Duminică,
18.04.2021
Innorat
Acum
8°C

Mini Led, tehnologia care face furori pe piața TV LED

Cei mai mari producători de televizoare, inclusiv companii precum Samsung și LG, au început să producă ecrane TV cu cea mai nouă tehnologie TV LED, respectiv Mini LED.

Mini LED este un nou tip de iluminare de fundal a afișajului care promite îmbunătățiri dramatice la nivelurile de contrast și de negru.

Pentru a înțelege ce reprezintă tehnologia Mini LED, mai întâi trebuie să separi afișajul unui televizor de iluminarea acestuia. Imaginea unui televizor LCD (diodă cu cristale lichide) este afișată pe panoul de afișare, alcătuit din milioane de pixeli, care este apoi iluminat din spate sau din lateral, utilizând iluminare cu LED (diodă emițătoare de lumină).

TV LED – tehnologia

În timp ce această tehnologie funcționează suficient de bine având doar câteva becuri cu LED, este dificil să afișezi elemente luminoase și întunecate ale videoclipului în același timp. Dacă o scenă de film necesită lumină strălucitoare în stânga ecranului și întuneric total în dreapta, lumina de la LED-urile care luminează partea stângă se poate revărsa în întunericul din dreapta, împiedicând ecranul să ilustreze un negru adevărat în acea zonă.

Această răspândire accidentală a luminii este cunoscută sub numele de înflorire. Și, în timp ce televizoarele mai moderne folosesc mai multe zone de iluminare pentru a reduce această problemă, tehnologia Mini LED adoptă o abordare mai fundamentală, prin utilizarea a mii de LED-uri mult mai mici. Acest lucru oferă un control mai precis asupra părților unui ecran care sunt iluminate și care sunt cufundate în întuneric.

Dar OLED?

Deși obiectivul final este similar, acest lucru diferă de televizoarele OLED, deoarece acestea folosesc pixeli care își creează propria lumină, în loc să fie iluminați de becuri din spate. Ca atare, OLED este încă tehnologia TV superioară, deoarece luminozitatea fiecărui pixel poate fi controlată individual.

TV LED mai ieftine?

Ne așteptăm totuși ca televizoarele Mini LED să fie mai ieftine decât cele cu afișaje OLED.

Dar întorcându-ne la Mini LED, LG a subliniat cum cele mai recente televizoare care utilizează această tehnologie folosesc până la 30.000 de mici lumini LED împărțite în 2.500 de zone de estompare pentru a ilumina pixelii televizoarelor sale. LG spune că acest lucru se traduce printr-un raport de contrast de 1.000.000:1, care este mult, mult mai mare decât sunt capabile televizoarele LCD din ziua de astăzi și este o statistică rezervată de obicei ecranelor OLED.

Imaginează-ți că împarți un ecran TV în 2.500 de zone individuale și că poți controla luminozitatea fiecăreia dintre ele. Asta se întâmplă aici și înseamnă un control mult mai mare asupra părților unui ecran care sunt luminoase și care sunt întunecate.

TV LED – iluminarea ecranului

Samsung nu a spus câte LED-uri sau zone de estompare au noile sale televizoare Mini LED, dar susține că LED-urile sunt de până la 40 de ori mai mici decât cele dintr-un televizor LCD tradițional.

Prin îmbunătățirea controlului asupra iluminării, un ecran TV poate produce o imagine mai bună, mai ales cu conținut HDR care are o gamă dinamică mai mare între lumină și întuneric.

Care este diferența dintre Mini LED și MicroLED?

Samsung a anunțat la CES o gamă de noi televizoare Mini LED. Dar compania are și o tehnologie numită MicroLED. Acest lucru este complet diferit de Mini LED și se referă în schimb la un tip de ecran TV care are pixeli auto-luminați, cum ar fi OLED. Dar tehnologia Samsung nu folosește compuși organici („O” din OLED), optând în schimb pentru milioane de LED-uri minuscule pentru a crea și a lumina o imagine folosind aceleași becuri, ceea ce înseamnă că nu există deloc lumină de fundal cu LED-uri.

Tehnologia MicroLED este utilizată de televizorul Samsung The Wall, care se dezvoltă deja de câțiva ani.

TV LED – eMAG

Revenind din nou la Mini LED care, deși nu este la fel de revoluționar ca MicroLED, tehnologia ar trebui să fie semnificativ mai accesibilă (și probabil mai ieftină decât televizoarele OLED). Se așteaptă, de asemenea, să apară pe alte dispozitive în viitorul apropiat, Apple zvonind că va lucra la un viitor MacBook Pro și iPad Pro cu afișaje Mini LED. Apple ar intenționa să lanseze un iPad Pro cu afișaj Mini LED în 2021.

Când vor fi disponibile primele televizoare Mini LED?

LG a prezentat primele televizoare Mini LED la CES 2021, cu diferite dimensiuni de afișaje 4K și 8K. Samsung a anunțat o pereche de televizoare LED Mini 8K pentru CES 2021, plus trei serii de opțiuni 4K. Este de așteptat ca ambii producători să pună aceste televizoare la vânzare mai târziu în 2021.

Așa cum se întâmplă adesea cu produsele dezvăluite la CES, prețurile acestor televizore vor veni de asemenea mai târziu. Bănuim că televizoarele Mini LED vor avea un preț mai mare față de televizoarele cu afișaje LED obișnuite, deși prețul acestora ar trebui totuși să scadă sub prețurile alternativelor OLED.

Vizualizari: 1146

Comentarii

1 comentarii

SK

Acum 1 lună

LCD = Liquid Cristall Display (D nu vine de la Dioda)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus