Miercuri,
12.05.2021
Parțial Noros
Acum
21°C

Pierduți în incidență. Cifrele de la Sibiu nu bat cu cele trimise de Ministerul Educației

Pierduți în incidență. Cifrele de la Sibiu nu bat cu cele trimise de Ministerul Educației

Ratele incidenței din localitățile din județ, după care Ministerul Educației a anunțat ieri că se vor prezenta elevii la școală, sunt total diferite față de cele prezentate vineri în buletinul transmis de Instituția Prefectului. Situația nu ar fi bulversantă decât pentru cei care urmăresc zilnic aceste date, dacă de acestea nu ar depinde felul în care elevii se vor prezenta, sau nu, luni la școală.

Nimeni nu înțelege de unde e diferența

În Municipiul Sibiu, rata incidenței, după varianta ministerului, este de 1,62, în timp ce prefectura a anunțat pentru vineri 1,61. La Mediaș, diferența este de la 1,81, varianta ministerului, la 2,03, varianta autorităților din Sibiu. La Șelimbăr: 1,60, față de 1,43. În Porumbacu de Jos, Ministerul Educației susține că rata incidenței este de 0,9, însă de la Sibiu aflăm că în niciun sat care formează această comună nu este niciun caz activ de coronavirus. Există și situații în care cifrele din cele două tabele sunt la fel: exemplul găsit de noi este Sadu. Atât în varianta de la București, cât și în cea locală, rata incidenței este de 1,10.

Instituția Prefectului susține că există o problemă cu datele transmise de Ministerul Educației. ”Datele pe care le prezentăm noi urmează procedura corectă, nu putem comenta datele prezentate de minister, atâta timp cât nu știm de unde le-au obținut”, a precizat Andreea Ștefan, purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului Sibiu legat de această situație.

Ministerul Educației bagă Alma în ceață

Aceste diferențe afectează însă și felul în care anumiți elevi vor reîncepe luni școala. Un exemplu în acest sens este comuna Alma. Conform datelor prezentate de Ministerul Educației, rata incidenței de aici este de 1,55, asta însemnând că toți copiii din localitate ar intra în scenariul galben. În realitate, satul Alma are o rată a incidenței de 6,19 și intră în scenariul roșu, în timp ce celelalte două sate care formează comuna, Șmig și Giacăș nu înregistrează niciun caz activ de coronavirus. Rata de 1,55, prezentată de minister, nu bate nici cu cea generală pe localitate. Alma are 808 locuitori și 5 cazuri active, Șmig are 867 de locuitori și zero cazuri, iar Giacăș are 260 de locuitor și niciun caz activ. În total, comuna are 1935 de locuitori și cinci cazuri și ar rezulta o rată a incidenței de 2,58. Ministerul Educației susține că aici rata este de 1,55.

Nici Inspectoratul Școlar nu ajută foarte mult

Inspectoratul Școlar trimite vineri un comunicat de presă în care prezintă situația școlilor și cum se vor prezenta copiii de luni. Satul Alma este prins în scenariul roșu. Conform datelor prezentate de Inspectoratul Școlar, în satul Alma se va face școală online și doar în condițiile prevăzute de scenariul roșu, în care se află localitatea. ”Scenariul roșu (rata de incidență de peste 3 la mie, acolo unde CJSU nu a impus carantinarea): localitatea Alma – doar preșcolarii (grădinița) și elevii din ciclul primar (clasele Pregătitoare – IV) vor merge fizic la școală”, a anunțat Inspectoratul Școlar Sibiu.

Directoarea școlii din Alma, Gabriela Dincă susține însă că în satul Alma se va face școală inclusiv online, fiind în carantină. ”În Alma suntem în carantină, avem peste 6 la mia de locuitori. Am verificat și pe situația școlilor, de pe site-ul Inspectoratului Școlar și suntem prinși corect: școală online. În satele Șmig și Giacăș, elevii vor merge fizic la școală, sunt în scenariul verde, acolo nu există niciun caz activ”, a declarat directoarea.

Profesoara nu înțelege însă cifrele anunțate de Ministerul Educației. ”Eu cred că au făcut rata la nivel de comună, nu pe sate. Noi, la Alma, avem 6,19, în Geacăș și Șmig avem zero. Cred că așa s-a făcut acest indice de 2,50. Dar în realitate , noi suntem la 6,19. Am scăzut de la 7,43, iar cu o zi înainte am avut 9,90. Conform legii, suntem pe online, satul este în carantină. În Șmig și Geacăș, acolo unde e zero, scenariul este verde. În Alma este numai școală primară, în Șmig avem toate cele trei nivele, iar în Giacăș avem numai preșcolari și primar. Tot ce e gimnaziu ne vin în Alma. Dar doar în satul Alma facem online. Nouă ni s-a spus de la Inspectoratul Școlar să luăm în seamă ce se postează pe site-ul lor. Și noi, după acele adrese funcționăm”, explică directoarea școlii, Gabriela Dincă.

Pentru cei care vor rămâne acasă pentru a face școală online, directoarea spune că nu sunt probleme cu dotările tehnice. ”Nu avem probleme cu tabletele. Prin programul Școala de acasă, am primit 81 de tablete, iar restul copiilor aveau deja”, a mai spus Gabriela Dincă.

Şcolii din Alma, conduse de prof. Dincă Gabriela , îi sunt arondate Şcoala Gimnaziala  Şmig, Şcoala Primară  Giacăş , Grădinița cu program normal Alma, Grădinița cu program normal Șmig. Școala Alma funcționează în trei spații având ciclu preșcolar, ciclul primar și ciclul gimnazial. La Școala Smig există cicluri preșcolar, primar și gimnazial, iar la Giacăș ciclul preșcolar și primar.  

 Ce spune Inspectoratul Școlar

Doar în Alma se va face școală în scenariul roșu, a anunțat ieri Inspectoratul Școlar Sibiu. În alte 23 de localități școala va reîncepe în scenariul galben. ”Scenariul galben (rata de incidență peste 1 la mie până la 3 la mie): localitățile Cașolț, Micăsasa, municipiul Mediaș, Apoldu de Jos, Șelimbăr, Mag, Râu Sadului, Dârlos, municipiul Sibiu, Șeica Mică, Scoreiu, Nocrich, Valea Viilor, Bârghiș, Axente Sever, Șura Mică, Sadu, Dobârca, Apoldu de Sus, Hamba, Valchid, Hosman, Dumbrăveni, Copșa Mică – preșcolarii, elevii din ciclul primar, din clasa a VIII-a, a XII-a, a XIII-a, anul III profesională și ultimul an al școlilor postliceale se vor prezenta la școală. Scenariul verde (rata de incidență cel mult egală cu 1 la mie): restul localităților – toți preșcolarii și elevii vor merge fizic la școală. Astfel, un număr de 17.088 elevi (25,02%) din cei existenți în unitățile de învățământ din județul Sibiu vor desfășura ore on-line”, a anunțat Inspectoratul Școlar.

Datele prezentate de Ministerul Educației

Datele prezentate de Instituția Prefectului

Comunicatul de presă transmis de Inspectoratul Școlar Sibiu

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

A B

Acum 3 luni

femeia de serviciu nu are si ea o varianta? ce ce se permite tuturor institutiilor sa dea public niste date care poate se schimba de la ora la ora si nimeni nu are timp sa actalizeze site-urile?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus