Miercuri,
22.09.2021
Ploi Scurte
Acum
8°C

FOTO Piața Huet primește mobilier urban. ”Nu bănci de parcuri și grădini, cumpărate de la supermarketuri”

FOTO Piața Huet primește mobilier urban. ”Nu bănci de parcuri și grădini, cumpărate de la supermarketuri”

Banchete metalice în zig-zag, banchete turnate cu praf de piatră și forme cilindrice, ca ”niște pietre luminoase” vor fi montate în Piața Huet a Sibiului, eliberată de mașini de un an și jumătate.

Administrația locală a lansat procedura de atribuire a contractului pentru livrarea și montajul de mobilier urban în Piața Huet a Sibiului, transformată în zonă pietonală în urma summit-ului european care a avut loc în primăvara lui 2019.

Mobilierul urban care urmează a fi amplasat a fost proiectat în cadrul unui alt contract, în care au fost angajați arhitecții biroului ”Mâna de lucru”, cei care au proiectat și pavilionul din grădina Casei Căsătoriilor din Piața Mică, pavilion donat orașului de Therme Group.

”Mobilierul folosit pentru amenajarea Pieței Huet este un mobilier amovibil, reversibil și relocabil. În studiul de soluție au fost reperate câteva zone care, conform solicitării beneficiarului, necesită amplasarea unor elemente de mobilier urban care să nu fie bănci de parcuri și grădini, cumpărate de la supermarketuri (Hornbach, Dedeman, Ikea), bănci făcute din fontă și cu stinghii de lemn, ci să fie un mobilier urban cu rol multiplu”, descriu cei de la Mâna de lucru ideea de la care a pornit proiectarea.

Piața Huet a fost împărțită, prin urmare, în cinci zone. În zonele 1, 2 și 3 urmează a fi amplasat un mobilier de tip ”zig-zag” realizat din tolă metalică, placat cu șezut metalic. Zona 1 este din spatele clădirilor care, la parter, găzduiesc de la restaurantele Union la Kulinarium, zona 2 este de vizavi de sediul PSD unde timp de aproape doi ani s-au desfășurat protestele ”Vă vedem din Sibiu”, iar zona 3 este cea din colțul aferent porții mici de acces în curtea Colegiului național ”Samuel von Brukenthal”.

În zona 4 (cea dintre Podul Minciunilor și scările care coboară spre str. Turnului) vor fi amplasate zece module de mobilier realizat din beton armat șlefuit, îmbunătățit cu granule din piatră, turnat pe o matriță din fibră de sticlă, având forma asemănătoare unui triunghi cu laturile arcuite simetric către interior.

În zona 5 (curtea Colegiului național ”Samuel von Brukenthal”) vor fi amplasate cinci banchete circulare din beton armat, îmbunătățit cu granule din piatră, turnat pe o matriță din fibră de sticlă, având forma cilindrică. 

”Mobilierul este independent de construcții, nu impune tăierea niciunui arbore, ci chiar mai mult face o reverență naturii, intrând într-un dialog cu aceasta, conformând prin geometria propusă locuri la umbra copacilor, în jurul alveolelor arborilor, aducând o plus-valoare urbană și de dotare prin amplasarea în elementele de mobilier a unor sisteme smart, punctual panouri de afișaj, locuri de citit, de relaxare, de privit, locuri de întâlnire, locuri care să conformeze zone până la care, ulterior, se pot deschide posibile spații și dotări publice în Piața Huet”, proiectul tehnic întocmit pentru mobilierul urban din Piața Huet

Pentru justificarea conceptului de mobilier urban propus în Piața Huet, arhitecții de la Mâna de lucru au redactat și câteva considerații. ”Piața Huet din Sibiu are un caracter diferit de Piața Mare sau Piața Mică. Este un loc mai retras, dar neîncremenit. Este un loc al lentorii, al răgazului, dar și al curgerii încete. Probabil acest caracter este dat și de faptul că locul ei central este ocupat de biserică, iar biserica, prin amplasare, generează zone diferite de jur-împrejur în funcție de cât de mult se apropie de fronturile construite ale clădirilor care «bordează» piața generând spații cu proporții diferite. Am reperat astfel zone unde am propus activități asemănătoare, dar puțin diferite, acest «asemănător, dar totuși nuanțat» l-am tratat și prin designul diferit al mobilierului care servește scopuri diferite”, scriu cei de la Mâna de lucru în proiectul tehnic elaborat.

Mobilierul urban va trebui livrat și montat în termen de 60 de zile de la data semnării contractului. Firmele interesate de producția și amplasarea acestuia au termen de depunere a ofertelor ziua de 16 decembrie 2020. Funcționarii Primăriei și-au asumat ca termen-limită de finalizare a evaluării tehnice și financiare a ofertelor depuse ziua de 16 iunie 2021. Bugetul alocat acestui contract este de 287.590 de lei, fără TVA.

Sursa foto: proiectul tehnic realizat de Mâna de lucru SRL

Vizualizari: 7127

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Neluțu O

Acum 10 luni

Știți, sunt subiectiv. Nu mă pricep la amenajări parcuri, piețe ca acești arhitecți. Trebuie să cîștige și ei o pîine. Dar cred că acum ar putea să-și folosească capul cu spitale, creșe , asfaltări de străzi în oraș , cu alte cuvinte de ceva ce ne trebuie urgent, nu de umplut un spațiu care nu arată rău așa cum e acum. Nu se mută Huetu de acolo, dar mor oameni că nu au loc în spital, iar vouă vă arde de decorat! Chemați-l mai bine pe Dan Perjovschi pentru asta și voi proiectați spitale că mor oamenii cu zile !!!
Raspunde

BON BON

Acum 10 luni

Poate că vor fi frumoase, nu ştiu însă cât de comode, dar ce ştiu sigur, e că omul pentru a se relaxa are nevoie şi de spătar la o bancă.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Eu Sau nu

Acum 10 luni

Traian Deleanu - un caracter josnic. Retrage-te baiete din presa si ocupa-te cu altceva. Dupa fatza s-ar potrivi ceva in constructii. Te-ai gandit?
Raspunde

Costel Radu

Acum 10 luni

Asa da veste, bravo! Laolalta cu implicarea cetatenilor in a numi noul parc din Gusterita, aceste proiecte ne arata ca Sibiul este nr.1! Nr.1 la incidenta Covid vreau sa zic. Nr. 1 cu spital infect in oras, spital imaginar in afara orasului si cu stadion de sute milioane de euro in centrul orasului care o sa ne faca pe toti sanatosi si fericiti cautand locuri de parcare.
Raspunde

Un Oarecare

Acum 10 luni

Bravo administrație!!!! După cum vedem, Sibiul funcționează în continuare pe principiul 'țara arde iar baba se.... piaptănă'. Noi să fim sănătoși că de restul au grijă autoritățile locale!
Raspunde

Simona Petzold

Acum 10 luni

Vroiam sa intreb pe cine a ,,deranjat,,comentariul meu dl.Deleanu? Ca asa bine la ti ,,moderat,,de a disparut cu totul! Nu acceptam critica? Atunci ne schimbam meseria!
Raspunde

Ana Maria

Acum 10 luni

Bănci metalice ......!!!!! Aceasta este preocuparea administrației Sibiu!!!
Raspunde

Un Sibian

Acum 10 luni

Bănci de metal?? In centrul istoric al Sibiului! Nu pot sa îmi imaginez ceva mai nepotrivit! Fără cuvinte...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus