Sâmbătă,
15.05.2021
Cer Senin
Acum
10°C

UE vrea să interzică încărcătoarele vândute în cutiile telefoanelor

Decizia de a nu include încărcătoarele în noile sale terminale a fost o decizie luată de Apple odată cu lansarea deja controversată a iPhone 12. O măsură care a fost ulterior copiată de Xiaomi, mai întâi, și de Samsung, mai târziu, și care acum este pe punctul de a se transformă într-un mandat politic, întrucât Uniunea Europeană are în vedere interzicerea definitivă a încărcătorului în cutiile viitoarelor telefoane.

Când a lansat primul telefon mobil fără încărcător în cutie, Apple a explicat că face asta pentru reducerea emisiilor de carbon și pentru a evita folosirea de materiale rare. În plus, a punctat că, fără încărcătoare, cutiile telefoanelor vor fi mai mici și mai ușoare, deci vor permite transportul a 70% mai multe telefoane pe un singur palet, ceea, ce la rândul său, ar fi o acțiune menită să protejeze mediul.

Telefoane - oferte (eMAG)

Ei bine, Uniunea Europeană este de acord cu Apple și studiază eliminarea încărcătoarelor din cutiile telefoanelor definitiv. Potrivit unui raport Netzpolitk, Uniunea Europeană studiază interzicerea încărcătoarelor de la vânzarea de noi terminale pe piața europeană.

Primul terminal care a ajuns pe piață fără încărcător a fost iPhone 12, urmat de Xiaomi Mi 11 și Samsung Galaxy S21, iar acum, potrivit sursei citate, UE studiază aprobarea unei reguli care interzice producătorilor să includă încărcătorul în pachet pentru telefoane mobile.

Această decizie a celui mai înalt organism de pe continentul european se explică prin intenția sa de a merge mai departe și de a standardiza conexiunile terminalelor mobile, lucru pe care au promis că îl vor face încă de acum aproximativ 10 ani.

Telefoane – descopera ofertele zilei

Netzpolitik afirmă că a avut acces la documente interne și e-mailuri de la Direcția Generală UE pentru Piața Internă care indică faptul că în acest an va fi prezentat un nou regulament pentru unificarea conexiunilor nu numai pentru smartphone-uri, ci și pentru camere și căști.

Motivul principal al acestei decizii a UE este protejarea mediului, deoarece în fiecare an sunt produse 13.300 de tone de deșeuri electronice în Europa, majoritatea fiind încărcătoare vechi de telefoane și cabluri de încărcare și în prezent doar mai puțin de jumătate sunt reciclate din aceste reziduuri.

Cu aceste reglementări, Uniunea Europeană încearcă să-i facă pe utilizatori să își refolosească vechile încărcătoare și să folosească un singur cablu pentru a-și încărca toate dispozitivele pentru a reduce impactul lor asupra mediului.

Ideea unui standard universal pentru telefoanele mobile nu este nouă. UE lucrează la aceste reglementări încă din 2014, iar anul trecut chiar a votat pentru un încărcător unic, cu toată opoziția Apple. Propunerea UE prevedea ca microUSB să devină standardul universal pentru telefoanele mobile, dar ulterior s-a răspândit folosirea mufei USB tip C. Apple n-ar fi dorit să renunțe la conectorul său de tip Lightning, chiar dacă au existat zvonuri cu privire la trecerea la USB tip C. Lightning a apărut de la iPhone 5 încoace, dar utilizatorii încă așteaptă trecerea la USb tip C.

Telefoane mobile - idei

UE admite progresul făcut de producători. Astfel, dacă în 2009 existau 30 de tipuri diferite de mufe pentru încărcarea telefoanelor mobile, în prezent mai avem trei. Totuși, ținta finală, un singur standard, rămâne o prioritate pentru UE.

Parlamentarii spun că un singur încărcător ar reduce „deșeurile electronice”, care au atins 13,3 milioane de tone în 2016, conform datelor interne. Parlamentul solicită, de asemenea, Comisiei să ia măsuri pentru a asigura interoperabilitatea diferitelor încărcătoare fără fir și „pentru a se asigura că consumatorii nu mai sunt obligați să cumpere un încărcător nou cu fiecare dispozitiv nou”.

Este posibil ca, dacă acest încărcător universal este aprobat, să dureze încă ceva timp pentru a fi impus definitiv, dar acești pași ai UE reprezintă o dată pentru totdeauna apariția unui standard universal pentru a încărca telefoanele noastre mobile. Suntem pe un drum fără întoarcere, așadar, și e doar o chestiune de timp până la apariția unui singur fel de încărcător.

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus