Duminică,
17.01.2021
Acum
0°C

Carantina la Sibiu: când și în funcție de care criterii decid autoritățile prelungirea sau întreruperea acesteia

Carantina la Sibiu: când și în funcție de care criterii decid autoritățile prelungirea sau întreruperea acesteia

Municipiul Sibiul, alături de Șelimbăr, Cisnădie și Tălmaciu au ajuns la jumătatea perioadei de carantină instituită ca urmare a creșterii numărului de bolnavi Covid-19. Turnul Sfatului a solicitat autorităților detalii despre modul în care vor decide dacă, peste o săptămână, restricțiile actuale vor fi prelungite, completate ori ridicate.

În municipiul Sibiu, carantina a fost instituită când incidența cazurilor de Covid-19 era de 13,43 de cazuri de Covid-19 la mia de locuitori (în calculul acestei incidențe pe ultimele 14 zile nu intră și sibienii deja spitalizați ori din focare de Covid-19). La 12,98 a scăzut acest indice după prima săptămână de carantină, instituită din ziua de 16 noiembrie.

Iar potrivit reprezentanților autorităților județene, acest indice va fi avut în vedere în a cântări cum va trebui procedat începând de luni, 30 noiembrie, la finele cărei zile se încheie starea de carantină impusă în urmă cu o săptămână. Pentru a avea timp să consulte și să ceară avize și din partea altor organisme naționale referitor la starea de carantină, autoritățile sibiene vor avea în vedere rata de incidență calculată în cursul zilei de joi ori a celei de vineri. Direcția de Sănătate Publică Sibiu va fi cea care va întocmi o ”analiză de risc”.

”Rata de incidență în zonele carantinate se evaluează zilnic la nivelul Grupului de Suport Tehnic pentru Gestionarea Situațiilor de Urgență Generate de Epidemii. În situația în care rata de incidență va fi în continuare la nivelul care impune măsura de carantină, în conformitate cu Ordinul Ministrului Sănătății, Direcția de Sanatate Publică va transmite analiza de risc la Institutul National de Sănătate Publică în vederea obținerii avizului. Având în vedere faptul că măsura expiră luni, 30 noiembrie 2020, iar în eventualitatea prelungirii acesteia este necesară publicarea ordinului în Monitorul Oficial, analiza de risc va fi transmisă la INSP în perioada 26 – 27 noiembrie 2020, cu date actualizate la momentul respectiv”, răspund reprezentanții Comitetului județean pentru situații de urgență Sibiu, la solicitarea Turnul Sfatului.

”Nivelul la care se impune măsura de carantină” nu are o valoare clar determinată în actele oficiale emise până acum de la nivel central, în principal în Hotărârea nr 967 a Guvernului României privind ”prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 14 noiembrie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID – 19”. Acest cel mai recent act normativ descrie restricții care trebuie impuse la nivel de comunități doar pentru incidențe de cel mult trei cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile.

Restricțiile vor putea fi înăsprite

Chiar dacă de la instituirea carantinei rata incidenței noilor cazuri a mai scăzut atât în Sibiu, cât și în celelalte trei localități menționate la început, este greu de crezut că la finele acestei săptămâni decizia va fi de ridicare a carantinei. Măsura va putea fi prelungită cu avizul Institutului de Sănătate Publică, iar la nivel local măsurile de carantină vor putea fi modificate. Forma finală a carantinei, însă, tot din biroul lui Raed Arafat va fi decisă.  ”Prelungirea măsurii de carantină va urma același circuit de aprobare ca și instituirea ei. Analiza de risc intocmită de Direcția de Sănătate Publică va fi transmisă la Institutul Național de Sănătate Publică pentru avizare. Dacă avizul este favorabil, se va întruni Comitetul Județean pentru Situații de Urgență în vederea stabilirii prin hotărâre a măsurilor care se impun pe timpul perioadei de carantină. În final, cele trei documente (Analiza de risc, Avizul INSP și Hotărârea CJSU) se transmit la Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției în vederea emiterii Ordinului comandantului acțiunii, secretar de stat Raed Arafat, care se publică în Monitorul Oficial”, detaliază reprezentanții Comitetului județean pentru situații de urgență.

Rămâne de văzut dacă autoritățile locale – în cazul prelungirii carantinei – vor înăspri restricțiile ori vor decide ca, în ziua de 6 decembrie, ieșirea din locuințe să fie permisă pentru exprimarea votului (situație care este permisă în localitățile pentru care tocmai a fost instituită carantina).

Puține alternative

În cazul în care se va decide că starea de carantină nu mai trebuie prelungită, autoritățile județene se vor întruni din nou într-o ședință pentru a discuta ce măsuri vor trebui luate pentru a limita răspândirea SARS-CoV-2 fără restricții în deplasările sibienilor. Plaja de măsuri înspre care privesc reprezentanții administrației locale nu este, însă, foarte întinsă. Este vorba de măsurile luate înainte de intrarea în carantină a Sibiului: mască în spațiile publice, grupuri de cel mult șase persoane, circulația interzisă fără un motiv întemeiat pe timp de noapte. ”Dacă analiza Direcției de Sănătate Publică nu va impune prelungirea măsurii de carantină, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Sibiu se va întruni în ședință extraordinară pentru a stabili măsurile propuse pentru localitățile care ies din carantină, măsuri care se vor inscrie în limitele prevăzute de HG 967/2020 privind prelungirea Stării de Alertă pe teritoriul României”.

La o săptămână de la instituirea carantinei asupra localităților Sibiu, Șelimbăr, Cisnădie și Tălmaciu, aceeași măsură a fost impusă și locuitorilor din alte trei localități: Mediaș, Avrig și Orlat. 9,23 era, duminică, rata de incidență în Mediaș, 7,87 – în Avrig, în timp ce în Orlat cele 51 de cazuri din ultimele două săptămâni au dus la o rată de incidență de 15,16.

Vizualizari: 10403

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

John Just me

Acum 1 lună

Nu o pot ridica pană ce rate de incidență nu scade sub 6, cu tendițe evidente de scădere.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Jon just me Tot Eu

Acum 1 lună

Cum naiba sa nu poata? Sunt alte orase cu 7-8-9 si noi trebuie sa ajungem la 6. E ilogic. Oricum tara de rahat unde a ajuns un neica nimeni spgar (Arafat) sa decida arestul oamenilor la domiciliu. El decide cine are voie sa iasa din casa. Chiar asa am ajuns?
Raspunde

John Just me

Acum 1 lună

Este o chestie tehnică și simplă, dăcă ridici carantina la o incidență de 7, am stat toți degeaba două saptamâni în carantină, cazurile or sa explodeze din nou în maxim 2 saptămâni, sunt două modalități de a opri răspandirea virusului, una izolarea a doua imunizarea, soluții sunt mai multe, dar modalități sunt doar două.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gogu Hanzenfluff

Acum 1 lună

Sa ne lasa sa taiem porcul in obiceiul nostru romanesc! Noi sibienii suparati ori nu merem la vot ori votam PSD, sa steie Iohannis la Bucuresti, sa nu mai vie aici!
Raspunde

Goguța Hanzenfluff

Acum 1 lună

Mister Johann in calitate de presedinte si cam atat, e cam legat de toate membrele in multe aspecte. Nu-s fan Johannis, dar omul respecta atributiile, nu e vreun Trump-Bebe-Tantalau care taie si spanzura in toate directiile prin Twitter. L-a mancat in dos sa se bage in PNL, si 'penele' l-au facut. Ce imi e PNL, ce imi e PSD, cu atata traseism au pus usa rotativa! Lupii si dinozaurii migreaza unde e partidul mai mare, la putere si e mai mult de muls.
Raspunde

Andrei Andrei

Acum 1 lună

La inceput și eu am avut aceiași părere că tine. Acum am văzut că omul kwi e depășit, o tot ține cu pesede, că nu trebuie testare și alte chestiuni aberante. Cât despre carantina e aceiași poveste că înaintea, doar că acum ai și o declarație la tine, in rest nici o diferență. Aaaa și i-au faultat pe cei peste 65 de ani. In rest doar de bine...
Raspunde

Marius Marius

Acum 1 lună

Sunt mult mai multe persoane infectate in realitate, sunt multe persoane care nici nu mai merg sa se testeze desi au simptome, suna la doctorul de familie, si primesc schema de tratament, nu stiu in ce masura sunt luati sau nu in calcul. Iar cum schema de tratament e disponibila pe toate retetele de socializare, iar teste se gasesc la farmacii, multi nu se mai declara, dar nu asta ar fi problema, daca ar sta izolati, ce e cel mai rau, este ca multi sunt inconstienti si ies infectati...ne mai miram ca rata creste ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus