Actualizare 17 februarie: Efectele reacțiilor adverse pe care le-am avut după administrarea vaccinului AstraZeneca au durat aproximativ 24 de ore. Aseară în jurul orei 20.00 am pus termometrul și aveam o temperatură de 37 de grade. Am luat un analgezic înainte de culcare, iar dimineață m-am trezit de parcă n-aș fi avut nimic. În această dimineață, la ora 9.30 am ajuns la redacție gata de o nouă zi de muncă.
Actualizare 16 februarie: La aproximativ 10 ore de când am făcut vaccinul AstraZeneca au început reacțiile adverse. Aseară, în jurul orei 20.00, am început să am frisoane. Termometrul a arătat o febră de 38. Am luat legătura cu medicul de familie care mi-a recomandat să iau un paracetamol înainte de culcare. Când am luat medicamentul febra ajunsese la 38,5. Peste noapte au început durerile musculare și cefaleea, durerea de cap. În această dimineață nu m-am simțit mai bine așa că mi-am sunat, din nou, medicul de familie. Am raportat reacțiile adverse, iar după convorbirea telefonică am mai luat un medicament. La ora 11.00 am reușit să mă ridic din pat și să-mi beau cafeaua.
Reacțiile adverse după vaccinare sunt reacții normale ale organismului. Acesta luptă și așa se produc anticorpii. Severitatea reacțiilor adverse ține de fiecare organism în parte. În cazul apariției acestora după vaccinare țineți legătura cu medicul de familie. Este ultimul sfat pe care l-am primit înainte de a pleca de la centrul de vaccinare și m-am ținut de el.
Mă număr printre primii sibieni vaccinați cu AstraZeneca, vaccinul dezvoltat de o echipă a Universității Oxford împreună cu concernul farmaceutic AstraZeneca. Prima doză mi-a fost administrată în această dimineață, urmând ca cea de-a doua doză să-mi fie administrată în prima jumătate a lunii aprilie. A fost o experiență așteptată. Am ales să mă vaccinez în primul rând pentru copiii mei, cărora vreau să le redau libertatea, pentru părinții mei care au trecut prin experiența COVID-19, tata fiind cu boli cronice, pentru că nu mai vreau să cunosc teama pe care am avut-o în săptămânile în care a fost spitalizat și nu în ultimul rând, pentru toți oamenii cu care intru în contact. De la începutul pandemiei am spus că-mi asum infectarea cu SARS CoV-2, dacă se va întâmpla, dar nu-mi asum să îmbolnăvesc pe cineva care nu poate face față acestui virus. Nu pot.
Fiind jurnalist pe sănătate mă încadrez în faza a II-a de vaccinare (personalul din mass-media care desfăşoară activităţi cu risc crescut de expunere la infecţia cu SARS-CoV-2, cum ar fi: reportaje în unităţi medicale). Decizia de a mă vaccina împotriva COVID-19 nu a fost una grea. Încă de când a luat amploare pandemia în țara noastră mă gândeam la posibilitatea ca oamenii de știință să dezvolte un vaccin, însă, sincer, nu am crezut că se va întâmpla atât de repede. Știam de pe atunci că mă voi vaccina. Am avut mereu în minte vorbele bunicii mele de 92 de ani spuse cu ocazia altor discuții despre vaccinare: „Mamă, eu nu mă prea pricep la vaccinurile astea, dar am văzut cu ochii mei ce a făcut poliomielita. Am văzut copii născuți sănătoși și cu viețile distruse de această boală cumplită. Apoi am văzut ce a făcut vaccinul. Practic a eradicat-o”, spunea ea. Asta îmi doresc și eu foarte mult, să nu mai existe SARS CoV-2, să devină istorie COVID-19 sau cel puțin să nu mai facă atât rău.
Miercuri, 10 februarie, s-a dat drumul programărilor pe platforma ROVACCINARE, iar luni, 15 februarie, la ora 9.00 eram programată pentru administrarea primei doze de vaccin Astrazeneca. În 12 aprilie urmează să fac cea de-a doua doză.
Întâi triajul, apoi vaccinul
La 8:15 am plecat de acasă cu determinare, iar la 8.40 am ajuns în curtea Redal Expo, centrul unde am fost programată. Nu era foarte multă lume, iar în fața ușii aveam să-mi dau seama că suntem două categorii de oameni care așteaptă. Cei programați pentru rapel și cei programați pentru prima vaccinare. Dacă totul merge bine, procesul de vaccinare nu durează mai mult de 20, maxim 25 de minute.
La intrare mi se cere buletinul, iar, între timp, îmi pun o pereche de botoși de unică folosință. Fotograful redacției este lângă mine. Anunțasem încă de vineri, prin Instituția Prefectului, vocea unică pe coronavirus, că ne dorim realizarea unui reportaj după vaccinare și am primit acordul, dar a mai durat puțin până am putut intra. Între timp, câte un cadru medical ieșea la intrare și întreba: „pentru rapel sau pentru prima vaccinare?”. Intrau doi, câte doi. A ajuns și medicul coordonator pe AstraZeneca, Codruța Vitan. „Nu intră nimeni în centrul de vaccinare fără ca cineva de la noi să-l însoțească”, s-a asigurat ea. S-a întors către noi și ne-a rugat s-o urmăm spre triaj.
Acolo am completat un acord de vaccinare și un chestionar în legătură cu starea mea de sănătate din ultimele 14 zile, boli cronice, medicamentație, alergii și așa mai departe, fiind asistată de un medic. Am citit cu atenție fiecare rând în parte, dar nu prea am fost atentă la distanțarea socială față de persoanele de lângă mine când am completat formularele. Masca, în schimb, a stat bine fixată pe nas și gură. Am aflat că nu sunt multe contraindicații înainte de vaccinare și nici după. Se poate mânca, se poate bea cafea înainte, dar nu este indicat să se consume cantități mari de alcool cu 24 de ore înainte și timp de două zile după vaccinare. De asemenea, trebuie evitată luarea de analgezice. Medicul de la triaj vă poate răspunde la întrebări, iar acolo unde nu cunoaște răspunsul se poate interesa. După completarea actelor am fost îndrumată spre o garderobă improvizată și echipată cu umerașe unde am putut lăsa haina și rucsacul.
AstraZeneca nu este un vaccin cu pretenții
Am ajuns în cabina de vaccinare, un spațiu special amenajat în care intimitatea este asigurată de o perdea albastră. N-am avut emoții, chiar dacă am întrebat „doare, doctore?”. Probabil un aport îl are și faptul că nu simți miros de medicamente sau spital care să inducă teama pe care unitățile spitalicești o induc. Și apoi eu oricum am oroare mai mare de luat medicamente decât de ace.
AstraZeneca este un vaccin ușor de transportat și de depozitat. Nu sunt necesare temperaturi foarte scăzute la depozitare sau transport. Este suficientă o temperatură între 2 și 8 grade și poate fi ținut și la temperatura camerei timp de șase ore. În cazul în care se desface poate fi ținut la frigider până la 48 de ore. Un alt avantaj este și faptul că nu trebuie dizolvat și totul merge foarte repede. Vaccinul poate fi făcut fie în mâna dreaptă, fie în cea stângă, în mușchiul deltoid, în umăr. Eu l-am făcut în umărul drept. Singura indicație pe care am primit-o a fost să țin mâna în șold. Este un vaccin nedureros. Nu am simțit nici măcar presiunea intrării serului în mușchi, ci doar o mică înțepătură în momentul în care acul a străpuns pielea. Totul a durat câteva secunde, pentru că serul se injectează încet, apoi gata. Un tampon de vată cu spirt ținut apăsat și încă un minut petrecut pe scaun în care personalul medical s-a asigurat că sunt bine.
Am fost îndrumată, apoi, către o zonă a centrului de vaccinare unde se aflau câteva scaune puse la distanță unele de altele și unde a trebuit să mai stau 15 minute pentru a vedea dacă apar reacții adverse. Zonele de așteptare erau delimitate în funcție de vaccinul făcut. Exista o zonă a celor vaccinați cu Pfizer, alta pentru cei vaccinați cu Moderna și o zonă pentru cei ca mine, vaccinați cu AstraZeneca. Între timp, mi-a fost completată o adeverință de vaccinare eliberată de Ministerul Sănătății, un document semnat digital ca o dovadă că am în mine prima doză a serului imunizator.
Cât am stat pe scaun am simțit frigul din centru și a trebuit să iau haina pe mine. Documentul mi-a fost înmânat la finalul celor 15 minute de așteptare. Totul a fost bine. Cel puțin la prima doză nu am avut nicio reacție adversă. Nici acum (șapte ore mai târziu), când scriu reportajul nu am nici măcar o durere în braț.
După ce am primit adeverința și am glumit cu personalul din centru am ieșit pe altă ușă față de cea pe care am intrat și m-am îndreptat, veselă, către redacție spre o altă zi de lucru. Pe drum m-am oprit să-mi cumpăr ceva de mâncare și până și vânzătoarea m-a întrebat de ce sunt așa de binedispusă. „M-am vaccinat”, am spus simplu. „Cu prima sau cu a doua”, a întrebat. După ce i-am spus că a fost prima doză, mi-a urat să fiu bine până o fac și pe a doua.
109 de persoane programate pentru AstraZeneca în prima zi de vaccinare
Centrul de la Redal Expo are două puncte de vaccinare pentru AstraZeneca, cu posibilitate de extindere în cazul în care vor fi mai multe programări. Medicul Codruța Vitan este coordonator de centru pe acest vaccin. Potrivit datelor pe care le avea, în prima zi de vaccinare pentru AstraZeneca au fost programate 109 persoane.
„Sunt 109 persoane. Au fost înscriși pe platformă 121 de persoane, când am primit primele liste erau 115, iar în această dimineață am văzut că sunt 109. Au fost care și-au anulat programările. Până la această oră, cei programați au venit. Să vedem și mai departe dacă vin toți”, spune Codruța Vita.
Întreg personalul medical de la centrul de vaccinare este pregătit pentru intervenție în caz de nevoie și deschis pentru orice fel de întrebări. Pe toată perioada petrecută în centru, cei care aleg să se vaccineze vor fi însoțiți de un cadru medical.
Vizualizari: 92504
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Victor
Acum 9 ore
Lumea lui Andrei
Acum 13 ore
Gabriel
Acum 14 ore
Marcian Radu
Acum 15 ore
Prenume