Vineri,
02.12.2022
Partial Noros
Acum
2°C

La Sibiu lipsește personalul medical calificat pentru echipele mobile de vaccinare

La Sibiu lipsește personalul medical calificat pentru echipele mobile de vaccinare

Peste 1.000 de nume se află pe listele cu persoane imobilizate sau nedeplasabile aflate la domiciliu și a membrilor de familie care locuiesc în aceeași gospodărie, în județul Sibiu, potrivit datelor DSP. Peste 500 dintre personele de pe liste sunt în municipiul Sibiu. Din 3 martie a început vaccinarea acestora cu o echipă mobilă. Autoritățile din Sibiu spun că, până în momentul de față, s-a reușit constituirea unei singure echipe mobile și se lucrează pentru identificarea cadrelor medicale care să facă parte din cea de-a doua echipă, însă angajarea personalului se desfășoară cu dificultate. În prezent, în Sibiu, sunt vaccinate aproximativ 30 de persoane nedeplasabile pe zi.   

În 3 martie autoritățile sibiene au dat startul vaccinării persoanelor nedeplasabile și ale membrilor familiilor acestora. Cel mai dificil în acest proces rămâne formarea echipelor mobile, spun reprezentanții Primăriei Sibiu. Motivul este lipsa medicilor care să facă parte din aceste echipe, condiția fiind obligatorie. Din prima echipă fac parte opt medici, opt asistente și cinci registratori care formează echipa în funcție de disponibilitate. Echipa care ajunge acasă la persoanele neplasabile este constituită dintr-un medic coordonator, doi asistenți medicali și un registrator.

„În ceea ce privește constituirea echipei mobile de vaccinare, Primăria Sibiu s-a ocupat de angajarea personalului necesar: 8 medici, 8 asistente și 5 registratori care să acopere programul de 12 ore de lucru zilnice, în ture. Fiecare dintre aceștia prestează numărul de ore pe care le au la dispoziție, fiind remunerați conform legislației în vigoare, în funcție de numărul de ore efectiv prestate lunar. Activitatea în teren a echipei mobile a început din 3 martie, CJCCI asigurând mijlocul de transport și un șofer pentru deplasarea în teren a echipei. 

Precizăm că angajarea personalului pentru această echipă mobilă s-a desfășurat cu dificultate pentru că s-a identificat cu greu personal medical calificat conform cerințelor legale care să fie disponibil, în contextul în care medicii și asistentele sunt concentrați pe activitatea din spitale”, spune Mirela Gligore, purtător de cuvânt al primăriei.

În acest moment reprezentanții primăriei continuă demersurile de identificare a personalului medical care să formeze o a doua echipă mobilă de vaccinare.

Peste 1.000 de persoane pe listele ajunse la DSP

În județul Sibiu au fost centralizate peste 1.000 de persoane pe listele cu persoane imobilizate sau neplasabile aflate la domiciliu și a membrilor de familie care locuiesc în aceeași gospodărie, întocmite de către direcțiile de asistență medicală din cadrul consiliilor locale.  

„În momentul de față în județul Sibiu activează o echipă de vaccinare mobilă, formată dintr-un medic coordonator, doi asistenți medicali și un registrator, formată pentru imunizarea persoanelor imobilizate sau nedeplasabile, avându-se în vedere formarea a încă două echipe, în funcție de numărul de doze de vaccin disponibile la nivel național”, spune Krisztina Gaal, purtător de cuvânt al instituției.

Potrivit acesteia, în prezent, se vaccinează aproximativ 30 de persoane pe zi.

Cei de la primărie spun că primul pas în organizarea vaccinării persoanelor nedeplasabile a fost alcătuirea listelor cu persoanele în cauză. Pe listele din municipiul Sibiu s-au înscris 528 de persoane.

„Direcția de Asistență Socială, cu sprijinul medicilor de familie, a parcurs această etapă începând din 26 ianuarie 2021. Listele s-au transmis Centrului Județean de Coordonare și  Conducere a Intervenției Sibiu (CJCCI ) și DSP Sibiu și continuă să se completeze săptămânal, pe măsură ce medicii de familie transmit datele referitoare la persoanele nedeplasabile pe care le au în grijă. Până în prezent, Direcția de Asistență Socială a transmis CJCCI liste cu 528 de persoane nedeplasabile din municipiul Sibiu care și-au exprimat dorința de a fi vaccinate. Programările pe date și ore se efectuează de către coordonatorul echipei mobile, în funcție de listele comunicate de DSP”, mai spune Mirela Gligore.  

Nici vaccinările din căminele de vârstnici nu s-au încheiat. Autoritățile spun că vaccinările beneficiarilor din centrele rezidențiale continuă în județul nostru, nefiind finalizate în toate centrele de pe raza județului Sibiu.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Balaur

Acum 1 an

Daca primaria sibiu ar si platii medicii si asistentele, poate ar găsi si doritori. Dar asa dupa 3 luni pe moka nu prea se arata doritorii
Raspunde

Silviu

Acum 1 an

Conform ordinului 72/29.01.2021, personalul din centrele de vaccinare este platit cu 90 lei/ora (medic), 45 lei/ora (asistent) si 20 lei/ora (registrator). Avand in vedere ca se efectueaza 6 vaccinuri/ora, mi se pare o suma mai mult decat decenta. Faptul ca nu se gaseste personal nici in conditiile astea este doar urmarea faptului ca tot personalul medical ia salarii mari si nu mai simt nevoia unei suplimentari financiare in timpul liber.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus