Vineri,
23.04.2021
Partial Noros
Acum
14°C

Gavril Dejeu despre noua majoritate parlamentară: ”Ceva asemănător cu fosta CDR”

Gavril Dejeu despre noua majoritate parlamentară: ”Ceva asemănător cu fosta CDR”

Fost ministru de Interne în Guvernul Convenției Democratice din România și fost premier interimar în perioada 30 martie 1998 - 17 aprilie 1998, după demisia lui Victor Ciorbea și numirea lui Radu Vasile, spune că actuala coaliție care se pregătește de guvernare este la fel de firavă precum a fost cea din care a făcut parte în două guverne.

Cum apreciați rezultatul alegerilor parlamentare 2020?

Numai în aparență ca un rezultat surpriză. Rezultatul reflectă criza profundă în care se găsește țara și societatea românească. Este vorba de o criză de sistem. Nici istoricește, nici civic- formativ, societatea românească n-a fost și nu este nici în prezent pe deplin aptă să gestioneze un sistem politic democratic.

Este vorba de răspunderea politică la nivel social. Sistemul democratic angajează răspunderea fiecăruia și a tuturor în constituirea parlamentului. Avem o prezență la vot în proporție de 31%. Voința națională (majoritară) este exprimată mai degrabă de absenteiști (69%). Indolență, nepăsare, protest? Protest la ce? La propria alegere de acum patru ani?

Nu se cere neapărat o prezență la urne de 100% dar voința națională nu poate fi exprimată decât de o majoritate semnificativ consistentă. Unde este deci răspunderea pentru viabilitatea sistemului democratic?

Cauzele absenteismului?

Una istorică. Ne-am născut și am viețuit ca entități-provincii precum și ca stat unitar național sub regimuri monarhice. Secolele și-au lăsat amprenta. Dovadă, când e vorba de un  conducător, un președinte, spiritele se agită. În schimb, responsabilitatea parlamentară ne lasă rece.

Mai e o cauză de ordin civic-formativ. Nu avem conștiința semnificației și importanței votului, a interdependenței lui cu sistemul democratic. E o chestie de cultură politică, parte din cultura generală. Democrația este pretențioasă. Societatea trebuie să fie „expertă” în gestionarea prin vot a sistemului democratic. L-am exersat târâș-grăpiș circa 63 de ani (1866-1938) după care timp de 82 de ani (1938-2020) i s-a pus botniță. Da, afirm cu răspundere că inclusiv acești 30 de ani postdecembriști n-au fost decât un surogat de democrație. Statele veritabil democratice au în spate secole de exercițiu și perfecționare a acestui deosebit de pretențios sistem politic. La noi nu s-a așezat.

O altă cauză: se spune, ”n-avem de ales”. Popular zis, „aceeași Mărie”. Este și nu este așa. Începând cu anul 1945, societatea românească a fost gâtuită. I s-a tăiat capul, pentru a fi lesne supusă. De atunci ne-am obișnuit cu mediocritatea, cu impostura. Ne-am obișnuit cu   „oroarea”, „repulsia” față de tot ce este valoare, cultură, morală.

Prin urmare, suntem nevoiți să alegem din ce avem. Greu, migălos, îndoielnic, dar totuși să alegem. Există și oameni de oarecare pricepere și bună credință dar, nebunie,  tocmai unora dintre aceștia le-am dat cu flit. Cu titlu de exemplu pe unii oameni din jurul lui Băsescu (PMP). Nu este admisibil ca un politician de valoarea lui Cristian Diaconescu sau Siegfried Mureșan să fie înlocuiți cu atâtea mediocrități sau cu oameni  despre care nu s-a auzit nimic până acum.

Și încă o cauză. Insist pe această întrebare a dumneavoastră. Este vorba de cea mai gravă: LEHAMITEA DE ȚARĂ. Este cauza principală care a ținut tineretul departe de urne. Corespunde adevărului că suntem într-o gravă criză care repercutează asupra perspectivelor tineretului. Un tineret care nu-și mai vede rostul în țară dar care crede, profund greșit, că și-l poate găsi și valorifica aiurea.

În ce constă marea gravitate a unei astfel de abordări? În faptul că societatea românească este văduvită tocmai de forța ei vitală capabilă s-o reechilibreze. Este și era firesc să fim rămași în urmă, iar nivelul de trai din țări avansate să ne facă cu ochiul. Nu insist asupra numeroaselor cauze. Dar un elementar simț patriotic, de dragoste de rădăcină și de glie, ne-ar îndemna nu să dăm bir cu fugiții, ci să luptăm pentru a ne reface țara. Aș mai înțelege dacă n-ar fi de unde, însă puține populații au șansa locuirii unei țări atât de bogate și frumoase ca România.

În consecință, ne confruntăm acum cu realitatea acestui vot parlamentar. Ce perspective credeți că ar putea oferi?

Să subliniem din capul locului: cei aleși sunt chemați să gestioneze poate cea mai grea criză  din câte ne-au încercat vreodată. Nu exagerez. Viitoarea conducere ar trebui să dezvăluie, cu cărțile pe masă, situația mai mult decât alarmantă a economiei și, odată cu ea, a tuturor sectoarelor de activitate socială. Să arate populației unde se poate ajunge dacă nu se întreprind grabnic măsuri radicale de stopare și refacere. Să elaboreze un plan, o strategie de concentrare a efortului național în acest scop și să lucreze până la ultima picătură de energie pentru traducerea lui în viață.

Vedeți o forță parlamentară capabilă de așa o sarcină?

Dacă se continuă tactica devenită de-acum tradițională, aceea a luptelor politice intestine pe spinarea țării, nu văd nicio șansă. Deja sunt profund îngrijorat. Ce văd acum, zi de zi, oră de oră, prefigurează varianta unei majorități extrem de fragile pe o dreaptă politică ea însăși frământată de același morb al luptei pentru întâietate. Ceva asemănător cu fosta CDR. Obligatoriu, trebuie schimbată optica politică, odată cu ea și optica parlamentară. Acest for trebuie radical transformat dintr-o tribună de luptă fratricidă într-una de coeziune și bătălie națională. Să se constituie o majoritate parlamentară solidă care să formeze un guvern de unitate națională după exemplul Germaniei.

Credeți că la noi se poate așa ceva?

Greu dar, totuși posibil. Este vorba de o schimbare de ton, de mentalitate. Că suntem  PSD-iști, PNL-iști, USR-iști, AUR-iși, PMP-iști sau mai știu eu ce fel de iști, suntem în primul rând cu toții ROMÂNI. Acest liant național trebuie, cu forța ultimei necesități, să risipească nebuneasca luptă fratricidă între români. Știu că ne putem învinui în continuare unii pe alții pentru cum am gândit, pentru cum gândim, pentru ce am fost și ce suntem; știu că  stăruie în continuare goana nebunească după interesul fructificat din deținerea puterii politice. Dar toate acestea sunt lucruri mărunte în comparație cu nevoia ultimativă de a face față unei crize care zguduie țara și-i pune în pericol, în termeni foarte serioși, viitorul.

Ați vedea și o modalitate concretă de acțiune?

În tentativa de realizare a acestei majorități, să se convină asupra  elaborării unei strategii-platformă, calată exclusiv pe interesul țării, pe care să se structureze programul de guvernare proiectat chiar și peste limitele acestei legislaturi, o strategie-platformă care în esență să țină seama de necesitatea refacerii puterii economice ca și, deopotrivă, de dreapta și echitabila redistribuire a venitului național în cadrul societății. În acest sens, să se ia în discuție și să se aprecieze propunerile tuturor părților, să se convină la un guvern și un prim ministru cât mai detașat de pasiunile și interesele interpartinice. Spre exemplu, apreciez că varianta Ciucă, parcă sugerată de președintele Iohannis, ar putea fi tuturor acceptabilă.

Se poate accepta așa ușor o astfel de propunere? În PNL se vorbește de Florin Câțu.

Ciucă este o propunere de vis, dar cu ochii deschiși. Cu răspundere față de țară. PNL-ul care tradițional ține cu dinții de putere fie și cu prețul trădării unor principii, s-o lase mai moale acum când i s-a dat o semi-lecție. PNL și USR-PLUS să abandoneze lupta oarbă pentru adjudecarea dreptei. S-a văzut la ce duce confruntarea, în loc de unitate solidară. PSD să abandoneze infatuarea fundată pe victoriile postdecembriste. Trăim alte vremuri. Acest nou AUR, vibrând de emoție, să lase loc gândirii realiste bazate pe contextul în care se mișcă România zilelor noastre. În fine, UDMR-ului să i se stăvilească posibilitatea șantajării politicii românești după cum gândește Budapesta. Mesajul trebuie să fie acesta: români, politicieni români, aveți de grijă ce faceți cu țara.

Vizualizari: 1966

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Radu Popa

Acum 4 luni

Siegfried Muresan e de ceva timp in PNL. Iar Basescu a ajuns unde trebuia, la groapa de gunoi a istoriei.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus