Duminică,
27.11.2022
Partial Noros
Acum
2°C

VIDEO ”Elefantul” din Consiliul local Sibiu: proiectul de hotărâre care a stârnit consilierii, fără să fie pronunțate nume

VIDEO ”Elefantul” din Consiliul local Sibiu: proiectul de hotărâre care a stârnit consilierii, fără să fie pronunțate nume

Un aparent ”banal” proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței Consiliului local Sibiu a stârnit una din cele mai ample discuții din forul deliberativ local în ultima perioadă. O discuție în care, totuși, niciunul dintre cei aleși nu a pronunțat vreun nume.

”Stimați colegi, stimată doamna primar, stimate domnule secretar. Avem un elefant în ședința de azi despre care trebuie să discutăm, legat de acest proiect”, a deschis discuțiile Diana Mureșan, liderul de grup al consilierilor USR PLUS, pe subiectul proiectului de hotărâre cu numărul 14, din ședința care a avut loc joi. Proiectul a avut drept subiect propunerea de schimbare a destinației unui teren cu o suprafață de puțin peste 200 de mp, teren aflat pe strada George Coșbuc din Sibiu și care aparține de Liceul Tehnologic ”Avram Iancu”. Este vorba de aprobarea demarării procedurilor pentru obținerea unui aviz din partea Ministerului Educației, pentru ca acel teren să poată fi scos la licitație în vederea amplasării unei construcții provizorii, în care să se desfășoare cursuri de formare profesională (ziaristică și jurnalism on-line) și activități de birou. Consiliul de administrație al Liceului a fost de acord cu această schimbare de destinație, terenul fiind ”excedentar activității instructiv-educative”.

Respectivul teren a fost închiriat, în 2003, pentru amplasarea unei construcții provizorii în vederea comercializării de produse alimentare. Este vorba de primul restaurant de tip fast-food creat sub brandul sibian Big Mama, devenit între timp lanțul de restaurante Super Mama. Nicicând pe parcursul discuțiilor din Consiliul local, acest nume nu a fost pronunțat.

Reprezentanții USR PLUS au deschis acest subiect pornind de la discuția dacă acea clădire în care a funcționat restaurantul de tip fast-food este una provizorie ori nu. ”În raportul de specialitate ni s-a prezentat că pe terenul în cauză este amplasată o construcție provizorie, demontabilă. Realitatea din teren este cu totul alta. Ce vedem la fața locului este o construcție solidă, de mari dimensiuni, amprenta la sol fiind de aproximativ 200 de mp, iar colegul meu Ionuț Ghișe ne-a informat că în ședința de comisie care a avut loc în urmă cu o oră s-a declarat că această structură ar fi una de tip provizoriu. Eu cred că e nevoie să clarificăm acest aspect. Pentru asta venim cu propunerea de realizare a unei expertize tehnice realizată de un specialist independent. Pentru că trebuie să știm ce e cu clădirea respectivă, a fost ridicată într-o zonă protejată a orașului. Sunt foarte multe păreri legată de aceasta, diferite. Ar trebui să apelăm la un specialist din exterior să vedem care este realitatea. Aștept și un răspuns, dacă se poate”, a solicitat Diana Mureșan.

Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a cerut secretarului municipiului, Dorin Nistor, să ofere răspunsurile necesare. Dorin Nistor a amintit de istoricul acestei clădiri. ”În 2003, autorizația de construire a fost eliberată pe durata contractului de închiriere. Atunci nu exista o zonă protejată, care a fost reglementată în 2011 (prin adoptarea PUG-ului Sibiului – n.r.)”.

Potrivit secretarului, construcția este considerată provizorie din moment ce acest lucru a fost specificat chiar și în autorizația de construire eliberată în urmă cu 17 ani, în sensul că ceea ce a fost edificat acolo trebuia menținut doar pe durata contractului de închiriere. ”Ce înseamnă o construcție definitivă și una provizorie? O construcție este provizorie atâta vreme cât prin însuși actul administrativ care legitimează edificarea sa se prevede un termen. Materialele din care sunt făcute astfel de construcții provizorii sunt regăsite în proiectul tehnic. Nu este nevoie de o expertiză”, a detaliat Nistor.

El a arătat că firma care a închiriat terenul s-a angajat printr-o declarație notarială că se obligă să demonteze respectiva clădire. ”Și dacă nu o ridică, prin aceeași declarație autentică autorizează autoritatea locală ca pe cheltuiala firmei să o ridice. Iată că această situație este lămurită și ușor de rezolvat. Nu consider necesară o expertiză tehnică ori o altă evaluare”, a întărit Nistor. Adoptarea proiectului de hotărâre nu are nicio piedică din cauza existenței în continuare a unei clădiri, a mai arătat cel responsabil de legalitatea actelor administrației locale. ”Clădirea este una portantă, așa îi spune în termeni tehnici, nu este din zidărie și cu piloni de beton. Este lămurită situația ei juridică. Obiectul este tocmai schimbarea destinației și începerea procedurii pentru a primi avizul Ministerului Educației pentru a schimba destinației. Nu privește existența sau inexistența unui edificat pe acest teren”.

În detaliu

”Pentru noi tot nu este suficient de clar”, a insistat Diana Mureșan. ”Ne-am uitat și la hotărârile din trecut și am văzut că a fost un contract până în vara anului 2020, care a fost reziliat de firma care ocupa respectivul teren. Între timp există deja activitate în respectiva clădire. Pe ce bază are loc acum activitatea în acea clădire, pentru că nu mai există un contract?”, a insistat Diana Mureșan. Activitatea la care se referă liderul de grup al consilierilor locali USR PLUS este cea a redacției Sibiu100%, publicația cu cel mai mare tiraj din județ. Al cărei nume, la fel, nu a fost pronunțat în discuțiile din Consiliul local.

Secretarul a răspuns că, în urma sesizărilor din comisiile de specialitate ale Consiliului local, reprezentanții Primăriei au verificat situația. ”A fost verificat prin intermediul Poliției locale și nu există niciun raport sau o contravenție care să fie reținută ca urmare a desfășurării unor activități fără acord de funcționare. Nu aș putea să vă răspund decât că nu există activitate acolo”.

”Deci spațiul este gol? În mod normal, conform contractului, cel care a deținut spațiul, acesta trebuia eliberat după ce se încheia contractul. Contractul s-a încheiat acum șapte luni. În continuare, construcția provizorie există pe respectivul teren”, a insistat Diana Mureșan.

”Pot să vă răspund și la această întrebare. Este o vorba de o încetare înainte de termen, la cererea chiriașului, în contextul anului pandemic 2020: în vara anului, din cauza lipsei de activitate, chiriașul a solicitat încetarea înainte de termen a contractului. Da, acum șapte luni s-a întâmplat asta. Reglementarea la care faceți referire există, într-adevăr, în contractul de închiriere, însă aceasta este eficientă în momentul în care contractul ajunge la termen (în anul 2022 – n.r.) și nu printr-o denunțare unilaterală. De aceea este nevoie de acea procedură mai sus amintită, a declarației privind ridicarea sau autorizarea terților de a ridica acea construcție în numele proprietarului”.

Discuțiile s-au prelungit, iar în final proiectul a fost adoptat. Singurii care nu au votat ”pentru” au fost cei patru consilieri USR PLUS, care s-au abținut. În urma adoptării, după obținerea avizului de la Ministerul Educației, terenul va fi scos din nou la licitație în vederea închirierii pe o perioadă de patru ani.

Turnul Sfatului a luat legătura și cu Ovidiu Străjan, proprietarul lanțului de restaurante Super Mama și al publicației cu cel mai mare tiraj din județ. Acesta a refuzat discuția, înainte de a afla subiectul.

Urmărește în înregistrarea de mai jos discuția despre ”elefantul” din Consiliul Local. Discuțiile despre proiectul cu numărul 14 încep de la minutul 17:00

Consultă aici Proiectul de hotărâre privind schimbarea destinației terenului din incinta Liceului Tehnologic ”Avram Iancu” din Sibiu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 7079

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Georgică

Acum 1 an

Păi spune dom´ Deleanu ce publicație e, ce o tot fofârlești cu elefantul? Sau ăsta e scris pentru un circuit restrâns, doar pentru prieteni, care se prind repede? Mno, mă rog, te ajut că ți-e rușine se pare... Pentru necunoscători, e Sibiu100.
Raspunde

Georgica contra

Acum 1 an

Si oare tu ai citit articolul?
Raspunde

Nume....

Acum 1 an

Cum să amplasexi o construcție "provizorie"in zona centrală. Au înnebunit urbanistii Sau acum fac urbanism politicienii, după diverse interese. Există o facultate de jurnalism la 100 metri Cine vrea să scoată diplome din o baracă?
Raspunde

Ghita

Acum 1 an

Clădirea școlii, precum și întreaga curte, a fost cumpărată de Comitetul de părinți în anii 1930, donată Școlii Comerciale cum era atunci, cu destinația de internat școlar. Actul de cumpărare și donație este in școală. Prin presiuni, primăria a impus școlii trecerea acestui imobil in proprietatea acesteia și închirierea unui teren pt.fast food. Terenul dat acestei afaceri s-a extins continuu prin "grijă" serviciului de administrare a școlilor( atât cu chirie, cât și fără). Totul e demonstrabil. Clădirea nu e una provizorie . Inițial a fost. În toată școala miroase a mâncare, iar aprovizionarea se face prin curtea scolii, care s-a micșorat continuu
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus