Duminică,
19.01.2025
Ceata
Acum
-2°C

După Parchet, și ANI intervine în ancheta arhitectului șef din Șelimbăr: 267.000 de lei, ”folos patrimonial”

După Parchet, și ANI intervine în ancheta arhitectului șef din Șelimbăr: 267.000 de lei, ”folos patrimonial”

Agenția Națională de Integritate anunță că a constatat o serie de conflicte de interese pe seama celui care a fost arhitect șef al Primăriei Șelimbăr, în urma cărora folosul patrimonial obținut este estimat la 266.927 de lei. Conflictele de interese – reclamate, potrivit ANI, procurorilor – fac deja obiectul unui alt dosar instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu.

”Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă în cazul lui Horotan Radu Constantin, arhitect șef (funcționar public de conducere) în cadrul Primăriei comunei Șelimbăr, județul Sibiu. Totodată, Agenția a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu cu privire la posibila săvârșire de către acesta a infracțiunii de «folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane», prevăzut de art. 301 din Codul Penal”, se arată într-un comunicat de presă emis în dimineața zilei de marți. Comunicatul vine după ce, în ianuarie anul acesta, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu au făcut public faptul că îl anchetează pe Radu Horotan pentru infracțiunile de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane şi spălare a banilor (detalii despre acest subiect aici).

Potrivit celor de la ANI, Radu Horotan s-a aflat în conflict de interese deoarece ”a participat la luarea unor decizii cu privire la aprobarea și semnarea unor documentații depuse de o societate comercială deținută de către familia acestuia”. Societatea comercială respectivă, H&H Proiectare și Arhitectură SRL, este deținută de soția celui care a fost arhitect șef al Primăriei Șelimbăr, iar cei de la ANI susțin că a fost beneficiara a 13 contracte de prestări servicii de proiectare, în cadrul cărora se solicita și eliberarea unor documente de la Primăria comunei Selimbăr (certificate de urbanism, autorizații de construire, certificate de atestare a edificării construcției, avize de oportunitate etc.). Iar pentru documentele prevăzute de respectivele contracte era nevoie și de obținerea de semnături și avize aferente din partea lui Radu Horotan, în calitate de arhitect-șef al Primăriei.

Inspectorii ANI detaliază că activitățile prevăzute în cele 13 contracte au fost subcontractate unei alte firme – Unu Punct SRL, care era deținută doar formal de finul de cununie al soților Horotan. ”Cu scopul de a evita conflictul de interese în materie administrativă, H&H Proiectare și Arhitectură SRL a subcontractat (în baza contractelor de comandă / subproiectare) proiectele persoanelor fizice și juridice care au solicitat eliberarea acestor documente de la Primăria Selimbăr către o altă societate comercială deținută de familia Horotan – Unu Punct SRL, societate înființată în ziua în care Horotan Radu Constantin a fost numit în funcția publică și deținută formal de G.L.I. – finul de cununie al acestora. Astfel, documentația era depusă de către Unu Punct SRL la Primăria Șelimbăr în vederea semnării și avizării de către arhitectul șef, în speță, Horotan Radu Constantin care, în exercitarea funcției publice, a semnat și avizat 25 de acte administrative generând un folos patrimonial pentru soția sa în cuantum de 266.927 LEI, constând în sumele obținute de H&H Proiectare și Arhitectură SRL în calitate de beneficiar al celor 13 contracte de prestări servicii de proiectare”, se arată în comunicatul ANI.

Potrivit inspectorilor de integritate, arhitectul șef al Șelimbărului avea obligația de a se abține de la luarea deciziei, dar a eludat această situație și nu a informat ”șeful ierarhic căruia îi este subordonat direct în vederea măsurilor care se impun pentru exercitarea cu imparțialitate a funcției publice”.

Conflictul de interese în care s-a aflat, în opinia celor de la ANI, Radu Horotan, are și o potențială latură penală, drept pentru care au sesizat și procurorii.

Contactată de Turnul Sfatului, familia Horotan a arătat că vor formula o declarație în zilele următoare. ”Nu am primit oficial niciun raport de la ANI”, au arătat reprezentanții familiei.

Ca urmare a raportului întocmit de ANI, dacă acesta va rămâne definitiv, lui Radu Horotan i se interzice să mai ocupe o funcție sau demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data destituirii din această funcție.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 4916

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Karl Dietrich Prepuzzenessen

Acum 4 ani

Institutiile de la Bucuresti nu au ce cauta la noi in landul Sibiu si in sarele apartinatoare! Jurisdictia la noi aici tine direct de domnul presedinte! Avem propriul sistem judecatoresc care nu permite interferente straine de la Bucuresti! Nu ne spun aia din sud ce sa facem noi aici!
Raspunde

Adrian A

Acum 4 ani

Poate faci tu "bascalie", dar in prostia ta, nu spui niste lucruri tocmai aiurea. Vor sa il ingenuncheze si pe spagarul nostru, spagarii din Bucuresti...ca despre asta e vorba. L-au "rezolvat" pe Karabulea, pe Vonica, pe Ciolan....acum toate cele sunt conduse de clanurile dambovitene. Cam asta vor si acum...au venit in haita, cu ANI, la furat. Ca doar de-aia au "institutii"...sa incalece "provincia" si sa fure. Stiai ca Banca Transilvania da vinuri "Crama Isarescu", angajatilor, la orice ocazie ? Asa se dau spagile, ca sa ai liniste.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus