Duminică,
17.10.2021
Light Intensity Drizzle
Acum
9°C

Înghețate în anii '90: Piețele Sibiului nu vor fi modernizate nici anul acesta

Înghețate în anii '90: Piețele Sibiului nu vor fi modernizate nici anul acesta

După ani de zile în care autoritățile au promis modernizarea piețelor agro-alimentare din Sibiu, cele mai recente date oficiale arată că sibienii și comercianții vor avea parte de aceleași condiții - demne de anii '90 – și în 2021.

Primăria Sibiu a anunțat încă din 2016 modernizarea cele mai mari piețe agro-alimentare din Sibiu. Era vorba atunci de reconstrucția întregii piețe Cibin peste o parcare subterană nouă, idee apărută ca urmare a realizării – în 2016 – a Planului de mobilitate urbană durabilă pentru municipiul Sibiu, document care propunea administrației locale amenajarea mai multor parcări – în special subterane – în preajma centrului istoric al orașului. Prin urmare, în afara unei parcări sub piața Gării, executivul local a lansat și proiectul unei parcări similare sub piața Cibin.

Contractul de realizare a studiului de fezabilitate pentru ideea inițială a parcării subterane a fost atribuit de Primăria Sibiu, în august 2018, firmei sibiene Triforeli SRL, pentru suma de 61.000 de lei, fără TVA, iar documentația a fost recepționată la începutul anului 2019. În 2020 primăria a schimbat planurile din cauza restricțiilor impuse de pânza freatică, al cărei nivel este ridicat de Cibinul care curge în apropiere, cât și cele impuse de ruinele bastionului Sag (ruine aflate acum sub nivelul solului).

”În cazul pieței Cibin a fost necesară o schimbare de soluție. Inițial Primăria Sibiu a intenționat construcția unei parcări subterane însă, urmare a identificării unor elemente arheologice din bastionul Sag în subteran, conceptul s-a schimbat, urmând să fie construită o parcare supraterană. În prezent sunt finalizate caietului de sarcini, tema de proiectare precum și regulamentul pentru concursul de soluții care va fi lansat de Primărie pentru realizarea PUZ-ului, studiului de fezabilitate și proiectului tehnic. Concursul de soluții va fi lansat în parteneriat cu OAR”, arată în ianuarie 2021 reprezentanții Primăriei Sibiu, într-un răspuns oferit la solicitarea reporterului Turnul Sfatului.

Altfel spus, anul acesta piața Cibin rămâne așa cum o știm cu toții. Cinci ani mai târziu vorbim tot despre planuri și proiecte.

Situația nu este cu nimic mai bună nici în cel mai aglomerat cartier al Sibiului – Vasile Aaron. Piața de acolo a fost cuprinsă în ultimii ani în tot feluri de planuri, care vizau atât extinderea ei, cât construcția unei spălătorii auto în imediata vecinătate. Nimic din acestea nu s-au materializat. Mai mult decât atât, municipalitatea sibiană arată că în 2021 piața din Vasile Aaron este inclusă în noi planuri de viitor, ea fiind acum legată de construcția unei parcări în zonă.

”În cazul parcării de la piața Vasile Aaron se lucrează la Planul Urbanistic Zonal, document preliminar necesar construcției. După realizarea acestei documentații urbanistice se vor iniția demersurile pentru procedura de achiziție pentru proiectare și apoi execuția lucrărilor”, explică reprezentanții Primăriei Sibiu, la solicitarea Turnul Sfatului.

Cu alte cuvinte, altul acesta nu o să vedem nicio schimbare la piața din Vasile Aaron, cel mult planuri.

”Investițiile și lucrările curente în piețele agro-alimentare din Sibiu sunt realizate de SC Piețe SA. Modernizarea completă a acestor piețe se va produce odată cu investițiile pe care Primăria Sibiu le-a inițiat pentru construcția unor parcări supraterane multietajate peste piața Vasile Aaron și piața Cibin. Aceste construcții vor îngloba piețele agro-alimentare”, mai arată reprezentanții Primăriei Sibiu.

Contactat de reporterul Turnul Sfatului, directorul general al SC Piețe SA, Teodor Birț, a explicat faptul că societatea pe care o conduce nu poate face investiții majore în perioada următoare pentru că acestea ar putea fi ulterior anulate de planurile primăriei.

”Ca să vă dau un exemplu, intenționam să punem o barieră la piața Rahova, pentru accesul mașinilor. Dar degeaba o punem dacă pe urmă planurile primăriei spun că trebuie dată jos. Anul acesta ne vom concentra eforturile pe alte obiective, cum ar fi Târgul Obor”, a declarat Teodor Birț.

Vizualizari: 1983

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Sibianul Sofer

Acum 8 luni

Incet-incet isi tot da lumea seama ca sunt numai povesti de ani de zile. Dar cam tarziu, ca alegerile au trecut... ne vedem peste 4 ani.
Raspunde

Ioan Sibian

Acum 8 luni

Birț ar face dar îl încurcă Primăria. Răilor, de ce nu lăsați omul să dezvolte comerțul cu legume al orașului?
Raspunde

Valentina Nicolae

Acum 8 luni

Nu stiu daca cei din Primaria Sibiu, au mai trecut pe sediul administrativ, unde te intampina o haita de caini(oare directorul stie ?).
Raspunde

Lulica Birtu

Acum 8 luni

Birt e omul potrivit la locul potrivit, se aseamana cu pietele din oras,adica depasite! Numai primarita il depaseste la realizari ! Daca mai puneti si targul Obor la socoteala,ca l-a modernizat foarte mult e demn de premiul Nobel.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus