Joi,
06.10.2022
Ploi Scurte
Acum
5°C

Clinica Ofta Total. De ce l-am adoptat pe Miticlă?

Clinica Ofta Total. De ce l-am adoptat pe Miticlă?

Fiecare super-erou din povestea ”Și în gunoi sunt super-eroi” are o importanță covârșitoare în protejarea planetei. Noi, cei de la Clinica Ofta Total, am ales să îl susținem pe Miticlă, deoarece acesta ”luptă” cu un deșeu indestructibil: sticla.

Conform statisticilor întocmite de administratorii depozitelor de deșeuri, cele mai mari cantități de gunoaie care ajung definitiv ”la gunoi” sunt deșeurile din hârtie și sticlă. Iar dacă hârtia se descompune, totuși, în termen de câteva luni, sticla este un deșeu ”etern”, oamenii de știință aproximând că aceasta se descompune după aproximativ un milion de ani. Altfel spus, borcanul, sticla de suc ori sticla de bere aruncată la întâmplare în aceste zile va dăinui – cel mai probabil - chiar și după dispariția speciei umane de pe această planetă. Sticla este cel mai rezistent deșeu produs de către oameni, tocmai de aceea reciclarea acesteia este importantă pentru mediu.

Avantajele sticlei

De cealaltă parte, avantajul sticlei este acela că poate fi reciclată la infinit. La fel ca și metalul, sticla poate fi topită și reutilizată ori de câte ori este nevoie, fără a-și pierde proprietățile.

Sortarea și colectarea corectă a deșeurilor din sticlă – scopul super-eroului Miticlă – duce nu doar la reducerea deșeurilor inerte care poluează pe termen lung planeta. Reutilizarea sticlei este un proces care implică un consum de energie și resurse mult mai mic decât în cazul în care se produce sticlă nouă. Conform calculelor, cu fiecare tonă de sticlă reciclată, în aer nu se mai eliberează peste 300 de kg de emisii de carbon cu efect de seră, este economisită o cantitate de peste 600 de kg de nisip, precum și o cantitate de apă utilizată, în mod normal, de o persoană în decurs de patru zile

În plus, ambalajele din sticlă sunt foarte ușor de reintrodus în circuitul comercial. O sticlă reciclată poate ajunge înapoi pe rafturile magazinelor, cu un conținut nou, în nici 30 de zile de la corecta ei sortare.

Sfaturile lui Miticlă

Pentru a fi reciclată, sticla sortată la stația de sortare de la Șura Mică este vândută operatorilor din domeniu. Sumele obținute din vânzarea acestei sticle, se reîntorc în bugetele localităților de pe raza cărora a fost colectată respectiva sticlă și sunt folosite la acoperirea cheltuielilor sistemului integrat de management al deșeurilor.

Sticla transferată pentru reutilizare este sortată pe culori, spălată, curățată de impuritățile reprezentate de etichete, dopuri etc, măcinată și, mai apoi, topită și transformată în granule. Aceste granule vor reprezenta mai apoi materia primă pentru viitoare noi obiecte din sticlă.

Super-eroul Miticlă îi sfătuiește, prin urmare, pe sibieni, să sorteze și să depoziteze deșeurile de sticlă doar în recipientele de culoare verde. Înainte de acest proces, sfatul lui Miticlă este să spălați ori, cel puțin, să clătiți deșeurile de sticlă înainte de a fi depuse în recipientele verzi. Recipiente în care sunteți invitați să colectați sticle, borcane și pahare.

Atenție!, mai avertizează Miticlă. Nu orice deșeu de sticlă este reciclabil sau trebuie colectat în pubela verde. Spre exemplu, recipientele contaminate cu vopseluri sau alte substanțe periculoase trebuie colectate în recipientele de culoare neagră (deșeuri reziduale), la fel ca și resturile de sticlă de la geamurile sparte ori deșeurile din sticlă termorezistentă (acestea au un grad înalt de topire).

În cazul becurilor sau neoanelor, acestea fac parte din categoria deșeurilor electrocasnice și se colectează în cadrul unor campanii separate.

Acest material a fost publicat în cadrul proiectului ”Lăsați copiii să vă vorbească despre deșeuri”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus