Marţi,
05.12.2023
Innorat
Acum
-2°C

VIDEO Sistem de acces cu inteligență artificială la CJ: cei care nu poartă mască, nu pot intra

VIDEO Sistem de acces cu inteligență artificială la CJ: cei care nu poartă mască, nu pot intra

Pentru a avea acces în sediul Consiliului Județean Sibiu, orice persoană trebuie să se posteze în fața unui aparat care nu doar că înregistrează temperatura, dar verifică și dacă masca este corect purtată pe față. Costurile unui astfel de sistem sunt mai mici decât dacă instituția ar fi angajat o persoană care să verifice temperatura și purtarea corectă a măștii pentru cei care intră în instituție.

Sistemul de acces și supraveghere video al Consiliului Județean Sibiu (instalat în primăvara acestui an pentru a înlocui serviciile de pază ale instituției) a fost ”upgradat” zilele acestea cu un dispozitiv de înregistrare a temperaturii, dotat și cu o cameră video. Prin intermediul acestei camere și cu ajutorul programelor de analiză a zonei faciale, celor care li se înregistrează astfel temperatura li se verifică, automat, și purtarea măștii. Iar dacă temperatura măsurată este mai mare de 37,3 grade și/sau masca nu este purtată corect, sistemul nu permite funcționarea cititorului de card pe baza căruia se face efectiv accesul în sediul Consiliului Județean Sibiu.

Dispozitivul a fost montat în holul de la intrarea în sediul CJ Sibiu, iar vizitatorii și angajații instituției trebuie să treacă mai întâi prin verificările acestuia. Verificări prin care au trecut și o parte din consilierii județeni care au participat la o ședință cu reprezentanții instituției. La intrare, s-au așezat în fața noului dispozitiv, s-au apropiat ori s-au depărtat de camera de luat vederi în funcție de instrucțiuni, după care au putut intra la ședință.

Toți angajații instituției au primit prin e-mail instrucțiuni referitoare la noul sistem de termoscanare, integrat în sistemul de acces al instituției. Iar în primele zile de la punerea în funcțiune, mai mulți angajați au oferit asistență celor care au avut de-a face pentru prima dată cu noua modalitate de acces.

Mult mai ieftin decât un angajat

”Siguranța și sănătatea angajaților instituției, precum și a colaboratorilor Consiliului Județean Sibiu, a cetățenilor care ni se adresează sunt nu doar o preocupare ci și o obligație legală pe care o avem. Pentru a putea respecta măsurile dispuse de Guvern pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, respectiv termometrizarea fiecărei persoane care intră în instituție, precum și obligativitatea de a purta mască, am decis achiziționarea termoscanerului la care faceți referire, aparat ce asigură respectarea celor două cerințe și care a fost pus în funcțiune începând de marți, 3 noiembrie 2020. Precizăm că termoscanerul nu este cu recunoaștere facială, ci doar cu detecția feței. Astfel, la începutul programului de lucru, fiecare angajat este scanat în dreptul feței, aparatul detectând dacă persoana poartă mască și dacă o poartă corect, iar ulterior i se verifică temperatura și i se afișază pe ecran. Dacă termperatura corporală nu depășește 37,3 grade Celsius, se va activa cititorul de card care îi permite accesul în instituție. Evident că, dacă temperatura corporală depășește 37,3 grade Celsius sau persoana nu poartă mască, accesul în instituție nu mai este posibil”, detaliază reprezentanții Consiliului Județean Sibiu, la solicitarea Turnul Sfatului, rațiunea instalării noului sistem.

Faptul că masca lipsește ori nu este purtată corect este detectat de noul dispozitiv, care nu va permite deblocarea sistemului de acces în instituție

Costurile generate de noul dispozitiv de termoscanare și inspecție facială a costat aproximativ 7.500 de lei, fără TVA, sumă în care este inclusă și manopera și integrarea în sistemul de acces. Reprezentanții CJ Sibiu arată că aceste costuri sunt ”mult sub cheltuielile salariale anuale pe care instituția le-ar fi avut în situația în care această activitate s-ar fi făcut prin angajarea unei persoane care să se ocupe doar de acest aspect: măsurarea temperaturii celor care intră în instituție în intervalul orar 7.30-16 și vigilența ca fiecare să poarte mască și să o poarte în mod corespunzător”. Din calculele CJ Sibiu, costurile cu un angajat cu studii medii se ridică la aproape 45.000 de lei pe an.

Noul dispozitiv a fost integrat în sistemul de acces al instituției județene care, de asemenea, este relativ nou, fiind pus în funcțiune de la 1 mai 2020. Tocmai pentru a reduce cheltuielile de personal. ”Începând cu data de 1 mai 2020, pentru eficientizarea cheltuielilor, Consiliul Județean Sibiu a renunțat la serviciile de pază, a căror valoare anuală era de aproximativ 140.000 lei cu TVA și a introdus un sistem de acces control și supraveghere video a instituției 24h din 24h, a cărui achiziție s-a cifrat la suma de 99.900 lei fără TVA”, mai arată reprezentanții CJ Sibiu pentru Turnul Sfatului.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Apolitic W

Acum 3 ani

Asa arata AI Made in Ghijasa de Jos, in lumea cu apa calda, asta se numeste un sistem de recunoastere faciala. Deci s-a economisit exact 40 000 de lei , adica vreo 8000 de euro. Bugetul anual de salarii al CJS este 13 000 000 de euro . Daca s-ar exemplul lui Bolojan de la Oradea si s-a taia in doua, s-ar economisi 6.5 milioane anual. Cate poduri peste Cibin s-ar face cu anii astia?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus