Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Tehnologia din spatele ecranelor televizoarelor

Tehnologia din spatele ecranelor televizoarelor

Ca în orice alt domeniu și industria televizoarelor a cunoscut o evoluție accelerată în ceea ce privește tehnologia folosită. Doar în ultimele decenii televizoarele au evoluat de la cele cu tub și culori alb negru la televizoare  mai subțiri ca un deget care pot reda imagini de o claritate ireală.

Pe lângă imaginile uimitoare putem aminti și alte caracteristici care încep sa fie din ce în ce mai prezente, ca de exemplu conectivitate la internet, aplicații, funcții video on demand, posibilitatea utilizării acestor televizoare pentru gaming, etc. Putem vorbi despre o multitudine de diferențe între noutățile și îmbunătățirile  care apar de la an la an, însă astăzi ne vom concentra asupra diferențelor între ecranele OLED și QLED.

Momentan există o mica competiție între cele două tipuri de ecrane iar astăzi vom discuta puțin despre ele pentru a te putea ajuta sa faci alegerea potrivită în cazul în care oscilezi între aceste doua tipuri.

Deși denumirea este asemănătoare, tehnologiile folosite pentru ecranele OLED, respectiv QLED sunt total diferite. Pentru a putea începe trebuie sa înțelegem de unde vin aceste prescurtări. QLED este prescurtarea de la Quantum dot Light Emitting Diode iar OLED este folosit pentru Organic Light Emitting Diode.

Vom începe cu ecranele QLED, acestea acționează ca un ecran LED. Acesta, pentru a ilumina pixelii, utilizează o iluminare tip backlight. Q vine de la “quantum dot” care este o peliculă ce ajută în redarea culorii cu o mai mare acuratețe. Acestea sunt niște molecule care, atunci când sunt iluminate, emit propria lumină și culoare.

La polul opus, tehnologia OLED nu are nevoie de lumină din spate(backlight) deoarece fiecare pixel poate emite propria lumină.

Pe scurt, simplificând, tehnologia OLED poate emite lumina iar QLED are nevoie de o sursa de lumina pentru a o transmite mai departe.

Efectul Burn-in

O îngrijorare care a apărut recent este dată de efectul Burn la tehnologia OLED. Acest efect presupune un defect dacă ar duce la o “imprimare” permanentă a unei imagini pe ecran, de ex: logo-ul unei televiziuni să fie sesizabil pe ecran indiferent de afișaj. Totuși probabilitatea de a apărea acest efect este scăzută, însă posibilă în cazuri de utilizare forțată pentru o perioadă lungă de timp. Un exemplu de situație ar fi afișarea unei imagini statice pentru multe zile întregi la rând fără oprire. Este posibil ca în cazul acesta după o perioada mai lungă de timp acea imagine sa fie imprimată. Dar este puțin probabil ca acest efect să apară în mod neintenționat.

Saturație și gama de culori

Tehnologia QLED, prin adăugarea peliculei de quantum dot, se apropie de capacitatea unui ecran OLED de a emite culori fantastice prin pixeli individuali, însă, momentan cel puțin, nu o poate depăși.

O alta deosebire între cele două tipuri de ecrane consta în micile diferențe în ceea ce privește imaginea privită din diferite unghiuri. La ecranele QLED, asemănător ca la ecranele LED, exista o mica diferența sesizabilă la unghiurile laterale. Din acest punct de vedere ecranele OLED pot oferi aceeași imagine indiferent de unghiul din care este privit.

În situații unde exista iluminare puternică, este posibil ca ecranele QLED sa ofere o imagine puțin mai buna în ceea ce privește nivelul de luminozitate a ecranului. Totuși, dacă în camera unde vrei să îl folosești este întuneric este foarte posibil să nu existe diferențe sesizabile între cele doua tehnologii.

Timpul de reacție

La ecranele QLED datorită moleculelor quantum dot și a iluminării din spate, timpul de reacție este puțin mai mare. Un ecran OLED, ai cărui pixeli se pot auto-ilumina, va avea cu siguranță un timp de răspuns mult mai rapid iar astfel, când vine vorba de imagine, efectele de blur datorate mișcărilor și schimbărilor rapide ale imaginilor sunt foarte improbabile.

În cazul în care tot ai dubii în legătură cu ce ecran ți se potrivește putem spune ca nu exista alegerea perfectă și fiecare apreciază lucruri diferite la un display. Totuși pentru a rezuma toata informațiile de mai sus, un ecran OLED are un plus în privința unghiului de vizibilitate și culoare , însă ecranele QLED pot oferi o imagine mai vie în spații mai bine iluminate.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus