Hotărârea Judecătoriei Sibiu prin care a fost respinsă cererea de validare a mandatului de primar al municipiului Astrid Fodor nu este, deocamdată, motivată. În acest context, juriștii consultați de Turnul Sfatului au avut în vedere două variante care ar fi putut duce la o astfel de soluție.
Motivarea hotărârii prin care, în Camera de consiliu a Judecătoriei Sibiu s-a decis respingerea cererii de validare a mandatului de primar al Sibiului pentru Astrid Fodor urmează a fi motivată în termen de 48 de ore. Prin urmare, motivele exacte pentru care a fost luată această decizie vor fi cunoscute în cursul săptămânii viitoare.
În acest context, printre juriștii și persoanele interesate din Sibiu de acest subiect, Turnul Sfatului a descoperit că se discută două variante care ar fi putut determina judecătorul instanței sibiene să ia această decizie.
Prima variantă invocă un viciu de procedură: validarea mandatului de primar trebuia cerută de către Primăria Sibiu și nu de către reprezentanții biroului electoral de circumscripție. În acest sens, au fost invocate mai multe decizii emise de Judecătoria Sibiu în ultimele zile, prin care a fost respinsă validarea mai multor mandate de consilieri locali din Ocna Sibiului sau Păuca, de exemplu.
Cea de-a doua variantă ia în calcul raportul emis de Agenția Națională de Integritate în 2014, prin care constata că Astrid Cora Fodor – viceprimar la acea vreme – a fost în stare de incompatibilitate, deoarece făcea parte și din consiliile de administrație a două unități de învățământ din Sibiu (Colegiul național ”Samuel von Brukenthal” şi Grădiniţa cu program prelungit nr. 37). Acest raport de incompatibilitate a fost contestat în instanță de Astrid Fodor, care a câștigat la Curtea de Apel Alba Iulia în 2016, dar a pierdut, definitiv, în aprilie 2019 la Înalta Curte de Casație și Justiție a României, unde s-a judecat apelul. Ca urmare a acestei situații, în ziua de 5 octombrie 2020, reprezentanții ANI au anunțat că au transmis Judecătoriei Sibiu că Astrid Fodor nu poate fi validată pentru un nou mandat de primar, deoarece – din punctul lor de vedere – aceasta ar avea interdicție în a mai ocupa o funcție publică timp de trei ani de la data rămânerii definitive a hotărârii pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție Sibiu.
Varianta ”câștigătoare”
Informațiile culese de Turnul Sfatului din zona instanței sibiene arată că hotărârea de a respinge cererea de validare a unui nou mandat pe numele lui Astrid Fodor nu se bazează pe vreun viciu de procedură, ci are în vedere modul în care ANI interpretează legea.
Această variantă este luată în considerare și de cei mai mulți juriști cu care Turnul Sfatului a discutat pe acest subiect, care nu cred că în discuție a intrat vreun viciu de procedură. ”Potrivit Codului Administrativ, secretarul unei primării cere validarea mandatelor doar pentru consilierii locali, după ce aceștia se exprimă dacă vor sau nu să fie consilieri locali. În cazul primarilor, validarea mandatului primarului se realizează de către Judecătorie, sens în care biroul electoral municipal este cel care înaintează dosarul în vederea validării. Judecătoria validează mandatul după ce la dosar este depus și raportul de detaliere a cheltuielilor și veniturilor de către candidatul declarat ales”, este «traducerea» normelor legale realizată pentru Turnul Sfatului de unul din juriștii consultați. Astrid Fodor a depus în instanță raportul referitor la veniturile și cheltuielile din campanie.
Lipsă de legi clare
Atât oameni din mediul politic local, cât și juriștii cu care a discutat Turnul Sfatului consideră că apelul care va fi formulat împotriva hotărârii Judecătoriei Sibiu va ”reașeza” lucrurile. În opinia juriștilor consultați de Turnul Sfatului, instanța de fond de la Sibiu a ”forțat” interpretarea legii, prin faptul că a fost luat în considerare raportul de incompatibilitate emis de ANI în urmă cu șase ani, adică în urmă cu două mandate. ”O hotărâre care ia în calcul acel raport prin care este «pedepsit» viceprimarul Astrid Fodor nu ține cont de prevederile Legii 59 din 2019, care spune că pe durata mandatului pe care se constată starea de incompatibilitate sau de conflict de interese «primești și pedeapsa». Aici lipsește o normă juridică clară și de aceea pot apărea astfel de inadvertențe în interpretarea legii”.
Apelul împotriva Judecătoriei Sibiu urmează a fi judecat de doi magistrați ai Tribunalului Sibiu.
Turnul Sfatului a solicitat și primarului ales Astrid Fodor să comenteze această situație. Astrid Fodor a anunțat că pe acest subiect va fi organizată o conferință de presă, programată la ora 18:00 a zilei de vineri.
Citește și Sibiul, fără primar. Validarea primarului ales Astrid Fodor a fost respinsă de Judecătoria Sibiu
Reacție după invalidarea mandatului primarului ales Astrid Fodor: ”Se fac presiuni”
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: validare , fodor , primar , Sibiu , mandat
Vizualizari: 3241
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Carcotel
Acum 2 ore
Cm
Acum 2 ore
Vivi Dragan
Acum 2 ore
Kukuruku
Acum 2 ore
O lume (minunata) paralela