Ca să nu dea prost de alegerile parlamentare că în orașul vicepremierului României, Raluca Turcan, și al președintelui României, Klaus Iohannis, carantina zonală trebuie prelungită cu cel puțin încă o săptămână după alte trei, un întreg angrenaj funcționăresc a fost pus cu botul cu labe. De către liberali, în cazul de față.
În disprețul interesului legitim al unui număr de aproximativ 300.000 de sibieni din șapte localități ale județului de a ști dacă în prima zi lucrătoare a noii săptămâni mai sunt ori nu sub consemnul carantinei zonale, tot acest angrenaj funcționăresc a acționat în dauna interesului public pentru care sunt angajați și în favoarea presupusului câștig politic al liberalilor. Pentru care nu sunt remunerați. Să anunți ca prefect de Sibiu, fost primar liberal, numit de PNL drept prefect, duminica noaptea, la 22:32, că ai decis să prelungești carantina cu o săptămână, când de trei zile oamenii așteptau o veste pe subiectul acesta este dovada unui dispreț profund. Dispreț față de oameni, dispreț față de funcția pe care o ocupi, de menirea pe care o ai ca înalt funcționar și lista poate continua.
Măsura prelungirii stării de carantină era una de așteptat și, cel mai important cred, necesitatea acesteia era înțeleasă de larga majoritate a celor 300.000 de sibieni în cauză. A conducătorilor firmelor a căror funcționare este direct afectată de această decizie.
Spitalele pline și fără locuri la ATI pentru bolnavii de Covid-19 sunt argumente suficiente pentru ca acea majoritate să priceapă că, deocamdată, acestea sunt singurele metode care pot reduce cel mai repede numărul morților și al sibienilor care riscă forme grave.
Doar că echipei Turcan, Șovăială, Neagu și restul anturajului liberal le-a fost mai importantă mâna de voturi pe care și-au închipuit că o câștigă dacă măsura prelungirii carantinei este anunțată la o oră și jumătate după închiderea urnelor. Iar pentru acea presupusă mână de voturi un întreg angrenaj funcționăresc reunit în Comitetul pentru situații de urgență al județului Sibiu a luat poziția ghiocel. Nici nu a fost greu: județul a ajuns să fie dominat copios de PNL, prin urmare la ordinul de partid au răspuns servil multe capete de oameni serioși, de altfel.
Cu scopul precis de a servi unui grup de interese al cărui obiectiv a fost de a strânge cât mai multe voturi în cursul zilei de duminică, o importantă parte din aparatul funcționăresc al județului Sibiu care compune Comitetul județean pentru situații de urgență a tăcut mâlc pe subiectul prelungirii stării de carantină.
Sigur, în statistici lucrurile par clar în favoarea liberalilor, care la nivel județean au câștigat detașat. Însă situația nu mai pare chiar așa de galbenă la o analiză în context. În municipiul Sibiu, unde s-a petrecut ”sceneta de-a carantina”, după numărarea a trei sferturi din cele aproximativ 52.000 de voturi exprimate, liberalii aveau 40,47%, în creștere față de 34,17% la alegerile locale. După PNL, al doilea partid votat era USR PLUS, cu 30,51%. Un procent dublu față de rezultatele localele din septembrie, unde au primit 14,69% pentru Consiliul local – acum au luat puternic de la FDGR-ul care a câștigat la locale 29,28%.
La parlamentare a crescut și procentul celor care au participat votând cu PSD - la 12,11%, față de 8,69 la locale. AUR-ul ”surpriză” a luat 6,20%, în numărătoarea celor trei sferturi sibiene. Prin urmare, în cea mai mare localitate unde carantina va împlini luna, USR PLUS este marele câștigător, dublându-și în două luni voturile. Generația și exponenții dintre care se face remarcat prin demnitate, muncă, inteligență și eficiență europarlamentarul Nicu Ștefănuță sunt cei care au un salt impresionant în statistici în municipiul Sibiu, și nu Turcan și compania. La fel, la Șelimbăr – altă localitate afectată de ”iată carantina, nu e carantina” – PNL practic a pierdut alegerile.
O parte din sibienii care au mers la vot i-au sancționat pe liberali înainte să improvizeze o parodie locală ”noaptea, ca hoții!”. I-au sancționat deja și pentru amețelile și inerția tot cu substrat politic de dinaintea instaurării carantinei. Și pentru campania de forță în imaginile electorale în disonanță cu realitatea din curțile Spitalului județean. Pentru numirile politice efectuate fără măcar o explicație publică, una care poate chiar avea o rațiune acceptabilă. Sancțiuni oarecum inevitabile, având în vedere enorma erodare pentru oricine ar fi fost la guvernare într-o Românie cuprinsă de pandemie.
Turcan și compania din Sibiu, la fel ca și Dragnea odinioară, doar că la nivel național, mizează pe ”mintea proastă a gloatei” care va uita curând un astfel de scuipat. Dacă ne uităm la prezența la vot de la alegerile de duminică, precum și la rezultate, departe de adevăr nu pot fi.
Pentru faptul că județul Sibiu a fost timp de trei săptămâni în fruntea statisticilor naționale în ceea ce privește incidența noilor cazuri de covid-19, prefectul Mircea Crețu ar fi trebuit să își prezinte scuze sibienilor. Iar după episodul care a culminat în seara alegerilor parlamentare, ar fi de apreciat să ceară celor responsabili să îi caute un înlocuitor. Domnul Mircea Crețu este depășit de responsabilitățile față de cetățeni pe care le implică poziția de prefect în astfel de perioade.
Ultimele comentarii
Acum 1 zi
Gheorghe Ion
Acum 1 zi
Gheorghe Ion
Acum 1 zi
Teo 1
Acum 1 zi
Silviu Sibiu
Acum 1 zi
Marcian Radu