Joi,
10.10.2024
Cer Senin
Acum
15°C

FOTO VIDEO 1 Decembrie la Sibiu, când românii îl puteau celebra. De la Parada Centenarului, la cei 700 de copii care au cântat împreună

FOTO VIDEO 1 Decembrie la Sibiu, când românii îl puteau celebra. De la Parada Centenarului, la cei 700 de copii care au cântat împreună

Deși în acest an, din cauza pandemiei de coronavirus, parada și alte manifestări prilejuite de Ziua Națională a României au fost anulate, să ne amintim totuși de anii trecuți când mii de sibieni au umplut Piața Mare și bd. Corneliu Copusu pentru a-și celebra eroii. 

În 6 octombrie 2018, orașul Sibiu care – prin găzduirea Consiliului Dirigent - practic a coordonat unirea administrativă și socio-economică a Transilvaniei cu România după momentul 1 decembrie 1918, a celebrat cei 100 de ani de la Marea Unire, prin reconstituirea vizitei generalului francez Henri Berthelot la Sibiu: primirea acestuia de către Iuliu Maniu, discursurile celor doi, parada militară, dar și defilarea sătenilor din împrejurimile orașului.

„A fost un moment deosebit. Pentru mine, ca militar de carieră, a fost ca o continuare sau mai bine zis o întoarcere în timp și sunt bucuros să port uniforma de acum o sută de ani. Am purtat-o cu mândrie și pe cea din zilele noastre. E înălțător ce se întâmplă aici și e mare lucru să vezi că tinerii vin să se pozeze cu Armata Română. Uniforma mea este special creată ca să reprezinte un colonel de artilerie din acea vreme și nu am cuvinte pentru sentimentele pe care mi le trezește acest lucru”, spunea, la acest eveniment, Mihail Burlă, colonel în rezervă.

Unele dintre cele mai emoționante momente au fost la Sibiu acum doi ani, în 2018, când am sărbătorit 100 de ani de la Marea Unire. Mii de sibieni au participat la parada de atunci de pe bulevardul Coposu. Toți cei prezenți au încins apoi Hora Unirii, în Piața Unirii, într-o ploaie de stegulețe aruncate de pe Hotel Ramada. 

În 29 noiembrie 2018, 700 de copii au cântat împreună „Treceți batalioane române Carpații” în cinstea Zilei Naționale a României. 

Cei mai mici elevi ai Colegiului Național „Octavian Goga au creat unul din cele mai emoționante momente dedicate Centenarului, acum doi ani, la Sibiu. Micuții le-au cântat românilor, cu tricolorul în mâini și îmbrăcați în port popular. Concertul a avut loc în Catedrala Mitropolitană.

„Așa cum clopotele Catedralei adună toți românii să simtă creștinește și românește, ne-am gândit ca și sub clopotele cântecelor noastre să adunăm toți românii în ziua de azi să simtă românește, să fim toți uniți și într-un singur glas să strigăm cu toții <<Trăiască România!>>, țară pe care o iubim atât de mult. Copiii au învățat că azi trăiesc istorie. Este o lecție de istorie pentru că nu vor mai apuca o altă sută de ani de la Centenar și de la Marea Unire. Ei, la rândul lor, le vor povesti copiilor și nepoților că au participat la Centenarul Marii Uniri, așa cum alții au povestit de Marea Unire de la 1 decembrie 1918”, spunea atunci Marcela Bratu, profesor pentru învățământul primar, la Colegiul Național Octavian Goga.

Mai adăgăm un set de fotografii realizate de Turnul Sfatului, de-a lungul anilor trecuți, pentru a ne aminti de vremurile când se putea celebra, așa cum se cuvine, Ziua Națională a României, cu speranța ca, anul viitor, pandemia să se fi încheiat. Fără a uita durerea celor care au pierdut oameni dragi în acest an sau au avut de suferit din cauza coronavirusului, sperăm ca anul ce vine să ne regăsească mai înțelepți. 

Redacția Turnul Sfatului vă urează La multi ani de Ziua Națională și multă sănătate. Să avem grijă unii de alții.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus