Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
13°C

Oficial. Restricțiile care rămân în vigoare, după încetarea carantinei

Oficial. Restricțiile care rămân în vigoare, după încetarea carantinei

Instituția Prefectului Sibiu anunță că după încetarea carantinei zonale în toate cele șapte localități din județul Sibiu, rămân în vigoare o serie de măsuri preventive, măsuri valabile în perioada stării de alertă.

Astfel, purtarea măștii de protecție este obligatorie în toate spațiile publice și închise și rămân în vigoare restricțiile de circulație din timpul nopții. Sunt interzise reuniunile cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private. 

"În baza H.G. 1065/11.12.2020 starea de alertă pe întreg teritoriul României a fost prelungită cu încă 30 de zile, începând cu 14.12.a.c", se arată în comuncatul autorităților.  

Principalele măsuri restrictive

-        În baza OUG 192/05.11.2020, pentru modificare și completarea Legii nr. 55/2020, purtarea măștii de protecție este obligatorie în toate spațiile publice, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă. 

-        Conform art. 2, alin 1 pct. 2 din Anexa 3 a H.G. nr. 1065/2020 în toate localitățile se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23,00-5,00, cu următoarele excepții: 

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

c) deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie;

-        Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, prevăzut la art.2  alin. (1) pct. 2 lit. a), din anexa 3 a H.G. 1065/2020 persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere.

-        Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, prevăzut la art. 2 alin. (1) pct. 2 lit. b)-d) din anexa 3 a H.G. 1065/2020,  persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

-        Declarația pe propria răspundere, prevăzută în anexa 3 a H.G. 1065/2020, trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

-        Se interzice desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private;

-        Activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective, se desfășoară în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult, cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 45 și al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare;

-        se interzic activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber, cu excepția celor care se desfășoară cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună, stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, după caz, cu ministrul tineretului și sportului, ministrul mediului, apelor și pădurilor sau ministrul agriculturii și dezvoltării rurale;

-        se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) în spații închise și deschise, cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente;

-        Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci.

-        În condițiile art. 5 alin. (3) lit. f) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare, se suspendă activitatea târgurilor, bâlciurilor și a talciocurilor, definite potrivit art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerțului cu produse și servicii de piață în unele zone publice, cu modificările și completările ulterioare.

Activitățile operatorilor economici de tipul (restaurante cafenele, etc) și activitățile instituțiilor culturale (cinematografe, Sali de spectacole, muzee, etc) se desfășoară conform Anexei 3 a H.G. 1065/2020 și a ordinelor emise în funcție de rata de incidență cumulată la nivelul județului/localităților.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 4600

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus