Duminică,
18.04.2021
Innorat
Acum
9°C

Medicul pneumolog Lavinia Danciu explică pas cu pas ce să facem dacă ne îmbolnăvim de Covid-19

Medicul pneumolog Lavinia Danciu explică pas cu pas ce să facem dacă ne îmbolnăvim de Covid-19

Dr. Lavinia Danciu, medic primar pneumolog, aflat în linia I în Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, spital-suport Covid, vorbește despre modul în care trebuie să reacționăm dacă ne îmbolnăvim de Covid-19. Medicul spune că fiecare simptom de viroză trebuie tratat cu seriozitate și de fiecare dată este necesară a fi luată în considerare varianta infectării cu virusul SARS CoV-2.

„În această perioadă și, în general, în sezonul rece, multă lume manifestă simptome de răceală,  începând de la cele ușoare, nas care curge sau se înfundă, dureri de cap, dureri musculare,  o stare de oboseală,  până la simptome mai serioase. Pentru că suntem în pandemie de Covid-19, în astfel de situații trebuie să ne gândim că și noi este posibil să fim infectați cu virusul SARS-CoV-2. De ce trebuie să gândim așa? Pentru că numai astfel ne putem proteja atât pe noi, cât și pe cei apropiați nouă,  familia, colegii de serviciu, prietenii”, spune medicul.  

Cum procedăm în această situație, când avem simptome specifice aparatului respirator?

Dr. Lavinia Danciu spune că trebuie să luăm măsuri chiar de la început, chiar dacă simptomele la prima vedere sunt ușoare -  nu trebuie așteptat până la simptome severe, gen febră mare, tuse, durere de piept - ajunge dacă se simte senzația de răceală, oboseală, durere în gât, durere de cap sau secreții nazale.

„Primul lucru pe care trebuie să îl facem este să stăm acasă. De asemenea, ne anunțăm medicul de familie, fie telefonic, fie, dacă nu răspunde la telefon, printr-un mesaj. Ce facem acasă? Sigur că, dacă ne răspunde medicul de familie, îi urmăm cu strictețe indicațiile de tratament. Însă, dacă încă nu ne-a răspuns, deja putem să acționăm ca să ne ajutăm organismul să lupte cu boala. În primul rând, bem foarte multe lichide - acei doi litri de lichide recomandate zilnic - îndeosebi ceai. Dacă avem tuse, este extrem de bun ceaiul de cimbru, îndulcit cu puțină miere și lămâie - ajută atât să îl consumăm, cât și să respirăm aburul degajat. Apoi, luăm o tabletă de aspirină tamponată pe zi, dacă nu suferim de ulcer sau nu suntem alergici la aspirină. În aceste situații nu luăm. De asemenea, luăm un comprimat de vitamina C de 1000 cu D3 și zinc. În continuare, așteptăm indicațiile medicului de familie și urmăm tratamentul. Daca simptomele se ameliorează, rămânem acasă”, spune Dr. Lavinia Danciu.  

Medicul continuă să explice că, în funcție de simptomele manifestate, medicul de familie va solicita la Direcția de Sănătate Publică testare la domiciliu. Astfel, testele se vor face la domiciliu și se va aștepta un rezultat.

„Dacă se confirmă că sunteți bolnav Covid,   rămâneți în izolare, tot sub supravegherea medicului de familie. Dacă însă nu se confirmă, înseamnă ca a fost o banală răceală de sezon. Dacă, însă, aveți Covid și, în ciuda faptului că faceți tratamentul recomandat de  medicul de familie, lucrurile nu  merg bine – adică sunteți extrem de obosit, astenic, nu vă puteți ridica din pat, faceți febră mare, respirația devine greoaie, dificilă, vă confruntați cu o lipsă de aer, aveți o tuse sâcâitoare, care nu se mai oprește, accesați serviciul de urgență prin numărul unic 112. Ii informați, desigur, că sunteți acasă, izolat, că aveți Covid, că faceți tratament și că lucrurile nu merg bine. Ei vor ști în acest caz să trimită o ambulanță cu personalul echipat corespunzător. De ce trebuie să facem asta? Ca să ne protejăm atât  pe noi, cât și pe cei din jur. Deci, dacă vom fi responsabili și vom face ceea ce trebuie, lucrurile vor merge bine”, mai spune Lavinia Danciu.

Medicul îndeamnă sibienii să se protejeze, pentru că virusul nu iartă pe nimeni. Aceasta spune că atacă tot organismul și uneori o face pe nesimțite, uneori trece ușor, dar alteori nu.

„Indiferent cât de puternici, de tineri și de sănătoși ne-am crede, virusul ne poate afecta și sunt oameni tineri care după ce au făcut infecția covid, chiar formă ușoară și asimptomatică, i-am văzut cu complicații. Au rămas cu o stare de slăbiciune, de astenie, au rămas cu dificultăți de respirație ori au rămas cu dureri în piept.

Cu toate acestea să încercăm să fim și optimiști, pentru că în cea mai mare parte a cazurilor, această boală se vindecă. Sigur că sunt motive de îngrijorare, pentru că evoluția este imprevizibilă, dar, în general, 80% dintre cei care fac această boală, evoluează destul de bine. Sunt simptome îngrijorătoare, însă nu sunt cu risc vital. În momentul în care aveti un tratament recomandat de medicul de familie sau de medicul specialist și îl faceți stând liniștiți acasă, în familie, având și condiții bune, iar, din punct de vedere psihic, liniștea și confortul propriei locuințe, cred că sunteți în siguranță. Într-un interval de aproximativ 10-14 zile, marea majoritate a pacienților redevin sănătoși. Unii, este adevărat, rămân cu simptome, cu sechele, cu niște dificultăți de respirație, cu o stare de oboseală, dar cea mai mare parte a celor care fac un tratament si păstrează repausul evoluează bine. Așadar, să fim încrezători în noi, în doctorii care ne tratează, în primul rând în medicii de familie și după aceea în medicii specialiști și, nu în ultimul rând, să avem și încredere în Dumnezeu!”, încheie medicul.

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus