Marţi,
16.04.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Dimensiunile dezastrului

Dimensiunile dezastrului

• În timp ce șefii autorităților locale și județene nu erau capabili să ia nicio decizie fermă pentru a încerca limitarea răspândirii SARS-CoV-2, capacitățile Spitalului Județean Sibiu erau deja depășite

• Cinci sibieni cu Covid-19 au murit în aceeași zi la Urgențe, fără să mai apuce un loc liber la ATI

• Nici la ATI nu pot fi asigurate condiții optime: infrastructura Spitalului mai livrează doar o treime din oxigenul necesar pacienților

• A creat revoltă în rândul unor pacienți și cadre medicale internarea ”peste rând” a unui parlamentar PNL, bolnav de Covid-19. ”Am primit un pat după câteva ore”, răspunde parlamentarul

• De șapte zile, Sibiul este pe primul loc în topul răspândirii SARS-CoV-2 și tot de atunci majoritatea aleșilor sibienilor ”strălucesc” prin absență

• 85 de sibieni au decedat din cauza Covid-19 în ultimele două săptămâni, conform comunicatelor oficiale. Adică o treime din totalul deceselor raportate cu această cauză la nivel județean

A doua zi după ce județul a ajuns pe primul loc la nivel național în clasamentul incidenței Covid-19, în secția de Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu au murit, în decurs de câteva ore, cinci sibieni. N-au mai apucat să prindă un loc la ATI, toate paturile alocate Covid-19 fiind ocupate. ”Să mă uit dacă nu cumva au fost mai mulți. Acum, e un mod de a spune că au murit pentru că nu au ajuns la ATI. Plămânul de șoc, în condițiile cele mai bune, pe Terapie intensivă are o mortalitate de 75% – 77% pentru pacienții în vârstă. Dar sunt și oameni tineri care pățesc asta și este păcat că nu ajung mai repede la ATI”, descrie atmosfera unul dintre medicii SCJU Sibiu, cu care Turnul Sfatului a stat de vorbă.

Decesul celor cinci pacienți a venit într-o zi în care cu un etaj mai jos, în secția ATI pentru pacienți non-Covid, mai erau paturi libere din cele 12 alocate. Doar că acolo nu pot fi duși bolnavii de Covid-19 din motive evidente. Iar nici paturile nu pot fi mutate după nevoi. ”În primul rând pentru că nu avem locul fizic să mutăm paturi ATI și, în al doilea rând, pentru că nu am avea conexiune la oxigen, aer comprimat și priză”, explică un alt medic din zona Terapiei Intensive. Iar când vine vorba de oxigen...

Actualizare: în cursul zilei de duminică, alți cinci sibieni au murit fără să se mai găsească pentru vreunul din ei un loc liber la ATI

... Spitalul mai are doar o treime din oxigenul necesar

Cea mai mare unitate medicală a județului Sibiu nu mai are suficient oxigen pentru pacienți. ”De vreo două săptămâni «bipăie» ventilatoarele non-stop, din cauză că nu au oxigen furnizat la presiunea necesară. Ventilatoarele au nevoie de o presiune de trei bari, presiune pe care noi nu o avem în instalații, deci pacienții noștri nu sunt oxigenați. Degeaba eu setez aparatul să furnizeze 100%, când aparatul îmi zice «am doar 28%»”, privește un asistent medical către ventilatorul din secția ATI unde lucrează. Fotografia principală a acestui articol redă informațiile unui monitor din secțiile ATI ale Spitalului Județean Sibiu.

Nici livrarea oxigenului prin surse fixe la paturile bolnavilor Covid-19 nu este mai bine pregătită. ”15 litri pe minut poate furniza instalația «din perete». Acum, nici acea instalație nu cred că poate oferi mai mult de cinci litri de oxigen pe minut”, cântărește un medic.

Mor și pacienții, se strică și aparatura

La finalul lunii octombrie, Spitalul Județean Sibiu a semnat un contract cu Microcomputer Service SA, o firmă din Craiova, pentru a închiria pentru o perioadă de două luni o ”instalație de oxigen”. Contractul – în valoare de 24.500 de lei – a fost atribuit direct, fără a mai fi publicat un anunț de licitație, în baza unei adrese care anunța o situație de urgență constatată cu mai bine de două săptămâni înainte. ”Având în vedere creșterea alarmantă a numărului de pacienți care au nevoie de oxigenoterapie, acest fapt a dus la scăderea presiunii și purității oxigenului medicinal livrat de către stația de oxigen a SCJU Sibiu către ATI și secții. Conform adresei nr. 25841/11 octombrie 2020, scăderea sub trei atmosfere a presiunii oxigenului pune în pericol viața pacienților din ATI care sunt ventilați sau pe oxigenoterapie «high-flow» și afectează funcționarea ventilatoarelor. De asemenea, deschiderea pentru pacienții Covid-19 a noului pavilion modular crește consumul de oxigen medicinal, instalațiile existente fiind depășite. Pe parcursul anului 2020, s-au montat rampe de oxigen pe unele secții, ajungându-se la 560 de rampe funcționale, cu un consum de 100-120 mc/h. Datorită acestui consum mare, puritatea oxigenului scade de la 93% la 87-85%, iar în anumite situații chiar la 78%”, motivează reprezentanții Spitalului Județean Sibiu achiziția ”de urgență”.

În cursul zilei de miercuri, dr. Liliana Coldea, managerul Spitalului Județean Sibiu, anunța închirierea din Turcia a unei stații de oxigen, care ar urma să fie pusă în funcțiune cel mai târziu pe 22 noiembrie.

Au parlamentarii întâietate?

Secțiile Medicală I și Medicală II ale Spitalului Județean Sibiu au fost transformate în spații pentru pacienții Covid-19 vineri dimineața. ”Au făcut asta în grabă, înainte să vină Arafat, să nu spună că nu au făcut mai nimic”, apreciază unele dintre cadrele medicale.

Oricum, numărul insuficient al paturilor disponibile pentru pacienții Covid-19 obliga deja de zile bune sibienii să aștepte în containerele din curtea Spitalului chiar și mai mult de 24 de ore pentru eliberarea unui loc. 

Tocmai de aceea a stârnit rumoare și revoltă în rândul pacienților și a unor cadre medicale vestea că unul din parlamentarii PNL, Constantin Șovăială, a primit ”întâietate” la internare, după ce a fost depistat cu SARS-CoV-2. Cu o sănătate mai sensibilă inclusiv din cauza unor intervenții chirurgicale mai recente, Șovăială a fost internat după câteva zile de intensă campanie electorală prin județ, el candidând pentru un nou mandat. Și neagă faptul că ar fi beneficiat de tratament preferențial. ”M-am prezentat la spital pentru a mi se stabili tratamentul Covid, cu intenția de a urma tratamentul acasă. Aveam cu mine toate analizele necesare stabilirii tratamentului. După consult și ținând cont de alte afecțiuni cunoscute, mi s-a recomandat internarea. La acel moment nu existau paturi libere. Am primit un loc după eliberarea unui pat, la câteva ore după ce m-am prezentat la spital, fără vreo intervenție”, spune Constantin Șovăială.

Medici care spun că nu au cunoștință de această situație zâmbesc când li se cere să comenteze. ”Dacă dumneavoastră ați suna pe cineva cunoscut la Spital pentru a fi ajutat mai repede, credeți că nu s-ar întâmpla? Așa funcționează lucrurile...”

”... fiecare pentru el”. Propunere: conducere militarizată

În timpul în care cei doi medici infecționiști ai Județeanului ”parcă s-au mutat la Spital”, lucrând la foc continuu, și alte cadre medicale se regăsesc sub asalturile unui volum imens de muncă. ”Sunt depășiți, sunt copleșiți, e inuman cum ajung să lucreze 12 ore pe zi cu sute de pacienți”.

În aceste condiții, coeziunea echipelor nu pare să reziste. ”Este un cerc vicios subiectul numărului cadrelor medicale, insuficient, asta e clar. Dar poate era cazul să se apeleze și la sprijinul cadrelor medicale de la ORL sau de la Dermatologie, dau niște exemple, care nu mai au atât de lucru acum. La supravegherea monitoarelor ar putea ajuta”.

Nemulțumiri există nu doar între doctorii care consideră nu își oferă suficient sprijin reciproc, ci și între asistenți și medici. ”În Sibiu, sunt medici ATI care nu au intrat niciodată în zona Covid. Iar acolo există un singur asistent, la 12 pacienți, când inclusiv ministrul Tătaru a dispus ca la fiecare două paturi ATI pentru Covid-19 să existe câte un asistent. Ajungi să te bucuri când îți mai intră pe secție câte un rezident, care stă zece minute-un sfert de oră, cât mai pui un cateter, ceva. Sau când intră una din infirmiere care rezistă și ea patru ore în care spală pe jos, adună gunoaiele și te mai ajută să schimbi un pacient care este murdar. Prea puțini sunt medicii care ne ajută”, descrie un asistent medical situația.

Asistenții și medicii cu care a discutat Turnul Sfatului vorbesc doar ”pe felia lor”, în frânturi și cu teamă. ”E nevoie de o conducere militarizată, care să facă ordine. La fel ca în primăvară, la Suceava, să vină cineva care știe ce înseamnă medicină în situații de dezastru, de catastrofe și să fie făcută ordine, indiferent de cine a cui pilă este. Așa ar trebui și aici”, este de părere unul dintre decanii de vârstă ai managementului medical din județul Sibiu.

Au ”dat cu seen”

Situațiile de mai sus au fost culese de reprezentanții Turnul Sfatului începând cu seara zilei de vineri, zi în care a fost anunțată instituirea carantinei de către secretarul de stat Raed Arafat, venit în vizită la Sibiu. Duminică, la prânz, când deja era răspândită și vestea incendiului de la secția ATI a Spitalului din Piatra Neamț, am solicitat puncte de vedere pe aceste subiecte și managerului Spitalului județean Sibiu, dr. Liliana Coldea. Din vara acestui an, ea și-a trecut în subordinea directă activitatea Serviciului de achiziții publice a Spitalului pe care îl conduce, context în care am solicitat, de exemplu, și care au fost motivele pentru care capacitatea instalațiilor de oxigen nu a putut fi crescută până acum.

Am solicitat, printre altele, și o apreciere referitoare la declarațiile vicepremierului Raluca Turcan, care i-a cerut vineri după-amiaza demisia. Nu am primit niciun răspuns până la publicarea acestui articol, dr. Liliana Coldea recepționând solicitarea. De la nivelul Instituției Prefectului, managerului Coldea i-a fost reproșat faptul că, de fiecare dată, susținea că la Spitalul Județean Sibiu nu sunt probleme care să nu poată fi rezolvate cu resurse locale.

Liliana Coldea și Daniela Cîmpean

La fel, nici președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, nu a răspuns solicitării transmise în aceleași condiții. Inclusiv referitoare la cererea formulată de colega sa de partid, Raluca Turcan, care a cerut demisia directoarei Liliana Coldea, cu care Cîmpean a semnat contractul de management în primăvara acestui an.

Singurul care a anunțat că poate da mai multe informații oficiale în cursul zilei de luni - după un sfârșit de săptămână petrecut în spital - a fost dr. Florin Grosu, directorul medical al Spitalului Județean Sibiu.

Absența lor strălucește

Duminică s-a împlinit o săptămână de când județul Sibiu este pe primul loc la rata incidenței Covid-19 și 48 de ore de când a fost anunțată instituirea carantinei în Sibiu, Șelimbăr, Cisnădie și Tălmaciu. Cu o excepție două excepții, aleșii celor patru localități nu a avut un mesaj de transmis celor cărora le-au cerut votul în urmă cu nici două luni.

Marius Grecu, primarul liberal comunei Șelimbăr, a publicat pe pagina sa de Facebook din seara zilei de vineri hotărârea luată referitor la instaurarea stării de carantină și a restricțiilor pe care aceasta le implică. Informațiile au fost publicate și pe pagina Primăriei Șelimbăr.

Notă: Inițial, în articol se făcea referire la faptul că primarul comunei Șelimbăr nu ar fi transmis niciun mesaj public. Această informație a fost eronată, din cauză că autorul articolului a confundat pagina personală de Facebook a lui Marius Grecu cu pagina de Facebook a primarului Marius Grecu.

”Dragi locuitori ai orașului Cisnădie, Vreau sa vă informez că începând de luni, 16 noiembrie 2020, orașul nostru intră în carantină. Circulația și staționarea în spațiile publice a persoanelor este interzisă, cu excepția motivelor bine justificate, pe baza Declarației pe proprie răspundere, legitimației de serviciu sau a adeverinței eliberate de angajator”, este reacția primarului Cisnădiei, Gheorghe Huja, publicată în cursul zilei de sâmbătă pe pagina lui de Facebook, alături de trimiteri către site-ul primăriei pentru alte date.

În cazul lui Ioan Oancea, noul primar liberal al orașului Tălmaciu, ultima reacție pe pagina sa de Facebook este cea de la instalarea în funcția de primar. Pe site-ul Primăriei Tălmaciu a fost postat anunțul cu hotărârea de instituire a carantinei. La fel ca și pe site-ul Primăriei Sibiu, hotărâre neînsoțită de vreun comentariu ori mesaj al primarului Astrid Fodor.

Pe site-ul Consiliului Județean Sibiu, cel mai recent mesaj al președintei Daniela Cîmpean este unul motivațional, de aproximativ două săptămâni. ”România a depășit, din păcate, pragul de 10.000 de infectări noi cu noul coronavirus în interval de 24 de ore. Județul Sibiu se află, acum, destul de aproape de primele locuri la numărul de cazuri noi în ultimele 24 de ore. NU ne dorim să devenim lideri!”, scrie Daniela Cîmpean la începutul mesajului său. În cursul zilei de duminică, pe pagina sa de Facebook a ”share-uit” o postare a vicepremierului Raluca Turcan, referitoare la proiectul pe fonduri europene pentru rețele de apă și canal din Mediaș.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 10991

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

Marcian Radu

Acum 3 ani

Conducerea "performanta" a PNL... niste incapabili ca ORICARE altii...
Raspunde

Costel Radu

Acum 3 ani

Trebuiesc trasi la raspundere. Nu au facut main nimic atata timp. S-au scremut ani de zile cu noul spital judetean - ba pe calea poplacii, ba calea surii mici. In timp ce terenuri ale primariei sau consiliul local zac nefolosite (a se vedea terenul urias din inima Sibiului - fosta baza Tursib). Un nou mall s-a putut dezvolta in timp record, un spital - stati sa mai facem un studiu de prefezabilitate! Incompetenta maxima. In acelasi timp au lasat spitalul ala sa se degradeze continuu. Noroc cu unele sectii modernizate prin donatii cum e cea de neonatalogie. In rest, toti umbla cu zambete prin piete dupa voturi. Mai asfalteaza o straduta, mai pun o banca, mai boteaza un parculet. Administratie municipala si judeteaza plina de incompetenti. Si, mai nou, criminali.
Raspunde

Un Sibian

Acum 3 ani

cam asta se intampla cand la conducere sunt ignoranti, incompetenti, imbecili, prosti!!!
Raspunde

Apolitic W

Acum 3 ani

Nu doamna Liliana este vinovata ca a ajuns intr-o pozitie in care nu poate face fata, ci Doamna " Arvocata" Daniela, care opereaza cu Managementul de Teleorman(prietenii, relatii, interese). Toti medicii care ar fi fost interesati de concurs stiau preferinta doamnei Daniela. Daca era corecta prin simplul sau exemplu dadea de inteles medicilor ca nu are favoritisme si prietenii si, nu poate, SIGUR, veneau mai multi candidati la concurs. PS Pentru asta au iesit oamenii in strada ca sa avem in fruntea judetului o "lenuta" ?
Raspunde

Newman Sibian

Acum 3 ani

Si pensionarii sunt obligati sa completeze o declaratie pe proprie raspundere.Ma intreb cati sunt capabili sa descarce modelul de pe internet.Oare duamna Fodor,care si dansa este la pensie, nu putea face ceva pentru acesti oameni? Sa distribuie acel formular , asa cum face cu pliantele reclama pentru alegeri.Aceasta actiune o putea face si duamna Campean.In loc de pliante cu candidatii PNL.
Raspunde

Un Sibian

Acum 3 ani

COLDEA E INCA IN FUNCTIE??? Asta dupa ce permite traficul de influenta , favorizand spitalizarea preferentiala a parlamentarilor in detrimentul cetateanului de rand, NU se ingrijeste de asigurarea conditiilor minime din spital - vezi parametri oxigen in afara limitelor (le asigura astfel agravarea situatiei), NU s-a ocupat din timp de creearea de conditii decente pentru covid. tot ce-a fost in stare a fost corturi si niste containere. d-na Campean, DEMISIA de onoare pentru toate motivele de mai sus, pentru ca spitalul e in subordinea dvs si asigurati doar conditii de evul mediu iar un spital nou nu ati fost in stare sa demarati chiar daca aveti si guvernul de partea dvs. d-na Fodor - daca aveti minima decenta, DEMISIA ! Pentru ca nu existati in functie si nu va faceti treaba. Cand oamenii mor pe banda rulanta in urbea dvs. si nu se pot interna in spitalele pline, primaria se preocupa de sondaje referitoare la funparkul din Gusterita. Sunteti total incompatibila cu functia, nu doar scriptic , ci mai ales faptic.
Raspunde

UNU Altu

Acum 3 ani

Imi place ca nu sunt fonduri pentru Spital, pentru paturi ATI dar in schimb, avem brad si iluminat de Craciun... cred ca toata lumea intelegea ca se paote un Craciun fara beculete dar cu conditii mai bune in spitale... Pe langa asta, se pare ce de 2-3 saptamani, in fiecare weekend de refac marcajele rutiere prin oras, in conditiile in care in 2-3 saptamani vine zapada, bagam plugurile si dam cu solutie antiinghet... asta oare nu e o spalare de bani? Nu verifica nimeni cati bani se duc catre aceste firme prin Sistemul Electronic de Achizitii Publice? Daca tot trebuie sa stam izolati, de ce avem nevoie de aceste marcaje exact acum, sau avem excedent ca in fiecare an...? De ce nu vine Primaria sa doneze un pat ATI din acesti bani cheltuiti aiurea? AAAA...e Spital Judetean, nu e municipal... si ce conteaza pana la urma..., avem un spital in constriuctie pe Drumul hotilor, asa va fi si peste 4 ani la alegeri... niste bannere si cu asta vom ramane... nu sunt membru de partid dar nu pot intelege toate aceste spalari de bani si de creiere....
Raspunde

Luca Luca

Acum 3 ani

Dna Fodor a vrut sa organizeze si targul de Craciun , dar s-a oprit cand a vazut reactia sibienilor ! Ar trebui sa mearga in Oradea sa vada cum arata un oras civilizat si ce inseamna o conducere performanta cu un spital pe masura - nu e nicio rusine sa inveti chiar si la o varsta inaintata !
Raspunde

Ghita S

Acum 3 ani

Dragnea e de vina, el trebuia sa pregateasca spitalul din martie avea timp.
Raspunde

John Doe

Acum 3 ani

Si "duamnele" de la Consiliul Județean + Spitalul Județean nu binevoiesc sa plece? Așteaptă sa fie luate cu fărașul si mutate? E clar ca sunt amândouă depășite de situație, cu funcțiile terminate. Raluco, ramai la cereri, sugestii sau si misti ceva?
Raspunde

Geza Kovacs

Acum 3 ani

In sfârșit un articol curajos, care arată obiectiv problemele. Felicit reporterul curajos. Da, guvernanții au dormit pe ei toată vara și acum se miră că sunt luați prin surprindere de valul doi. Din păcate mor oameni cu zile, iar ei tot cu ochii pe sondaje. Hai să facem alegeri că astea ne lipsesc. Salut și pa guvernul meu. Văd că incă tot nu le-a picat fisa că situația e foarte serioasă. Testare la nivel național, carantinarea celor pozitivi ar fi o solutie de incetinire a pandemiei asa cum a facut Slovacia si este pe cale sa faca Austria.
Raspunde

Ioan Xxx

Acum 3 ani

oricat de dureroasa incontrolabila este situatia, cei din conducerile spitalicesti trebuie sa-si puna serions intrebarea pe cine salveaza si pe cine nu. Datorita infrastructurii insuficiente raportat la numarul ce cazuri, cei in speta trebuie sa treaca la un triaj al celor bolnavi astfel incat sa de-a o sansa de supravietuire celor care intr-adevar au o sansa reala. Nu vreau sa par cinic insa daca ai 2 pacienti, unul in varsta de 70 de ani iar un altul de 50 de ani cu sanse de insantosire net superioare primului, atunci salvezi ce cel mai tanar.
Raspunde

Bravo Traian!

Acum 3 ani

Al doilea articol incisiv pe temă. Felicitări domnule Deleanu!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus