Joi,
18.07.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Un artist a lăsat Spania pentru Sibiu. Combină golful cu dragostea pentru pictură, într-un atelier din centrul orașului

Un artist a lăsat Spania pentru Sibiu. Combină golful cu dragostea pentru pictură, într-un atelier din centrul orașului

Într-un mic atelier ascuns într-o curte din centrul orașului, un artist sibian îmbină plăcerea de a juca golf cu cea de a picta. A lăsat frumoasele străzi din Spania și barurile pe care le-a colorat cu peisaje din copilăria sa și din viețile patronilor care i-au pus la dispoziție zidurile localurilor, a revenit acasă și a început să dezvolte proiecte dragi sufletului său. Unul din ele este crearea unui mini teren de golf, la Cisnădioara.

De mai bine de doi ani, Alin Trif își petrece o mare parte din timp într-un frumos și vechi apartament din centrul Sibiului. Nici pandemia nu l-a putut ține departe de locul acesta, astfel că anul 2020 și l-a petrecut în egală măsură aici, printre pensule și culori, și pe mini terenul de golf pe care a reușit să îl deschidă la Apfelhaus în Cisnădioara. Acum așteaptă ca vremea să se îmbuneze, pentru a-și putea relua activitatea sportivă preferată și între timp lucrează la alte proiecte importante pentru el – așa cum este expoziția pe care o vom putea admira curând, într-un bar din centrul vechi, și care are o poveste cu totul deosebită. 

Dar să nu mergem prea departe cu povestea. Totul a început atunci când Alin a plecat în Spania. Terminase Artele la Sibiu și intrase la facultate. A plecat la Timișoara, dar „simțeam că vreau și că pot mai mult. Așa că am plecat în Spania. Chiar atunci intraserăm în UE și nu era atât de ușor să pleci. Facultatea mea era recunoscută doar de trei universități din Spania – Barcelona, Madrid și Zaragoza. Eu stăteam în sudul Spaniei, către Sevilla. Am ajuns să lucrez într-un bar unde am avut prima expoziție, apoi încă una, apoi într-un final am ajuns chiar să expun la Casa de Cultură. Stăteam într-o comunitate de mărimea orașului Cisnădie. Mă simțeam ca într-o vacanță, dar nu asta se presupunea că trebuie să fie. În al patrulea an petrecut acolo am primit o bursă de design interior, ceea ce începusem oricum deja să fac”, își amintește artistul sibian.

În același timp, Alin a lucrat, în perioada petrecută în Spania, cu autoritățile locale și județene, ajutând la integrarea familiilor de imigranți în comunitate, îndeosebi a copiilor. 

Pictura ajunsese să îi ocupe cea mai mare parte din timp așa că a decis să renunțe la locul de muncă și să se dedice în exclusivitate artei. Era într-o permanentă competiție cu el însuși, pentru a picta mereu proiecte mai deosebite.

„Renunțasem la job-ul de atunci și mă dedicam doar picturii – design exterior, interior, tot ce ținea de pictură. Ajunsesem la un moment dat să concurez cu locațiile pe care tot eu le pictasem înainte. Cumva trebuia să îmi depășesc singur design-urile. Parcă pluteam, așa, cumva, dar era totul constructiv, creativ. Am făcut peste 200-300 de lucrări într-un singur an. Pământul acela are o vibrație deosebită, bucurându-se nouă luni pe an, de soare.”

„Lumea știe unde e Sibiul pe hartă, dar România nu”

Toată această poveste a ținut opt sau nouă ani. După ce a terminat studiile, a aprofundat în continuare designul interior, lucrând în același timp și la alte proiecte. Unul din ele va fi admirat curând la Sibiu.

„Am avut o expoziție în Malaga. Se numea „Rădăcini”. Am plimbat tablouri cu Sibiul în toate orașele din zona aceea. Îmi place Sibiul și mă simt mândru să spun că sunt de aici. Toată lumea știe unde e Sibiul, nu știe unde e România”, spune Alin râzând. „Ca o coincidență, am realizat că prima dată când am prezentat aceste tablouri a fost în 2012, iar acum, în 2021, iată, le prezint din nou, însă chiar la Sibiu. Vor fi expuse în Ellixirz”, explică artistul.

Golf, artă și învățăcei

Într-o vacanță a cochetat cu golful și a fost bucuros să descopere că îi plăcea mult acest sport. Atât de mult încât a început să îl picteze. „După un timp am realizat că sunt atât de pasionat de golf încât am creat un proiect denumit „Pasiune pentru artă și golf” și de aproximativ patru ani de când m-am întors acasă am ajuns să am proiecte în toată țara cu terenuri de golf, ba chiar și în Bulgaria, unde lucrările sau proiectele mele au fost oferite câștigătorilor de la concursuri de golf. Sunt bucuros că sunt singurul din țară care este atât jucător cât și artist”, spune Alin.

Nici carantina nu l-a oprit. Ba chiar a avut atunci mai mult timp să se dedice pasiunii sale.

„Mă liniștea foarte mult. Am ajuns să mă bucur că vine weekendul și că pot să stau în natură, mai ales în perioada carantinei, pentru că era unul din sporturile care puteau fi jucate în siguranță.”

Alin e fericit că în România există un loc pentru arta lui și că modul în care îmbină golful cu cealaltă mare pasiune a sa este cu siguranță apreciat. „Am avut o expoziție la București, acum am una la Cluj, două lucrări sunt la Alba și mă bucur că se propagă această pasiune, în restul țării. Partea interesantă este că aici, în acest atelier micuț din Sibiu, se întâmplă multe lucruri interesante”, mărturisește artistul. 

Recent a realizat, alături de învățăceii săi, trofeele oferite în cadrul unui mini turneu de golf susținut chiar anul trecut, în care au fost implicați mai mulți copii alături de părinții lor.

Două din picturile sale au ajuns chiar la actualul președinte al României, Klaus Iohannis. Au fost cumpărate de o familie din Sibiu, apropiată de familia prezidențială. 

„De ziua domnului președinte, această familie au crezut de cuviință să îi ofere cadou cele două picturi ale mele, din colecția Black & White. Partea faină a poveștii este că după aproximativ o lună am avut o colaborare la terenul de golf de la Pianu de Jos, Golf Colub Paul Tomiță. Văzându-l pe președinte, m-am dus la el, m-am prezentat, i-am urat la mulți ani și i-am mărturisit că eu sunt autorul picturilor pe care le-a primit cadou. Domnul Klaus a chemat-o pe doamna Carmen și m-a prezentat dânsei. Am avut și deosebita plăcere să joc golf cu ei, dintr-o pură întâmplare”, mărturisește, cu bucurie de copil.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus