătărie etc.)

 

Acest material a fost publicat în cadrul proiectului ”Lăsați copiii să vă vorbească despre deșeuri”

Acțiune cofinanțată de Primăria municipiului Sibiu prin Agenda comunității

 

Parteneri:

Soma

Clinica Ofta Total

Azets

CineGold

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2375

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus