Marţi,
02.03.2021
Innorat
Acum
2°C

FOTO/VIDEO Aproximativ 300 de sibieni protestează împotriva taxei de salubrizare: „Incompetența personalului din primărie o plătim noi acum”

FOTO/VIDEO Aproximativ 300 de sibieni protestează împotriva taxei de salubrizare: „Incompetența personalului din primărie o plătim noi acum”

Actualizare: După o oră în care și-au arătat nemulțumirile, oamenii au început să plece. În momentul de față, în Piața Mare mai sunt în jur de 50 de oameni. Protestul s-a desfășurat pașnic, nefiind înregistrate incidențe. Jandarmii au circulat printre oameni și i-au rugat să păstreze distanța, iar protestatarii s-au conformat. Niciun reprezentant al administrației locale și nicio oficialitate nu a ajuns în Piața Mare pentru a discuta cu oamenii. Au fost voci printre cei prezenți care au anunțat continuarea protestelor.

Știre inițială: Aproximativ 300 de sibieni au ajuns, duminică după-amiază, în Piața Mare din Sibiu pentru a protesta împotriva modificării taxei de salubrizare. Oamenii sunt nemulțumiți pentru că această taxă se va stabili în funcție de locuință și nu după numărul de persoane. Spun că cei mai afectați vor fi pensionarii și oamenii cu salarii mici pentru care 430 de lei este o sumă mare.

În jur de 300 de oameni s-au strâns în aceste momente, în Piața Mare, în majoritate vârstnici pentru a protesta împotrivă majorării taxei de salubrizare. Principala nemulțumire a oamenilor este faptul că aceasta va fi calculată în funcție de locuință și nu pe numărul de persoane.

„Cei care au întocmit acest regulament nu dovedesc că sunt cetățeni ai Sibiului. Chiar dacă se implementează niște legi fără rost ar fi trebuit ca acest regulament să fie în interesul sibienilor și nu povești cum sunt acum. Au spus că vor face acces cu card astfel încât, fiecare care selectează corect să poată fi identificat, la fel ca și cel care nu selectează corect. Au trecut mai bine de zece ani de atunci, nu s-a făcut nimic. De vină este și infrastructura proastă pentru care primaria nu a făcut nimic”, spune un protestatar.

Un altul se întreabă cum de s-a ajuns ca aproape 50.000 de sibieni să nu-și plătească gunoiul.

„Aproape 50.000 de sibieni nu-și plătesc taxa de salubrizare. Cum s-a ajuns aici? Incompetența personalului din primărie o plătim noi cum”.

Unii dintre cei prezenți la protest nu înțeleg logica pe care se bazează stabilirea noii taxe de salubrizare.

„Adică acolo unde sunt zece persoane vor plăti ca unul singur? Unde este logica? De ce să plătim noi pentru alții”, spune unul dintre protestatari.

„Este managemenul prost al primăriei. Eu am pensie de 1.000 de lei și 430 de lei este foarte mult pentru mine”, spune o protestatară.

„Sunt familii cu două persoane și pentru care încasează două salarii și alocația pentru copil și plătesc la fel ca mine care am o singură pensie”, mai spune o femeie.

De asemenea, un alt protestatar este de părere că „Nu apartamentele generează gunoi, ci oamenii”.

O altă protestatară a spus că dacă se va întâmpla să se modifice această taxă, ăți va aduce gunoiul, de două ori pe săptămână și îl va depozita în fața primăriei. „Eu o să vin de două ori pe săptămână și o să pun gunoiul la primărie, pentru că toate le plătim mai scump”, a spus aceasta.

Oamenii s-au grupat cât mai aproape de sediul Primăriei Sibiu, dar păstrează distanțarea socială. De asemene, toți poartă măști. Spun că și-ar dori să vorbească cu un reprezentant al primăriei, dar nu este nimeni la fața locului.

Cei care asigură buna desfășurare a protestului sunt jandarmii.

Vă reamintim că noul regulament pentru taxa de salubrizare lansat de Primăria Sibiu în dezbatere publică până pe 17 ianuarie 2021 va crește de la 132 de lei, la 430 de lei pe an taxa de salubrizare pentru sibienii care locuiesc singuri. Pe de altă parte, o familie cu cinci persoane care plătea anul trecut 660 de lei taxă de salubrizare, va plăti cu 35% mai puțin anul acesta, adică 430 de lei. Acesta este unul din motivele pentru care sibienii reacțonează.

 

 

 

 

 

 

Vizualizari: 3819

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

16 comentarii

Sibian Sofer

Acum 1 lună

Votati in continuare dUamna Fodor , Huja si Grecu. Si apoi iesiti la proteste...

Raspunde

Apolitic W

Acum 1 lună

Din pacate, ca intotdeauna in Romania , cetatenii sunt deliberat indusi in eroare . Primaria Sibiu are o vina, fara indoiala, dar principalul vinovat este AdiEco , condus de domna arvocata Daniela, care a permis triplarea tarifelor de catre monopolul Soma . Asociatia asta este cel putin nefunctionala , daca nu cumva corupta, nu are un control politic si serveste mai degraba interesele monopolului Soma decat ale cetatenilor. Primaria Sibiu nu mai are nici o atributie in salubrizare decat colectarea taxelor si un firav vot in consiliul de administratie AdiEco. Binenteles , legislatia proasta data din topor de administratia centrala contribuie si ea la acest scandal. Lectie pentru viitor :cand Sibiul mai intra in astfel de asociatii , municipiul trebuie sa aiba ponderea in functie de locuitori si buget . Din pacate , principalul responsalbil de situatia asta , domna arvocata, "tace ca porcul in cucuruz".

Raspunde

Ion Iolanescu

Acum 1 lună

Sunt de acord cu tine, ADI ECO este principalul responsabil de managementul colectarii deseurilor. Ei se scuza acum ca a crescut pretul pentru compostarea deseurilor biodegradabile, dar de 5 ani de zile nu au fost in stare sa faca o statie. Au vandut gogosi inainte de alegeri si probabil peste 4 ani o sa fie aceeasi poveste, o sa caute o locatie in care sa faca statia. Daca ADI Eco este o asociatie ,as zice ca tarifele pentru populatie trebuie sa fie aceleasi in fiecare localitate. Iti dai seama cat de bine este gestionata aceasta asociatie aruncand o privire pe site. Daca ai nevie de informatii referitor la un material, in ce tip de tomberon in arunci, sunt sanse mari sa nu poti determina acest lucru citind sectiunea lor de colectare selectiva. Oricum informatiile referitoare la tipurile de deseuri sunt diferite intre site-ul acestei asociatii, site-ul Soma si informatiile primite si gasite la ghene.
Raspunde

Che G

Acum 1 lună

Asta cu 50000 de oameni nu plătesc gunoiul e pentru prosti

Raspunde

No Name

Acum 1 lună

Daca primaria stie ca sunt 50000, inseamna ca stie si cine sunt cei ce se sustrag... Oare de ce nu a facut nimic pentru a-i pune la plată??? Sau mai sunt ceva interese si acolo??
Raspunde

Teo 1

Acum 1 lună

Dupa ce am fost primii pe tara la rata de infectare cu covid,am ajuns sa avem si cel mai scump proiect, pentru serviciul de colectare a gunoiului.Primaria sa sustina interesele sibienilor si nu interesele unei firme private, sa nu- si acopere incompetenta in colectarea acestor taxe, prin impunerea unor tarife aberante in detrimentul locuitorilor de buna credinta.Sa explice d na recent aleasa in functia de primar, cum e posibil ca in toate municipiile, care sunt sigur ca se confrunta cu aceleasi probleme,aceste tarife sa fie mult mai mici decat cele din proiectul actual, conceput parca intentionat impotriva sibienilor.Bravo consilierilor, care au afirmat raspicat ca nu-l vor vota si astept fapte nu doar vorbe, de care ne-am saturat.
Raspunde

Tot Gunoiul

Acum 1 lună

O singură întrebare pentru DOAMNA PRIMĂRIE cine a făcut acest REGULAMENT. Cu nume și prenume să fie publicat să știe sibienii cine sunt eminențele lor!
Raspunde

Nicoleta B

Acum 1 lună

Știați ca in Bucuresti exista un sector in care cetățenii nu plătesc taxa de salubritate? Este vorba de sectorul 3. Aceasta taxa este suportata de primăria sectorului. Așa ca sa lase vrăjeala cu reglementarile europene si alte aiureli de genul acesta.
Raspunde

SB01 XXX

Acum 1 lună

La cat a fost excedentul anuntat zilele astea, ar putea sa plateasca primaria tot! Sau daca nu sa revenim la contracte individuale cu SOMA sau alti operatori, nu ne intereseaza intermediarii... Daca pt curent si gaz se poate, de ce nu la fel si pt gunoi?!
Raspunde

Bogumil Agușteriței

Acum 1 lună

Sibiul are nevoie de un primar si de un CL demni de anul 2021, capabili sa genereze proiecte si sa duca Sibiul la urmatorul nivel. S-au pierdut cateva trenuri. Uitati-va la TM, Oradea, CJ, BV. Noi cu doamna Fodor suntem ca in anii 90.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Casiana Vestemean

Acum 1 lună

Va plangeti pentru cateva zeci de lei in plus! Cine nu are avutie nu este vrednic de Sibiu! Aici e loc doar de noi, cei care am muncit si am pus ban pe ban! Restul, intoarceti-va la Presaca si Caineni!
Raspunde

Sibian Neimbecil

Acum 1 lună

Eu as fi marit cu 50000% taxa de salubrizare si impozitele sibienilor, asa poate nu mai voteaza sasalai trogloditi si incompetenti! Scapati bai de sindromul iobagului indragostit de stapan!
Raspunde

Gheo Felinaru

Acum 1 lună

Da,da, tu votezi cu PSD
Raspunde

Rosu Detot

Acum 1 lună

"Ca romanu´ nu-i nici unu´, unu´-i toti si toti is unu´". S-o dus si unitatea, pentru 11 lei pe luna. Pacat.
Raspunde

Laviniu Ciomolugma

Acum 1 lună

Eu sunt de acord sa platesc si de 10 ori mai mult, doar sa nu zic ceva sa deranjez sasalaii adormiti si superiori din primarie! Mai bine stau cu vecinii la un rachiu si un mititel si protestam din spatele geamului acasa.
Raspunde

Marius S.

Acum 1 lună

Am votat acelasi primar ( eu nu ) ca a facut si a dres . Ce ne asteptam , stim si cunoastem aceeasi nepasare fata de cetatenii Sibiului . Asa suntem noi dam vina inte noi , ca unul e singur si plateste mult si ca altii sunt mai multi si platesc mai putin . De aceea a fost mitingul ? De taxa si asa foarte mare , nu se spune ? Despre igienizarea pubelelor o data la trei luni promisa la inceput , despre mirosul si jegul care insoteste masinile Soma , despre trantitul pubelelor de catre servantii masinilor si lasatul lor pe unde se nimereste ....nimic ? Ca de obicei trebuie sa inghitim ce ni se da . Stai linistit sibianule primaria stie ce nevoi ai tu . Somn usor.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus