Vineri,
04.12.2020
Partial Noros
Acum
10°C

Analiză. Cum a influențat deschiderea școlii cazurile de coronavirus în Sibiu

19 Octombrie 2020 16:53

Analiză. Cum a influențat deschiderea școlii cazurile de coronavirus în Sibiu

Mai mulți copii din Sibiu sunt infectați de coronavirus după deschiderea școlii, însă procentul lor e în scădere, din totalul tuturor categoriilor de vârstă. Asta arată cifrele comparative pe grupa de vârstă 0-18 ani pe perioada vacanței de vară și după începerea școlii.

Cum poate fi interpretat: pe de-o parte, sunt specialiști care spun că începerea școlii i-a disciplinat pe copii, există câteva reguli pe care nu le-au avut cât au stat în vacanță, însă, pe de altă parte, alte opinii spun că aceste date sunt total nesemnificative, atâta timp cât nu avem campanii de testare. În plus, autoritățile competente nu doresc să comenteze cifrele, pentru că nu sunt prelucrate oficial, chiar dacă cifrele sunt transmise de Prefectura Sibiu.

Procentual, sunt mai puține cazuri de Covid-19 la copii, după începerea școlii

În lunile iulie și august, între 5 și 7 procente din totalul sibienilor infectați cu noul coronavirus erau din categoria de vârstă 0 – 18 ani. După începerea școlii, deci după 14 septembrie, acest procent a scăzut aproape la jumătate. În perioada 18 septembrie – 30 septembrie procentul era de 3,44%, iar în perioada 1 – 19 octombrie procentul a urcat puțin, la 3,71%. În luna octombrie s-a înregistrat în județul Sibiu o creștere semnificativă a cazurilor de coronavirus, însă procentual din totalul populației, categoria de vârstă 0 – 18 ani a scăzut ca și procent.

 

Referindu-ne la cifre brute, este clar că numărul este în creștere, însă nu în același ritm cu cel înregistrat la alte categorii de vârstă. De la începutul școlii, numărul efectiv al copiilor infectați cu SARS CoV-2 a crescut de la 8 în prima săptămână de școală, la 23 în a cincea săptămână (12 – 18 octombrie). Cu toate acestea, în a doua săptămână de școală nu a fost înregistrat decât un singur caz nou. O posibilă explicație: ”copiii sunt la școală mai protejați, decât au fost în vacanță. Sunt reguli în cadrul instituțiilor de învățământ, iar timpul pentru socializare și joacă este mult diminuate, pentru că după școală merg acasă unde-i așteaptă temele, iar timpul rămas este foarte mic, iar contactele cu alți copii este limitat”

Instituția Prefectului nu a vrut să comenteze aceste date strânse de Turnul Sfatului în urma centralizării datelor trimise chiar de această instituție. Același lucru s-a întâmplat și în cazul DSP Sibiu. Motivul: ”graficele nu ne aparțin, iar noi încă nu am realizat asta”.

”Atâta timp cât avem testare insuficientă ca și număr de teste, ne e foarte greu să ne raportăm la realitate”

Egri Eduard este doctor de familie în Rășinari și este cunoscut pentru luările sale de poziție pe Facebook legat de pandemia de coronavirus. Doctorul are ca pacienți foarte mulți copii și chiar și în această situație evită să se exprime pe subiect, chiar dacă știe situația ”din teren”. Motivul ține de faptul că datele sunt irelevante, atâta timp cât numărul de teste realizate la nivelul județului este extrem de mic. ”Foarte multe persoane aflate în carantină nu sunt testate, decât numai după 14 zile, și doar dacă apar simptome. Avem un deficit destul de mare pe testare, nu avem programe în acest sens. Apoi intră în discuție și partea financiară. E greu să-și permită o familie de patru persoane să cheltuie undeva spre 1.200 de lei pentru teste. Atâta timp cât nu avem testare eficientă, aceste procente nu au nicio semnificație, altă explicație nu am”, a declarat Egri Eduard.

Doctorul susține că lipsa testării conduce și la acest procent mic al grupei 0 – 18 ani, pentru că în cazul apariției unui focar, se testează doar adulții, iar majoritatea copiilor sunt asimptomatici, deci nu există niciun motiv pentru a fi supuși testelor. ”Formele simptomatice sunt prezente la adulți. Adulții s-au testat mult mai mult, inclusiv prin propria voință, având un contact au dorit să verifice, și au apărut tot mai multe cazuri, așa cum ați observat. La copii, de foarte multe ori infecția este asimptomatică sau produce efecte ușoare, practic majoritatea copiilor și în perioada asta cu simptomatologie respiratorie au cam fost tratați acasă, cred că era imposibil să-i trimitem pe toți la testare. Efectiv, blocam Spitalul Luther dacă trimiteam acolo toate cazurile de viroză. Practic, noi avem viroze transmise comunitar, mă refer la alte viroze. Sigur, că există și SARS CoV 2 transmis comunitar, însă atâta timp cât avem testare insuficientă, ca și număr de teste, ne e foarte greu să ne raportăm la realitate. Practic, adulții s-au testat mult mai mult, chiar și prin focare. Am avut pacienți care s-au testat ei, fiind contacți, doar să fie ei siguri”, a explicat doctorul.

La nivel național au crescut cazurile cu 14,4%

În a cincea săptămână de școală, 12-18 septembrie 2020, numărul cazurilor de infectare cu noul Coronavirus pentru grupa de vârstă 0-19 ani a fost cel mai mare de până acum, de 1.692, potrivit datelor comunicate de Ministerul Sănătății și analizate de Edupedu.ro. Față de numărul de cazuri din prima săptămână, creșterea este cu 155%, iar față de numărul total de cazuri înregistrat de la începutul pandemiei până acum, 11.765, cazurile de săptămâna trecută reprezintă 14,4%.

Au fost, în medie 235 de cazuri pe zi, potrivit datelor analizate, iar asta înseamnă o creștere cu peste 30% a ratei de progresie a infectării, calculată ca medie zilnică a cazurilor într-o săptămână.

Cifrele prezentate de edupedu.ro nu prezintă însă și procentul categoriei de vârstă 0 – 19 ani, raportat la celelalte categorii de vârstă.

Vizualizari: 1864

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Radu Urdea

Acum 1 lună

Rolul tinerilor in transmiterea SARS-CoV-2 nu este studiat dar poate fi intuit cu mare probabilitate considerând : -din 10-12 contaminați doar unul este simptomatic , ceilalți fiind sănătoși dar potențial transmițători -vârstnicii și cei cu afecțiuni cronice sunt mult mai vulnerabili ( nu doar ca prignostic ad vitam ci și ca simptomatologie ) - tinerii au istoric recent de vaccinare BCG care e susceptibilă de a fi răspunzătoare de forme subclinice de boală - din aceste motive e posibi și probabil ca procentul de simptomatici la tineri să fie mult mai mic : la 30-40 de purtători sănătoși doar unul simptomatic ! Întrucât asimptomaticii sunt periculoși ( ei expunându-se public , bolnavii mai puțin ...) rolul tinerilor in răspândirea virusului ar trebui reconsiderat . Doar o testare moleculară randomizată poate valida suspiciunea mea . Care Fundație sponsorizează ? Fundația / Asociația Matei Balș ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus