Conducerea Consiliului Județean a luat astăzi decizia încheierii contractului de management al directorului Unității de Asistență Medico-Socială Sibiu, dr. Vasile Săcelean. Decizia vine după ce personal din cadrul unității a reclamat numeroase probleme legate de activitatea din instituție.
Ziarul Turnul Sfatului a transmis în urmă cu două zile o listă de întrebări conducerii Consiliului Județean în care se cereau răspunsuri cu privire la problemele semnalate de angajați, iar astăzi am fost informați că s-a luat decizia încetării contractului cu directorul unității, dr. Vasile Săcelean. ”Contractul domnului director Vasile Săcelean a încetat de astăzi, pentru condițiile de vârstă”, a anunțat pentru Turnul Sfatului, președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean.
”Ajungi să nu mai știi de fapt ce lucrezi aici: ori bucătăreasă, ori portar, îngrijitor, orice”
Acestea fac referire la penuria de materiale de protecție, lipsa unui management coerent al personalului, abuzul conducerii asupra persoanelor angajate și folosirea ilegală a serviciilor unității. ”Muncim toată ziua cu câte o mască de protecție, iar multe dintre noi, într-o zi de lucru, avem mai multe activități, de la îngrijirea persoanelor internate, până la muncă la portă, bucătărie, ori spălătorie. Ajungi să nu mai știi de fapt ce lucrezi aici: ori bucătăreasă, ori portar, îngrijitor, orice. Nu toată lumea respectă regulile, iar testele de coronavirus sunt făcute de către colege, nu de către personalul DSP. Dar de fiecare dată ni se spune că dacă ne întreabă cineva, să spunem că au venit cei de la DSP să ne facă teste”, spun surse din cadrul unității.
Angajații susțin că bucătăria instituției, dar și spălătoria sunt folosite pentru rezolvarea problemelor celor din conducere. ”Hainele și lenjeria de acasă a domnului director este spălată aici. Evident, nu cu detergentul ieftin, ci cu cele scumpe, puse de-o parte în magazie. Au existat donații în această perioadă, dar pentru cei internați folosim în continuare produsele ieftine. Zacusca și murăturile asistentei șefă au fost preparate la bucătărie de către personalul de aici, iar pe timpul verii, chiar și în pandemie, o parte din lucrătoare au fost duse la curățenie, la casa directorului, evident, în timpul programului de lucru. Aici e moșia lui Săcelean, iar cei de la Consiliul Județean ori habar nu au, ori sunt complice”, spun oamenii.
O altă problemă este legată de transferul unor infirmiere de aici, la azilul de bătrâni de la Șelimbăr, acolo unde, în urmă cu câteva săptămâni, era focar Covid. ”Ne-au băgat o hârtie sub nas și ne-au obligat să semnăm. Nimeni nu știa ce scrie. Iar când urma să se fac transferul, noi nu știam nimic. O pare dintre noi nu am semnat, dar altele, mai tinere au semnat de frică. Iar când le-au spus că trebuie să se mute au avut de ales: ori pleacă la Șelimbăr, ori li se desface contractul de muncă. Așa s-a pus problema, cu martori”, spun sursele noastre.
Dr. Săcelean: „Numai ieri am făcut rost de o sponsorizare de 200 de milioane pentru patru concentratoare de oxigen”
Managerul unității, dr. Vasile Săcelean spune că acuzațiile sunt total eronate și se declară de nivelul oamenilor pe care îi are în subordine. ”Directorii sunt cam degeaba pe aici, pentru că nu poți să imprimi o disciplină. Codul muncii e mai slab, mai rău și mai prost făcut decât pe vremea lui Ceaușescu”, explică Săcelean. ”Eu nu știu de contract, numai ieri am făcut rost de o sponsorizare de 200 de milioane pentru patru concentratoare de oxigen”, spune doctorul întrebat dacă are cunoștință de încetarea contractului.
Legat de testare, managerul spune că totul se face sub directiva DSP. ”Credeți dumneavoastră că noi facem după capul nostru? Toate sunt sub legislație, sub Direcția de Sănătate Publică, nimic nu se face. Chiar privat să fie, trebuie să faci după legislația existentă. Până săptămâna trecută eu nu am avut niciun caz. Au început cu angajații și acum am și bolnavi. Nu scapă nimeni, dar dintre toate, eu am cei mai puțini ”covizi”, deocamdată. Azi pot fi 10, mâine 12, 15, vedem”, spune Săcelean. Cu toate acestea, primele cazuri au apărut în instituție în urmă cu șase săptămâni. Într-adevăr, săptămâna trecută s-a anunțat cel mai mare număr de infectări din unitate, la o singură testare: opt.
”Nu ne-au restricționat toate angajările, ce să facem?”
Referitor la contractele de muncă, directorul instituției spune că nu a avut ce face, atâta timp cât angajările au fost blocate. ”Acum avem două bucătărese cu specializare. Nu ne-au restricționat toate angajările, ce să facem? Pe una am calificat-o din cadrul nostru și vine azi cu calificarea. De mâine sunt două. Nu știam cât ține restricția și atunci am calificat-o pe una de-a noastră”, spune Săcelean. Din informațiile noastre, confirmate de director, la bucătărie era o singură persoană din cinci specializată în această muncă. ”Da, administratorul e și portar, dar ne organizăm, mâine avem concurs. E pe Revisal, e publicat, nu-mi vine să cred”, spune directorul cu privire la faptul că personalul face prin rotație munca de portar.
Spune că nu și-a spălat lenjeria de acasă la spălătoria unității. ”Acolo se spală haine numai din cadrul unității. Cine ar avea curaj să aducă haine de acasă să le spele într-un spital COVID? Numai un om anormal. Dar habar nu au de norme, nici acum, nici înainte. E totul bine administrat, e dat pe semnătură, cu bon de casă, nici nu-mi fac probleme”, spune directorul unității.
”Dacă o spălătoreasă dormea pe masă și noi așteptăm după codul muncii...”
Despre transferul unor parte a îngrijitoarelor la azilul din Șelimbăr, Săcelean spune că totul s-a făcut în limitele legii și că cele care au refuzat puteau fi deferite chiar justiției. Dar nu a făcut-o... ”Transferul era legal, formalitățile erau făcute. Unii spun numai ce le convine, ca și în legislație, iei numai ce-ți convine. Cu martori am întrebat-o dacă vrea să meargă la Șelimbăr și a zis că da. Mi-a cerut două infirmiere acolo, dacă colegii mei pot fi transferați sau detașați să ajute în focare, atunci și aici era valabil. Era totul discutat, legal, acoperit de lege, pe urmă a ieșit un scandal monstru că am ceva cu ele. Da uite că în ”liberul” ei a luat puțin de coronavirus. Nu știu cum oi fi vorbit, dar puteam să o dau pe penal, pe zădărnicia bolii, pentru că formalitățile erau toate făcute. Dar am zis să vedem ce putem face. Am dat o simplă sancțiune de avertisment, să nu creadă lumea că am ceva cu ele. A refuzat și să primească comunicarea, iar comunicarea a fost citită cu martori și semnată. Vorbesc oamenii numai ce vor. Toate sunt după lege, acum că am ridicat tonul vreodată... Și așa, directorii sunt cam degeaba pe aici pentru că nu poți să imprimi o disciplină. Codul muncii e mai slab, mai rău și mai prost făcut decât pe vremea lui Ceaușescu”, explică directorul.
Întrebat de înregistrările audio în care se aude cum amenință o angajată, iar aceasta țipă după ajutor, susținând că e lovită de director, acesta se disculpă: ”Trebuie să o dăm la identificare, nu știu despre ce e vorba. Dar dacă o spălătoreasă dormea pe masă și noi așteptăm după codul muncii...”, spune Săcelean.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: azil , Sibiu , director ,
Vizualizari: 8269
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Emil
Acum 6 ore
Emil
Acum 7 ore
Eu
Acum 7 ore
Dorina
Acum 7 ore
Aurel Metrescu