Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Sarmale politice

Sarmale politice

Un om care nu suportă sarmalele nu va fi niciodată convins să le mănânce. Că sunt prea grase, că porcul nu e coșer, că varza e respingătoare, că orezul și carnea sunt un amestec îngrozitor. La fel și în cazul partidelor.

Mi-e greu să cred că o persoană care nu a votat niciodată PSD până acum va vota cu ei la parlamentare pentru că pe locul unu la Senat vine un doctor. Om nou în partid. Și motociclist. Sau că unul care pune egal între PNL și PSD ar fi mers pe mâna liberalilor dacă în locul lui Constantin Șovăială, de exemplu, ar fi fost un tânăr IT-ist de la Visma. Sau că unul care a votat PSD la locale ar fi votat acum, la parlamentare, cu USR PLUS, dacă în loc de Claudiu Marinel Mureșan ar fi apărut pe listă Adrian Echert. Nu cred. La parlamentare se votează partidul, nu omul.

Tocmai de aceea cred că lista PNL e mai bună decât cea a PSD și nu mă refer deloc la doctrina lor politică. Nici măcar la calitatea oamenilor. Social-democrații au împachetat niște oameni relativ noi într-o folie cu sigla PSD. Oricât de noi și de promițători ar fi, tot nu vor câștiga mai multe voturi decât ar fi luat echipa veche: Viorel Arcaș, Ioan Terea, Nicolae Avram. În primul rând, pentru că sigla PSD atârnă greu, mai ales în Sibiu. Nu se poate șterge trecutul, cu orice candidat proaspăt ar fi mers. Mai mult decât atât, primul la Camera Deputaților este Bogdan Trif, unul din puținii miniștri care l-au însoțit pe Liviu Dragnea în periplurile sale la DNA. Votul e în Sibiu, județul care a scos ZECI DE MII de oameni în stradă, atunci când justiția era sub asediu. PSD va strânge voturi de la publicul lor captiv. Însă ce procent va strânge și din acesta? 90%? Nici pe departe, cred eu. Publicul PSD e dispus să voteze un necunoscut precum Cotizo Draia, mai repede decât pe Viorel Arcaș? Înclin să cred că nu. Arcaș avea notorietate, probabil că-i aveai și numărul de mobil, știai de unde să-l iei. În plus, Arcaș avea o rețea de primari activă. La fel ca Terea și Avram. Mai scotea pe cineva la vot.

Același principiu funcționează și la PNL. Liberalii mizează pe un public susținător mai mare decât al PSD în municipiu, dar și în județ. Liberalii care au votat Daniela Cîmpean vor vota Neagu, Turcan și Șovăială pentru că e aceeași echipă. PNL Sibiu a ales oamenii cu notorietate, bună sau rea, în locul unor nume promițătoare, dar necunoscute. Lista e completată cu tineri și cu oameni noi atâta cât se poate face un pachet promoțional satisfăcător. Dar se poate aproxima cine intră și cine stă.

USR PLUS a ales varianta democrației și a mers pe un vot intern în urma căruia a ieșit o listă mai mult USR decât PLUS. Dar în afară de Dan Barna, nimeni nu spune mare lucru unei mase mari de alegători. Pe de altă parte, la alegerile parlamentare, așa cum spuneam, nici nu e nevoie. Un simpatizant USR care a votat USR la locale o va face și la parlamentare, indiferent de cine va fi primul, al doilea sau al patrulea de pe listă. Votezi cu gândul la o majoritate parlamentară, nu la strada ta în ruină.

Am observat că trendul - în PNL, cel puțin -, este de a merge cu oameni trecuți prin unul, două mandate și care s-au dovedit fideli. PSD, în schimb, a ales vedetele. Vezi doctorii Rafila și Streinu Cercel. În parlament, înclin să cred că sunt mai utili cei șterși, decât vedetele. Dacă ai nevoie de un vot pe o lege interpretabilă, dar vitală pentru demersul tău politic, vor ridica mâna anonimii. Jucătorii. Vedetele, cei cu personalitate, știu că vor avea personal de pierdut dacă își discreditează imaginea. Înclin să cred că cei doi vor fi printre primii dintre cei care vor părăsi partidul.

Din aceste motive, înclin să cred că în cazul în care alegerile parlamentare se vor desfășura în 6 decembrie, vom avea în județul Sibiu un PNL ce s-ar putea chiar să treacă de 50%, un PSD care va fi între undeva la 10 – 12%, iar USR PLUS să-și depășească scorul de acum patru ani, și să se îndrepte spre 15% - plus. Totodată, s-ar putea să avem parlamentari de la unul din cele două partide: Pro România sau Partidul Mișcarea Populară.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 5725

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus