Duminică,
25.07.2021
Cer Senin
Acum
14°C

Primăria Sibiu propune dublarea și chiar triplarea cuantumului burselor pentru elevi

Primăria Sibiu propune dublarea și chiar triplarea cuantumului burselor pentru elevi

“Susținem educația locală atât prin investiții în infrastructura clădirilor unităților de învățământ, cât și prin bursele acordate din bugetul local pentru a-i încuraja pe elevi să facă performanță. Ținând cont de situațiile transmise de unitățile de învățământ, estimăm că în 2021 aproape 15.000 de elevi vor beneficia de burse performanță, de merit, de studiu sau sociale. Din acest motiv propun Consiliului Local majorarea cuantumului acestor burse: triplarea bursei de performanță, dublarea bursei de merit și de studiu și creșterea cu 66% a burselor sociale”, a declarat Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Cuantumul propus pentru bursele școlare care vor fi plătite în 2021:

Tip bursă

Cuantumul în vigoare

CUANTUM PROPUS

Bursa de performanță

120 lei/lună

500 lei/lună

Bursa de merit

  80 lei/lună

150 lei/lună

Bursa de studiu

  60 lei/lună

130 lei/lună

Bursa socială

  60 lei/lună

100 lei/lună

Precizăm că aceste burse se vor acorda pentru fiecare lună din perioada cursurilor școlare. Bursele sociale se acordă și pe timpul vacanțelor școlare, în anumite condiții, putându-se cumula cu bursa de performanță, cu bursa de merit sau cu bursa de studiu.

Având în vedere numărul de burse solicitate de unitățile de învățământ, estimăm că în anul 2021 efortul bugetar al Primăriei pentru plata acestor burse cu un cuantum majorat se va ridica la aproximativ 10,5 milioane de lei. 

Cine poate beneficia de aceste burse?

Bursele de performanță se acordă elevilor care:

  • au obținut locurile I, II sau III la etapele naționale ale olimpiadelor, concursurilor școlare sau competițiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, de nivel național, organizate de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului
  • s-au calificat în loturile de pregătire organizate de MECTS pentru competițiile internaționale

 

Bursele de merit se acordă elevilor care:

  • au rezultate deosebite la învățătură, obținând media generală de cel puțin 8,50 și nota 10 la purtare în anul școlar anterior, respectiv în primul semestru al anului școlar, pentru elevii aflați în clasele de început ale învățământului gimnazial, liceal sau profesional;
  • au obținut locurile I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor, concursurilor școlare naționale organizate de MECTS sau competițiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, de nivel național, organizate de MECTS.

 

Bursa de studiu se acordă elevilor care provin din familii cu un venit lunar mediu pe membru de familie pe ultimele 3 luni cel mult egal cu salariul minim pe economie și care au media generală peste 7 și nota 10 la purtare în semestrul anterior celui în care se acordă bursa.

Bursa socială se acordă elevilor:

  • orfani sau care suferă de anumite boli grave
  • proveniți din familii care nu realizează un venit net mediu lunar, pe ultimele 12 luni, pe membru de familie, mai mare de 50% din salariul minim net pe economie și nu dețin terenuri agricole cu o suprafață mai mare de 20.000 mp, în zonele colinare și de șes, și de 40.000 mp, în zonele montane.

 

Serviciul Comunicare, Relații Externe și Marketing

Primăria Municipiului Sibiu

Vizualizari: 1651

Comentarii

1 comentarii

Cora, lasse uns!

Acum 5 luni

Frau Kora atât de mult susține educația locală, încât în 30 de ani, s-au modernizat cu chiu cu vai vreo 2 școli și s-a construit 1 (una) grădiniță! Vezi că înainte de tragicul eveniment care a dus la alegerea ei, a fost vice mulți ani fix pe domeniul ăsta!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus