Marţi,
18.05.2021
Innorat
Acum
12°C

Starea materială a sportului sibian este submediocră. Puținul pe care îl avem nu îndeplinește nici standardele minime

Starea materială a sportului sibian este submediocră. Puținul pe care îl avem nu îndeplinește nici standardele minime

Vara trecută, Asociația Județeană de Fotbal Sibiu a încercat să omologheze toate bazele sportive din județul Sibiu și s-a lovit de o realitate rușinoasă: În muncipiul Sibiu nu există nicio bază sportivă pentru fotbalul amator, care să corespundă cerințelor minime FRF, nici măcar cele făcute recent de municipalitate cu bani mulți.

Situația a ieșit la iveală recent, după ce Consiliul Județean Sibiu a organizat o serie de întâlniri și focus-grup-uri, pe diferite teme, cu scopul de la stabili ”Strategia de dezvoltare economico socială a județului Sibiu 2021 – 2030”.

Focus grup-ul referitor domeniul sportului a reunit reprezentanți ai autorităților publice, ONG-uri și specialiști în domeniu. Concluziile acestei discuții ne arată o situație mai mult decât gravă.

”În această vară, Asociația a încercat să omologheze toate bazele sportive din Județul Sibiu și a ajuns la concluzia că în Muncipiul Sibiu nu există nicio bază sportivă pentru fotbalul amator, care să corespundă cerințelor minime FRF. De exemplu terenul sintetic nu are cel puțin o poartă de acces pentru autosanitare. Nici Terenul Voința sau Șoimii Compact nu respectă toate cerințele minime FRF”, a detaliat Ioan Duma, președintele Asociației Județene de Fotbal Sibiu, în cadrul focus grupului amintit. Important de menționat că AJF are peste 3000 de jucători legitimați la nivelul județului Sibiu, din care o mie în municipiul Sibiu și circa 800 în zona de nord a județului.

Idee a fost întărită și de Ioan Hășmăsan, profesor în cadrul Universității ”Lucian Blaga”.

”Cea mai mare problemă în domeniul sportului, la momentul actual, este reprezentată de slaba dezvoltare a infrastructurii. Au existat multe baze sportive care s-au demolat sau și-au schimbat destinația, iar numărul bazelor nou construite este mult mai mic decât numărul bazelor care au fost desființate. În al doilea rând, cerința pentru practicarea sportului de masă este mare, dar în același timp copiii și părinții lor au anumite standarde pe care le urmăresc în momentul în care aleg un anumit sport. Astfel, trebuie găsite soluții pentru asigurarea unor condiții minime, inclusiv de igienă în cadrul bazelor sportive, astfel încât copiii să fie atrași de practicarea sporturilor”, a declarat Ioan Hășmăsan, profesor la Facultatea de Educație Fizică și Sport a ULBS.

Cel puțin la nivel declarativ, toată lumea vede problemele, inclusiv persoanele care au putere de decizie, însă practic nu vedem nicio îmbunătățire de ani de zile.

”Prioritățile în domeniul sportului ar trebui să pornească de la asigurarea condițiilor pentru practicarea sportului, dezvoltarea infrastructurii, care să ofere premisele pentru practicarea mișcării pentru divertisment, ce ulterior va conduce la creșterea interesului pentru participarea la competiții de amatori și mai târziu, la practicarea sportului de performanță”, a explicat, în contextul amintit mai sus, Nicoleta David, Director Executiv DJST Sibiu.

Nicolae Ivan, coordonator activităţi sportive în cadrul Asociaţiei Judeţene de Turism, a ținut să atragă atenția că Sibiul avea în trecut mult mai mulți sportivi, inclusiv de performanță.

”O problemă este reprezentată de infrastructura sportivă precară – numărul mic de baze sportive existente la nivelul județului Sibiu. Sibiul a fost un puternic centru sportiv, bine reprezentat prin foarte multe sporturi. Pe 17 iunie 2021 se vor sărbători 100 de ani de la primul meci de handbal, organizat la Sibiu de profesorul  Wilhelm Binder, cu elevii liceului Brukenthal. Handbalul nu este un sport foarte costisitor și ar trebui luată în considerare revigorarea lui. Alte sporturi importante pentru județul Sibiu au fost echitația, care a dat campioni naționali multipli, campioni europeni și campioni balcanici. În prezent, familia Bucur duce stindardul mai departe. Un alt sport cu tradiție în județul Sibiu este skiul alpin, care a avut și are schiori de clasă. Ar trebui găsită o soluție pentru readucerea în prim plan a unor sporturi cu tradiție în județul Sibiu”, au spus Nicolae Ivan.

În acest context, concluzia nici nu putea fi alta.

”Cea mai mare nevoie existentă în domeniul sportului, la nivelul județului Sibiu, este reprezentată de slaba dezvoltare a infrastructurii. Sprijinirea activităților și competițiilor sportive, fără a se investi, în paralel, în dezvoltarea infrastructurii, nu va conduce la o dezvoltare armonioasă a acestui domeniu. Așadar, este nevoie de modernizarea bazelor sportive, în vederea asigurării unor condiții minime de practicare a sportului a sportului de masă și a sportului de performanță, dar și de construcția de noi baze sportive”, este una dintre concluziile focus grupu-ului sport din cadrul discuțiilor pentru ”Strategia de dezvoltare economico socială a județului Sibiu 2021 – 2030”.

Înregistrarea discuțiilor poate fi urmărită aici:

Vizualizari: 4050

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

Alex

Acum 2 luni

Concluzie: investitii aiurea, bani irositi pe proiecte care nu au avut nici pe departe rezultatul asteptat/dorit. (a se citi sifonare de bani de la bugetul local in buzunarele unor "smecheri" cu legaturi stranse cu cei din mediul politic local) Nu vreau sa se inteleaga ca sportul nu e important, dar de banii aia puteau fi facute alte investitii cu impact mult mai mare asupra orasului. Dar asa ne-am ales cu bani irositi pe investitii proaste si investitii esentiale nerealizate. Unii vor pune botul si vor da vina pe altii, nu pe dragii nostri lideri din primarii si consilii.
Raspunde

Sport de propaganda

Acum 2 luni

Fotbalul a fost un sport de turma, implementat de englezi, pentru a distra multimile in anii industrializarii, de dupa razboi..... e aceeasi idee de coloseum, dar pacifista. Numai buna pentru a tine multimile ocupate si preocupate cu ceva total inutil. E depasit, la fel ca si telefonul cu fir. Azi, oricine vrea sa faca sport, o poate face oriunde si se poate informa oricat.... si fara a plati aceasta gaura neagra care se numeste forbal...si bineinteles si altele, basket, etc. Acest sport de echipa, mai nou e un instrument al globalizarii, prin care se promoveaza "diversitatea"....vedeti cum arata echipa orasului nostru, echipa formata din africani si tot felul de alte personaje, decat oameni ai locului.... iar daca indraznesti sa spui ceva, esti ba rasist, ba xenofob, ba cum le vine la gura indoctrinatilor sa iti spuna.
Raspunde

Costel Radu

Acum 2 luni

E un teren imens al consiliului local pe dumbravii: fost baza Tursib. De ce nu se face acolo o baza sportiva, o scoala noua, un spital nou? Un parc? Cate nu se pot face acolo pentru bunastarea cetatenilor. De ce nu se face? Probabil ca au prietenii lor din imobiliare pregatiti de noi ansambluri glorioase.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus