Vineri,
23.04.2021
Cer Senin
Acum
13°C

Precizările Soma referitor la noile taxe de salubrizare: tarifele noastre rămân nemodificate, noi nu avem nicio implicare

Precizările Soma referitor la noile taxe de salubrizare: tarifele noastre rămân nemodificate, noi nu avem nicio implicare

Creșterea în amploare a discuțiilor generate de modificările propuse pentru taxa de salubrizare în municipiului Sibiu a determinat reprezentanții Soma – operatorul de colectare și transport a deșeurilor – să emită un comunicat în care subliniază că nu au nicio implicare în realizarea noului regulament de modificare a taxei. Și că, indiferent de cum modifică autoritățile locale taxele de salubrizare percepute de la populație, tarifele pe care compania le percepe de la autorități rămân nemodificate.

”Compania Soma nu are în atribuții și nici nu are competențe conferite de lege în redactarea și modificarea Regulamentelor care prevăd instituirea taxelor de salubrizare și nu poate solicita majorarea sau diminuarea taxelor. În temeiul Legii Salubrizării nr. 101/2006 si a Legii 51/2006, competența exclusivă a emiterii și a aprobării Regulamentului de taxă de salubrizare revine consiliilor locale”, precizează reprezentanții Soma SRL într-un comunicat remis redacției Turnul Sfatului. Potrivit lor, indiferent de cum vor percepe primăriile taxa de salubrizare de la populație și persoane juridice, tarifele pe care Soma le percepe de la administrații pentru serviciile de salubrizare rămân nemodificate (ultima dată acesta au fost modificate în toamna anului 2019).

”Oricare ar fi cuantumul taxelor și oricum ar fi modul de stabilire al acestora de către autoritățile publice locale, tarifele noastre rămân nemodificate indiferent de aprobarea sau respingerea noului Regulament de către Consiliul Local al municipiului Sibiu”, comunicat Soma SRL

Reprezentanții societății amintesc și faptul că din taxele de salubrizare încasate de la populație de către autorități acestea din urmă plătesc ”atât serviciile de colectare și transport, cât și serviciile de tratare/sortare și de eliminare a deșeurilor, precum și instrumentele economice percepute de Administrația Fondului pentru Mediu prin OUG 196/2005, anume contribuția la Economia Circulară, în cuantum de 80 lei/tona de deșeuri reziduale depozitată”.

Deoarece nu sunt implicați și nu au responsabilități în stabilirea taxelor de salubrizare, reprezentanții Soma arată că lasă autoritățile și cetățenii să își expună punctele de vedere pe acest subiect. ”Dorim să ne delimităm de polemica recent apărută în spațiul public, Soma nefiind parte a acestui proces. Mai mult, intenționăm să nu ne lăsăm implicați în acest proces de dezbatere, lăsând spațiul la dispoziția celor în drept: autoritățile locale si cetățenii. Rugăm, totodată, publicul activ implicat în dezbateri și mass-media să se informeze temeinic sau să ne contacteze pentru un punct de vedere, anterior lansării unor acuzații la adresa societății SOMA legate de eventuale beneficii care ne-ar fi conferite de noul Regulament”.

Chiar dacă nu precizează în mod expres, cei de la Soma fac referire și la zvonurile care circulă mai ales prin rețelele de socializare referitoare la apropierea dintre această firmă și anumite formațiuni politice. ”Soma nu are afinități partinice, nu este și nu a fost implicată în campanii electorale, indiferent de nivelul lor, singura noastră preocupare fiind cea a unor servicii de calitate în beneficiul public”, se mai arată în comunicatul semnat de Ionuț Rusu, directorul Soma Sibiu.

 

Redăm mai jos, integral, comunicatul emis de Soma Sibiu SRL (sublinierile le aparțin)

Comunicat de presă

Compania Soma, în calitate de operator delegat al activității de colectare și transport a deșeurilor municipale în Zona 1 Sibiu, în contextul unor dezbateri intense pe diferite canale media cu privire la propunerea de Regulament de Taxă de salubrizare lansată în consultare publică de Primăria municipiului Sibiu, pentru evitarea oricăror confuzii și pentru transparența acestui proces, dorește să aducă următoarele precizări:

 - Compania Soma a fost desemnată câștigătoare în urma unui proces de achiziție publică în anul 2016, pentru a desfășura activitatea de colectare a deșeurilor municipale de pe raza municipiului Sibiu și a altor 21 de localități din proximitate. Toate documentațiile de la momentul licitației și până în prezent au fost și sunt elaborate de autoritățile locale în funcție de necesitățile și condițiile legislative în vigoare. Inclusiv regulamentele de salubrizare în vigoare de la acea dată și până în prezent au fost redactate de autoritățile locale și nu au servit în niciun fel companiei noastre, ele fiind exclusiv un temei administrativ pentru taxarea utilizatorilor beneficiari ai serviciilor de salubrizare.

- Ulterior acestei proceduri de licitație publică, s-a încheiat contractul de concesiune a activității de colectare și transport a deșeurilor municipale cu entitatea care monitorizează gestionarea deșeurilor în Zona 1 Sibiu, anume Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ECO Sibiu, care este constituită din unitățile administrativ teritoriale membre. Conform contractului, tarifele noastre sunt exprimate în lei/tonă și cantitatea transportată este facturată fiecărei unități administrativ-teritoriale, la sfârșitul fiecărei luni.

- Compania Soma nu are în atribuții și nici nu are competențe conferite de lege în redactarea și modificarea Regulamentelor care prevăd instituirea taxelor de salubrizare și nu poate solicita majorarea sau diminuarea taxelor. În temeiul Legii Salubrizării nr. 101/2006 si a Legii 51/2006, competența exclusivă a emiterii și a aprobării Regulamentului de taxă de salubrizare revine consiliilor locale.

- Taxele locale percepute de autorități de la utilizatorii serviciului sunt menite a acoperi atât serviciile de colectare și transport, cât și serviciile de tratare/sortare și de eliminare a deșeurilor, precum și instrumentele economice percepute de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) prin OUG 196/2005, anume contribuția la Economia Circulară, în cuantum de 80 lei/tona de deșeuri reziduale depozitată.

- Oricare ar fi cuantumul taxelor și oricum ar fi modul de stabilire al acestora de către autoritățile publice locale, tarifele noastre rămân nemodificate indiferent de aprobarea sau respingerea noului Regulament de către Consiliul Local al municipiului Sibiu.

Prin urmare, dorim să ne delimităm de polemica recent apărută în spațiul public, Soma nefiind parte a acestui proces. Mai mult, intenționăm să nu ne lăsăm implicați în acest proces de dezbatere, lăsând spațiul la dispoziția celor în drept: autoritățile locale si cetățenii.

Rugăm, totodată, publicul activ implicat în dezbateri și mass-media să se informeze temeinic sau să ne contacteze pentru un punct de vedere, anterior lansării unor acuzații la adresa societății SOMA legate de eventuale beneficii care ne-ar fi conferite de noul Regulament.

În final, dorim să facem public faptul că SOMA nu are afinități partinice, nu este și nu a fost implicată în campanii electorale, indiferent de nivelul lor, singura noastră preocupare fiind cea a unor servicii de calitate în beneficiul public.

Întotdeauna ne-am arătat deschiderea în a comunica și acționa ori de câte ori a fost cazul în relația cu cetățenii și asigurăm pe toți sibienii că în ultimii patru ani, toate cele peste 11 milioane de colectări ale recipientelor de deșeuri puse la dispoziție au fost efectuate cu toată bună-credința, în deplin acord cu legea și cu contractul de delegare, cu respect pentru mediu și pentru cei pe care îi servim zilnic cu dăruire.

         Cu deosebita considerație,

                                                                                     Director,         

                                                                              Ing. Ionuț RUSU

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Apolitic W

Acum 3 luni

Soma nu a venit din Bacau la Sibiu ca sa faca voluntariat , a venit sa faca bani . De aceea as fi apreciat ca in comunicatul de mai sus sa apara si niste date , pe langa povesti. Spre ex. niste bilanturi contabile anuale , poate chiar din 2016 pana in prezent , de asemenea poate ar fi ajutat si tariful pe tona la toate serviciile prestate ca sa putem face o comparatie. In fine, ne-ar ajuta foarte mult si ADI Eco cu ceva date ca se ne lamurim de ce din 2016 pana in prezent tariful de salubritate a crescut de cateva ori in conditiile in care , teoretic, din selectarea gunoaielor ar fi trebuit obtinute ceva venituri din vanzare plasticului, sticlei, compostului s.a.m.d.
Raspunde

Laleaua Neagra

Acum 3 luni

Daca tarifele Soma ramin NEMODIFICATE si nu este implicata in noile TAXE aberante, atunci CINE le-a CLOCIT , si unde se ASCUND BANII (diferenta din marirea TAXELOR )
Raspunde

Ionica Udrea

Acum 3 luni

Pai daca Soma zice ca nu modifica nici un tarif , atunci cine alta decat primaria ,cu votata la conducere, incaseaza diferenta !! Sa ne traiasca si sa ne taxeze cat mai bine pentru salariile si primele lor ! Avem ce votam !

Raspunde

Toma Toma

Acum 3 luni

Cred ca pisica se afla in curtea Primariei Sibiu!Aceasta nu stie si nu poate gestiona problema gunoiului!Vedeti doar ca banii se incaseaza de catre Primarie(ca si impozitele)dar cu cine sa rezolvi aceste probleme?Primaria nu a facut NIMIC pentru sibieni;comparati cu cine doriti Sibiul si ramanem in pierdere! Aroganta si incompetenta slujbasilor de aici nu rezolva problemele platitorilor de taxe din oras.Daca ar fi doar salariile angajatilor din Primarie,i-am bate pe multi din tara! PS-Apoliticule,oare de ce CON-A a construit peste tot in tara?Tot asa a ajuns si SOMA la Sibiu!

Raspunde

Ion Gheorghe

Acum 3 luni

Putem presupune ca Soma a facut initial contract pt un numar de clienti, dar primaria nu a reusit sa adune banii de la toti-( vezi 51000 lipsa ) si astfel solutia cea mai usoara e sa mareasca tarifele pt a acoperi si plata celor care nu platesc. Asta pe de o parte. Pe de alta parte nu cunostem contractul , asa ca nu putem aprecia spusele dir. de la Soma. Cum naiba au aterizat astia aici ? Au fost adusi cu promisiuni /angajamente clare.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus