Sâmbătă,
23.01.2021
Cer Senin
Acum
12°C

Astrid Fodor: ”Nu e momentul de speech-uri, e momentul să ne vedem de treabă mai mult ca oricând”

Astrid Fodor: ”Nu e momentul de speech-uri, e momentul să ne vedem de treabă mai mult ca oricând”

Prima ieșire publică după validarea în funcția de primar a lui Astrid Fodor a fost pentru a îndemna sibienii să voteze PNL. Cum orașul era în carantină de două săptămâni, iar județul pe primul loc la rata infectării, Turnul Sfatului a solicitat primarului Astrid Fodor câteva explicații pe acest subiect.

”Eu fac un apel la cetățenii Sibiului să meargă la vot să voteze PNL”, rostea Astrid Fodor, la mijlocul săptămânii trecute, în cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul de partid al liberalilor. A fost prima declarație publică a primarului Sibiului după luna trecută de la validarea noului său mandat. Întrebată dacă a considerat un mesaj potrivit pentru o astfel de premieră, Astrid Fodor a preferat să nu răspundă deocamdată (răspunsurile au fost transmise prin biroul de presă al Primăriei Sibiu, iar întrebarea este considerată una strict politică).

Astrid Fodor a răspuns la celelalte întrebări, trimise de Turnul Sfatului înainte ca primarul Sibiului să anunțe că va boteza cu numele ”Gușterland” o viitoare zonă de agrement din dealurile Gușteriței. În răspunsurile trimise (pe care le regăsiți în format integral la finele acestui articol), Astrid Fodor este de părere că administrația locală a comunicat suficient pe subiectul pandemiei de Covid-19. ”Vă contrazic. Primăria Sibiu și eu ca primar am comunicat public constant începând din martie, inclusiv acum, în perioada carantinei. Au fost câteva zeci de comunicate pe tema COVID. Și aproape în fiecare comunicat pe care Primăria Sibiu l-a emis am ținut să transmit un mesaj”, a răspuns Astrid Fodor întrebată de ce nu a lansat public niciun mesaj în cel de-al doilea val al pandemiei.

Referitor la intrarea întregului oraș în carantină, Astrid Fodor face referire la o campanie de comunicare pe care a dispus-o. ”Am produs afișe pentru stațiile de autobuz, cilindrii și panouri stradale. Am creat un micro-site pe care am încercat să strângem informații din surse oficiale și să le punem într-un format ușor de urmărit”.

”Nu e momentul de speech-uri, e momentul să ne vedem de treabă mai mult ca oricând. Mai mult decât vorbele, cred că pentru sibieni au contat acțiunile”, Astrid Fodor, primarul Sibiului

Statisticile despre Covid-19 nu ajung și la primarul Sibiului

La momentul în care au fost transmise întrebările de către Turnul Sfatului, județul Sibiu era de două săptămâni pe primul loc în țară la rata infectării cu SARS-CoV-2. Primarul Sibiului nu a dorit să comenteze reacția autorităților județene pe acest subiect, dar a arătat că – deși este președinte al Comitetului local pentru situații de urgență – nu primește informații despre evoluția pandemiei. ” Vreau să subliniez aici că Primarul nu este membru în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. De aceea, am fost invitată doar la unele ședințe ale grupului de suport tehnic pentru epidemii, iar informațiile statistice COVID pentru municipiul Sibiu - nu pe județ - le primesc parțial, uneori cu întârziere sau deloc, fiind considerate nerelevante”.

Cât privește municipiul Sibiu, Astrid Fodor este de părere că statisticile care scot în evidență numărul mare de infectări din oraș au drept cauză numărul mai mare de teste decât în alte părți. Cu toate acestea, măsura carantinei este singura care, în opinia primarului Sibiului, a creat posibilitatea de a ”recâștiga puțin control asupra situației”. ”Cât despre rata de infectare în municipiul Sibiu, aceasta a fost și continuă să fie îngrijorătoare. Sigur, în Sibiu s-a testat mai mult decât în alte orașe și de aceea și numărul de cazuri confirmate a fost și este mare. Avem mai multe puncte de recoltare și mai multe linii de testare. Carantina pare să funcționeze pentru că deja de mai bine de 10 zile avem un trend clar descrescător. Această izolare va atenua incidența cazurilor și va da sistemului sanitar un respiro pentru a se remonta”.

”Acum, mai mult decât oricând”

Turnul Sfatului a solicitat primarului Sibiului să enumere și măsurile luate de administrația locală în acest al doilea val al pandemiei de Covid-19. Astrid Fodor a amintit de pregătirea Spitalului de pediatrie, de cele aproximativ 200 de teste zilnice realizate în laboratorul acestui spital și de un proiect de achiziție de aparatură și echipamente în valoare de 21 de milioane de lei, din fonduri europene nerambursabile. Autobuzele Tursib sunt dezinfectate o dată pe zi, accesul și ieșirea din mijloacele de transport au fost separate, iar numărul autobuzelor a fost suplimentat pe rutele aglomerate.

”Și Direcția Asistență Socială a avut o sarcină grea pentru că a gestionat în primă fază persoanele vârstnice cărora le-a fost restricționată deplasarea, precum și persoanele fără adăpost care trebuiau luate de pe stradă mai ales în perioada stării de urgență. Mai recent, au distribuit măștile și tichetele pentru masă caldă transmise de Guvern persoanelor într-o stare materială precară. Deci, a fost o activitate mult mai intensă decât de obicei”, mai enumeră Astrid Fodor. Ea amintește și de măsurile de relaxare fiscală, adoptate ca urmare a reglementărilor emise la nivel național, dar și de dezvoltarea instrumentelor de plată și de comunicare cu sibienii prin intermediul platformelor on-line.

Dezinfecția și dotarea cu dezinfectat a scărilor de blocuri nu s-au mai făcut deoarece nu mai exista cadrul legal de a interveni în domeniul privat, mai arată primarul. ”Mai mult, Organizația Mondială a Sănătății a informat public că dezinfecția acestor spații și suprafețe nu și-a dovedit eficiența. Ori noi atunci când cheltuim bani publici trebuie să dovedim eficiența cheltuirii lor, să arătăm un rezultat. De aceea nu mai avem opțiunea de a interveni în scările de bloc”.

Colaborarea cu celelalte instituții publice este ”funcțională”, mai caracterizează primarul Sibiului. În ce privește acțiunile organizate în colaborare cu mediul privat, Astrid Fodor vorbește despre donațiile de măști acceptate de la diferite companii, despre spațiile de afișaj puse la dispoziția administrației locale sau de colaborarea cu firme de taximetrie pentru transportul pachetelor cu alimente și medicamente. ”E timpul unui efort comun al comunității și al instituțiilor. Acum, mai mult decât oricând”, a încheiat Astrid Fodor.

 

Citiți mai jos, integral, răspunsurile transmise de primarul Sibiului, Astrid Fodor: 

Reporter: În cel de-al doilea val al pandemiei de Covid-19 ați ales să nu lansați public, deocamdată, niciun mesaj către sibieni pe acest subiect. Care a fost rațiunea care stă la baza acestei decizii de comunicare publică?

Astrid Fodor: Vă contrazic. Primăria Sibiu și eu ca primar am comunicat public constant începând din martie, inclusiv acum, în perioada carantinei. Au fost câteva zeci de comunicate pe tema COVID. Și aproape în fiecare comunicat pe care Primăria Sibiu l-a emis am ținut să transmit un mesaj. De la dezinfecția scărilor de bloc din perioada stării de urgență și măsurile fiscale pe care le-am luat pentru a contribui la reducerea impactului economic negativ al acestei crize am transmis un mesaj de încurajare sibienilor sau explicații suplimentare. Deci, consider că am comunicat bine. Cei care au dorit să se informeze au avut sursă și în comunicatele noastre. Nu e momentul de speech-uri, e momentul să ne vedem de treabă mai mult ca oricând. Mai mult decât vorbele, cred că pentru sibieni au contat acțiunile: dotarea Spitalului de Pediatrie, singurul pe care îl avem în subordine, măsuri fiscale care să aducă firmelor o gură de oxigen în acest context dificil, măsuri pentru creșterea siguranței în mijloacele de transport public prin dezinfecția autobuzelor și introducerea mai multor autobuze pe anumite curse aglomerate pentru distanțare, informarea sibienilor cu privire la restricții și așa mai departe.

În ceea ce privește perioada carantinei, am dispus organizarea unei campanii de comunicare pentru că am realizat că oamenii nu au timp să citească pagini întregi de documente, ordine și hotărâri. Comitetul Județean a emis decizia de carantinare, a fost afișată pe site, presa a reluat-o integral, dar oamenii nu aveau informațiile sistematizate simplu și pe înțeles. Și atunci am vrut să le explicăm prin afișaj stradal și prin mijloace electronice. Am produs afișe pentru stațiile de autobuz, cilindrii și panouri stradale. Am creat un micro-site pe care am încercat să strângem informații din surse oficiale și să le punem într-un format ușor de urmărit. Deci informațiile au rulat în spațiul public și în spațiul virtual.  

 

Cum ați descrie capacitatea autorităților locale la nivel județean de a gestiona răspândirea SARS-CoV-2, în contextul în care județul Sibiu este, de mai bine de două săptămâni, pe primul loc din România din punctul de vedere al ratei de incidență Covid-19?

Nu o să fac o remarcă în această privință. Consider că ne confruntăm cu o situație nemaiîntâlnită și foarte gravă. Sistemul sanitar, și așa fragil, a fost pus față în față cu o pandemie pentru care nu era pregătit și nici suficient de puternic. La fel și în cazul instituțiilor abilitate: au luat măsurile în funcție de legislația la nivel național, într-o situație excepțională în care, de la un punct, decizia a fost descentralizată la nivel județean. Vreau să subliniez aici că Primarul nu este membru în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. De aceea, am fost invitată doar la unele ședințe ale grupului de suport tehnic pentru epidemii, iar informațiile statistice COVID pentru municipiul Sibiu - nu pe județ - le primesc parțial, uneori cu întârziere sau deloc, fiind considerate nerelevante.

Cât despre rata de infectare în municipiul Sibiu, aceasta a fost și continuă să fie îngrijorătoare. Sigur, în Sibiu s-a testat mai mult decât în alte orașe și de aceea și numărul de cazuri confirmate a fost și este mare. Avem mai multe puncte de recoltare și mai multe linii de testare. Carantina pare să funcționeze pentru că deja de mai bine de 10 zile avem un trend clar descrescător. Această izolare va atenua incidența cazurilor și va da sistemului sanitar un respiro pentru a se remonta.  

Din această cauză consider că măsura carantinei era singura posibilă pentru a recâștiga puțin control asupra situației. Ceea ce mi se pare foarte important este faptul că s-a permis continuarea activității economice în perioada carantinei, inclusiv a HoReCa, în regim de take out, un aspect extrem de important atât pentru firme, cât și pentru veniturile cetățenilor. Însă deciziile autorităților sunt doar jumătate din rezolvarea problemei în acest caz. Cealaltă jumătate este în mâna fiecăruia dintre cetățeni. De aceea mesajele noastre publice au îndemnat spre responsabilitate. În acest moment nu avem prea multe arme pentru a lupta cu acest virus. Dar trebuie folosite cele pe care le avem: masca, distanțarea, dezinfecția mâinilor, evitarea ieșirilor neesențiale și renunțarea la petrecerile private. Dacă fiecare dintre noi respectăm aceste măsuri simple, avem o șansă să oprim sau să reducem rezultatele devastatoare ale acestei epidemii.

 

Care sunt măsurile pe care Primăria municipiului Sibiu, din fondurile alocate din bugetul local, le-a implementat pentru a limita răspândirea SARS-CoV-2 în acest al doilea val, dar și pentru a răspunde la nevoile numărului tot mai mare de cazuri Covid-19 descoperite în rândul locuitorilor municipiului?

În primul rând ne-am ocupat de Spitalul de Pediatrie pe care îl gestionăm noi. Încă din martie, de la primele cazuri, am început să îl pregătim. Spitalul avea în Centrul de Cercetare o linie de testare RT PCR și am cumpărat ce a fost necesar pentru a o porni. Astăzi se fac cam 200 de teste pe zi și nu numai pentru copii. Se fac și la cerere, pentru publicul larg. În paralel, am alocat fondurile pentru dotarea personalului medical cu echipamente de protecție, dar și pentru materiale dezinfectante și alte aparate pentru oxigen și ventilare mecanică a bolnavilor. În parteneriat cu Spitalul am depus un proiect pentru obținerea de fonduri europene pentru dotarea cu aparatură și echipamente pentru gestionarea crizei sanitare generate de COVID. Este vorba de 21 de milioane lei, o sumă importantă. O parte dintre achiziții sunt deja în curs și vor începe livrările. Tot pentru Spital avem două proiecte majore în curs, inițiate în 2018, cu finanțare din fonduri europene: extinderea compartimentului urgențe și dotarea acestuia, iar al doilea - dotarea Ambulatoriilor Spitalului, adică acele cabinete care tratează copiii fără internare.

În contextul în care activitatea școlară a trecut în mediul online, am alocat în septembrie bani pentru dotarea tuturor școlilor cu materiale de protecție și substanțe dezinfectante, precum și peste 4000 de tablete pentru elevii care nu dețin mijloace electronice.

O altă acțiune importantă s-a referit la transportul public. De la începutul acestei pandemii Tursib dezinfectează cel puțin o dată pe zi autobuzele. Acestea au fost dotate cu dezinfectant, iar intrarea și ieșirea pasagerilor s-au separat. Mai mult, pentru distanțare am găsit soluții împreună cu Tursib-ul pentru a suplimenta numărul de autobuze pe rutele aglomerate, cum ar fi rutele spre și dinspre Zona Vest.

Poliția Locală, aflată în subordinea primarului, a fost subordonată operativ Inspectoratului Județean de Poliție odată cu starea de urgență. Astfel, prin intermediul lor, am contribuit și în acțiunile de control necesare. Și Direcția Asistență Socială a avut o sarcină grea pentru că a gestionat în primă fază persoanele vârstnice cărora le-a fost restricționată deplasarea, precum și persoanele fără adăpost care trebuiau luate de pe stradă mai ales în perioada stării de urgență. Mai recent, au distribuit măștile și tichetele pentru masă caldă transmise de Guvern persoanelor într-o stare materială precară. Deci, a fost o activitate mult mai intensă decât de obicei.

Un capitol important de măsuri pe care am ținut să le inițiez sunt cele de suport pentru mediul de afaceri local. Atât cât ne-a permis Codul Fiscal am acordat scutiri sau reduceri de taxe. Mediul economic este partenerul orașului, cel care asigură locuri de muncă și astfel, bunăstarea sibienilor. Așa că trebuie sprijinit. Ne-am asumat impactul bugetar al acestor măsuri și sper ca efectul pe termen lung să fie unul pozitiv.

De asemenea, informarea publică este o componentă importantă pe care am acoperit-o pe municipiu. Înainte să ceri cetățenilor să respecte restricții și măsuri, trebuie să te asiguri că au informații, într-un format schematic, ușor de parcurs. Sunt convinsă că foarte puțini au citit acele hotărâri complicate și lungi.  

În fine, dar la fel de importantă, a fost gestionarea relației Primăriei Sibiu cetățenii. Noi aveam încă dinainte o serie de instrumente de comunicare și plată electronice. În acest context, le-am promovat mai puternic și le-am adus în atenția sibienilor ca alternativă la deplasarea la ghișeu. Și efectul s-a văzut. Dintr-o primă analiză, rezultă o creștere clară a utilizării mijloacelor electronice în comunicarea cu Primăria și în plata electronică a taxelor și impozitelor. Și continuăm să dezvoltăm aceste instrumente: am solicitat tuturor serviciilor să îmi comunice ce documente ar putea emite cu semnătură electronică sau în format electronic pentru a scuti cetățenii de deplasarea fizică la sediul Primăriei. Vom implementa și acest program. În plus, avem în derulare un proiect pe fonduri europene care va continua digitalizarea serviciilor publice în Sibiu.

Și pentru angajați am luat măsuri speciale: au fost instalate geamuri de protecție în aria cu publicul, accesul la Centrul de Informații se face cu bon de ordine pentru asigurarea distanțării, iar audiențele la diversele departamente se desfășoară într-un alt format, mai sigur pentru cetățeni și funcționari.

Vreau să mă refer aici și la dezinfecția scărilor de bloc pe care am efectuat-o în prima etapă a pandemiei și pe care unii cetățeni o solicită și acum. Atunci aveam bază legală într-o ordonanță militară care ne permitea să intrăm și să investim bani pe proprietatea privată a Asociațiilor de Proprietari. La încetarea stării de urgență, prevederile ordonanței au expirat. Mai mult, Organizația Mondială a Sănătății a informat public că dezinfecția acestor spații și suprafețe nu și-a dovedit eficiența. Ori noi atunci când cheltuim bani publici trebuie să dovedim eficiența cheltuirii lor, să arătăm un rezultat. De aceea nu mai avem opțiunea de a interveni în scările de bloc.

 

Care sunt acțiunile pe care Primăria municipiului Sibiu le-a organizat în colaborare cu alte instituții publice ori private sau care sunt acțiunile altor instituții publice ori private pentru care Primăria municipiului Sibiu a alocat fonduri locale pentru a limita răspândirea SARS-CoV-2, dar și pentru a răspunde la numărul tot mai mare de cazuri Covid-19?

Colaborarea cu instituțiile publice a fost funcțională în această perioadă. Este interesul cetățenilor care primează și pentru aceasta ne-am întâlnit și am comunicat cât mai des pentru a contribui fiecare pe domeniul lui la gestionarea situației.  

Colaborarea cu mediul privat s-a concretizat prin donații de măști care au fost preluate de Direcția Asistență Socială pentru căminul de vârstnici și pentru personalul propriu cu muncă de teren. Firme de taximetrie s-au implicat în transportul pachetelor cu alimente și medicamente. Spitalul de Pediatrie a primit donații de la operatori privați. Și Primăria Sibiu a beneficiat de astfel sprijin: spre exemplu, au fost trei firme care ne-au donat spațiul de afișaj pe câteva panouri stradale și în câteva stații de autobuz pentru campania de informare.

Nu am făcut un apel public pentru ajutor - acesta a venit de la sine. Mediul economic este și așa afectat de criza economică care nu se va opri odată cu pandemia, ci va avea, din păcate, efecte pe termen lung. Nu am dorit să îi împovărez și mai mult. Am alocat bani din bugetul local pentru ce a fost nevoie pentru a gestiona situația, în funcție de atribuțiile și prevederile legale. De aceea, aceste gesturi venite spontan din partea mediului privat le apreciez cu atât mai mult.

În schimb am încercat noi să contribuim și în afara ariei stricte de atribuții legale: spre exemplu, am cumpărat în martie 15.000 de măști și 5.000 de perechi de mănuși pentru medicii de familie care intrau și ei în linia întâi. Dotarea elevilor cu tablete pentru cursurile online nu intra în sfera noastră de atribuții, dar situația a trebuit rezolvată și ne-am implicat.

E timpul unui efort comun al comunității și al instituțiilor. Acum, mai mult decât oricând.  

Citește și Primăria Sibiu: Sibienii au ales denumirea pentru viitoarea zonă de agrement și ecoturism de pe Dealurile Gușteriței

Vizualizari: 1822

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Un Sibian

Acum 1 lună

No binie tu mătușă :D
Raspunde

Bogumil Agușteriței

Acum 1 lună

Asta au vrut sibienii, asta au! O primarie de anii 90, aroganta, neprofesionista, neimplicata si cu zero viziune. 4 ani de balteala si chinuri. Peste 4 ani, vom realiza cat de periculoase si neproductive sunt fudulia, docilitatea si pupatul in deriere a sasilor mai romanizati decat craiovenii.
Raspunde

Apolitic W

Acum 1 lună

Cateva sugestii de intrebari: De ce este nevoie de 120 de politisti comunitari in municipiul SIbiu si daca se justifica salariile acestora. Ce se intampla cu excedentul bugetar local in conditiile in care se preconizeza o superdepreciere a leului precum si a ltor monede importante(dolar ,euro). De ce nu se introduce transportul scolar personalizat cu ajutorul Tursibului, pentru reducerea traficului. Daca se ia in considerare o reducere a personalului Primariei Sibiu, avand in vedere criza economica ce se preconizeaza.
Raspunde

Neluțu O

Acum 1 lună

Dnă. Primar. Cuvinte f.frumoase. La obiect . Dar.... Nu știu... Aveți niște consilieri.. care nu vă spun realitatea. Eu,ca cetățean al Sibiului știu că am obligații dar,dar am și drepturi . Nu trebuie să promiteți marea cu sarea,nu puteți să mulțumiți pe toată lumea. Dar dacă puteți să mergeți pe centru,cu capul sus și nu vă huiduie nimeni ,ok. Dacă nu, mergeți pe altă stradă. Ascultați și de gura poporului(ce cuvînt comunist). Am impresia că alții conduc , că se folosesc de dvs ! Dacă nu, ar trebui să fiți milionară, ceea ce nu e cazul. Pe scurt, vă ia de ,,sanchi,, să nu spun un cuvînt urît. Orice voi fi în lumea asta ,dar nu un om condus de alții! Asumați-vă conducerea ,cu greșeli ,cu realizări ,cetățenii vor aprecia( sau nu) dar e decizia dvs. Vă spune asta un om care nu are intenție de a vota, dar care se poate schimba, ceea ce este un lucru mare! Părerea mea este că mulți cîștigă mulți bani , iar dvs.... cu numele . Păcat . Nu merită și nu merităm noi acest lucru ! Cu stimă !
Raspunde

Lulica Birtu

Acum 1 lună

Daca vrei sa faci treaba,am ceva unelte pregatite si te astept? in rest mai putina gargara ca se vede deja din satelit ce sa facut in oras,daca compari pozele din trecut cu cele de azi nu se prea vad mari diferente.
Raspunde

Porfir Radauteanu

Acum 1 lună

Spuse ea intrun speech...
Raspunde

Marius Munteanu

Acum 1 lună

Dna sunteti depasita de situatie! Ne aflam in anul 2020! Va retrageti din activitatea politica odata cu sful dvs. de la Bucuresti! Hai liberare!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus