Miercuri,
19.06.2024
Cer Senin
Acum
16°C

ÎN BEZNĂ

ÎN BEZNĂ

• De mai bine de doi ani, în Zona Industrială Vest a Sibiului nu mai există putere energetică disponibilă, investitorii fiind alungați prin alte părți

• Șefii Electrica promit rezolvarea situației prin 2022. Nu sunt la prima promisiune, închiderea buclei de 110 kV așteptând de 17 ani

• „Suntem sabotați de la Brașov”, vorbesc energeticienii Sibiului, arătând cum sumele alocate de regionala de la Brașov scad de la an la an

• Locuințele sibienilor sunt alimentate cu rețele vechi și de 70 de ani, pe care Electrica nu apucă să le înlocuiască în paralel cu modernizarea cartierelor inițiată de Primărie

• În ultimii doi ani, Electrica Sibiu a pierdut o treime din angajați

De mai bine de doi ani, în Zona industrială vest a Sibiului nu mai există putere energetică disponibilă. Cu alte cuvinte, fabricile care au venit și s-au dezvoltat aici au rezervat și cumpărat toată capacitatea disponibilă. Situația era anticipată de mulți ani de conducerea Societății de Distribuție a Energiei Electrice (SDEE) Transilvania Sud, societate cu sediul la Brașov și căreia îi este subordonată sucursala Sibiu. ”De aici, de la rivalitatea dintre Brașov și Sibiu pornește totul. Brașovul ține pe loc dezvoltarea Sibiului”, susțin energeticienii sibieni. Datele din teren le confirmă acuzațiile.

Spre exemplu, situația lipsei de capacitate energetică în principala zonă industrială a județului Sibiu era anticipată înainte de 2018, anul în care ”s-a terminat curentul”. Și cu toate că cei din conducerea sucursalei sibiene a Electrica, precum și reprezentanții administrației locale, au făcută o serie de solicitări și demersuri pentru alocarea de resurse, pașii parcurși până acum pentru construirea unei noi stații de alimentare sunt extrem de timizi.

Șefii SDEE Transilvania Sud înșiră în sprijinul lipsei de rezultate o serie de acte la care trebuie să lucreze. ”Un astfel de proiect complex necesită derularea anumitor etape impuse de legislația în vigoare, dintre care enumerăm: nota conceptuală, tema de proiectare, proiectarea, studiu de fezabilitate, avizarea lucrării și, implicit, a bugetului necesar, obținerea autorizațiilor și a avizelor necesare, realizarea licitației și, ulterior, stabilirea detaliilor de execuție și a proiectului tehnic. În cazul lucrării de investiții la care faceți referire, vă informăm că suntem în etapa finală de întocmire a documentației și vom publica pe SICAP (Sistemul electronic al achizițiilor publice – n.r.) lucrarea de proiectare și execuție în cursul lunii decembrie 2020. Stația de transformare va fi pusă în funcțiune la începutul anului 2022”, promit cei de la Electrica Brașov (vom folosi această denumire, mai simplă și la îndemână, în locul SDEE Transilvania Sud) într-un răspuns transmis la solicitarea Turnul Sfatului.

Promisiunile conducerii Electrica Brașov sunt, însă, greu de crezut. Și asta deoarece exact aceeași promisiune – că până la finele anului va fi lansată licitația - a mai fost realizată și în vara anului trecut. ”Nu s-a vrut de la Brașov, efectiv nu s-a vrut. În momentul în care mai faci o stație în Vest, imediat mai apar cinci fabrici. Din punct de vedere tehnic, acea stație de transformare nu este un lucru complicat”, sunt reacțiile pe care Turnul Sfatului le-a cules de la mai mulți energeticieni sibieni cu care a discutat.

„Studiul de fezabilitate pentru lucrarea de investiții «Stația de transformare 110/20 kV Sibiu Vest» a fost analizat în comisia de avizare din data de 22 octombrie 2020”, dau replica cei de la Brașov, care spun că, o dată atribuită lucrarea, stația respectivă va fi terminată în 13 luni.

Cei de la Electrica au revenit cu promisiuni repetate și în fața reprezentanților administrației municipiului Sibiu. „Extinderea zonei industriale vest este o prioritate pentru Primăria Sibiu, aceasta fiind esențială pentru dezvoltarea economică a orașului. Este normal să sprijinim investitorii din zonă și de aceea am purtat corespondență și m-am întâlnit încă din vara anului trecut cu reprezentanții SDEE Transilvania Sud Brașov, iar anul acesta cu directorul general Sinan Mustafa, pentru asigurarea necesarului de energie electrică, solicitată în repetate rânduri de unitățile de producție din zonă. Am fost informată că demersurile noastre nu au rămas fără rezultat, însă consider că realizarea studiilor și contractarea lucrărilor trebuiau demarate mai demult de către SDEE Transilvania Sud Brașov, aceștia cunoscând bine situația din zona vest”, declară Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu, la solicitarea Turnul Sfatului.

„Nu este curent? Și a plecat!”

Discuțiile cu reprezentanții investitorilor din Zona industrială vest a Sibiului sunt edificatoare pentru situația depășită a infrastructurii de energie electrică. ”Sunt cel puțin două firme germane, pe care le cunosc eu, ai căror reprezentanți căutau anul trecut să cumpere teren aici pentru a demara câte o investiție. Când au aflat că nu există curent, au plecat”, descrie pentru Turnul Sfatului directorul unei fabrici.

Dezvoltarea Zonei industriale vest a Sibiului bate pasul pe loc din cauza unui transformator

Poveștile culese de Turnul Sfatului din rândul managementului din ZIV o includ și pe cea a unui investitor care a vrut să construiască un post de transformare pe banii săi, pentru a suplini nevoile altor fabrici. ”După aproape un an, însă, proiectul a trebuit închis: Electrica nu era de acord cu o astfel de investiție. Pe românește, pentru că «dacă îți aprobăm proiectul, tu vinzi curentul mai departe». Ăsta a fost motivul”.

Din informațiile culese de Turnul Sfatului, pentru investitorii care au mai primit putere energetică în ultimul timp, Electrica a alocat capacități care au depășit, practic, necesarul estimat.

Rețele vechi de 70 de ani. „Acest fapt nu presupune că sunt deteriorate”

Nu doar pentru fabricile din Sibiu nu reușesc cei de la Electrica să asigure o infrastructură sigură. Nici locuințele sibienilor nu sunt într-o situație mai bună. Cel mai bun exemplu este cel legat de proiectele demarate de Primăria Sibiu în urmă cu aproximativ patru ani, proiecte de modernizare a infrastructurii din cartierele orașului. Au fost modernizate toate rețelele urbane, mai puțin cele de distribuție a curentului electric. ”În ceea ce privește coordonarea investițiilor Primăriei și ale SC SDEE Transilvania Sud Suc. Sibiu, din păcate nu a fost posibilă în multe cazuri, motivul principal invocat fiind lipsa fondurilor alocate de la regionala Brașov”, arată reprezentanții Primăriei Sibiu.

Un exemplu concret ar fi al cartierelor Hipodrom, unde Primăria Sibiu a lansat lucrările de reparații capitale din 2016. Abia după patru ani, însă, cei de la Electrica Brașov au lansat licitația pentru atribuirea contractului pentru modernizarea rețelei subterane de 0,4 kV din zona Hipodrom I, II și III. Lansată în ianuarie 2020, procedura a fost încheiată abia săptămâna trecută, prin semnarea unui contract în valoare de 8,2 milioane de lei (fără TVA). Cu alte cuvinte, după ce Primăria Sibiu termină de modernizat cartierele, cei de la Electrica vin pe alocuri și încep să spargă. ”În cartierele modernizate în care societatea de electricitate va interveni după finalizarea lucrărilor, se va aplica HCL 176/2017 care prevede refacerea integrală a suprafețelor afectate de lucrări în cazul în care acestea sunt recent modernizate și se află în perioada de garanție”, n-au ce face cei din Primăria Sibiu.

Deși înștiințați, cei de la Electrica n-au mai apucat să își coreleze lucrările cu ale Primăriei. Ei vor ”sparge” separat asfaltul din cartiere

Interesant, însă, este răspunsul celor de la Electrica Brașov când sunt întrebați de ce nu au reușit să își coreleze investițiile cu cele ale Primăriei, în contextul în care cartierele orașului sunt alimentate cu energie electrică prin echipamente și rețele vechi și de 70 de ani. „Odată cu înregistrarea unei solicitări în acest sens, este necesară realizarea unei analize complexe deoarece, chiar și în cazul unor instalații cu vechime, acest fapt nu presupune  că sunt deteriorate. Gradul de uzură diferă de la un echipament la altul, iar această diferență este influențată de mai multe criterii care trebuie luate în calcul anterior demarării unor lucrări de investiții”.

„Trebuie menționat faptul că acționariatul Grupului Electrica SA este majoritar privat, iar bugetul pentru lucrările de investiții provine din fonduri proprii sau surse împrumutate. Ulterior, aceste investiții se recunosc în tariful reglementat, în funcție de efieciența tehnico-economică. În acest sens, investițiile se execută în funcție de starea rețelei, dar și în funcție de eficiența economică”, răspunsul SDEE Transilvania Sud, în justificarea întârzierii investițiilor din Hipodrom

Bani tot mai puțini. Angajați tot mai puțini

Actuala situație tot mai gravă a rețelelor și echipamentelor energetice din Sibiu vine pe fondul unei scurgeri masive de personal. În ultimii nici doi ani, aproximativ o treime din angajații sucursalei sibiene a Electrica au plecat fie prin pensionări, fie prin transferuri, iar posturile lor au fost blocate.

Situația se suprapune cu o finanțare tot mai mică alocată de la Brașov sucursalei sibiene. Situația este vizibilă și în statisticile oficiale, sumele alocate pentru investițiile în rețeaua energetică din Sibiu scăzând continuu. ”Bugetul pentru lucrări în instalațiile electrice de distribuție alocat sucursalei Sibiu a fost de aproximativ 47 milioane de lei în anul 2018, 24 mil. lei în anul 2019 și 25 mil. lei în anul 2020. La ora actuală, Sucursala de Distribuție a Energiei Electrice (SDEE) Sibiu are în desfășurare 11 lucrări de investiții, cu o valoare care se ridică la peste 34 mil. lei”, susțin, oficial, reprezentanții Electrica.

Ceea ce nu mai arată oficial, însă, este faptul că bugetele alocate de la Brașov la început de an nu au mai și ajuns la Sibiu. Spre exemplu, în 2018, din cei 47 milioane de lei alocați la început de an, la Sibiu au mai ajuns nici 32 de milioane de lei. Spre comparație, sucursala din Brașov a realizat în acel an investiții de peste 100 de milioane de lei.

Singurul municipiu din Ardeal fără „o buclă de 110 kV”

Despre sistemul de alimentare cu energie electrică a Sibiului, specialiștii din domeniu aduc în discuție și situații de strictă specialitate. Care influențează direct calitatea vieții și mersul economiei. Una din chestiunile tehnice este cea a ”buclei de 110 kV”, adică închiderea rețelei cu această capacitate în jurul municipiului Sibiu. Proiectul a fost demarat din 2003, an în care energeticienii județului încercau să grăbească ritmul: acum 17 ani, Sibiul era ”municipiul din Ardeal cu cel mai mare risc de alimentare prin linia de 110 kV” din cauza lipsei acestei bucle. 

Estimată la o valoare de aproximativ opt milioane de euro, lucrarea – care are toate documentele pregătite – nu a fost nici acum lansată spre execuție. Sibiul este singurul municipiu din Ardeal fără o astfel de buclă energetică, descriu specialiștii locali.

„Rivalitatea” dintre Brașov și Sibiu 

„Sibiul a fost primul județ din România în care s-au făcut alimentările pe tarif de racordare. În 1992, Guvernul Stolojan a decis că orice nouă alimentare se face pe acest nou tarif. Sibiul a fost primul județ din țară, iar Brașovul era ultimul județ. Încet-încet, lucrurile s-au inversat”, descrie pentru Turnul Sfatului un energetician cu experiență. Ca toți ceilalți specialiști din domeniu cu care Turnul Sfatului a discutat, și acesta arată că situația este generată de o veche rivalitate între Brașov și Sibiu pe domeniu energetic.

„Ei (cei din Brașov – n.r.) nu ne pot înghiți din 1998, de când s-a rupt Transportul de Distribuție, iar filiala Transelectrica a fost transferată la Sibiu, în timp ce regionala Electrica a fost înființată la Brașov. Mai mult, de vreo doi ani, a venit la conducere o trupă de «manageri», fără nicio legătură cu acest domeniu al energiei. Dar oameni care au fost numiți politic”, descrie un alt energetician situația din Sibiu.

Fie că sunt oameni din sistem, fie că sunt specialiști din industrie, răspunsurile sunt aceleași: ”suntem sabotați de la Brașov”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 5695

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

Dante .

Acum 3 ani

Degeaba avem presedinte sibian. Cand aberatii de genul descris in articol se întâmplă , un presedinte ce s-ar interesa de urbea lui ar da macar indirect un telefon la Brasov si face lucrurile sa mearga. Dar ... precum primar (fodor) asa presedinte.
Raspunde

Independenta Fata de Brasov

Acum 3 ani

Foarte grav, daca este asa! Sa vedem acum cat de bravi sunt politicienii locali!
Raspunde

Apolitic W

Acum 3 ani

Bravo politicienilor sibieni ajunsi prin mari functii la Bucuresti si care n-au facut nimic pentru orasul si judetul Sibiu. L-am votat pe Presedintele Iohannis dar ma asteptam sa faca ceva mai mult pentru Sibiu . Paradoxal, singurul ministru sibian despre care stiu ca a facut ceva pentru judet este Trif(Salvamont si Ocna Sibiului). In schimb Orban recunoaste pe fata ca va aduce bani (Aeroport, autostrazi) pentru Brasov. Doamna Turcan aduce tablete pe facebook. In concluzie propun ca represalii sa le interzicem brasovenilor sa mai aiba acces la evenimentele culturale de cel mai inalt nivel gazduite de municipiul SIbiu .
Raspunde

Sibian Nesasificat

Acum 3 ani

Doamna primar Fodor, de care nu a mai auzit nimeni de cand a primit mandatul in mod total ilegal, a stiut sa sune la mentorul ei spiritual, dar habar nu are sa sune la sefii Electrica, la ministrul de resort si la Guvern pentru a bate cu pumnul in masa, macar daca il ruga pe presedinte sa se implice. Nimicuri am votat, nimicuri avem!
Raspunde

Ionel Ion

Acum 3 ani

Confirmam ca la electrica brasov este mama coruptiei, mama cardasiei, mama mizieriei umane! Sunt strazi in brasov care asteapta de peste 10 ani sa fie racordate la energie electrica! Sunt devize pe care electrica le face, la niste preturi fabuloase! Se ajunge ca o racordare la curent sa coste 7000 - 10.000 euro ! De multe ori, trebuie intervenit cu mita pt a deschide usile sus puse! apoi, executia lucrarilor se face de catre firme agreate de electrica brasov, devizele sunt umflate, sa castige ambele parti, atat cei care fac devizele cat si cei care executa lucrarea! Este o mafie ingrozitoare! Nu ma mira ce zic cei de la electrica Sibiu, fiindca stim ce mafie e la iasov! De ce oare DNA, de ce politia, cei de la investigatii economice, nu fac o razie la electrica brasov, sa se convinga de aceste aspect ? De ce d-lor, doar va platim salarii imense sa va faceti datoria, de ce nu interveniti sa faceti curatenie la eletrica brasov ? ati face bine locuitorilor din 2 judete: Sibiu, brasov, poate si altele (tg mures, harghita, covasna) ! Adica tot centrul tarii ! Electrica Sibiu, de ce nu face plangere la DNA impotriva coruptilor de la iasov ? De ce ascundeti mizeria sub pres ? fiindca nu aveti cohones, fiindca directorii de la Sibiu sunt slabi, sunt si ei cu ceva la mana alora de la iasov! De-asta, altfel nu vad de ce nu sesizati institutiile statului sa-si faca treaba!
Raspunde

CALU Calu

Acum 3 ani

Avem presedinte, vicepreier si tot degeaba. Ne joaca pe degete niste ciudosi.... Degeaba vor sa fie la nivelul nostru, ca e cam greu. Aeroport nu, autostrazi nu, evenimente nu etc.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Brașovean Veritabil

Acum 3 ani

Asa e cand esti incompetent, dai vina pe altii :))
Raspunde

John Just me

Acum 3 ani

Să le mulțumiți directorilor din 1996-2000 care pe spaga au spart Eelctrica, și la negocieri au cedat tot la Brasov, deși culmea sediul zonal era la Sibiu, bravos cetate.
Raspunde

Cosmin Codru

Acum 3 ani

Nu cred ca "au cedat" asa, pur si simplu... probabil amenintati, mituiti, care cum, ca asa se practica in epoca de aur, iar in 1996, falnicii stejari ai epocii de aur, tocmai incepusera sa joace rolul de capitalisti....un rol prost jucat, dupa cum observam in 2020, datorita si multumita acestor specimene de neganditoare, am ajuns asa cum suntem in 2020.... sa nu avem infrastructura de nici un fel, dar casele sa coste sute de mii de euro, iar salariile sa fie asa cum sunt. Ai vazut ce o patit Vonica.... saracul, "s-o aruncat" de pe geam, daca nu o cedat presiunilor maffilor dambovitene.... apoi totul a intrat pe mana lor.
Raspunde

Fane [email protected]

Acum 3 ani

E ciudat sa depinzi de un judet corupt, asa cum e Brasovul! Acolo si primarul a mintit, inainte sa fie pus in functie, a mintit in cv! E ciudat sa depinzi de un judet ca Brasovul cand coruptia de la Electrica Transilvania Brasov, e la cote maxime! Cartiere intregi din Brasov, nu au current, canalizare, apa, gaz etc toata zona noului aeroport e praf! Ce sa mai zic de iluminat public, strazi asfaltate etc NIMIC Asa, eu le zic sibienilor sa nu mai aibe complexe de inferioritate fata de iasov, ca nu e cazul! Mama coruptiei, toti coruptii din bucuresti, regat si moldova s-au mutat la iasov! Duceti-va in gara brasov, vedeti ce-i acolo, ce infectie de gara ! mergeti in centrul brasovului, vedeti palcuri, palcuri de boschetari! Respirati aerul din iasov, e infect, cel mai poluat din Europa! Apoi vedeti intregul oras, trist, posomorat, oameni saraci, batrani, aspect de ghetou urban, de mahala! Sefii electrica de la Sibiu, sa faca plangere la DNA impotriva sefilor de la iasov! Sa faca plangere la politie, la bucuresti! Mergi la marginea sibiului… si vezi case construite dar fara current! Asta e ceva de groaza!
Raspunde

1 2

Acum 3 ani

D-na Primar, prefectul, etc sa faca plangere impotriva ELECTRICA BRASOV, la DNA si Politie! De ce nu faceti d-na Primar, plangere ?
Raspunde

Eu Eu

Acum 3 ani

Și BTW, dacă tu, ca și consumator casnic înregistrezi o restanță cât de mică, și asta pentru că efectiv nu s-au deranjat să îți trimită o factură, ți se taie curentul. Pățit. Noroc că i-am văzut la panoul electric. Aveam o restanță de 30 (treizeci) de lei. Nu, că ei taie curentul. Le-am spus, băi frate, uite aici 30 lei, că nu știam de restanță și gata. Nu, că trebuie să mai plătesc vreo 240 de lei decuplare și recuplare, și nu la ei ci la caserie. Care Caserie era închisă din motiv de pandemie. (Asta se întâmpla prin primăvară). Până la urmă au înțeles oamenii, nu au tăiat curentul, dar a trebuit să plătesc și taxa de decuplare-recuplare. Repet, pe o factură pe care eu nu o primisem.
Raspunde

Brasovel Orasul Stalin

Acum 3 ani

Pia normal ca suntem sabotati de la Brasov...acest centu al puietului socialist, mutat "la munte", prin anii '60, sa conduca ardealul... pe sistem dambovitean. Adica sabotarea tuturor in speranta ca asa, vor parea ei mai importanti. Ce-i prostia asta cu "regionala brasov", in 2020, la Sibiu ?!?!? O reminescenta a puietului criptocomunist, la butoanele altora.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus