Miercuri,
03.03.2021
Cer Senin
Acum
11°C

Un asistent medical sibian, primul român vaccinat anti-COVID în America

Un asistent medical sibian, primul român vaccinat anti-COVID în America

Primul român care a primit o doză de vaccin anti-COVID, în SUA, este un asistent medical originar din Sibiu. În vârstă de 42 de ani, Nicolae Narcis Paștiu s-a mutat la New York în urmă cu 20 de ani, având specializarea chirurgie cardio-toracică și transplant de inimă. Când situația a fost cea mai dramatică la New York, sibianul a cerut să fie transferat la unitățile COVID, unde a lucrat exclusiv din martie până în mai, iar apoi ocazional.

Narcis este asistent medical la unul din cele mai cunoscute spitale din New York. S-a aflat printre primii 50 de oameni din SUA care au primit vaccinul anti-COVID și le transmite românilor să ia parte la această campanie internațională de combatere a răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus. Despre vaccin spune că i-a provocat un minim disconfort și că a fost emoționant să îl primească în sfârșit.

În 15 decembrie, sibianul în vârstă de 42 de ani a primit prima doză de vaccin anti-COVID, fiind, spune el, primul român din Statele Unite ale Americii care a beneficiat de vaccinare. „Am primit vaccinul Pfizer BioNTech. Nu am avut simptome adverse. Doar disconfort tipic pentru o zi sau două. Pot să spun că a fost emoționant să primesc vaccinul, nu din teamă, ci din bucurie. Am văzut și participat la scene de o tristețe greu de explicat. Asta e o soluție mult așteptată. O să iau a doua doză pe 4 sau 5 ianuarie”, spune acesta. 

Asistentul medical spune că își dorește să revină la Sibiu cât mai curând și este sigur că vaccinul este răspunsul la problemele pe care noul coronavirus le-a provocat în ultimul an. „Împreună cu colegii suntem optimiști și entuziasmați să avem un răspuns pandemiei. Îmi doresc o revenire la normal și o vizită la Sibiu în 2021.”

Spune că este încă foarte apropiat de casa părintească și chiar avea în plan o vizită la Sibiu anul acesta. Din păcate, pandemia i-a răpit această plăcere.

„M-am stabilit la New York acum 20 de ani. Am crescut în Sibiu și am familia acolo. Tatăl meu s-a pensionat de la unitatea de pompieri din Sibiu. Crescând în jurul unității am fost fascinat de ambulanțele SMURD din Sibiu. Țin legătura cu țara, cu prietenii și familia de acolo. Și bineînțeles că și votez (la secția consulară) la toate alegerile din România. Aveam planificată o vizită la Sibiu în septembrie, care nu s-a materializat din cauza pandemiei. Sper ca cetățenii români să urmeze oamenii de știință ca să punem capăt pandemiei. Am văzut scene inimaginabile și nu doresc să ne întoarcem acolo. Îmi doresc să pot veni din nou la Sibiu la o cafea "pe centru"”, povestește Narcis.

A doua doză de vaccin o va lua la începutul lunii ianuarie.

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

D .

Acum 2 luni

poate luati legatura si cu Liliana Branga, tot sibianca, tot in State vaccinata, tot cadru medical.
Raspunde

Moni Dan

Acum 2 luni

La americani a început primul val de vaccinare, pentru medicii aflați în linia întâi. Theo Trandafirescu este pneumolog și lucrează la secția ATI a unuia dintre cele mai mari spitale din New York. Are în grijă pacienți cu COVID 19 și pe 17 decembrie a primit prima doză de vaccin. Theo Trandafirescu, medic terapie intensivă: „Am făcut prima doză acum două zile, următoarea doză la 21 de zile de la prima. Mă simt bine, nu am simptome, e vaccin sigur. O treime dintre cadre nu au fost vaccinate. Dacă noi vom prezenta reacții adverse, să poată interveni ei, să nu existe o problemă.” Acum care este primul roman vaccinat???
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus