Sâmbătă,
31.10.2020
Ploi Scurte
Acum
4°C

Astrid Fodor, alături de avocatul Lucian Chirilă, despre invalidarea mandatului său: ”gândiți-vă cui folosește”

16 Octombrie 2020 19:18

Astrid Fodor, alături de avocatul Lucian Chirilă, despre invalidarea mandatului său: ”gândiți-vă cui folosește”

Însoțită de liderii FDGR Martin Bottesch și Karl Zeno Pinter și alături de avocatul sibian Lucian Chirilă, Astrid Fodor – primarul ales al Sibiului – a arătat că decizia de respingere, în primă instanță, a noului ei mandat de primar folosește ”cuiva”. Fără a indica în mod clar cine este sau cine sunt considerați beneficiarii situației generată de hotărârea de vineri a Judecătoriei Sibiu. 

”Consider această decizie profund ilegală”, a spus Astrid Fodor, primarul ales al Sibiului, în deschiderea conferinței de presă organizată vineri după-amiaza, la câteva ore de la momentul în care Judecătoria Sibiu a anunțat că nu îi validează noul mandat de primar.

Avocatul Lucian Chirilă este cel care a adus primul în discuție subiectul ”beneficiarilor” situației în care se află Astrid Fodor. Cel mai cunoscut avocat sibian în materie de contencios administrativ a sugerat că este vorba de un partid. ” Qui prodest acțiunea ANI? Cine beneficiază de acest demers unic al ANI de a trimite instanțelor de judecată cererea de a invalida o serie de mandate, cu toate că cei de la ANI nu au niciun rol în legea electorală? Sunt oameni din toate partidele pe aceste liste (ale ANI – n.r.), exceptând unul”, a declarat Chirilă. De altfel, Chirilă a arătat că – până acum – pe rolul instanțelor de judecată din România au mai fost astfel de spețe (aleși pentru care inspectorii Agenției Naționale de Integritate au cerut instanțelor de judecată invalidarea noilor mandate), dar cazul de la Sibiu este primul în care a fost dată o astfel de soluție.

Astrid Fodor, la fel, consideră că există beneficiar ai acestei situații, dar s-a ferit să facă o referire clară. A ținut să menționeze, însă, că nu e vorba de liberali, cu care a și stabilit deja care să fie viceprimarul din partea PNL. ”În niciun caz nu pun la îndoială buna credință a celor cu care am discutat. Am discutat cu PNL și mereu am avut o bună colaborare cu PNL deci îl exclud din această ecuație din start”.

Astrid Fodor a arătat că l-a sunat pe acest subiect și pe președintele României, Klaus Iohannis, fost primar al Sibiului și fost președinte al FDGR. ”Am vorbit cu președintele, a fost o convorbire scurtă, președintele era la Bruxelles. Bineînțeles că m-a încurajat. E convins că se va ține cont de ceea ce spune legea”.

A influențat cineva judecătorul?

”Până azi s-au dat 20 de decizii de validare pentru cazuri identice cu al meu, dar acesta este primul caz invalidat”, a declarat Astrid Fodor. Cele 20 de cazuri la care face referire provin din ”celebra” listă comunicată de inspectorii Agenției Naționale de Integritate, în care erau enumerați aleșii aflați – din punctul lor de vedere – sub interdicția de a mai ocupa o funcție publică. Interdicție izvorâtă din decizii anterioare ale instanțelor de judecată, care au stabilit definitiv și irevocabil că aleșii respectivi au fost în stare de incompatibilitate sau conflict de interese.

Întrebată dacă poate fi suspectat faptul că judecătorul sibian care a respins cererea de validare a putut fi influențat, Astrid Fodor a lăsat să se înțeleagă că da. ” Sunt zeci, sute de cazuri în care instanțele pot fi influențate”. Avocatul său, Lucian Chirilă, a mai ”îndulcit” situația. ”Este vorba de influența pe care Agenția Națională de Integritate a exercitat-o. Nu avem în vedere influența personală”, a completat Chirilă.

De altfel, avocatul sibian consideră că prin lista trimisă de ANI instanțelor de judecată s-a produs o imixtiune a administrației în justiție.

Martin Bottesch, Astrid Fodor și Lucian Chirilă

Luați prin surprindere. Când se va judeca apelul?

”Noi ne aflăm într-o situație la care nu ne-am așteptat. Am știut de lista întocmită de ANI, dar am considerat că validarea doamnei Astrid Fodor va avea loc. Nu s-a întâmplat așa, deci vor trebui urmate căile legale. Eu sunt încrezător că se va face dreptate, ca și în alte situații”, a declarat Martin Bottesch, fost președinte al Consiliului Județean Sibiu și lider al FDGR. Alături de el, Karl Zeno Pinter a recunoscut că decizia Judecătoriei Sibiu i-a luat prin surprindere. ”O decizie ca cea de azi nu putea decât să ne ia prin surprindere. Dar organizația locală a FDGR are cu certitudine mare încredere în justiție și în lege”.

”Am încredere în Justiție. Doar e nevoie de un judecător care să se aplece asupra cauzei”, Astrid Fodor

Astrid Fodor, de altfel, s-a arătat încrezătoare în faptul că, la apelul care se va judeca la Tribunalul Sibiu, situația se va schimba. ”Sper că voi câștiga, nu pot să cred că se continuă în acest mod și la Tribunalul Sibiu. Acolo sunt judecători cu mai multă experiență, competenți și am toată încrederea că se vor apleca asupra tuturor documentelor pe care le vom depune la dosar. Dacă aș fi avut cel mai mic dubiu că mă aflu într-o stare de incompatibilitate ori ilegalitate nu aș fi candidat. Inclusiv Biroul electoral a validat dosarul meu de candidatură”, a arătat primarul ales al Sibiului.

Lucian Chirilă a arătat că apelul împotriva hotărârii de la Sibiu va fi formulat de îndată ce motivarea hotărârii va fi comunicată. Motivarea este așteptată în primele zile ale săptămânii viitoare, iar apelul trebuie judecat în cel mult cinci zile de la înregistrarea lui.  

Până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului

Lucian Chirilă a arătat, în termeni juridici, motivele care ar trebui să determine validarea noului mandat de primar al lui Astrid Fodor, în urma judecării apelului. Printre multele acte normative inventariate de avocat, acesta a amintit și de cele două legi date în 2019 pe tema efectelor pe care le generează o stare de incompatibilitate sau conflict de interese. Mai precis este vorba de prevederile Legii 54, care prevede prescripția după o perioadă de trei ani, și de Legea 59 care arată că pentru o stare de incompatibilitate, alesul poate fi ”pedepsit” doar în interiorul mandatului în care această incompatibilitate a fost constatată. Iar în cazul lui Astrid Fodor, incompatibilitatea care a fost constatată definitiv și irevocabil în aprilie 2019 s-a produs în mandatul 2012 – 2016. ”Toată lumea uită de Legea 59 și toată lumea, mă refer din cei activează la nivelul ANI”.

Avocatul a amintit și de procesul din vara trecută, generat ca urmare a ordinului prefectului de Sibiu din acea vreme: este vorba de cel prin care mandatul lui Astrid Fodor a fost considerat încetat de drept, ca urmare a deciziei din aprilie 2019, prin care Înalta Curte de Casație și Justiție a României a constatat, definitiv, că Astrid Fodor a fost în stare de incompatibilitate în perioada 2012 – 2014 (deoarece a cumulat calitatea de viceprimar cu cea de membră a consiliilor de administrație a două unități de învățământ). 

În vara anului trecut, în urma procesului deschis de Astrid Fodor, Tribunalul Sibiu a anulat ordinul prin care prefectul a dispus încetarea mandatului de primar. ”Tribunalul Sibiu, adică instanța superioară Judecătoriei care a dat această nefericită decizie de azi, a statuat că Legea 59 este aplicabilă și că ordinul de prefect nu era legal. «Starea de incompatibilitate nu mai exista și nu mai poate afecta mandatul 2016 – 2020. Nu se află în starea de incompatibilitate la data emiterii ordinului» (de prefect – n.r.)”, a citat Chirilă din motivarea hotărârii dată în august 2019 de Tribunalul Sibiu.

De altfel, avocatul a arătat cu această ocazie că – din punctul său de vedere – episodul în discuție face parte din lista lungă a metehnelor Justiției din țara noastră. ”Peste tot se discută despre predictibilitate și despre securitatea raporturilor juridice. În sensul că ce a fost dezlegat, dezlegat rămâne, și un element litigios care a fost supus dezbaterii, acela rămâne lege, pentru oricine, chiar și pentru o altă instanță. Din nefericire, Judecătoria Sibiu a ignorat acest aspect și a invalidat mandatul. Această putere a lucrului judecat are o foarte bogată jurisprudență CEDO. La dosarul cauzei am învederat această jurisprudență CEDO. Se pare că nu a fost luată în considerare”.

Avocatul a arătat că, în cazul în care Tribunalul Sibiu va menține decizia Judecătoriei de a nu valida mandatului primarului Astrid Fodor, singura cale de atac mai rămâne Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Unde, însă, procesele se întind pe mulți ani.

Sibiul nu este afectat

Astrid Fodor consideră că situația generată în urma hotărârii de vineri nu afectează administrarea municipiului. ”Administrația funcționează în continuare și va funcționa, pentru că lucrurile merg bine în administrația sibiană. Eu nu m-am pierdut cu firea și îmi văd de atribuțiile de primar, la fel doamna Bokor își vede de atribuții, deci administrația sibiană nu va fi afectată”.

Urmăriți mai jos înregistrarea integrală a conferinței de presă organizată de FDGR

Vizualizari: 4232

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Lex Force

Acum 2 săptămâni

Am urmărit live conferinta. Cu astfel de argumente de nivel sătesc, apelul va fi respins 100%. Believe me! Iar sa apelezi, ca mare avocat, la paranoisme de genul cui profita, te desconsidera total. Iti dai seama ce tare ar trebui sa fie Bibu sa influențeze instanta? Cine ma, ala? Pai și curcile rad de el! Sașii, dacă erau deștepți, găseau pe undeva un tânăr promițător si curat si iesea detașat primar. Imi pare rau pentru doamna si cred ca acea prevedere legala e total aiurea, dar e momentul sa luam exemplele Clujului si Oradiei si sa ieșim din intunericul așternut peste primărie în ultimii ani.
Raspunde

Dan2 Cp

Acum 2 săptămâni

dragnia e de vina sau pesede

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Anemona Guguștiucă

Acum 2 săptămâni

Cei de la PNL și PSD nu vor reuși sa pună ghearele pe orașul nostru! Acel judecator trebuie arestat intr-o tara civilizata. Nimeni si nimic nu ne-o vor lua pe doamna Fodor, cel mai bun primar din tara și primarul inimilor noastre! Sibiul trebuie sa se rup de România pentru ca este prea bogat și semeț! Sa se știe in tiata tara ca la Sibiu nu agream primari români pentru ca ce e romanesc miroase urat pentru noi sibienii gospodari si cu bunastare! Succes, doamna Fodor! Noi va vom apara!

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

BOBO NERO

Acum 2 săptămâni

Nebanuite sunt caile pesedeului...

Raspunde

Ady Robert

Acum 2 săptămâni

Asta e PNL-ul in actiune, la unison cu PSD, pentru "românizarea" Sibiului... cu doi r. Procesul s-a inceput de pe vremea lui Ceausescu, atunci cand au vandut sasii, apoi a continuat cu Iliescu, care in incercarea de a denigra si mai rau, au stabilit ca "regele" Cioaba, sa stea la Sibiu.... nu le-o reusit, iar oamenii s-au trezit dupa niste ani 90 dezastruosi si l-au votat pe Iohannis. Acum...PNL-ul si cripto comunistii continua denigrarea si demolarea spiritului oamenilor, prin "justitia independenta".... e scandalos, josnic si deosebit de gretos ce se intampla. Poate si periculos, odata ce iti dai seama. Toate afacerile mari din Sibiu, au fost distruse, prin mana "justitiei independente"...au distrus Ambient, Polisano, Carpatica, Bursa...toate prin intermendiul "justitiei", practic mana mafiei. Acum toate acele afaceri sunt detinute de tot felul de neaveniti plini d ebani furati din buget, de la "capitala". Acum au venit dupa primarie....justitia independenta...aha. Asa se fura, asta e schema.

Raspunde

Dragos Dascalu

Acum 1 săptămână

Vai !!! Au fost nedreptatiti !! L-a sunat si pe dl presedinte .. asa ceva .. Cata nedreptate si invidie.

Raspunde

Bathory Elizabeth

Acum 1 săptămână

Oh no! Anyway - Ce se mai aude de giratoriul ala dintre Salzburg si drumul hotilor?

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Dan2 Cp

Acum 1 săptămână

intre salzburg(austria)si drumul hotilor e drumul koruptiei fodorist fdgriste

Raspunde

Sibian .

Acum 1 săptămână

"Cui foloseste?" Sanatatii statului român. Daca legea zice interzis a fi ales 3 ani e totul clar. 67 de ani trecuti degeaba, fara a acumula minima decenta pentru a nu iesi cu poalele in cap si a arunca cu noroi in judecator, justitie si ANI. Acum vedem ca de fapt d-na traia intr-o sfera superioara ueberalles. D-na ar trebui sa plateasca si despagubiri pentru costurile unui nou tur de alegeri. Costuri generate de candidatura ilegală a domniei sale care a invalidat alegerile.

Raspunde

Rammstein Linderman

Acum 1 săptămână

Dacă cineva e de vină, sunt aurolacii aia de la biroul electoral central!!..de ce i-a permis să candideze??..scrie clar ca dacă are cruci în sânge n-are voie să candideze!..si nu stiu vreun caz de incompatibilitate ca al doamnei sa fi fost anchetat de trogloditii de la ANI..parca și Iohannis a avut ceva asemănător!..Si s-a ales praful de decizia acestor cretini bolșevici...

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus