Sâmbătă,
23.01.2021
Partial Noros
Acum
12°C

Un Sibiu plin de hoți și de putori!

Luna trecută am încheiat un proiect în fața câtorva sute de copii din școlile din Sibiu, în care subiectul principal a fost colectarea deșeurilor.

Am pornit de la impactul pe care îl au asupra mediului gunoaiele pe care le producem zilnic și (nu) le gestionăm, pentru a ajunge la regulile de colectare selectivă implementate în Sibiu de patru ani. Deloc surprinzător, cei mai mulți din sutele de elevi de clasa a III-a și a IV-a au fost receptivi: viitoarele generații sunt mult mai sensibile la problemele de mediu. Adică au citit articole pe subiectul gestionării deșeurilor, au vizionat documentare despre gunoaie, astfel încât la întâlnirea on-line cu cei responsabili de gestionarea deșeurilor au pus întrebări chiar aplicate. După care au făcut sute de desene pe acest subiect. Unul din obiectivele proiectului a fost acela de a atrage atenția și adulților din jurul lor (părinți, bunici, unchi, vecini etc) asupra importanței colectării selective (detalii despre proiect găsiți aici).

De ce să le atragă atenția? Pentru că cei care locuiesc în Sibiu fac parte dintr-o comunitate în care mai bine de un sfert din locuitori fură atunci când vine vorba de taxa de salubrizare, iar mai bine de 80% nu respectă regulile colectării selective. 51.000 este numărul locuitorilor municipiului Sibiu care au găsit diferite metode de a falsifica realitatea în declarațiile de impunere pentru a nu plăti nici trei euro pe lună de persoană pentru gestionarea deșeurilor. Mai bine de 80% din gunoiul pe care îl aruncă locuitorii Sibiului nu este corect sortat și, prin urmare, ajunge direct la groapa de gunoi de la Cristian (detalii aici). 

Priviți imaginile de mai jos, în care apar mizeriile aruncate de sibieni în recipientele galbene, acolo unde ar trebui să ajungă doar plastic curat și metal curat (iar recipientele golite în imaginile de mai jos sunt cele în care se presupune că au fost cel mai bine sortate deșeurile).

Atât putem noi, ca și comunitate de oameni gospodari, după patru ani de colectare selectivă a deșeurilor.

În zonele de case sibienii dau dovadă că regulile sistemului de colectare selectivă pot fi, în mare, respectate. În zonele de blocuri, însă, acolo e dezastru. Iar cuvântul nu este dur deloc. La blocuri, demersul celor care respectă regulile de colectare selectivă este contaminat de gloate de minți primitive și trupuri leneșe. Gloate care în patru ani de zile – de când e implementat sistemul la Sibiu – nu au găsit nici măcar decența să-și arunce gunoiul neselectat în pubela neagră ori metalică, acolo unde trebuie depozitat rezidualul, adică cel care merge direct la groapa de gunoi. Cei care nu își aruncă gunoiul neselectat la rezidual disprețuiesc nu doar autoritățile, ci mai ales pe vecinii care depun efortul de a respecta regulile unui sistem care funcționează.

Plastic-metal, hârtie-carton, sticlă, biodegradabil, rezidual, deșeuri periculoase, deșeuri voluminoase, deșeuri din construcții, deșeuri electrice. Patru ani e prea puțin pentru sibieni să învețe aceste categorii, pentru care au fost făcute campanii peste campanii. Numai să nu vrei și nu găsești informații despre aceste reguli de la Sibiu.

Evident, celor mai mulți dintre sibieni le va fi greu să se identifice cu termenii de ”hoț” și ”putoare”. Ne vor revolta astfel de încadrări, când vorbim de un oraș de oameni mândri și cu un trecut amplu. Dar atunci când mai bine de un sfert din comunitate fură, iar 80% face doar lucruri de mântuială, cum poți denumi acea comunitate?

Absolut, putem cere autorităților niște platforme de depozitare mai civilizate în zonele de blocuri. Ba chiar putem cere drone care să supravegheze ridicarea deșeurilor ori recunoaștere facială la accesul la pubele (care, apropo, sunt contorizate automat prin cipuri, fiind înregistrate automat nu doar ridicările, ci și volumul aproximativ). Putem cere și acțiuni de amploare, prin care să aibă loc descinderi în fiecare casă și apartament pentru a se verifica dacă numărul de persoane din declarațiile pentru taxa de salubrizare corespunde realității.

Putem cere modificarea regulilor, care tocmai sunt la a treia schimbare. Cei care considerați că aveți o soluție mai bună de gestionare a deșeurilor, de recompensare a celor harnici, de sancționare a putorilor și a celor hoți, fiți liberi să vă exprimați părerile și sfaturile (aveți aici toate modificările propuse și datele de contact la care vă puteți trimite opiniile).

Putem cere multe de la autorități, dar până la urmă trăim într-o Uniune Europeană care are un principiu clar: poluatorul plătește!

Oricum, din punctul meu de vedere, în cazul colectării selective, autoritățile sunt înaintea cetățenilor în ceea ce privește reușitele în domeniu (Editare ulterioară: este vorba de autoritățile județene, cele care au implementat sistemul în județul Sibiu, nu de Primăria Sibiu, care propune acum un nou regulament de taxare, sunt autorități distincte). Cu toate smiorcăielile și reclamațiile legate de mărimea găurilor sau amenajarea zonelor de colectare ori costurile ridicării deșeurilor din construcții, Sibiul este al doilea județ din țară în care așa numitul sistem de management integrat al deșeurilor (SMID) – pentru care s-au dat bani europeni nerambursabili de acum vreo zece ani în toată țara – funcționează. Comparați cu dezastrul ecologic și social care s-a prelungit atâta timp la Pata Rât, groapa de gunoi de lângă Cluj-Napoca, unul din orașele-minune ale României.

Nu funcționează perfect, evident că este mult loc de mai bine, dar tocmai se extinde în zonele Agnita și Săliște și mai și pregătește un proiect tot din fonduri nerambursabile, de 73 de milioane de euro, pentru îmbunătățirea rezultatelor cu ajutorul unor noi metode de tratare a deșeurilor. Asta în timp ce un sfert din ”contribuabili” fură și cei mai mulți nici nu își dau interesul.

Nu avem un sistem de piste de biciclete precum ne dorim cei care pedalăm, nici sistemul de transport public care să convingă mai mulți sibieni ori să dea posibilitatea locuitorilor din zonele învecinate să renunțe la mașinile personale, dar avem un sistem de management al deșeurilor care funcționează de la A la Z de patru ani. Funcționează de la capacitatea de colectare separată a deșeurilor și contorizare automată a acestora, până la sortarea și valorificare a deșeurilor reciclabile. Bani din valorificare care se întorc tot în sistemul deșeurilor, deci ar trebui să ducă la taxe mai mici cu cât respectă cât mai mulți sibieni regulile. Funcționează de patru ani, timp în care cea mai mare parte a acestei comunități a căutat să îi dibuie hibe pentru care să nu îi respecte regulile. 

Doar că atunci când privești amploarea furtului (51.000 din 169.000 de sibieni se sustrag de la plata taxei de salubrizare) și a disprețului față de reguli, înțelegi că aproape orice argument va fi tratat precum în bancul acela cu ”nu ai șapcă”. Și că, de fapt, pe prea puțini interesează realitatea plictisitoare a regulilor. Fie acestea și de bun simț. E infinit mai ușor să inventezi scuze și să urli la alții, decât să încerci măcar să te informezi, pentru a-ți ține gura în loc să vorbești tâmpenii.

Lăsați, prin urmare, copiii să vă vorbească despre deșeuri! Surprinzător pentru mulți, s-ar putea să vă mire câte au de spus.

Vizualizari: 19432

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

23 comentarii

Igor Sevchenko

Acum 1 lună

Păi unde se plătește. Trebuia pus via administrarea blocurilor, etc. Era un sistem tâmpit prin primărie, apoi schimbat, apoi nașpa.
Raspunde

Ildiko Vlad

Acum 1 lună

Buna ziua, În ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor, poate ca rezultatele ar fi mai bune daca v-ati gândi să plasați tomberoane pentru hârtie carton și plastic cu capac mare, astfel încât să nu fi nevoit să iei bucata cu bucata gunoiul aruncat la plastic, spre exemplu pentru a îl baga pe orificiul acela micuț al tomberonului.... sau dacă ar fi altfel dimensionare. Spre exemplu de foarte multe ori desi merg cu 3 pungi la gunoi: plastic și metal, hârtie și carton și gunoi menajer, pur și simplu nu mai este loc în tomberoanele galbene și albastre, în acest caz trebuie să las sacii lângă tomberon iar operatorii de la salubrizare îi adună la comun cu gunoiul menajere. Înainte de a califica 80 % din sibieni în "putori" faceți ceva astfel încât să nu simtă că au colectat degeaba selectiv în momentul în care ajung cu gunoiul la tomberoane.... Mulțumesc!
Raspunde

Tiberiu Toto

Acum 1 lună

D.le Traian Deleanul putoare si hot esti tu !!! Pentru un jurnalist categorisirea oamenilor nu .ți face cinste si nici nu ai calitatea necesara Rusine
Raspunde

Mama Ta

Acum 1 lună

Trăiască partidul și oamenii acestuia
Raspunde

I li e Igna

Acum 1 lună

N ati inteles nimic ,nu fura cetatenii ,fura primaria si nu numai la gunoi ci si la vot ,atat timp cat copii mei sunt trecuti pe listele de vot ,in mod sigur sun trecuti si ca persoane care se afla in Sibiu ,desi ei sunt plecati in strainatate de mai bine de 2 ani .Si ca mine sunt sute de cazuri , asa ca despre ce vorbim si ma refer aici la zonele de case ,iar tovarasa purtatoare de cuvant care a dezinformat populatia si a creat niste discutii inutile in tot orasul ar trebui sa fie data afara din serviciu ,pentru ca nu si l face cum trebuie.Firma care fura este SOMA ,pentru ca la fiecare 4 luni baga mainile adanc in buzunarele cetatenilor acestui oras si primaria le tine isonul...Rusine...
Raspunde

Gata Destul

Acum 1 lună

No, de azi nu mai colectez deloc selectiv. De ce sa o mai fac? Tot asa platesc cat o familie de 6, tot asa la regularizare o sa platesc ridicarile suplimentare odata cu dobitocii. Lasa asa, sa ma doara si pe mine in C*** cum ii doare pe cei din primarie. Da, e o actiune de jaf unde se imparta banii intre Doamna cu Buze si Primareasa Vesnica. Gata, destul cu colectarea selectiva!
Raspunde

Ai Dreptate

Acum 1 lună

primaria in ansamblu e incompatibila cu sibienii, pare ca ii are drept dusmani si le vrea banii - mult mai multi bani, pentru a-i dona Soma. locuiesc la casa, colectez de la inceput 100% corect si anual am primit mariri de pret. de la 7 lei si ceva in 2019 la 11 in prezent si ar trebui sa platesc de 3 ori mai mult !! STOP. pana aici. OPC si justitie contra consliului local sb.
Raspunde

Un PSDist Mandru

Acum 1 lună

usurel, o medalie nu vrei ca tu reciclezi ?

Raspunde

Alexandru Patrichi

Acum 1 lună

Ce ușor jignești comunitatea! Articol scris la comandă pentru a justifica dublarea tarifelor de salubritate de la 1.01.2020. Poate alte firme pot strânge deșeurile mai bine!
Raspunde

Un Sibian

Acum 1 lună

Cand un articol denigreaza insistent si peste limita permisa oamenii (chiar daca in esenta are dreptate) si elogiaza exagerat autoritatile + Soma ceva pute d-le Deleanu, si nu e gunoiul. Asta e o campanie platita Soma pentru a-si justifica intentia de jaf ce o au in plan incepand cu 2021. De ce autorul nu face si o comparatie de preturi la ce a fost pana in 2019 si ce se propune din 2021 ? O ridicare suplimentara costa in decembrie 2020 3 lei, iar din ianuarie 2021 10 lei ?? 2 persoane in 2020 platesc 264 lei/an iar in 2021 platesc 430 ! Care e justificarea pentru dublarea pretului ? De ce sa plateasca cei de la case oalele sparte de cei de la bloc, daca ei colecteaza selectiv (pe verificate) 100% corect ?? Daca era o intentie buna la mijloc pentru educarea oamenilor era de inteles - premierea celor ce colecteaza corect prin tarife reduse si suprataxarea celor ce nu colecteaza corect. Dar nu, se doreste doar SUPARATAXAREA tuturor pentru maximizarea profitului Soma.
Raspunde

Nu fac parte din categoria "hoti si putori"

Acum 1 lună

Cine a permis unui numar atat de mare de sibieni ,sa se sustraga de la plata serviciului de salubritate, pe care ii numiti ”hoti”? De ce sa fie pedepsiti cei corecti, care respecta regulile? Prin noul regulament , pentru o familie cu 2 persoane taxa se va dubla, iar pentru o singura persoana care locuieste intr-un apartament, taxa se va tripla.Pentru pensionari, taxa este foarte mare.Pentru cei care dispretuiesc regulile, nu exista masuri punitive? Pubelele pentru hartie si plastic, din zonele de blocuri, nu sunt eficiente avand fanta foarte mica. Serviciul de salubrizare se ocupa si de intretinerea platformei betonate pe care sunt amplasate pubelele? Cum se spala si se dezinfecteaza aceste platforme care , mai ales in timpul verii, sunt un adevarat focar de infectie? Nu exista norme sanitare si pentru acestea?
Raspunde

Hhhh Kkkk

Acum 1 lună

ma intreb, impozite pe imobile se platesc? de ce nu se majoreaza cu 10 lei x 1 persoana x 15 metri patrati / nr.topo x12 luni si cel care nu are atatea persoane la respectiva adresa vine, da declaratie, si i se deduce ce declara, iar daca nu declara...
Raspunde

Hamnibal Antepircas

Acum 1 lună

In prețul de 11 lei câte kilograme(nu metri cubi, volum) sunt socotite? De ce nu fac băieții un sistem de acest la depozitare subterană cu acces prin cartela? Deschide trapa după ce a cântărit punga
Raspunde

Dani Bro

Acum 1 lună

Asta este unul dintre cei mai mai lingușitor, cerșește bani la diferite cunoștințe care știe ca are o mica afacere sau chiar o afacere de succes.. Personajul asta este de-o nesimțire rara...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Prenume Nume

Acum 1 lună

Tuturor celor nemulțumiți: marș la Vâlcea!
Raspunde

Un Oltean

Acum 1 lună

Nemulțumiți? Marș la Vâlcea!
Raspunde

Hoțul Și Putoarea

Acum 1 lună

Cum se sustrag Sibienii la plata gunoiului cand nici angajații Soma nu sunt scutiți, nici persoanele cu handicap si nici măcar cei ce nu locuiesc la acea adresă, daca pui 0 persoane iti pune automat 1 din oficiu, 11 lei, ce indrilugi acolo, ne confunzi cu tine si cu cei care te pun sa scrii astfel de articole mincinoase, unde sunt celelalte firme de salubritate, GeteSib si Schuster? Unde au dispărut? Cine e adevaratul hot si putoarea care isi bate joc de sibieni? Ipocritule!
Raspunde

Teo Grigoreanu

Acum 1 lună

Adevărul este ca de obicei la mijloc...sunt multi pe la blocuri, in special cei care sunt de la sate si stau doar peste saptamana în oraș, care aruncă cum le vine in containerul care e mai gol. Nu o luați ca pe o jignire, si eu sunt de la tara, dar realitatea asta este. Se aruncă aiurea... Însă din păcate singurele masuri pe care se pare că le poate lua statul român în orice privința este suprataxarea...Cat despre Soma, treaba mirosea puternic de la început.Ce nu înțeleg eu, DE CE AM MAI VOTAT FDGR DACA DE CAND A PLECAT IOHANNIS SIBIU MERGE DIN INERȚIE?CONTRAZICETI.MA CU ASTA...ORICE S.A FACUT DIN 2015 INCOACE ESTE DE MÂNTUIALĂ!!!
Raspunde

Che G

Acum 1 lună

Traiane bist du manipuliert?
Raspunde

UnPSDist Mandru

Acum 1 lună

Nu va mai lamentati atat , sunteti putori atat timp cat majoritatea nu respecta niste reguli devenite de bun simt. Am in cartier, in City Residence vecini care isi aduc gunoiul cu masina, nu m-ai vorbesc de jeguri care si-l aduc de la casele din apropiere. Suntem putini cei care reciclam pe cat posibil dar aici vad multi tineri care nu fac asta si greu n-ar fii , dar cand esti putoareorice e greu. Mai vad sclavetii din Germania care acolo stau pe acolo cu ochii cat cepele sa nu-si ia amenda iar aici isi arunca mizeriile fara nici un discernamant. Traiane esti tare , da-i inainte scoatele ifosele din cap!

Raspunde

Sibian Sibian

Acum 1 lună

Articol scris partinitor si usor jignitor la adresa comunitatii. Pare mai degraba un “publireportaj”

Raspunde

Cetatean Cetatean

Acum 3 săptămâni

Proiectul are deficiente. Acces dificil prin fantele inguste, amplasarea clopotelor improvizat, lipsa igiena (tarcurile de lemn lemnul nu se pot igieniza eficient, platformele nu au scurgere, nu sunt plane, baltesc mizerie). Pe mine personal ma deranjeaza si galagia la ridicare la 7 dimineata si in weekend. Si cum zicea cineva mai sus, cel mai important e lipsa de COinteresare - lipsa centre reciclare!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! De ce am face "donatii" unor firme de reciclare ???? Si sa mai si platesc gunoiul???? N-au decat sa-l castige cinstit, prin munca! La asa o concluzie, ma gandesc daca sa mai reciclez in continuare :)))) E aceeasi greseala a autoritatilor ca cea cu trasatul aleilor in zonele verzi pe unde vrea proiectantul. Oamenii vor merge oricum prin iarba pe cel mai LOGIC /scurt drum. Concluzia: trebuie sa respectam si sa conteze OAMENII !!!!!!!!!!!!!!!
Raspunde

Porfir Radauteanu

Acum 2 săptămâni

Si iata, domnilor, cum avem parte de o noua nota de matematica Deleanica. "mai bine de un sfert din locuitori [...] iar mai bine de 80% nu respectă". Asadar, domnul Deleanu, umanist prin excelenta, matraseste si notiunile elementare de aritmetica, in fond, nu mai mentionam si repetarea termenilor in aceeasi fraza. Dar ce legatura este intre jurnalism si exprimarea corecta? . Revenind. Asa, Sibiul are o populatie de peste 105% (pt Dl. Deleanu specificam ca un sfert este egal cu 25% dintr-un tot). Dar desigur ca nu veti publica comentariul acesta, Dl. Deleanu fiind un adevarat "golden boy" al redactiei dvs.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus