Sâmbătă,
23.01.2021
Partial Noros
Acum
11°C

Noaptea, ca hoții! Parodia de la Sibiu!

Ca să nu dea prost de alegerile parlamentare că în orașul vicepremierului României, Raluca Turcan, și al președintelui României, Klaus Iohannis, carantina zonală trebuie prelungită cu cel puțin încă o săptămână după alte trei, un întreg angrenaj funcționăresc a fost pus cu botul cu labe. De către liberali, în cazul de față.

În disprețul interesului legitim al unui număr de aproximativ 300.000 de sibieni din șapte localități ale județului de a ști dacă în prima zi lucrătoare a noii săptămâni mai sunt ori nu sub consemnul carantinei zonale, tot acest angrenaj funcționăresc a acționat în dauna interesului public pentru care sunt angajați și în favoarea presupusului câștig politic al liberalilor. Pentru care nu sunt remunerați. Să anunți ca prefect de Sibiu, fost primar liberal, numit de PNL drept prefect, duminica noaptea, la 22:32, că ai decis să prelungești carantina cu o săptămână, când de trei zile oamenii așteptau o veste pe subiectul acesta este dovada unui dispreț profund. Dispreț față de oameni, dispreț față de funcția pe care o ocupi, de menirea pe care o ai ca înalt funcționar și lista poate continua.

Măsura prelungirii stării de carantină era una de așteptat și, cel mai important cred, necesitatea acesteia era înțeleasă de larga majoritate a celor 300.000 de sibieni în cauză. A conducătorilor firmelor a căror funcționare este direct afectată de această decizie.

Spitalele pline și fără locuri la ATI pentru bolnavii de Covid-19 sunt argumente suficiente pentru ca acea majoritate să priceapă că, deocamdată, acestea sunt singurele metode care pot reduce cel mai repede numărul morților și al sibienilor care riscă forme grave.

Doar că echipei Turcan, Șovăială, Neagu și restul anturajului liberal le-a fost mai importantă mâna de voturi pe care și-au închipuit că o câștigă dacă măsura prelungirii carantinei este anunțată la o oră și jumătate după închiderea urnelor. Iar pentru acea presupusă mână de voturi un întreg angrenaj funcționăresc reunit în Comitetul pentru situații de urgență al județului Sibiu a luat poziția ghiocel. Nici nu a fost greu: județul a ajuns să fie dominat copios de PNL, prin urmare la ordinul de partid au răspuns servil multe capete de oameni serioși, de altfel. 

Cu scopul precis de a servi unui grup de interese al cărui obiectiv a fost de a strânge cât mai multe voturi în cursul zilei de duminică, o importantă parte din aparatul funcționăresc al județului Sibiu care compune Comitetul județean pentru situații de urgență a tăcut mâlc pe subiectul prelungirii stării de carantină.

Sigur, în statistici lucrurile par clar în favoarea liberalilor, care la nivel județean au câștigat detașat. Însă situația nu mai pare chiar așa de galbenă la o analiză în context. În municipiul Sibiu, unde s-a petrecut ”sceneta de-a carantina”, după numărarea a trei sferturi din cele aproximativ 52.000 de voturi exprimate, liberalii aveau 40,47%, în creștere față de 34,17% la alegerile locale. După PNL, al doilea partid votat era USR PLUS, cu 30,51%. Un procent dublu față de rezultatele localele din septembrie, unde au primit 14,69% pentru Consiliul local – acum au luat puternic de la FDGR-ul care a câștigat la locale 29,28%.

La parlamentare a crescut și procentul celor care au participat votând cu PSD - la 12,11%, față de 8,69 la locale. AUR-ul ”surpriză” a luat 6,20%, în numărătoarea celor trei sferturi sibiene. Prin urmare, în cea mai mare localitate unde carantina va împlini luna, USR PLUS este marele câștigător, dublându-și în două luni voturile. Generația și exponenții dintre care se face remarcat prin demnitate, muncă, inteligență și eficiență europarlamentarul Nicu Ștefănuță sunt cei care au un salt impresionant în statistici în municipiul Sibiu, și nu Turcan și compania. La fel, la Șelimbăr – altă localitate afectată de ”iată carantina, nu e carantina” – PNL practic a pierdut alegerile.

O parte din sibienii care au mers la vot i-au sancționat pe liberali înainte să improvizeze o parodie locală ”noaptea, ca hoții!”. I-au sancționat deja și pentru amețelile și inerția tot cu substrat politic de dinaintea instaurării carantinei. Și pentru campania de forță în imaginile electorale în disonanță cu realitatea din curțile Spitalului județean. Pentru numirile politice efectuate fără măcar o explicație publică, una care poate chiar avea o rațiune acceptabilă. Sancțiuni oarecum inevitabile, având în vedere enorma erodare pentru oricine ar fi fost la guvernare într-o Românie cuprinsă de pandemie.

Turcan și compania din Sibiu, la fel ca și Dragnea odinioară, doar că la nivel național, mizează pe ”mintea proastă a gloatei” care va uita curând un astfel de scuipat. Dacă ne uităm la prezența la vot de la alegerile de duminică, precum și la rezultate, departe de adevăr nu pot fi.

Pentru faptul că județul Sibiu a fost timp de trei săptămâni în fruntea statisticilor naționale în ceea ce privește incidența noilor cazuri de covid-19, prefectul Mircea Crețu ar fi trebuit să își prezinte scuze sibienilor. Iar după episodul care a culminat în seara alegerilor parlamentare, ar fi de apreciat să ceară celor responsabili să îi caute un înlocuitor. Domnul Mircea Crețu este depășit de responsabilitățile față de cetățeni pe care le implică poziția de prefect în astfel de perioade.

Vizualizari: 10286

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

Joe Heinous

Acum 1 lună

De acord cu ideea textului, doar ca e un pic gresit ales vinovatul pentru aceasta sincopa decizionala. De fapt, cine intelege politica si mecanismele intrinseci ale unui asemenea matrapazlac sinistru, stie ca vinovatul moral, cat si de facto, este PEEE SEEE DEEE!

Raspunde

Traiane ! Articolul este incitant !

Acum 1 lună

Traiane , articolul este incitant ! articolele tale intra in categoria parodi ! in aceeasi categorie incepe sa intre tot ziarul ... iar sondajul cu prelungirea carantinei in Sibiu ... este penibil ! De ce nu invatati si sfatuiti oameni sa respecte masurile de siguranta sanitara, sa fie mai precauti ... oare asa nu reducem presiunea de pe sistemul medical ? Consider ca numarul de infectari se datoreaza nerespectari masurilor sanitare ... nu politicului ! Celor de buna credinta ... sanatate maxima !
Raspunde

Andrei Andrei

Acum 1 lună

N-ai înțeles nimic. Toată lumea se aștepta la măsura asta, daca era comunicată duminică la 15 nu zicea nimeni nimic, dar când comunici la 22:30 e cel puțin gafă. Din punctul meu de vedere prefectul trebuie să plece, e a nu știu câtă gafă care o face(și faptul că asta a fost premeditată, e și mai urat)
Raspunde

Marius Munteanu

Acum 1 lună

Bine ca i-ati votat iar pe liberali!
Raspunde

No Name

Acum 1 lună

Bravo pentru acest articol! Ma mir ca te-au lasat sa-l publici.
Raspunde

SOMA Turcan

Acum 1 lună

Am ajuns ca purtatoarea de cuvant si matroana firmei de gunoieri, racordata la bugetul local, sa ne inchida in casa, sa nu se faca de ras, in loc sa faca niste reguli si sa munceasca.......nu stie ce-i aia. Probabil s-au inspirat din Coreea de Nord.
Raspunde

No Name

Acum 1 lună

Am vazut ca noile HCL-uri se refera separat la Sibiu si Selimbar. Inainte acestea doua erau pe acelasi Hcl impreuna cu Cartierul Arhitectilor. In noile Hcl-uri a disparut Cartierul Arhitectilor, daca e sa se ia in considerare Hcl-ul pentru Cisnadie atunci tragem concluzia ca si Cisnadioara e in carantina, nu?
Raspunde

John Doe

Acum 1 lună

Foarte bun articolul! E clar ca pnl+psd = ciuma de care trebuie sa scape Romania daca vrea sa evolueze.

Raspunde

Valeria Valeanu

Acum 1 lună

Constat si eu cu stupoare ca ati putut publica articolul! Oricum principiul care functioneaza este “cainii latra caravana trece”! Nu ii doare nici macar la “ basca” de ce se intampla in spital sau la modul general cu sanatatea din judetul Sibiu! Calitatile princeps sunt obedienta si grobianismul absolut necesare pentru a fi promovat in functii de decizie! Scotand in evidenta in repetate randuri in social media incompetenta, obedienta si grobianismul dir medical Grosu si a prefectului de Sibiu principiul “ cainii latra caravana trece” a functionat perfect! Am ramas cu ei dupa gat fiind fit cu cerintele mentionate! Asa ca adio dar raman cu tine! Sibieni luati sanatate cu zahar pudra!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un Sibian

Acum 1 lună

de ce nu aveti curaj sa iesiti public (nu prin note de subsol prin ziare obscure)???
Raspunde

Adam Eva

Acum 1 lună

Asa ca tine, nu?

Raspunde

UnPSDistMandru .

Acum 1 lună

Sibienii pricep greu si uita repede, de aici si extinderea perioadei de carantina. Voi n-ati vazut ca sunt sibienii care nu stiu ca orasul in care traiesc este in carantina?!
Raspunde

Adrian Brătoiu

Acum 1 lună

În 2020, majoritatea comentariilor sunt de mirare că un astfel de text (o critică banală până la urmă) a putut fi publicat în presă. La 31 de ani de la Revoluție. Cred că spune și asta ceva despre haosul din societatea în care trăim.
Raspunde

Thor Osiris

Acum 1 lună

Suntem datori să încercăm să ne ducem viața. Știu că avem clasă politică incompetentă. Doar trăim în România. Dar ce rezolvăm cu faptul că ne revărsăm pe aici frustrările? Rezolvăm ceva oare? Da, pot înțelege că nervii ne lasă, doar a trecut aproape un an de la această așa-zisă boală. Care nu e atât boală cât control cu scopuri greu de decelat la nivel mondial. Trăim oricum vremuri anormale care sperăm să nu mai dureze și avem impresia că dacă trăim în România aceste vremuri sunt mult accentuate. Hai să încercăm să ne trăim viața. Bolnavii care oare nu au șansă prin spitale pentru că vezi cum să nu sunt pline de covid oare cum se simt? Și numai acest argument și poate că suntem datori să încercăm să ne trăim viața. Succes.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus