Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Valentin Pârvu: Putem ajunge la 20 de mii de cazuri zilnice de COVID la finalul lunii martie

Valentin Pârvu: Putem ajunge la 20 de mii de cazuri zilnice de COVID la finalul lunii martie

Un scenariu pesimist întocmit de statisticianul sibian Valentin Pârvu spune că România ar putea înregistra între 9.000 și 20.000 de cazuri zilnice de COVID la finalul lunii martie, dacă măsurile de restricții vor fi relaxate în perioada următoare.

El pune această posibilă creștere a numărului de cazuri pe seama răspândirii tulpinii britanice a noului coronavirus. În opinia statisticianului, în situația în care se va menține o prudență pentru încă două luni, o treime din populație ar urma să primească vaccinul iar situația pandemiei ar putea fi păstrată sub control, în țara noastră.  

Problema tulpinii britanice

Statisticianul a expus pe site-ul graphs.ro scenariile posibile pentru România și a prezentat particularitățile mutației SARS CoV-2. ”Din toamna anului trecut a început să se răspândească în sud-estul Angliei o nouă tulpină SARS-COV2 care s-a dovedit a fi mai contagioasă decât vechile tulpini (tulpina UK, denumită și B.1.1.7, cu diferite mutații în proteina Spike). Riscul pe care îl aduce această nouă tulpină îl reprezintă o răspândire rapidă, exponențială, cu o transmisibilitate mai ridicată cu 20%-70% față de vechile tulpini. Din fericire, anticorpii neutralizanți ai pacienților cu vechile tulpini, precum și a persoanelor deja vaccinate cu vaccinurile actuale, își mențin eficacitatea impotriva ei”, scrie Valentin Pârvu.

”E important de înțeles că vaccinarea a peste o treime din populație e necesară pentru a contrabalansa impactul contagiozității crescute ale acestei tulpini. Dacă măsurile actuale sunt menținute pentru următoarele două luni și nu se insistă pe relaxări premature, avem șansa ca o mare parte din populația vulnerabilă să fie vaccinată înainte ca noua tulpină să devină dominantă în România” – Valentin Pârvu.

Scenariu optimist vs. scenariul pesimist

După cel mai probabil scenariu pe care îl vede statisticianul, în care B.1.1.7 era doar 0.1% din cazurile raportate zilnic pe 10 Ianuarie, va dura până în luna aprilie până când noua tulpină să devină dominantă, la peste 50% din pozitivi în România. ”Chiar și în acest scenariu, numarul de cazuri totale la sfârșitul lunii Martie va fi în jur de 9,000 zilnic dacă măsuri de relaxare se vor lua acum. ”Pe de altă parte, prudența și continuarea măsurilor în următoarele două luni vor menține noua tulpină sub 100 cazuri zilnice până la sfârșitul lui Martie, cu vechile tulpini ajungând sub 700 cazuri zilnice”, spune Valentin Pârvu.

Foto: facebook/Valentin Pârvu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2309

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus