Vineri,
29.03.2024
Innorat
Acum
14°C

Anul 2021: județul Sibiu caută să ”exporte orfani”. ”Da, sunt carențe mari”

Anul 2021: județul Sibiu caută să ”exporte orfani”. ”Da, sunt carențe mari”

Pentru că Sibiul nu a reușit să construiască la timp căsuțe de tip familial în care să fie mutați copiii din centrele de plasament, conducerea Consiliului Județean caută să transfere o parte din copii instituționalizați în alte județe. Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu, susține că de această situație se face vinovată conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, vizată de o anchetă disciplinară. Laura Vîlsan, directoarea DGASPC, consideră că vina se împarte între cei care au fost șefi înaintea ei și autoritățile județene.

Subiectul copiilor din centrele de plasament care se află în reorganizare a fost amplu dezbătut în ședința Consiliului județean Sibiu de joi. Pe ordinea căreia s-au aflat și câteva proiecte care vizează reorganizarea a trei dintre centrele de plasament pentru copii din județul Sibiu. ”Înțelegem că toată reorganizarea e ca urmare a unor directive, că centrele mari trebuie închise și să se treacă la centre familiale, mai mici. Dar înțeleg că în Sibiu sunt zero centre familiale care să preia copiii din centrele mari. De ce nu am reușit să avem până acum niciunul?”, a deschis discuțiile consilierul județean Adrian Echert (USR PLUS).

Președinta Consiliului Județean, Daniela Cîmpean, a dat vina pe conducerea DGASPC pentru situație. ”Bună întrebare. Cred că vă referiți la căsuțele de tip familial care ar trebui construite pentru copiii din centrele de plasament. Județul Sibiu, la acest capitol, nu se poate mândri că a făcut pași. Foarte multe județe, prin direcțiile lor de asistență socială, de mai mulți ani și-au făcut această reorganizare și au construit căsuțe de tip familial. La Sibiu, văzând modalitatea destul de lentă în care DGASPC se mișcă în această direcție - căci este atributul ei să identifice aceste posibilități și să acceseze fonduri - această chestiune a fost preluată de conducerea Consiliului Județean. Am început noi să identificăm terenuri și soluții”, a răspuns Daniela Cîmpean.

Copii trimiși în alte județe

Președinta CJ Sibiu a recunoscut că, în acest moment, instituția pe care o conduce a început să caute parteneriate cu fundații sau instituții din alte județe, unde au fost deja construite căsuțe de tip familial, pentru a fi transferați acolo copiii din centrele de plasament din Sibiu. ”Copiii care pleacă merg în căsuțe de tip familial, nu în centre de plasament. Deci măsurile care se iau pentru acești copii sunt în interesul lor. Nu se mută copiii în alte centre de plasament. Era obligația DGASPC să facă această dezinstituționalizare, care este în interesul minorilor”, a completat Cîmpean.

Motivele care stau la baza deciziilor de a căuta transferul copiilor instituționalizați din Sibiu în alte județe, urmate de disponibilizări de angajați din centrele de plasament, țin de modificările standardelor de cost, modificări operate în cursul anului trecut. Standarde de cost care – spune Cîmpean – nu pot fi depășite.

Management defectuos, anchetă disciplinară

În discuții a intervenit și consilierul județean Beatrice Ungar (FDGR), care a amintit faptul că în trecut a făcut parte dintr-o comisie de analiză a conducerii DGASPC Sibiu. ”Eu am fost în comisia care a analizat managementul DGASPC și văd că nu s-a întâmplat nimic. Nu a avut nicio consecință pentru nimeni”, a spus Beatrice Ungar, fără a dori să mai continue.

”Să înțelegem că vorbim de un management defectuos la nivelul DGASCP? Am ajuns în plină iarnă să reorganizăm și să lăsăm oameni pe drumuri”, a cerut o poziție clară Laura Barac, consilier județean PSD.

”Ați înțeles foarte bine. Pe rol este o nouă anchetă disciplinară pe acest subiect”, a răspuns Daniela Cîmpean. Care a amintit, în treacăt, de faptul că Laurei Vîlsan, directoarea generală a DGASPC, i-a fost dat în 2018 un calificativ mai mic, dar că acesta a fost anulat în instanță. 

Laura Vîlsan: ”nimeni nu a preluat nimic de la DGASPC”

Contactată de Turnul Sfatului, directoarea generală a DGASPC Sibiu, Laura Vîlsan, a respins acuzațiile de management defectuos. ”Eu pot să arăt care au fost demersurile făcute de subsemnata de când sunt eu aici. În primul rând am căutat terenuri în tot județul, am făcut adrese la primării, pentru a putea înființa aceste căsuțe de tip familial. Foarte puțini ne-au răspuns, iar puținele terenuri care ne-au fost oferite sunt în zone izolate. Am identificat un singur teren cu sprijinul Primăriei din Avrig, la Bradu, care poate fi folosit pentru construirea unei căsuțe de tip familial. Deci eu am făcut demersuri nenumărate, interesul meu major a fost să închid centrele de plasament. Am venit cu propuneri de la începutul lui 2018, pentru a închide Centrul de la Orlat, de exemplu. Am avut o opoziție frontală din toate părțile, «cum îmi permit eu astfel de propuneri, pentru că acolo s-au investit bani». Eu pot demonstra un management nu defectuos, ci proactiv, o atitudine asertivă pe care eu o am ca lider de atâția ani”, declară Laura Vîlsan.

Ea spune că declarațiile făcute de Daniela Cîmpean, referitoare la preluarea activității de reorganizare a centrelor de plasament, nu sunt conforme cu realitatea. ”Nimeni nu a preluat nimic de la DGASPC pentru construirea vreunei căsuțe de tip familial. La acest moment, există o astfel de casă aflată la stadiul de finisaje a lucrărilor interioare. Este o casă ridicată în parteneriat cu Hope and Homes for Children, pe care eu i-am convins să vină în Sibiu. Alte județe au fost interesate și acolo s-au dus reprezentanții acestei fundații. Dar la noi nu s-a interesat nimeni, niciodată, până la persoana mea, de o colaborare reală cu această fundație care se ocupă de 20 de ani de acest lucru: închide centre de plasament și finanțează astfel de căsuțe. Deci, fără falsă modestie, eu cred că am avut o contribuție decisivă în a convinge conducerea HHC să vină la Sibiu pentru a construi două căsuțe de tip familial. Prima va fi finalizată în «buricul târgului», pe strada Măgheranului, pe un teren pe care tot eu l-am identificat prin colaborarea cu Arhiepiscopia Ortodoxă. Deci nu poate cineva să spună că eu nu am făcut nimic”.

Chestiunea ”exportului de copii”

Directoarea generală a DGASPC Sibiu a lăsat să se înțeleagă faptul că în alte județe situația copiilor instituționalizați a fost rezolvată mai repede datorită implicării consiliilor județene. Iar vina pentru situația în care a ajuns județul Sibiu o poartă cei care au condus DGASPC înaintea ei. ”Sunt foarte curioasă să ne arate autoritatea Consiliul Județean ce a făcut în acest sens. Deoarece colegi de ai mei din țară au arătat că au fost sprijiniți de consiliile județene pentru a identifica terenuri, pentru a vorbi cu primarii și așa mai departe. Că reforma este întârziată în județul Sibiu, asta să întrebați directorii care s-au perindat pe aici, până în 2014, că au fost ani în care lucrurile au stagnat pur și simplu și nu s-a făcut nimic. Eu aștept fără nicio emoție acea comisie care va veni să analizeze așa-zisul management defectuos”.

Potrivit Laurei Vîlsan, în cursul anului trecut au fost depuse trei cereri de finanțare nerambursabilă pentru atragerea a trei milioane de euro în vederea închiderii Centrului de plasament de la Orlat și a Centrului Prichindelul. ”Sper să se aprobe cererile în acest an. Iar pentru centrul din Turnu Roșu am făcut o analiză din care reiese că putem folosi pentru relocarea copiilor căsuțele Fundației Speranța. În ce privește Centrul Gulliver, ne sunt necesare două căsuțe de tip familial, pentru care HHC a fost de acord să intre în parteneriat. Prin urmare, am mai avea nevoie doar de două căsuțe de tip familial, cu câte 12 locuri fiecare”.

Transferul copiilor instituționalizați în alte județe este un subiect pe care Laura Vîlsan spune că l-a avut în discuție în trecut. ”Este o opțiune la care m-am gândit și eu, dar am discutat cu colegi și specialiști, care mi-au spus că este foarte greu să găsim copii care nu țin legătura cu familia, pentru că orice deciziei iei pentru copil, în primul rând trebuie să te gândești că, dacă îl dezrădăcinezi și îl muți, spre exemplu în Alba, cumva pierde legătura cu cei dragi”.

”Da, sunt carențe mari”

Daniela Cîmpean a arătat că Vlad Vasiu, vicepreședinte al CJ Sibiu din acest mandat, este reprezentantul Consiliului Județean Sibiu însărcinat cu preluarea proiectelor de amenajare de căsuțe de tip familial. Vlad Vasiu a mai ”îndulcit” subiectul transferului de copii în alte județe. ”Putem vorbi multe luni pe acest subiect. Alte județe sunt mult în fața noastră. În primul rând elimin o temă falsă: nu închidem centre și mutăm copii în alte județe. Există un calendar de închidere a centre și relocarea copiilor către căsuțele în construcție. Un proiect care va dura, ne mințim dacă spunem că terminăm în șase luni. Nu trimitem beneficiari în alte județe, dar dacă avem oportunități printr-un operator privat, vă dați seama se fac niște anchete și dacă acești copii pot avea niște condiții mai bune nu cred că ar trebui să îi privăm. Da, sunt carențe mari. Facem munca pe care trebuia să o facă DGASPC în ultimii ani. Vă invit să muncim împreună, avem mulți ani de recuperat”, a declarat Vlad Vasiu în fața consilierilor județeni reuniți în ședință în format on-line.

Vlad Vasiu a arătat că se impun reorganizări de personal în centrele de plasament existente, dar disponibilizările afectează ”în procent de 90%” zona administrativă. Declarație contrazisă de Dana Maria Morăraș, consilier din partea PSD. ”Se disponibilizează și psihoterapeuți, educatori, asistenți, infirmiere. Nu doar bucătărese”, a spus Morăraș, care a propus conducerii CJ Sibiu să efectueze demersuri pentru ca – în cazul județului Sibiu – să fie prorogat termenul de 31 decembrie 2020 pentru închiderea centrelor de plasament și mutarea copiilor în centre de tip familial. ”Văd că știți foarte bine legislația. Chiar reînnoiesc invitația de a veni cu propuneri concrete pentru a găsi soluțiile mai bune. Bine?”, a fost replica Danielei Cîmpean.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 8049

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Till Eulenspiegel

Acum 3 ani

Din 2016 CJ Sibiu e terenul de joaca,in nisip, al PNL+FDGR. Dixit !
Raspunde

Cum? ...

Acum 3 ani

cum este posibil sa va ganditi ca CJ poate sa fie de vina? domnilor, cucoana campeanu este profesionalismul intruchipat in om. este darul dat de divinitate Sibiului. este simbolul perfectiunii. chiar daca unii spun ca e "ignoranta" satului si ca e lipsita de simtul realitatii, va rog frumos sa intelegeti - oricine este de vina, numai tuta asta nu!!!!! in rest, totu-i bine - consilierii USR, PNL, PSD etc isi primesc indemnizatiile, angajatii CJ si DGASPC isi primesc salariile, deci e bine. ce tot vor copiii aia? sa-si vada de treburile lor, sa nu mai deranjeze cu existenta lor cucoanele de la butoane, care ... cica sunt si mame. apropos, putem sa aflam si noi ce salariu are Laura Valsan?
Raspunde

Apolitic W

Acum 3 ani

Las-o jos ca macane, doamna arvocata. Toata lumea te cunoaste deja , esti SLABA , nu te respecta nici angajatii tai, ce sa mai vorbim de altcineva. Ca doamna Valsan nu si-o facut treaba, se poate, dar dumneatale ce ai facut din 2016 pana azi , in afara de "respectat legea", fraza matale favorita. Adevarul este ca nu ai stiut nici matale in ce te-ai bagat in 2016, te gandeai ca vei fi numai in plimbari prin judet. Ei uite, ca am ajuns sa-i ducem dorul lui Cindrea(ce sa mai vorbim de Bottesch), ala macar era respectat de angajatii sai. Bottesch era legenda in SIbiu ca nu a ridicat in viata lui tonul. Asumati-va odata public esecurile si dati-va demisia , lasati pe altcineva, nu-i nici o rusine sa-ti recunosti limitele, veti fi mult mai respectata in felul asta. Functia asta necesita oamenit politici puternici, cu charisma, respectati de primari si de aparatul birocratic. Mai pe romaneste, unul cu c...e.
Raspunde

Sibian Nesasificat

Acum 3 ani

In lipsa valurilor de turisti, se vad stadiul real si valoarea necenzurata a orasului si judetului! Merge ceva bine in Sibiu? Exista o singura persoana competenta?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus