Joi,
02.02.2023
Innorat
Acum
2°C

Variantele pentru care mandatul lui Astrid Fodor nu a fost validat: între viciu de procedură și procesul cu ANI

Variantele pentru care mandatul lui Astrid Fodor nu a fost validat: între viciu de procedură și procesul cu ANI

Hotărârea Judecătoriei Sibiu prin care a fost respinsă cererea de validare a mandatului de primar al municipiului Astrid Fodor nu este, deocamdată, motivată. În acest context, juriștii consultați de Turnul Sfatului au avut în vedere două variante care ar fi putut duce la o astfel de soluție.

Motivarea hotărârii prin care, în Camera de consiliu a Judecătoriei Sibiu s-a decis respingerea cererii de validare a mandatului de primar al Sibiului pentru Astrid Fodor urmează a fi motivată în termen de 48 de ore. Prin urmare, motivele exacte pentru care a fost luată această decizie vor fi cunoscute în cursul săptămânii viitoare.

În acest context, printre juriștii și persoanele interesate din Sibiu de acest subiect, Turnul Sfatului a descoperit că se discută două variante care ar fi putut determina judecătorul instanței sibiene să ia această decizie.

Prima variantă invocă un viciu de procedură: validarea mandatului de primar trebuia cerută de către Primăria Sibiu și nu de către reprezentanții biroului electoral de circumscripție. În acest sens, au fost invocate mai multe decizii emise de Judecătoria Sibiu în ultimele zile, prin care a fost respinsă validarea mai multor mandate de consilieri locali din Ocna Sibiului sau Păuca, de exemplu.

Cea de-a doua variantă ia în calcul raportul emis de Agenția Națională de Integritate în 2014, prin care constata că Astrid Cora Fodor – viceprimar la acea vreme – a fost în stare de incompatibilitate, deoarece făcea parte și din consiliile de administrație a două unități de învățământ din Sibiu (Colegiul național ”Samuel von Brukenthal” şi Grădiniţa cu program prelungit nr. 37). Acest raport de incompatibilitate a fost contestat în instanță de Astrid Fodor, care a câștigat la Curtea de Apel Alba Iulia în 2016, dar a pierdut, definitiv, în aprilie 2019 la Înalta Curte de Casație și Justiție a României, unde s-a judecat apelul. Ca urmare a acestei situații, în ziua de 5 octombrie 2020, reprezentanții ANI au anunțat că au transmis Judecătoriei Sibiu că Astrid Fodor nu poate fi validată pentru un nou mandat de primar, deoarece – din punctul lor de vedere – aceasta ar avea interdicție în a mai ocupa o funcție publică timp de trei ani de la data rămânerii definitive a hotărârii pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție Sibiu.

Varianta ”câștigătoare”

Informațiile culese de Turnul Sfatului din zona instanței sibiene arată că hotărârea de a respinge cererea de validare a unui nou mandat pe numele lui Astrid Fodor nu se bazează pe vreun viciu de procedură, ci are în vedere modul în care ANI interpretează legea.

Această variantă este luată în considerare și de cei mai mulți juriști cu care Turnul Sfatului a discutat pe acest subiect, care nu cred că în discuție a intrat vreun viciu de procedură. ”Potrivit Codului Administrativ, secretarul unei primării cere validarea mandatelor doar pentru consilierii locali, după ce aceștia se exprimă dacă vor sau nu să fie consilieri locali. În cazul primarilor, validarea mandatului primarului se realizează de către Judecătorie, sens în care biroul electoral municipal este cel care înaintează dosarul în vederea validării. Judecătoria validează mandatul după ce la dosar este depus și raportul de detaliere a cheltuielilor și veniturilor de către candidatul declarat ales”, este «traducerea» normelor legale realizată pentru Turnul Sfatului de unul din juriștii consultați. Astrid Fodor a depus în instanță raportul referitor la veniturile și cheltuielile din campanie.

Lipsă de legi clare

Atât oameni din mediul politic local, cât și juriștii cu care a discutat Turnul Sfatului consideră că apelul care va fi formulat împotriva hotărârii Judecătoriei Sibiu va ”reașeza” lucrurile. În opinia juriștilor consultați de Turnul Sfatului, instanța de fond de la Sibiu a ”forțat” interpretarea legii, prin faptul că a fost luat în considerare raportul de incompatibilitate emis de ANI în urmă cu șase ani, adică în urmă cu două mandate. ”O hotărâre care ia în calcul acel raport prin care este «pedepsit» viceprimarul Astrid Fodor nu ține cont de prevederile Legii 59 din 2019, care spune că pe durata mandatului pe care se constată starea de incompatibilitate sau de conflict de interese «primești și pedeapsa». Aici lipsește o normă juridică clară și de aceea pot apărea astfel de inadvertențe în interpretarea legii”.

Apelul împotriva Judecătoriei Sibiu urmează a fi judecat de doi magistrați ai Tribunalului Sibiu.

Turnul Sfatului a solicitat și primarului ales Astrid Fodor să comenteze această situație. Astrid Fodor a anunțat că pe acest subiect va fi organizată o conferință de presă, programată la ora 18:00 a zilei de vineri.

Citește și Sibiul, fără primar. Validarea primarului ales Astrid Fodor a fost respinsă de Judecătoria Sibiu

Reacție după invalidarea mandatului primarului ales Astrid Fodor: ”Se fac presiuni”

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 3241

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Andrei 2

Acum 2 ani

Foarte tare, până acum a putut să fie primar da de acum nu....PNL cel mai tare, dar și așa tot nu iese Bibu, nu înțelege nimic din ce înseamnă administrație...poate până la urmă alegem pe cineva nou(cu toate că la cum arată CL vor fi 4 ani de coșmar pentru oraș)
Raspunde

Ahitofel Yankze

Acum 2 ani

De Bibu nu stiu cat intelege, cu toate ca mai degraba as arunca zarul pe el mizand pe ambitie si dorinta de afirmare, insa la Fodor stim ca nu intelege. Ultimii ani au fost dezastru pentru Sibiu. A lipsit in totalitate viziunea, curajul de asumare si indrazneala din administratia sibiana. In primarie suntem tratati cu indiferenta, ca pe vremea dinainte de Iohannis. Nu se raspunde la telefon. Multe din lucrurile facute sunt facute prost samd. Eu am votat atat Iohannis cat si Fodor. Dar dupa ultimii sase ani cu Fodor, o spun cu un oarecare regret, sa nu mai aud de FDGR, pana nu o sa propuna canditati ambitiosi si tineri.
Raspunde

Lulu May

Acum 2 ani

Te miri? Chestia interesanta e ca inaptii astia din toate partidele politice nu castiga cu chestii de genul, ci pierd infinit mai mult. Acum lumea va vota FDGR numai de-al naibii, avand inca o data, o mare si clara dovada ce jeg e politica si ce jocuri face. Practic tantalaii isi taie singuri craca de sub picioare. Ca asa e politica, plina de tantalai, inculti, aroganti si oportunisti. Sa nu uitam primari faimosi de sectoare de capitala de stat, gen Vanghelie 'Goagal'
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sorina Bungarzan

Acum 2 ani

FDGR cu toate clădirile retrocedate si copii dari afara din ele, cu furaciuni si aroganta, în sfârșit la lada de gunoi a istoriei! Vine Bibicu de la PNL, mare antreprenor si gospodar, care director la Sala Transilvania, nici acum nu a explicat acuzațiile de furt si corupție care i-au fost aduse! Vai de capul nostru! Primar si candidați nulitati absolute. Doar sa nu vina hipsterii agresivi de la usr!
Raspunde

Matei Millo

Acum 2 ani

Legea 59 din 2019: "Starea de incompatibilitate durează până la data încetării de drept a mandatului în care alesul local a exercitat o funcție sau o calitate incompatibilă cu aceasta sau până la data la care a încetat funcția sau calitatea care a determinat starea de incompatibilitate." http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/212608 Mandatul de viceprimar s-a incheiat in 2016. Asistam la un abuz al justitiei. Justitie #corupta!
Raspunde

Hildegard Sculeanu

Acum 2 ani

Pentru ca pesedistii sa nu își mai vrei coada in treburile noastre ale sibienilor, se impune votarea unei legi prin care sașii sa fie aleși primari la Sibiu fara vot, timp de 500 de ani! Și ce dacă a fost incompatibila? Legea din România nu se aplica la Sibiu, noi fiind filogermani. Noi sibienii gospodari am votat-o si o vrem sa ne conducă destinele!
Raspunde

Victor Craciunas

Acum 2 ani

In perioada mandatelor (8 ani) cu acest primar Sibiul a incremenit in timp.Auzim numai de proiecte marete.Cu bugetul consistent (plus fonduri europene de care nu s-au atins) puteam tine si noi pasul cu alte orase care s-au dezvoltat in acest timp(vezi Brasov,Cluj,Oradea...)Avem nevoie de un primar cu viziune (care sa nu provina din randul bugetarilor sau a celor care nu au produs in viata lor plus valoare (vezi juristi ,contabili,profesori etc.).Avem in prezent o primarie cu mai multi angajati (in jur de 1000) in comparatie cu orasele amintite mai sus care au cu mult mai putini (600-800).Din pacate aceasi situatie dezastroasa este si la Consiliul Judetean, dar din pacate acolo nu se mai poate produce schimbarea.
Raspunde

Moga Adrian

Acum 2 ani

RUSINE !!! Prea multi juristi incompetenti rezultati din facultati mai mult sau mai putin dubioase aparute ca ciupercile dupa ploaie.
Raspunde

Ioan Decebal

Acum 2 ani

Varianta 1. S-a telefonat de la Bucuresti de catre hotii PNL, ca judetul Sibiu trebuie acaparat total. 2. Securistii din toate conjucnturile hotesti numite partide romanesti, au hotarat ca si Sibiul trebuie lasat mostenire clanurilor proprii, iar avand primarul, pot face asta mult mai usor. 3. Ambele variante. Mizez pe 3. Neputand sa castige la alegeri, au optat pentru varianta B...adica furtul prin dosare inventate, de tot felul. Nu conteaza cum, se pare ca Sibiul este comoara care trebuie furata total.. ca doar au muncit altii sa faca, iar ei fura sa imparateasca, pai nu ? I-au dat o teapa si lui Iohannis...care, tantalaul in tot timpul asta a facut jocul PNL-ului.. I-au promis ca nu fura Sibiul, dar acum ce sa vezi..... au gasit "justitia", deci vezi doamne nu mai poate face nimeni nimic.
Raspunde

Un Sibian

Acum 2 ani

Intrebare: Cand a depus candidatura nu a zis nimeni nimica ?..... Acuma dupa ce a ieșit primar ...hopa ceva nu este ok . Este validarea sibienilor a câștigat !!(dovada clara , contăm numai în sondaje ) .

Raspunde

John Doe

Acum 2 ani

Din partea mea sa se organizeze alegeri noi, asa poate se trezeste si fdgr-ul sa propuna o persoana mai tanara, mai deschisa la minte, cu mai multa viziune pe termen lung. Fodor era clar depasita de situatia din Sibiu dar pe de alta parte sper sa nu castige ciuma galbena. Penelache, nu ai ce cauta in primaria din Sibiu, ia-te de mana cu pesedache si dispareti la groapa de gunoi a istoriei!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus