Miercuri,
19.05.2021
Innorat
Acum
10°C

Date Google Mobility: Sibienii se comportă aproape la fel ca astă-vară

Date Google Mobility: Sibienii se comportă aproape la fel ca astă-vară

Google Mobility, platforma care oferă date legate de mișcarea populației în timpul pandemiei arată că județul Sibiu este foarte aproape de a repeta măsurile luate în aproximativ aceeași perioadă, anul trecut.

Turnul Sfatului a realizat un grafic cu datele oferite de Google Mobility, cu mișcarea populației din județ în anumite categorii de locații. Datele furnizate sunt din 16 februarie 2020, până în 7 martie 2021, iar acestea arată că gradul de comportament al populației este destul de apropiat cu cel de anul trecut, în aceeași perioadă.

 

Șase categorii de locații

Sistemul Google Mobility compară mobilitatea populației din diferite locații de la data raportului cu ziua de referință. Aceasta este calculată urmărind modificările procentuale din intervalul de șase săptămâni anterior datei raportului, fiind vorba practic de o medie a mobilității pe ultimele șase săptămâni.

Sunt șase categorii de locații pe care cei de la Google le urmăresc pentru a vedea mobilitatea populației în timpul pandemiei de coronavirus.  E vorba de prezența oamenilor în: magazine și spații de recreere, băcănii, farmacii și alte locuri de deplasare considerate ”esențiale”, parcuri și alte zone de relaxare în natură, stații de transport public, aici incluzând și stații de taxi, parcări, popasuri pe autostradă sau agenții de închiriat mașini, locuri de muncă și locuințe.

Avem un comportament mai apropiat de vara lui 2020, decât de perioadele de restricții

Prezența sibienilor în magazine arată că sibienii tind să se întoarcă la obiceiul din vara lui 2020. Se poate observa că tot mai mulți sibieni intră în magazine, procentul apropiindu-se de ce se întâmpla în luna iunie 2020, după primul lockdown. De la -50% procent din vârful pandemic din luna noiembrie 2021, s-a ajuns la -13%, -9% în primele zile din martie, fiind vorba evident de o creștere susținută. În perioada de vârf din timpul verii, perioadă în care românii nu s-au mai simțit atât de amenințați de noul coronavirus, valorile în județ erau de 10%, 20%, arătând că acum suntem mai apropiați ca și comportament mai mult de perioada verii, decât de perioada în care existau restricții impuse de autorități. Mult mai apropiate de aceste valori sunt procentele legate de prezența sibienilor în farmacii și băcănii. Pe perioada verii procentul era de 7% - 10%, iar acum valorile au ajuns la 0% - 1%.În perioada restricțiilor de la sfârșitul anului trecut procentul prezenței în farmacii era de -25%, -40%.

Anul trecut, restricțiile din luna martie s-au produs atunci când prezența sibienilor în magazine era de 10%, 12%. În 7 martie 2021, ultima zi în care se oferă date, procentul de prezență în magazine este de -13%, fiind însă în creștere față de săptămânile precedente.

Comparativ cu graficul făcut cu datele oferite de platformă la nivel național sunt mici diferențe față de ce s-a întâmplat în Sibiu, asta pentru că, în linii mari, perioadele în care au existat mai multe infecții au coincis în întreaga țară.

”Nu vor fi disponibile niciodată date cu caracter personal, precum locația, agenda sau mișcările unei persoane. Aceste rapoarte sunt create folosind seturi de date cumulate, anonimizate, de la utilizatorii care au activat setarea Istoricul locațiilor, care este dezactivată în mod prestabilit” – Google Mobility

 

 

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Dragos

Acum 2 luni

Toata lumea, nu numai sibienii se comporta ca si cum totul este normal. Mergeam ieri pe autostrada, spre Timisoara si de am numarat 24 (douazecisipatru) de TIR-uri - fiecare din ele carau cate 6 masini SH (evident, 90% bem-veuri). Iar in Timisoara (care e in scenariul rosu), era o forfota mai ceva ca vara in zilele de sarbatoare. Deci, romanasii fac ceea ce stiu ei mai bine: ignora regulile si isi umplu tara cu gunoaiele altora. Din nefericire, modul in care ne comportam arata cine suntem: un popor second-hand. Trist...
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 luni

daca lumea vrea sa isi asume riscuri, trebuie sa fie dreptul ei. daca ti-e frica, nu e greu sa porti masca si sa pastrezi distanta.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Costinel Șmuțaru

Acum 2 luni

Cine crede in covid, sa ramana invalid!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

AW

Acum 2 luni

Dragos, vezi-ti de treaba ta sau nu mai poti tu ca oamenii s-au trezit, merg pe strada normal in asa fel incat sa respire aer curat, nu CO2 din masca, oamenii stiu ce e in spatele mascaradei ce o traim de 1 de zile. Mai du-te pe la biserica daca tot te-au botezat ai tai.
Raspunde

Transilvan

Acum 2 luni

Ochiul si urechea de la Google știe tot.
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 luni

e foarte normal sa fie asa. si se comporta ca asta vara, iar abia 3 din 1000 se infecteaza in 2 sapt. unde sunt predictiile alea de acum un an, ca ne infectam 70% in cateva luni daca suntem lasati liberi? 3 din 1000 in cate doua saptamani dintr-un an (ca medie, ca uneori sunt mai multi, alteori mai putini) ar insemna doar 0,3% ×26 =7,8% din populatie intr-un an. de aproape 10 ori mai putin decat predictiile alea apocaliptice. s-a si vazut , in practica. sub 5% din populatia judetului s-a infectat intr-un an. desi , in afara de perioada 20.03-15.05.2020 liberatea a fost mare de tot, in realitate, in sensul ca daca chiar voiai sa te intalnesti cu multi oameni deodata, puteai. chiar si in carantina aia. asta arata ca ajunge ca lumea sa poarte masca la interior, la servicii, in magazine si in mijloacele de transport, pt ca epidemia sa fie tinuta sub control.
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 luni

cu amendamentul ca nu o sa avem tulpini mult mai agresive...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus