Duminică,
09.05.2021
Cer Senin
Acum
17°C

Bogdan Aurescu cere ministrului mexican de Externe oprirea abuzurilor comise împotriva românilor blocaţi în Mexic. Atenționare de călătorie

Bogdan Aurescu cere ministrului mexican de Externe oprirea abuzurilor comise împotriva românilor blocaţi în Mexic. Atenționare de călătorie

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 3 februarie 2021, la solicitarea părții române, o convorbire telefonică cu omologul mexican, Marcelo Ebrard Casaubón, în continuarea eforturilor depuse de Ministerul Afacerilor Externe pentru soluționarea situației cetățenilor români afectați de refuzul autorităților mexicane de a permite intrarea acestora pe teritoriul Statelor Unite Mexicane, informează ministerul de resort. După cum MAE a informat deja, discuția telefonică a fost precedată de multiple demersuri politico-diplomatice, inclusiv o scrisoare adresată pe această temă de către șeful diplomației române omologului mexican, în aceeași zi.  

În cadrul discuției telefonice, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat îngrijorarea autorităților române cu privire la modul arbitrar în care autoritățile mexicane au refuzat accesul cetățenilor români, care se deplasau în scop turistic, pe teritoriul Statelor Unite Mexicane și a reluat apelul la asigurarea unei abordări transparente și predictibile cu privire la regimul turiștilor străini în Mexic.

Ministrul Bogdan Aurescu a punctat necesitatea ca astfel de decizii să fie fundamentate pe evaluări individuale, de la caz la caz, apel inclus și în conținutul scrisorii adresate omologului. A evidențiat că România respectă dreptul suveran al Mexicului de a lua decizii de nepermitere a intrării pe propriul teritoriu a cetățenilor străini, dar a subliniat importanța ca acestea să fie analizate de la caz la caz, aplicarea unei decizii generalizate, de grup, nefiind permisă.

În acest context, ministrul român al afacerilor externe a evidențiat, o dată în plus, faptul că România consideră că deciziile de returnare nu au fost explicate şi comunicate fiecărui cetățean român implicat sau autorităților române și a reînnoit apelul ca autoritățile mexicane să clarifice motivele concrete și situația în ansamblul său.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a evidențiat, de asemenea, lipsa unor semnale prealabile, pe canale diplomatice, din partea autorităților mexicane, reamintind bunele relații tradiționale dintre România și Statele Unite Mexicane.

Ministrul Bogdan Aurescu a adus la cunoștința omologului mexican situația cetățenilor români cărora nu li s-a permis accesul în Mexic și care încă așteaptă repatrierea, inclusiv familii cu copii, fiind obligați să aștepte în condiții improprii. În mod special, a făcut apel la omologul său pentru identificarea unor măsuri imediate pentru îmbunătățirea condițiilor de așteptare pentru cei 114 cetățeni români care la ora actuală se află pe Aeroportul Internațional din Cancun, precum și a modului în care aceștia sunt tratați de către autoritățile mexicane de pe aeroport. A evidențiat că numai prin eforturile susținute ale Ambasadei României în Mexic și ale consulului onorific al României la Cancun au putut fi asigurate alimente și apă pentru aceste persoane. Însărcinatul cu afaceri ad-interim al României în Mexic se află la Aeroportul Internațional din Cancun pentru a acorda asistență la fața locului cetățenilor români aflați în așteptarea curselor de retur.

De asemenea, șeful diplomației române a subliniat, în cadrul discuției, ecourile puternic negative în spațiul public românesc, inclusiv la nivel instituțional, al mass-media și operatorilor economici din domeniul turismului și a exprimat îngrijorarea referitoare la impactul acestei situații cu privire la relația dintre România și Statele Unite Mexicane, care a cunoscut, în ultimii ani, un parcurs ascendent, precum și asupra atractivității Mexicului ca destinație turistică.

La rândul său, ministrul relaţiilor externe al Statelor Unite Mexicane, Marcelo Ebrard Casaubón, a confirmat faptul că autoritățile mexicane centrale sunt sesizate cu privire la situația prezentată și a dat asigurări că, la momentul discuției, MAE mexican depune eforturi în scopul clarificării situației cetățenilor români blocați pe Aeroportul Internațional din Cancun.

De asemenea, omologul mexican a asigurat că va informa cu celeritate partea română cu privire la măsurile concrete avute în vedere de autoritățile mexicane și a asigurat că va face demersuri imediate pentru îmbunătățirea condițiilor de așteptare pentru cetățenii români pe aeroportul din Cancun.

Cei doi șefi ai diplomațiilor au convenit păstrarea unui contact apropiat în perioada imediat următoare, se arată în finalul comunicatului MAE:

Atenționare de călătorie pentru Mexic

Ministerul Afacerilor Externe atenționează cetățenii români că autoritățile mexicane au intensificat controalele la punctele de frontieră și în contextul multiplelor situații semnalate recent cu privire la accesul cetățenilor români în acest stat în scop de turism, Ministerul Afacerilor Externe face un apel către cetățenii români să ia în considerare amânarea sau evitarea călătoriilor în acest stat, până la clarificarea situației.

Totodată, MAE reamintește că zonele Ciudad de Mexico și Cancun sunt clasificate ca zone cu risc epidemiologic ridicat în contextul pandemiei de COVID-19 (Ciudad de Mexico este considerată zonă roșie, iar Cancun, zonă portocalie). Cu privire la Aeroportul Internațional din Cancun, autoritățile de frontieră mexicane au instituit controale mult mai stricte, întrucât zona turistică Riviera Maya (Cancun, Playa del Carmen, Tulum, Cozumel, Isla Mujeres etc.) a fost catalogată ca zonă portocalie de risc epidemiologic.

În același timp, MAE subliniază importanța informării temeinice anterior călătoriei în străinătate, inclusiv prin consultarea informațiilor disponibile pe site-ul MAE, la secțiunile „Sfaturi și alerte de călătorie” (http://www.mae.ro/node/1533) și „Atenționări de călătorie în context COVID-19” (http://www.mae.ro/node/51759). MAE reamintește că, în conformitate cu informațiile comunicate public de către autoritățile mexicane și disponibile pe pagina de internet a MAE, la secțiunea “Atenționări de călătorie în context COVID-19”, având în vedere măsurile adoptate pentru gestionarea pandemiei, pe Aeroportul Internațional din Ciudad de Mexico este permisă intrarea persoanelor care demonstrează, cu documente justificative, că efectuează o călătorie esențială, turismul nefiind inclus în această categorie. Persoanelor care nu pot demonstra caracterul esențial al călătoriei le poate fi refuzată intrarea, dispunându-se returnarea în statul de domiciliu/reședință cu primul zbor disponibil.

Ministerul Afacerilor Externe amintește că cetățenii români care se confruntă cu situații dificile pe teritoriul Statelor Unite Mexicane pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ciudad de Mexico: 00 52 55 5280 0447 și 00 52 55 5280 1869, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice la Ciudad de Mexico: 00 52 55 38 833 072.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea consultării paginilor de internet http://www.mae.ro/travel-conditions#861, http://www.mae.ro/node/52040 şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.

foto digi24.ro

Vizualizari: 802

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus