Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Cum îți recuperezi banii dacă îți găsești mașina cu o țiglă în parbriz?

Cum îți recuperezi banii dacă îți găsești mașina cu o țiglă în parbriz?

O serie de imagini care ilustrează mai multe mașini avariate în urma căderii unor țigle și elemente de tencuială peste mașini parcate regulamentar în Sibiu au stârnit discuții aprinse pe rețelele sociale. Dacă toată lumea este de acord că proprietarul mașinii ar trebui să-și poată recupera daunele legal, opiniile o iau pe căi diferite când vine vorba despre cine ar trebui să plătească reparațiile: proprietarul imobilului care nu și-a îngrijit clădirea corespunzător, sau municipalitatea care încasează banii pentru locul de parcare special amenajat.

Contactat de reporterul Turnul Sfatului, avocatul sibian Ștefan Nartea, de la casa de avocatură Nartea & Partners, spune că problema imobilelor prost întreținute, mai ales în centrul istoric al Sibiului, este una veche, adesea cu repercusiuni în instanță.

”Există numeroase litigii pe rolul instanțelor din România, unele chiar și în Sibiu, în care numeroși proprietari sunt chemați în instanță pentru a răspunde de prejudiciile cauzate prin ruina edificiului. Marea majoritate neglijează, din păcate, îngrijirea permanentă a construcției și conștientizează mult prea târziu, gravitatea situației”, spune avocatul sibian.

Cât privește situația în care un șofer își găsește mașina avariată de țigle – spre exemplu, după ce a parcat pe un loc public, amenajat de Primărie, Ștefan Nartea este de părere că pagubele ar trebui recuperate de la proprietarul clădirii.

”Chiar dacă o persoană a plătit staționarea unui autovehicul într-o parcare, în cazul în care aceasta este avariată de țigle căzute pe parbriz, aceasta va trebui să se îndrepte înspre proprietarul imobilului pentru recuperarea daunelor provocate. Așadar, toți proprietarii imobilelor au obligația de a întreține și repara constant și ori de câte ori este necesar fațada și structura imobilului pentru a asigura stabilitatea și siguranța acestuia și pentru a proteja indivizii și bunurile care se află în vecinătatea acestora. Conform art. 1378 din Codul Civil: Proprietarul unui edificiu sau al unei construcții de orice fel este obligat să repare prejudiciul cauzat prin ruina lor ori prin desprinderea unor părți din ele, dacă aceasta este urmarea lipsei de întreținere sau a unui viciu de construcție”, explică avocatul sibian.

Pentru a-și crește șansele de câștig în urma unui proces scurt, persoana păgubită este sfătuită să facă fotografii la daune și la imobilul de unde s-au desprins elementele, să contacteze martori, dacă există, și să păstreze toate documentele de la asigurator și de la service-ul auto.

”Pentru a demonstra daunele și pentru a justifica o acțiune în justiție, prejudiciatul trebuie să aducă în dovedirea cauzei atât imagini, martori, filmări, de la locul incidentului, cât și dovezi ale reparației suportate pe cheltuiala personală. Acțiunea în justiție se va îndrepta înspre proprietarul imobilului, așadar, reclamantul trebuie să cunoască identitatea acestuia și întinderea exactă a prejudiciului: factură, chitanță etc.”, concluzionează avocatul sibian.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Rodica Radu

Acum 3 ani

Dar, domnule avocat cand casele noastre sunt stropite in urma formarii baltilor de apa atunci cand ploua, de vehiculele care circula cu viteza mare pe strazile inguste ale sibiului si aceste case se deterioreaza prind umezeala, tencuiala cade, nu mai vorbim iarna cand se face mocirla le stropesc pana la geamuri, noi cui trebuie sa ne adresam. Daca te adresezi primariei te treteaza cu flit, sau gaseste diverse articole confectionate de ei, la judecata daca te duci nu stiu cine iti va repara casa? Toate scurgerile facute pentu apa de ploaie la trotuare sunt facute anapoda, nu au nici o inclinatie de scurgere a apei la canal, pe alte strazi se poate dar in cartierele mai marginase nu se poate, zice v-am asfaltat si gata.
Raspunde

Teofan Zacuscă

Acum 3 ani

Poate ar trebui si primaria si consiliul local/judetean sa oblige cumva si sa amendeze pe cei care nu isi intretin imobilele, mai ales daca imobilele respective sunt la strada. Asa ar fi corect si sa vedeti cum s-ar rezolva treaba asta...dar din nou, avem autoritati doar pentru a-si pune puietul, amantele, cumetrii si nepotii la supt bani pe facut nimic, din bugetul public. Sunt sigur ca sunt oameni care ar trebui sau ar fi trebuit sa faca asta, dar ei sunt prea importanti pentru a sta la birouri in primarii....ca fraierii care-i platesc sa frece menta pe functiile alea. Poate intra in "competentele" celor de la urbanism... care au program de 3 ore pe zi, 4 zile pe saptamana, ca sunt prea sensibili pentru a avea un program normal, de 8 ore.... ca fraierii care-i platesc, nu ? Atat timp cat avem incompetenti, inconstienti si hoti in administratie, o sa tot ne certam noi cu proprietarii care isi lasa cladirile sa cada !.... ca asa e civilizat, nu si de-aia platim niste incompetenti !
Raspunde

Newman Sibian

Acum 3 ani

Gresit domnule avocat.Parcarea este amenajata de Primarie si tot ea incaseaza banii aferenti.Are inspectori care nu au decat sa verifice starea parcarilor si sa oblige proprietarii sa intretina cladirile.Credeti ca un cetatean poate afla cine este proprietarul? Dumneavoastra sugerati responsabilitatea proprietarului, ca sa fim nevoiti sa ne angajam avocati (adica sa va dam voua banii).
Raspunde

Misu Mareille

Acum 3 ani

Perfect de acord cu Newman. Pagubele trebuie plătite de Primaria Sibiu. Dl. avocat probabil ca nu vrea sa iese din grațiile PMS..
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus