Duminică,
17.10.2021
Innorat
Acum
10°C

Doamna Fodor, doamna Cîmpean, domnule Crețu și ceilalți mulți șefi: fie faceți ceva, fie declarați Sibiul - regiune europeană Covid-19

Avem o pleiadă de lideri din administrația locală infectați cu SARS-CoV-2: de la prefectul Mircea Crețu, șeful Comitetului județean pentru situații de urgență care s-a plimbat pe la toate instalările de primari pe care le-a apucat, la președintele Tribunalului, șeful Poliției, liderul PSD Sibiu, consilier județean PNL... ce mai, la Sibiu, covid-ul se împrăștie și ”în sus” peste tot. Chiar mai mult decât în alte zone socio-profesionale. Dar aceștia ne sunt aleșii și administratorii comunității.

Mai avem acea situație în care, de acum două luni, înainte de începerea școlii, eram anunțați că cel mai grav scenariu, cel roșu, va fi acela în care numărul de noi cazuri de Covid-19 la mia de locuitori, socotite în ultimele 14 zile, va depăși cifra trei. Ei bine, în județul Sibiu avem acum un indice anunțat oficial de 6,89 cazuri la mia de sibieni. Adică, scenariul roșu dublat și încă ceva peste. Ce înseamnă asta? Păi, suntem pe primul loc din țară. În Sibiu, în municipiu, incidența aceasta sare chiar și de zece cazuri la mia de locuitori. Adică, mai bine de 1.600 de sibieni infectați în ultimele două săptămâni. Unde a dus asta? La faptul că Sibiul nu doar că a depășit cu mult media națională la numărul de decese puse pe seama Covid-19, dar a plasat orașul în acea zonă a Europei unde se află statele cel mai grav afectate, respectiv Cehia și Belgia (mult peste Spania și Italia). 

După cum au explodat în ultimele zile statisticile (acum avem la nivel județean aproape 500 de cazuri noi pe zi, în timp ce în octombrie media era de 110), creșterea exponențială va duce la situații la care refuzăm să ne gândim acum. În ultimele două săptămâni s-au înregistrat câte cazuri de Covid-19 au fost descoperite în tot județul începând cu luna martie.

Nu mai este niciun loc pentru bolnavii Covid-19 la Spitalul Județean Sibiu, nu mai există niciun loc la ATI în tot județul. Fratele unui voluntar din comunitatea Vă ajutăm din Sibiu – infectat cu SARS-CoV-2 și pentru care a fost nevoie de o campanie on-line și în presa locală pentru donarea de plasmă din partea miilor care s-au vindecat – face apeluri peste apeluri în transmisii în direct prin Facebook, în care cere sprijin pentru identificarea unui pat liber la o secție ATI din țară. Pentru fratele său. Aici s-a ajuns.

Evident, poate tot ceea ce se întâmplă acum se va opri brusc, în urma unui miracol, fie acesta și științific. Sau poate acest coronavirus e unul blând sau, asta e, cine scapă, scapă, oricum suntem datori cu o moarte cândva! Ori poate toate datele de mai sus sunt viciate de autorități și, până la urmă, nu e chiar așa periculos și grav.

Sunt doar câteva abordări care justifică ceea ce se întâmplă acum în județul Sibiu. Adică, mai nimic.

Acest ”mai nimic” se petrece din cauza (sau datorită, depinde de care parte ești) a aproape tuturor șefilor care conduc acum această comunitate locală numită județul Sibiu din diferite birouri. Șefi care preferă să își limiteze capacitățile de decizie și inițiativă la un nivel sub-funcționăresc. În sensul că, dacă de la nivel guvernamental nu vine vreo indicație, apoi de la nivel local, nici atâta inițiativă. Acțiuni ferme și de impact? De unde?!?

Ce lucruri ar putea fi făcute în Sibiu pentru a scăpa de titlul județ-fanion la Covid-19? 

Limitarea numărului. Adică a numărului de persoane care se află la un moment dat într-o zonă comercială, în funcție de spațiul disponibil. Toate marile magazine au sisteme automate, cu laser, pentru măsurarea temperaturii, cât de greu le va fi să instaleze și unele de contorizare automată a clienților? Pentru magazinele mici, afișe mari puse la intrare pe care să scrie capacitatea maximă. Aplicarea tuturor acestor măsuri și, mai apoi, verificarea lor la fel cum sunt verificați și cei trimiși în carantină sau autoizolare. Căci tot ceea ce au făcut primarii și un număr surprinzător de mare de șefi pentru limitarea răspândirii Covid-19 în zonele comerciale a fost să scoată câteva tarabe din halele agro-alimentare afară, sub corturi ieftine.

Creșterea capacității de testare. Este greu de acceptat povestea laboratorului de testare RT-PCR din curtea Facultății de Medicină (gard în gard cu Spitalul Județean) ridicat încă din vara acestui an din banii primiți din sponsorizări de Universitatea ”Lucian Blaga” și care nici acum nu funcționează. Laborator performant, pentru care șefii dintr-o listă lungă de instituții nu se înțeleg o dată la avize, personal, acoperirea cheltuielilor de funcționare șamd. Păi, ditamai Tribunalul și Judecătoria, adică ditamai magistrații acestui oraș au așteptat zece zile ca să apuce să se testeze cu toții și să afle rezultatele (din 170 - 35 au fost diagnosticați cu Covid-19), iar laboratorul acela stă nefolosit în continuare că nu avem nevoie?

Transportul bolnavilor. S-ar putea închiria autospeciale pentru transportul organizat al sibienilor confirmați cu Covid-19 la triajul obligatoriu de la Spitalul Județean, în urma căruia medicul decide dacă trebuie internați ori pot rămâne în izolare, la domiciliu. În acest moment, cei mai mulți dintre sibienii care sunt anunțați telefonic ori prin mail că al lor test a ieșit pozitiv, își duc covid-ul în control la Spital cu ce pot: fie mașina proprie, fie pe jos, fie cu taxiul, fie chiar cu autobuzul. Printre ceilalți sibieni.

Telemuncă. În primăvară, când cu starea de urgență, s-au găsit metodele prin care funcționarii din zecile de instituții publice să poată lucra și de acasă. Acum, cu infime excepții – la Consiliul Județean sunt vreo nouă din 170 – mii de funcționari tranzitează zilnic orașul și se reunesc în clădirile din tot orașul. Birourile marilor companii din tot orașul sunt la sfert din capacitate, mai toți lucrează de acasă. Copiat modelul și propus și altor instituții private.

Dezinfecție. Păi, în primăvară mai că se dezinfectau și copacii din Sub Arini, iar acum acele dozatoare amplasate de Primărie prin scările blocurilor zac uscate. N-au mai fost reumplute. Evident, este de remarcat și dezinteresul sibienilor, care – prin asociație sau spirit civic – și-ar putea reumple singuri dozatoarele (și sunt cazuri). Dar cei mai mulți nu fac asta. Lași lucrurile așa sau treci și faci ce ai făcut și astă primăvară?

Sprijin medicilor. În primăvară, când nu erau nici pe departe atâtea cazuri, era plină administrația locală de aplauze și mesaje de susținere, pe lângă acțiuni prin care – în afară de donații – mai erau asigurate spații separate de cazare și masă, pentru autoizolare. Acum, despre ce aplauze mai vorbim, când Consiliul Județean Sibiu nu este capabil să le asigure pacienților un acces decent înaintea actului medical?

Voluntari. 600. Acesta este numărul de studenți ai Universității ”Lucian Blaga” Sibiu anunțat de rectorul Sorin Radu ca răspunzând recentului apel de implicare în acțiuni de voluntariat. Trei. Trei sunt studenții mediciniști pe care, până acum, Spitalul Județean i-a anunțat ca avându-i alături. Dinspre Direcția de Sănătate Publică nu am auzit nimic. Editare ulterioară: numărul voluntarilor anunțat de Spitalul Județean este de șase, iar la Direcția de Sănătate Publică mai lucrează zece voluntari.

Limitarea reuniunilor. Maxim zece persoane din cel mult două domicilii diferite: asta au impus bavarezii referitor la reuniunile private, în Germania unde există cel mai mare număr de paturi ATI pe cap de locuitor. Astfel de recomandări, cel puțin, ar putea fi lansate public. Precum și verificate de către poliție reuniunile largi din spațiile private cu tradiție și renume în ceea ce privește petrecerile.

Optimizarea transportului public local, dezinfectarea insitentă a acestor mijloace de transport, precum și toate cele de mai sus nu fac parte din categoria restricțiilor. Ci din cea a măsurilor preventive și proactive care cresc siguranța sibianului fără să îi afecteze acestuia drepturile.

Sunt doar câteva din ideile care, culmea, au fost deja puse în discuția șefilor Comitetului pentru situații de urgență al județului. Sunt și câteva dintre acțiunile care au fost, de fapt, realizate în primăvara acestui an, când cu starea de urgență. Care, acum, nu se mai petrec.

Cine să facă toate acestea? Începând cu primarii. Ei sunt șefi ai Comitetelor locale pentru situații de urgență. Ei văd direct că municipiul Sibiul începe să gâfâie la câte cazuri noi apar sau că, de exemplu, pe la Ghijasa de Jos n-are rost să fie trimis niciun control, deoarece acolo, între cei vreo 100 de locuitori, nu e niciun caz raportat de Covid-19. Și cred, prin urmare, că n-are rost nici să închidă magazinul și cârciuma din sat. Că primarii și ceilalți șefi au și altceva de lucru? Cu siguranță! Doar că aici e nevoie de stabilirea priorităților și alocarea de resurse înspre acestea! Nu e povestea cu Covid-19 o prioritate? Să o spună ori admită!

Cum să facă toate astea? Aici e marea scuză a tuturor șefilor, nu doar din Sibiu, ci din toată țara: cadrul normativ! Plescăie din limbă, dau ochii peste cap și ridică din umeri toți primarii și marii șefi ai județului ăstuia când logica unei situații implică rezolvări care nu sunt acoperite de acte emanate dinspre instituțiile superioare.

Dar în județul în care înregistrăm una dintre cele mai ridicate mortalități Covid-19 din Europa, o avem pe Raluca Turcan. Al doilea om din Guvernul României. Colega de partid și afișe electorale a doamnei Daniela Cîmpean, președinta CJ,  a domnului Budescu, șeful DSP Sibiu, precum și a domnilor primari din Mediaș, Cisnădie, Săliște, Șelimbăr, a numeroși șefi de deconcentrate și așa mai departe. Raluca Turcan, care în campania pentru parlamentare vizitează, la propriu, mai tot județul, poate fi o pârghie de folosit pentru modificarea normelor. 

În municipiul Sibiu o avem primar pe doamna Astrid Fodor, care are un telefon direct chiar cu președintele acestei țări, domnul Klaus Iohannis. După cum a declarat că l-a sunat pentru a-i da informații despre invalidarea, pe fond, a mandatului său de primar, la fel poate folosi acest canal de comunicare pentru a propune sau cere măsuri concrete. În orașul președintelui țării nu mai sunt locuri în spitalul județean pentru bolnavii Covid-19. Și nici locuri la ATI!

De aceea sunt șefi: să fie cei care abordează situațiile complicate, să își asume și să ia decizii. Nu să se mulțumească doar cu a implementa, precum orice alt demn funcționar, ordine venite de undeva. Iar șefilor care nu pot, prefectul Mircea Crețu are tot dreptul să le ceară să plece. Nicicând nu va fi o problemă în identificarea altor potențiali șefi. Iar dacă ei consideră că toată situația aceasta este exagerată și motive de îngrijorare nu sunt, să o spună public.

Ideile de mai sus pot fi doar apă de ploaie, specialiștii invocați de toți cei care iau decizii vor ști cu siguranță mult mai bine ceea ce trebuie făcut. Dar ceva trebuie făcut. Este evidentă nevoia unor decizii rapide, de impact, care în același timp să limiteze la maxim efectele negative asupra economiei. Juriștii să le dea formă, primarii și șefii să le transforme în ordine. Altfel, după Capitală Culturală Europeană și Regiune Gastronomică Europeană, Sibiul candidează și la titlul de Regiune europeană Covid-19.

Vizualizari: 13661

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

22 comentarii

Aaa Bbb

Acum 11 luni

in orasul presedintelui nu mai sunt locuri la ATI. cu semnul exclamarii neaparat! si cam care ar trebuie sa fie reactia/actiunea presedintelui? vorbiti ca si cum ati spune "wow, in Sahara nu mai e nisip!wow, la polul sud nu mai e gheata!". este presedintele direct (sau indirect) raspunzator de cate paturi/locuri sunt? sunt prefectul/primarul/pres de cj direct raspunzatori de nr de paturi?le-au adus ei de acasa, au facut ei proiectul/schema de locuri sau, chiar mai grav, au plecat ei cu paturile acasa? locurile la ATI, ca si drumurile facute acum 30 de ani, sunt facute pentru o populatie la data proiectarii/darii in functiune. prin absurd, ce se intampla daca peste noapte, pocnind din degete, primarul sau presedintele de CJ livreaza o mie de paturi extra?vom avea medici/asistente sa le acopere?dar medicamente vor fi destule?vor fi masini de salvare destule sa deserveasca o asa structura? in martie solutia optima era sa intre in carantina, pentru a reduce rata de multiplicare, a reduce infectarile, cazurile, internarile si presiunea pe sistemul medical. era vorba in primul rand de presiunea pe resusrsa umana. acum, dupa ce toti bizonii au fost la nunti si gratare si sunt infectari/cazuri grave cu ghiotura, nu ne mai pasa de medici ci vrem enspe mii de paturi pentru ca, da(!), asta e solutia! cu semnul exclamarii...
Raspunde

Traiane ! Dacă la tine în apartament este mizerie ... vinovat este administratorul blocului ?

Acum 11 luni

Intru direct în "problema": - CATI POARTA CORECT MASCA ? ... din 10 , maxim 2 o poarta corect ! - cati respecta distanta de siguranță fata de celalalt ? - cati evita locurile aglomerate ? - cati folosesc un servetel, manusa, ...etc când ating locuri cu risc crescut : POS/ATM bancar, maner usa, buton lift, buton trecere de pietoni , etc ? - cati sunt la terase ... la o cafea sau sa servească masa ? - cati sunt la ... o tigara ? - cati în benzinărie respecta regulile ? vezi pompa de combustibil - cati .... cate .... și exemplele pot continua. Îți propun sa faci cel puțin 3 acțiuni pentru a vedea cum se respecta regulile de siguranță medicala: 1- intr-o benzinarie - vezi maner pompa !!!! 2- trecere de pietoni comandată cu buton !!!! 3- ATM/POS bancar Bonus... transport în comun, mânere cărucioare hypermarket, autocare și microbuze, etc Pot fi de acord cu tine intr-o privința: sa fim mai aspri cu cei care nu respecta regulile dintr-o colectivitate !
Raspunde

Prenume SiNume

Acum 11 luni

Excelent titlu. Inca mai sunt pancardele de la alegeri. Ar merita printat asta si pus acolo. Singura mentiune ar fi ca sefi vin din randul oamenilor. Vina in cea mai mare masura este a oamenilor. De asta suntem #no 1.

Raspunde

Marcian Radu

Acum 11 luni

Nu prea stiu ce ii poate mintea prefectului sau sefilor de la sanatatea judetului dar daca seamana cu "performantele" primaritei Fodor suntem complet pierduti... Depasita mereu de viata de zi cu zi nu imi imaginez ca poate face fata la o situatie de urgenta. Iar "linia directa" cu comandantul tarii e pentru foloasele lor nu ale noastre. Se stie deja...
Raspunde

Alex X

Acum 11 luni

Uaaau! Ai avut curaj sa comentezi catre “mai marii”? Esti pe lista neagra :), lasa ca te tin ei minte, iar dupa campanie o sa va inchida robinetul la sifon. Ma mir ca nu a intrat Andreea B sa te certe ca ai zis cuvantul Astrid.
Raspunde

Apolitic W

Acum 11 luni

Lasa ca o sa intre Bibu si o sa faca ordine karatista ,ca in Coreea de Nord .
Raspunde

Dan Kro

Acum 11 luni

traian ai avut curaj? YOU ARE FIRED(sper ca am scris bine)va zice turcan si fodor si baarna tu micut usristopenelist te ridici contra celor care te plateste? la cite comentarii mi-ai taiat te rogf ii atent ca astia iti vor face dosar la dna,sau vei scrie mai ceva ca odele lui paunescu pintru ceasca taie si asta da iti doresc DECIT sanatate
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bucsa Ovidiu

Acum 11 luni

Votati PNL!
Raspunde

Marcel Mircea

Acum 11 luni

Cei mai mari hoți, mincinoși, aranjente pe pile conduse de Raluca Turcan, Apatrid Fodor, Liliana Câmpean si girate de alesul de la Cotroceni sunt in Sibiu.
Raspunde

Mircea Marcel

Acum 11 luni

Turcan Raluca, Liliana Câmpean girate de alesul de la Cotroceni sunt responsabili de dezastrul sănătății din Sibiu, a coruptiei și incompetenți existente
Raspunde

Un Sibian

Acum 11 luni

Foarte bun articolul ! Felicitari d-le Traian Deleanu pentru continut si pentru ....curaj !!Ne-am saturat de comunicate de presa : copy-paste, fara continut si inteles! Ati surprins exact ce trebuie : momentul actual care este DRAMATIC pentru Sibiu. Stim ce a dus la acesta stare de fapt, despre responsabilizarea fiecaruia ni s-a vorbit repetitiv de 2 luni . Degeaba --nu se prinde..unii au inteles, altii nici acum nu fac ce trebuie... Aici se vorbeste despre responsabilizarea celor care dirijeaza actiunile care trebuie sa salveze orasul de la DEZASTRU... Deci despre cei care ne conduc ! Lor li se adreseaza ! Sa citesca fara patima si sa sa traga concluziile care se impun !!! Da ! Sefii vin din randul oamenilor dar ar trebui sa demonstreze ca lucreaza pentru oameni si ca sunt cei mai buni!
Raspunde

Andrei A

Acum 11 luni

Când văd comentarii în care dați vina doar pe oameni, pe comunitate mai că va meritați soarta. In toate tarile civilizate s-au făcut teste, instituțiile au funcționat corect, adică testat izolat 2 săptămâni...la noi in țară președintelui Klaus au fost bâlbe peste bâlbe...as vrea să-mi spuneți care este posibilitatea să se scoată din comunitate un asimptomatic? Dar mai mulți? Simplu testare testare. Și sunt sigur că dacă autoritățile se implicau și cu ajutorul comunității, care a donat milioane, se făcea o campanie de testare prin care se rezolvau multe....
Raspunde

Marius Dabija

Acum 11 luni

am inteles mesajul de frustrare dar nu era/este cazul de pamflet (regiune europeana covid 19). sanatate!
Raspunde

Luca Luca

Acum 11 luni

Felicitari pentru articol !!! Sibiul probabil va ajunge ultimul oras/judet din Transilvania ... :-( ... Chiar a ajuns Turcan sa numeasca toti directorii de spitale , DSP, ANPC , etc , sefii de politie, senatori /deputati din Sibiu ?

Raspunde

Apolitic W

Acum 11 luni

Dar de doamna liliana nu pomeneste nimeni ,stimabila pe care o numit-o doamna Campean in fruntea Spitalului Judetean , doamna aia fardata in stil rococo, pe ea n-o trage nimeni de maneca? Ce parghii ar fi avut primarita in comparatia cu masinaria de guvernare a statului national unitar roman si cea judeteana condusa de prefect, doamna Campean s.a.m.d. Tot in ala mic si prost dam ca ni-e frica sa dam in aia puternici
Raspunde

Che G

Acum 11 luni

Singurul lucru limpede de aici e ca aleșii locali nu sunt in stare sa ia decizii și se complac in penibil !
Raspunde

Bravo Bravo!

Acum 11 luni

Asa trebuie pusa problema in presa. Stiu, e greu, mai ales ca "elitele" politicului sibian tin presa in lesa. Concluzia trebuie sa fie clara pentru toata lumea - autoritatile, cunoscand specificul locuitorilor din oras, judet, tara, trebuie sa ia masurile in raport cu comportamentul acestora. In SIbiu, din pacate, la butoane sunt 3 toote. - Daniela Campean, Raluca Turcan si Fodor. Pupatorii de dosuri politice o sa sara in sus. Dar realitatea e crunta. Apropos, unde au disparut cucoanele si trepadusii lor?
Raspunde

Leo Kirch

Acum 11 luni

Ati facut un prim pas mic , dar curajos . Sper sa urmeze si alti pasi spre jurnalism . Sapati mai departe , poate si la mafia ce primeste spaga pentru autorizatii de construire ada cum “ trebuiesc“, poate si la contractele prin negociere directa de pe la primarie sau la parcuri si piste de biciclete .. ca de filtrele de aer de pe stalpi ... nu mai zic (si multe alte lucrari ale primaritei strict necesare noua) Doamne ajuta!

Raspunde

Erlkonig Von Erle

Acum 11 luni

Articolul ar fi un punct bun de plecare pentru o dezbatere, dar a fost invadat rapid de postacii pesediști. Care arb fi vrut ca șefii să umble după ei să le pună corect masca. Sau să stea personal la ușa magazinelor și să oprească buluceala. Ei, acum s-au luat măsurile care trebuiau luate acum 2 săptămâni. Pariu că de luni aceeași pesedaci de mai sus vor înjura că de ce-i "încuie" șefii în case. Dincolo de toate, va analiza cineva ce a dus la această creștere accelerată? Altfel, peste 2 săptămâni ne reluăm creșterea.
Raspunde

Ion Ion

Acum 11 luni

Vă amintiți dragi sibieni că mai la începutul anului , ministrul sănătății a anulat concursul pentru postul de director al Spitalului Județean. Dar madam Câmpean nu a fost mișcată de indicația ministrului.Ati văzut cum au fost tratați pacienții cu lungi așteptări in ploaie, iar rezolvarea a fost mult amânată. Parcă ne mândream tare că suntem sibieni !!
Raspunde

Gheo Gheorghe

Acum 11 luni

De ce nu publicați comentariile ? Să nu supărăm șefimea ? Am scris civilizat, fara injective și totuși nu apar comentariile ! Halal !
Raspunde

Anti Virus

Acum 11 luni

Pai asa e când Țara Românească e condusa de oameni fără Dumnezeu ... neocomunistii psihopați nu sunt capabili de empatie.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus