Joi,
13.05.2021
Cer Senin
Acum
12°C

ANMDMR: Testele rapide nu mai pot fi cumpărate direct din farmacii

ANMDMR: Testele rapide nu mai pot fi cumpărate direct din farmacii

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) arată că, testele rapide pe bază de antigen nu mai pot fi cumpărate direct din farmacii, potrivit Ro Health Review. Acestea sunt de uz profesional și se recomandă ca prelevarea probei si interpretarea rezultatului să se facă de către personal calificat.

Lămuririle au fost făcute, în condițiile în care, agenția atrăgea atenția, prin publicarea în data de 13 noiembrie a prospectului sunt de uz profesional, că aceste teste nu sunt de autotestare.

În acest context ANMDMR transmite printr-un comunicat de presă că prin intermediul farmaciilor pot fi vândute doar dispozitive de uz individual.

„Conform prevederilor art. 2 alin. (1) lit. e) din Legea farmaciei nr. 266/2008, prin intermediul farmaciilor comunitare pot fi vândute doar dispozitive medicale de uz individual, iar potrivit dispozițiilor art. 2 alin. (4) din Normele privind înființarea, organizarea şi funcționarea unităților farmaceutice (”Norme”) aprobate prin Ordinul ministrului sănătății nr. 444/2019, ”Farmaciile comunitare dețin şi eliberează numai medicamentele şi produsele prevăzute la art. 2 alin. (1) din lege, autorizate de punere pe piață şi achiziționate conform legislației în vigoare.”, a transmis ANMDMR într-un comunicat de presă.

Potrivit prospectului, testul antigen este cel mai nou tip de testare şi, în acest moment, este singurul test rapid care detectează COVID-19. Acest test detectează antigeni, respectiv partea de virus pe care sistemul nostru imunitar o recunoaște. Testul antigen poate indica infecția în faza acută a bolii. Acest lucru este valabil şi pentru persoanele fără simptome, dacă infecția este activă.

„Dispozitivele trebuie să fie proiectate și realizate astfel încât, utilizate în condițiile și pentru scopul propus, să nu compromită, direct sau indirect, starea clinică ori siguranța pacienților, siguranța și sănătatea celor care le utilizează”, argumentează ANMDMR, specificând că atât timp cât testele rapide nu sunt utilizate de către profesioniști, rezultatele pot fi compromise.

Toate aceste informații și recomandări, anunță ANMDMR, „sunt valabile și pentru comercializarea și utilizarea testelor folosite în evaluarea stării imunologice a pacienților suspecți de coronavirus, prin determinarea calitativă a prezenței anticorpilor IgM-IgG împotriva COVID”.

Medicii susțin că testele pentru anticorpi au limite. Astfel, poți avea boala COVID-19, dar testul rapid să nu o depisteze, pentru că anticorpii se formează la circa o săptămână de la infectare. Testul rapid ne poate ajuta să aflăm dacă o persoană a trecut prin infecție, anticorpii rezistând în organism o perioadă de 2-3 luni de la vindecare, potrivit unor studii.

Sursa Foto: Arhiva TS

Vizualizari: 3696

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Marcian Radu

Acum 5 luni

Hm... trebuie sa controleze si asta nu-i asa... sa nu cumva sa te testezi si sa stii cand vor muschii tai...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus