Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
5°C

FOTO-VIDEO Două vaci moarte, altele în condiții inimaginabile, în curtea sibianului care acum doi ani și-a omorât calul în bătaie

FOTO-VIDEO Două vaci moarte, altele în condiții inimaginabile, în curtea sibianului care acum doi ani și-a omorât calul în bătaie

Autoritățile sibiene au supravegheat în această dimineață ridicarea a două cadavre de bovine din curtea unui sibian care locuiește în cartierul Valea Aurie. În grajdul improvizat au rămas alte trei bovine - spun martorii, care trăiesc în condiții sub orice critică. Proprietarul este același care în urmă cu doi ani și-a omorât calul în bătaie, iar la întrebările presei sau ale vecinilor a devenit agresiv.

Reprezentanți ai Direcției Sanitar-Veterinare, ai Primăriei Sibiu și a companiei de salubrizare SOMA au fost prezenți în această dimineață pe strada Rozdești din cartierul Valea Aurie, unde au fost ridicate cadavrele a două vaci. Autoritățile spun că nu au încă toate datele necesare pentru a trage concluzii cu privire la cauza morții sau când ar fi survenit, cert este că acestea își duc traiul în condiții inimaginabile: stau în frig, în mocirlă și bălegar de un metru, par subnutrite și prezintă semne de violență.

„Mi s-a spus că este un caz de bovine moarte. Știu că a fost prezent medicul veterinar oficial de stat acolo. Concluziile încă nu le am, însă ce pot spune este că medicul prezent la fața locului decide cum se face recoltarea, aceasta fiind necesară pentru a se determina dacă este prezentă boala vacii nebune. De asemenea, se face o dezinfecție locală, în adăpost”, a declarat directorul DSVSA Sibiu, Șerban Constantin Țichindelean.

Pe parcursul anului 2020, vecinii au făcut o serie de plângeri către Poliție cu privire la violențele la care sunt supuse animalele. În plus, locatarii din zonă spun că din cauză că nu primesc apă și mâncare vacile mugesc zi și noapte.

Iată mai jos un clip video făcut de unul dintre vecini. În imagini se poate vedea cum proprietarul vacilor și mama lui lovesc cu bâtele un vițel, încercând să-l facă să intre în pivnița casei.

”Mugesc de dimineața până seara, apoi nu ne lasă să dormim noaptea. Cele care au murit au zăcut în frig, în noroi până la burtă. Situația este neschimbată de ani de zile și degeaba tot facem sesizări, plângeri, nu s-a schimbat nimic. Acum doi ani a omorât în bătaie un cal în curte. Toată lumea se întreabă cum e posibil ca omul acesta să crească animale în oraș, în asemenea condiții, și nimeni să nu-i facă nimic?!”, spune una dintre vecine.

Un alt vecin, care cunoaște familia în cauză de foarte mulți ani, are o explicație.

„Ei locuiesc aici din 59. El nu e un om rău în sinea lui, doar că are niște probleme psihice. A făcut facultate, cu mine sau cu alți cunoscuți vorbește frumos, dar când vede străini devine agresiv, nu te poți înțelege cu el. El așa a fost crescut de mic, a fost învățat cu vaci. Și pe vremea comuniștilor, și după Revoluție, părinții lui au avut vaci, cai, aici le creșteau. De multe ori le dădeau drumul pe poartă și plecau vacile la păscut pe vale, pe la lacuri. Mama lui vindea între blocuri, în centru cartierului, zeci de litri de lapte pe zi, el vindea gunoi de grajd pe la cine are curte, făceau bani pe urma lor. Problema e că nu mai pot, au îmbătrânit, au probleme de sănătate, nu mai fac față. D-asta animalele sunt în starea asta, nu mai rezistă să aibă grijă de ele. Eu am fost acolo, am văzut în ce condiții le ține, e incredibil. Au mai fost oameni care au încercat să-i ajute, dar nu ai cu cine să te înțelegi”, spune un alt vecin.

Reporterul Turnul Sfatului a încercat astăzi să stea de vorbă cu persoana în cauză, însă a refuzat dialogul. Apoi, la vederea vecinilor pe stradă, a început să strige și să înjure. Clipul de mai jos este realizat după câteva încercări eșuate de a avea un dialog decent:

Asociația Prietenii Berzelor din Cristian, cunoscută în toată țara pentru sprijinul acordat în salvarea și îngrijirea animalelor, a aflat despre situația vacilor din Valea Aurie și își exprimă întreaga disponibilitate pentru îngrijirea animalelor. Dacă și autoritățile se pun de acord și găsesc cadrul legal pentru preluarea animalelor.

”Noi putem să preluăm văcuțele oricând și le putem asigura toată îngrijirea necesară, dacă totul se face legal și organizat. Avem experiențe triste din trecut cu proprietari care ne-au amenințat că ne dau foc la casă sau că ne atacă cu toporul pentru am avut grijă de animal. Nu vreau să trăiesc în frică. Din ce știu eu, persoana la care faceți referire are și un proces câștigat cu primăria Sibiu privind dreptul de a crește vaci acolo. Statul nu protejează cu nimic aceste animale, doar aruncă din când în când în ochii publicului, cu iz electoral, o Poliție a animalelor care nu funcționează, fără o legislație concretă în spate”, spune Miruna Grițu, președintele Asociației ”Prietenii Berzelor”.

Care este atitudinea instituțiilor publice referitoare la protecția animalelor, pornind de la cazul calului omorât acum doi ani în aceeași curte, puteți citi aici.

Primăria Sibiu spune că bărbatul a fost amendat în ultimii ani de nu mai puțin de 22 de ori, iar un executor judecătoresc a încercat de trei ori, fără succes, să-l determine pe bărbat să mute animalele într-un adăpost potrivit.

”În data de 23.11.2020 Serviciul Public de Management Salubrizare și Protecția Mediului a primit o sesizare telefonică din partea unui medic din cadrul D.S.V.A. Sibiu cu privire la faptul că pe str. Rozdești, în curtea de la nr. 12, se află o vacă moartă de 3 zile.

În data de 24.11.2020 o echipă de intervenție formată din reprezentanți I.S.U. Sibiu, ai Serviciul Salubrizare, Serviciului pentru situații de urgență și Poliția Locală din cadrul Primăriei Sibiu, precum și un reprezentant al Direcției Sanitar Veterinare Sibiu s-a deplasat la fața locului. S-a constatat faptul că la adresa indicată se aflau două cadavre de bovine, în stare avansată de descompunere. Acestea au fost scoase de către pompierii  ISU din grajdurile cetățeanului și predate operatorului de salubrizare Soma S.R.L. pentru gestionare. Cetățeanul a fost sancționat cu amendă în valoare de 500 de lei.



Precizăm că cetățeanul în cauză a fost amendat de Poliția Locală de 22 de ori în decursul ultimilor ani pentru creșterea animalelor mari în municipiu, fapt care contravine normelor locale.

Pentru că cetățeanul a refuzat continuu să se conformeze și să mute animalele într-o locație în afara municipiului, pe lângă amenzile aplicate, în anul 2018 Poliția Locală a promovat o acțiune în instanță pentru a-l obliga pe cetățean să mute animalele. Acțiunea a fost admisă de către Tribunalul Sibiu  la sfârșitul anului 2019. Pentru punerea acesteia în aplicare un executor judecătoresc împreună cu un echipaj din cadrul Poliției Locale în luna martie 2020 au notificat la fața locului cetățeanul ca în termen de 3 săptămâni să mute animalele la un alt adăpost, situat în afara Municipiului Sibiu. Acesta nu s-a conformat notificării, ulterior fiind făcute încă trei acțiuni împreună cu executorul judecătoresc, fără rezultat însă. Precizăm că intervenția executorului pentru îndepărtarea animalelor nu este posibilă, având în vedere că titlul executoriu îl obligă pe cetățean să le mute și astfel intervenția unei terțe părți nu este permisă”, au transmis reprezentanții Primăriei Sibiu.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

9 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Rodiana Șonchereche

Acum 3 ani

Din nou un fake news platit bine de Brasov pentru a subordona maretia si grandoarea Sibiului si a-i lua, prin mijloace rusinoase, titulatura de capitala culturala a omenirii! In Sibiu nu exista asa ceva! Rusine, brasoveni!

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Treboniu Lemurian

Acum 3 ani

M-ai lasa-ti oameni an pace sa asi vada de animalele lor va intereseaza m-ai mult de niste vaci decat de copi care nare ce manca! Vre-ti sa traiasca numai corporatile mari si restul romanilor sa dispara dupa planeta..
Raspunde

@Treboniu Lemurian

Acum 3 ani

Cred ca faci eforturi serioase ca sa arati astfel!Refuz sa cred ca exista in realitate un individ cu o "inteligenta"atat de ascutita!
Raspunde

Treboniu Lemurian

Acum 3 ani

Trebuia sa apara cineva care stie decat sa jicneasca. M-ai greseste omul ca scriu dupa telefon si autocorectul e de vina dar an loc sa vedem esentialul ne legam de gramatica. Numai ne facem bine..
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bucureștean Sector Șasă

Acum 3 ani

Eu credeam ca la Sibiu va teleportati deja si ca toata lumea fredoneaza Wagner si Șopen...

Raspunde

Marius M

Acum 3 ani

Domn' ministru Vela, unde-i domne' Politia Animalelor? Nu ne faceti si noua o vizita sa ne scoateti din evul mediu? Sau nu aveti acces in mun'cipiile controlate de PNL? Oricum nu este un caz singular. Sa fim noi sanatosi si sa nu ne "covidim" pana de alegeri. Ca dupa, nu mai intereseaza pe nimeni!
Raspunde

Un Sibian

Acum 3 ani

un psihopat la fel ca Dinca!!! in directia aia ar trebui sa actioneze autoritatile...sa-l inchida urgent la nr. 3!!!
Raspunde

Ftuigyki Yuk

Acum 3 ani

eu nu inteleg de ce nu se aplica lega si hotararile consiliului local care spune clar: este interzis sa cresti in oras animale patrupede mari: vaci, cai, oi, capre si altele de genul. Politia locala doarme sau ce face? de ce nu aplica legea si in acest caz cum au aplicat si aplica si in alte cazuri...
Raspunde

Toma Toma

Acum 3 ani

Este doar o treaba de competenta autoritatilor locale!Dar ce sa faci:ne unde nu-i,nici Dumnezeu nu cere!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus